19 Ekim 2010 Salı

# ben # slovakya

Kosice Şehir Merkezi

Biraz önce çektiğim resimlerin bir kısmını düzenledim ama blog hesabıma girdiğimde, resim yüklemelerinin çarşamba saat 17 ye kadar bakım nedeniyle sorunlu olacağına dair bir uyarı verdi. Bu yerel bir sorun mu orda da geçerli olacak mı bilmiyorum, yazacağım ben yine de.


Bekar evimizden bir kesit :) Alışmak kolay olmadı ama alıştım. Topu topu, 4 lü çatal kaşık takımıyla, birkaç tabak ve birkaç kupa ile yaşıyoruz. O kadar az eşya var ki ev bomboş (aslıında mutfak eşya dolu ama aşkım herkesin kullandığını kullanmaz o yüzden onlar depo gibi kenarda). Az eşya ile yaşanabileceği gerçeğini hatırlamak iyi oldu. Yakında evlenecek arkadaşıma diyorum hiç dert etme hazırlıklar yetişmezse diye, az da olsa yaşanıyor. Pencerelerde cama montalanmış jaluziler var çok hoş duruyor. Üzerine üfül üfül bir tül olsa daha sevimli olacak ama neyse.


Geçenlerde eşimin iş çıkışı saatinde şehir merkezine gitmiştim. Ev merkeze iki durak mesafede, oldukça yakın. Yavaş yavaş kendi başıma dışarda olmaya alışmaya başlıyorum, kendi başıma gidip dönüyorum falan. Otobüslerde hem sesli hem görsel uyarı var duraklara gelirken. Durak adları çok tuhaf ama allahtan bizim durak kısaymış : Mier. Aklımda tutamıyordum yoksa. Yaklaşınca ... Mier diyor ama ... kısmını hala telaffuz edemiyorum, çünkü anlayamıyorum (şimdiki durak Mier gibi birşey diyor olmalı.)


Tramvay veya otobüs ile merkeze gitmek mümkün. Büyük merkez caddeye hlavná deniyor (a nın üzerinde çizgi var) Yukarıdaki bina müze, tramvay durağından inince ilk rasladığımız yer.


Ben eşimi bu köşede beklerken (müzenin karşısı) etrafımdaki görüntüler yukardaki resimlerdekiydi. Telefon klübeleri ve grafiti çok hoşuma gitmişti.


Yine müzenin civarı, yanı karşısı vs. Müzenin tam karşısından girince ulice hlavná (merkezi cadde, istiklal caddesi gibi bişey) gidiyor. Caddenin ilerisinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma (galiba en büyük) katedral görünüyor.


Caddeden manzaralar...



Aşağıdaki dükkan çok hoşuma gitmişti, sanıyorum gayet pahalı çantalar var.

Genel olarak izlenimlerimi paylaşacak olursam şöyle özetleyebilirim:

} Insanlar gayet sakin, stresli ve aceleci görünmüyorlar

} Yaşlı genç herkes çalışıyor özellikle bayan nüfusu ve çalışan bayan oranı (yaşlılar da dahil) oldukça fazla.

} Daha önce belirttiğim gibi kilolu değiller çok güzeller ama sanırım bizdeki gibi marka takıntıları yok. Mesela o pahalı çantalardan görmedim kimsenin kolunda. Oysa İstanbul'da adım başı görüyordum.

} Spor mağazaları çok fazla, kış sporlarıyla ilgililer, kayak buz hokeyi başta. Okula giden gençlerin elinde buz hokeyi sopaları var. Eşimin iş yerinden arkadaşları kaç yaşında kaymaya başladığını hatırlamıyorlar. Çocukken daha kayak, yüzme vs ile tanışıyorlarmış.

} Güzel havalarda ailecek bisiklet sürüyorlar, ama kıyafetleri ve kaskları hepsinin var 3 yaşındaki çocuğun da babanın da. Yanımızdan iki çocuk ve babaları yarışarak geçmişti bisikletle. Çocuklar o kadar ufaktı ki şaşırdım.

} Otobüslerde yaşlılara değil çocuklara yer veriliyor, anne çocuğunu götürüyorsa çocuk oturup ebeveyn ayakta duruyor. Bugün en fazla 7 yaşında olabilecek bir çocuğun tek başına otobüsle okuldan geldiğini gördüm ve mesafe de yakın değildi.

Bir sonraki postta yürürken geçtiğimiz daha yeşil alanları paylaşmak istiyorum

dobrý večer (iyi akşamlar)

14 yorum:

  1. Öncelikle foto yükleme konusunda bende de uyarı çıktı . Bloggera ait bir durum herhalde

    bunun dışında çok güzel yerler ...farklı bir kültür
    Bbir de bizim sokaklardan mazaralar düşününce :(

    YanıtlaSil
  2. çok güzel yerler Gece cim.Payalaştığın için teşekkürler..Bakmaya doyamadım..yeni resimler beklerim..

    Bu arada epeydir bana uğramıyorsun..Neden :( kırdım mı yoksa farkında olmadan ..

    YanıtlaSil
  3. gececiiimmm senin adına çok sevindim.ne hoş olmuş ayrılıklar bitmişş.resimlere çok güzel hele çantaları görünce yapıştım ekrana:)sade ve çok şıklar.ya medeniyet güzel şey işte.umarım günün birinde bize de gelir.hıı evet yaa sinyal bozucu var sanki bu mağazaların önünde kumaşçı ya da yüncü filan gördüğümde iptal oluyorum taa ki torbayla yokuşaşağı yuvarlanırken uyanıyorum:))olsun markaların önünde eğilmekten iyidir yine de di mi:))eh bekliyorum senin iplerden hasıl olacak ürünleri.çok selam.

    YanıtlaSil
  4. Resimlerin devamını bekliyorum...
    GeCecim bu arada gene harikalar yaratmışsın.Sayfan çok güzel olmuş güle güle kullan.
    Sevgiyle kucaklıyor,seni öpüyorum...

    YanıtlaSil
  5. aman bizi kandiriyorlar demek ki ,avrupa curcuna diye..vallaha ben bu yazı ve resimlerde sakin- dingin ve temiz bi şehir gördüm

    YanıtlaSil
  6. kentin suküneti caddelere yansımış. bakarken içim huzurla doldu. gelesim, göresim hatta biraz da kalasım geldi :))

    YanıtlaSil
  7. Resimler çok güzel, oranın sakinliği buradan bile anlaşılıyor :)

    YanıtlaSil
  8. Huzurlu bir ortam havası bıraktı fotoğraflar bende, ne keyiftir şimdi elde makine sokakları arşınlamak.Sevgiler Sinem

    YanıtlaSil
  9. Gülçinciğim herşey güzel olsun sizin için. Budapeşte beni kendine hayran bırakan bir şehir oldu hep. aralıktı gittiğimde buzzz gibiydi ama çok görkemliydi. Keyfini çıkar doya doya
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. heryer gayet planlı ve temiz görünüyör ne kadar özgür ce ve rahat bir şehir...harika bir yer..

    YanıtlaSil
  11. Ben hala fotograflarimi yukleyemiyorum, sizde problem duzeldimi?
    Fotolar cok guzel, paylastiginiz ve bize oralari tanittiginiz icin tesekkurler.
    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
  12. merhaba
    naraya mağazası taylandda vardı. ürünlerinden almadığım için sonradan çok pişman oldum. kapitoneden akla gelecek herşeyi dikmişler. umreye gittiğimde mekke ve medinede olan marketler zinciri bindavud'da da ürünleri satılıyordu. annem ve ablam kendilerine 2'şer tane çanta almışlar ama bayağı pahalıydı diyorlar.

    YanıtlaSil
  13. sokaklarda hiç kalabalık yok ve temiz. bol yeşillik tam yaşanılacak yer. uzun zamandır bloguma girmiyordum ilk sayfadan yastıktayı açıp, kendi blogumu kapatıyordum. bugün iyi yapmışım da bakmışım. :) biz de alıp başımızı gelelim oraya ne güzel az eşyayla sanki orada daha huzurlu yaşarız gibi geldi.

    YanıtlaSil
  14. başka ülkelerin sokak fotoğraflarını görmeyi ve o ülke hakkında giden birinden küçük detay bilgiler edinmeyi çok seviyorum. gezi sitelerindeki gibi turistik amaçlı genel bilgiler dışında yazılan. sokaklar çok güzel, aynı dublin'e benziyor :)

    YanıtlaSil