14 Temmuz 2010 Çarşamba

# Blog # blogger ipuçları

Yazılarınızın Çalınmasını Engellemek

Uzun zamandır bu konu bir çoğumuzu rahatsız ediyor, doğrusu bu blogumdan çok Bir Yastıkta'nın içeriğinin tamamını başka sitelerde bulabiliyordum. O site için ben de alıntı yapıyorum, sonuçta belki ben de hırsızlık yapmış oluyorum diye vicdan azabı da çekmiyor değildim. Ancak sonra düşündüm ki gerçekten buna emek veriyorum. Kimi zamanlar orjinal konular bulmak için saatlerimi harcıyorum, oysa onlar öyle miydi. Benim yazım yayınlanır yayınlanmaz anında çekiyorlardı.

Bu durum en son bir hafta kadar önce Lilibebek'in mailine kadar sürdü. Onun keşfettiği bizim yazılarımızın tamamının içinde yer aldığı site bardağı taşıran son damla oldu. Üstelik bu sitenin sahibi öyle salak ki benim yazılarımın altındaki hepsi burada reklamlarını dahi kopyalamış. Ancak linkleri siliyor ki, orjinal sitelerin linklerini muhafaza edenlere hadi bir derece deyip kızmıyordum. Yarın öbürgün sahibi bana hani benden resim almışsın ama linki yok derse ne yaparım, üstelik buna ben vesile olmuş oluyorum.

Neyse efendim öncelikle her blog vatandaşının yaptığı gibi sağ tuş engeli koydum, bundan memnundum işe yarar diye düşünüyordum çünkü burada gösterilen kopyalanan yazı ve resim sayıları aşırı derecede düştü. Sağ tuş engelinden aslında pek hoşlanmıyorum çünkü Bir Yastıkta'yı gezen gelinler beğendikleri modelleri bilgisayarlarına kaydetmeli. Doğrusu ben şahsen bundan hoşlanmazdım, gerçi şimdi sağ tuş engellenmiş siteleri de nasıl gezebileceğimi biliyorum ama :) Tamamen emin olduktan sonra onu kaldırmayı umuyorum.

Birkaç gün geçtikten sonra anladım ki aynı site hala yazıları alıyor, dolayısıyla benim sağ tuş fiyasko. Bu durumda başka bir çözüm gerekiyordu, lilinin de mesajlarıyla bazı şeyler denedim, araştırdım. Anlaşılan o ki bunlar yazıları rss den alıyorlarmış. Orada tüm yazılar ve resimler kabak gibi meydanda. Dolayısıyla rss engellemesini araştırmak lazım. Bu konuda da internette önerilen şey Blog yayıncılığını kapatmak yada sınırlamak.

Benim yaptığım ve tavsiye edilen şey şöyle: Blogger kumanda panelinden ayarlara geliyorsunuz, site içerik takibine gelip, orada "blog içerik takiplerine izin ver" kısmını tüm değil de kısa seçeneğine getiriyorsunuz. Bu durumda readerlarda yazınızın bir kısmı gözüküyor ve blogun ilgili yazısına link veriyor. Sanıyorum bu da kopyalayanların gözünü korkutuyor link sebebiyle ve kopyalamıyorlar. En azından benim denediğim bu ve 3 gündür sözkonusu site yazılarımı çalmayı bıraktı. İnşallah yanılmıyorumdur.

Siz de bu uygulamayı kullanıp gelişmeleri paylaşırsanız en azından bir fikir edinir ve olmadı yeni çareler arayabiliriz.

Sevgiler.

11 yorum:

  1. Çok teşekkürler, deiklerinizi yaptım..

    YanıtlaSil
  2. enteresan bir bilgi, deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. sağoalsın.peki yok şıkkı ne işe yarıyor.onu yapsak ne olur.dediğini yaptım.

    YanıtlaSil
  4. yorum gönderen bazı arkadaşların yorumlarını yanlışlıkla sildim mi yoksa bir sorun mu oldu anlamadım ama burda gözükmüyor.

    yok kısmı sanırm pek kullanışlı olmayacak sonuçta yazılarımızın paylaşılmasını istiyoruz sitemizin popülerleşmesi için, yok olduğunda facebook gibi yerlerde de paylaşılmayacaktır

    YanıtlaSil
  5. evet sag tus engelleme basıt bır yontem bende de var ama yeterlı degıl cunku kopyalamanın klavye tuslarıyla gerceklestırılebılecegını de cogu ınsan bılıyor :)
    yazılarının kopyalandıgını nereden takıp edıyorsun, benım blogumda whos. amung.us dıye bır onlıne sayacı var onun uzerıne tıklayınca son 24 saatte hangı resım ve yazılarımın kopyalandıgını gorebılıyorum.
    bazen canım sıkılıyor bazende hosuma gıdıyor begenılıpte alınmaları :)

    daha once surayı okumustum bende uyguladım bır goz atın..

    http://fikirizleri.blogspot.com/2010/01/icerik-hirsizligina-karsi-nasil.html

    alıntı yapıldıgı an altında lınkınızde belırıyor..

    YanıtlaSil
  6. GeCecim şimdi tekrar baktım da site üzerinden rahatlıkla kopyalanıyor,sana bir kod yollayacağım,anayüz üzerinden kopyalanmasını engelleyen.Ben kullanıyorum bakabilirsin.Rss kısıtlaman da olduğu için rahatlıkla kullanabilirsin...

    YanıtlaSil
  7. sağ tuşu sevmem benden de samimiyetle resim, yazıdan bölüm link verilerek alınması çok da hoşuma gider.Ben de alıntı yapacaksam sahibinden izin isteyip yapmaya özellikle dikkat ederim ama diğer tür alanlara çalanlar demek lazım ve hırsız muamelesi görmeliler.Ben de dediğini uyguladım Ce,sağol

    YanıtlaSil
  8. sevgili GeCecim ne güzel bir şey yakalmışsın !
    bende feom ve bazı netteki yemek sitelerimde başedemez halde bunları görüyorum :((((
    elim değdiği anda bir dokunmak isterim bu önerine.
    çok sevgiler- TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil
  9. ben artık o kadar bunaldım ki bu konudan, sonu yok çünkü. hırsıza kapı dayanmaz misali bir hal bu.
    çalmak isteyen çalıyor, alıntı yapmak isteyen de her hakkını vererek alıntısını yapıp koyuyor. Bu durum tamamen insanın hayattaki duruşuyla ilgili. Ve ne yazık ki, değer, her herde belli ediyor kendini.

    YanıtlaSil
  10. oh be sonunda rahatladım:))

    YanıtlaSil
  11. ne can sıkıcı yaaa :/

    YanıtlaSil