15 Ağustos 2009 Cumartesi

# ben # Düşünce Yazıları

ÖSYS Sevincimiz


Bugün geçen yazımda belirttiğim tatilden de döndüm. Annemlerin yanına gitmiştim, onlar da yarın dönecekler ama arabada bana yer kalmayacaktı. Ben de otobüsle erkenden döneyim dedim. Bu hafta Virgo ablamın büyük kızı Ezgi'nin (eskiden Voodoo Bird olarak blogu vardı ama silmiş geçenlerde, yeni bir başlangıç yapacakmış, yeni kimliğiyle :) ) Yerleştirme sonucunun sevincini yaşadık. Hala o kadar sevinçliyim ki ilk yazım bu konuda olsun dedim. Bizden kimsenin haberi yok bu yazıdan şaşıracaklar.

Yeğenim hayatı boyunca ne kadar uğraşsam da çok çalışkan biri olmadı. Biraz eğlenceye düşkün biri idi ama Allah bozmasın çok şanslı oldu hayatı boyunca.

Çok istesem de Anadolu liselerini kazanamadı (gerçi İstanbulda kazanmak daha zor diğer illere göre) normal bir düz liseye gönderdik. İlk okul birinci sınıftan beri arkadaşı olan kişi ile de aynı sınıftaydı. Ezgi'nin şansına o yıl liseler 4 yıla çıkarıldı (kurban mı - şanslı mı bilemiyoruz o zamanlar) ve ikinci sınıfta başlayacak olan alan seçimine eşit ağırlık, sosyal fenin yanı sıra yabancı dil eklendi.

Birinci senenin sonunda derslerinin durumuna ve de ilgi alanına bakarak yabancı dili seçmesine yönlendirdik alan olarak, ancak yukarı da bahsettiğim diğer arkadaşı sosyali seçmişti ve ayrılmak ona zor gelmişti.  Bu yüzden 2. sınıfını pek de istemeyerek ve biraz da ilgisiz tamamladı. 3. sınıfa geçtiğinde arkadaşının yanına sosyale gitmek kararı almıştı ancak uzun konuşmalardan sonra alanında kalması yönünde ikna ettik. İlk başta çok seviyordu dil derslerini ancak başarısız olmak onu üzüyor ve yapamayacağından korkuyordu. Hocaları da durmadan çok zor çok zor deyip duruyorlarmış. Sınıf öğretmeni olan İngilizce öğretmeni ile konuşmaya gittiğimde doğrusu çok da teşvik edici değildi. Başarısızlığına bakarak geçmesini söylediler tahminime göre uğraşmak istemiyorlardı.

Ben yapabileceğine inanıyordum belki de çok sevdiğim için, sık sık beraber çalıştık, umut aşılamaya çaşıltım ve o yıl da bitti.

4. sınıfa geldiğinde o sene başında dershaneye yazılmıştı ve YDS (Yabancı Dil Sınavı+ OSS) ye hazırlandı. Bu arada bu ekstra dördüncü yılın pek verimli geçmediğini, öğretmenlerin çoğunlukla OSS ye hazırlansınlar diye dersleri boş geçtiğini, diploma noları yükselsin diye açık sınavlar yaptığını belirtmeliyim.

Dershanede de durumu gelişme gösteriyordu ama son aylarda özellikle motivasyonu kaybolmuştu, çünkü hakikaten bende inceliyordum deneme sınavları aşırı zordu. Belli bir sayıda netin üzerine çıkamıyordu. Sınava 2 ay kala doğru düzgün disiplinli çalışmayı bırakmıştı diyebilirim, çalışıyordu ama olması gerektiği kadar sıkı değildi ne kadar üzülsem de.

Bu arada lisedeki bahsettiğim ingilizce öğretmeni o yıl bir dershane ile anlaşmış YDS sınıfı açmış ve bütün öğrencilerini çağırmıştı. Biz ise bunu haber almamızdan daha önce kayıt yaptırdığımız için o dershane değil başkasıydı ve bu yüzden öğretmeni o dahil başka dershaneye giden birkaç öğrenciyi sınıfta ikinci plana atmıştı. Ve Ezgi'nin oraya giden arkadaşalarının denemelerine baktığı üzere o dershanenenin denemeleri daha kolaydı.

Sınav zamanı geldi çattı, biz de ailecek dualarla gönderdik sınava. Ne kadar merak etsek de sınav sonrasında tv den netlerine bakmadı. Heyecanla bekledik sonucunu. Puanları açıklandığında gördük ki, durumu çok da kötü değil bir yerlere girebilecek sıralamada. Puanı düşük görünmesine rağmen başarı sırası 15 binlerdeydi ve puana göre değil de başarı sırasına bakıldığında bir sürü yer kazanabiliyordu. Herhalde bu sene dil puanlarında topluca bir düşüş vardı.

Tercih zamanı ise ablamla yoğun bir araştırma yaptık. Başarı sırasına göre kazanabileceği yerler olasılığını çıkardık. Bunun dışında biraz da daha yüksek olasılıklara yer verdik. Dershanenin rehberlik birimine de gitti ama kendisinden önce başka birine verilen yanıtı duyunca hiç konuşmadan çıkmış bizimki, çünkü 40 puan yüksek olmasına rağmen kıza sen bununla bir yere giremezsin tekrar dershaneye gel demişler.

Sonuçlar bu hafta açıklandığından beri o kadar çok dershane yanlış yönlendirmesine tanık oldum ki, iyiki dikkate almamışız diyorum.

Biz tercihlerimizi dilden ve biraz da eskiden beri gönlünde yatan sağlık meslek yüksek okullarından yana yaptık. Ama sonuç dilden oldu. Dilden girenlerin öncelikli tercihi İngilizce Öğretmenliği ya da İngilizce Dili ve Edebiyatıdır ve bunların puanları oldukça yüksektir. Şehir dışında bazı öğretmenlikleri kazanma şansı olmasına rağmen İstanbul dışına istemedi ve bizde İstanbul içi makul tercihler yaptık. Şu anda 3. tercihi olan İ.Ü. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleşti.  İlk 5 tercihimiz İstanbuldaki devlet okulları, sonraki 6-7 tercihimiz vakıf üniversitelerinin burslu ve burssuz Sağlık Meslek Okulları geri kalan tercihlerimiz vakıf üniversitelerinin burslu ve %50 burslu dil bölümleri idi, Mütercim tercümanlık, turist rehberliği gibi.

Yunan Dili Edebiyatı çok popüler değil ama kazandığı yer başarı sırasının üstünde bir yerdi, ve neredeyse bütün arkadaşları, bir yerleri kazansalar da yanlış tercihlerle puanlarını verimli kullanamamışlar . Bahsettiğim hocanın dershanesine gidip de gayet iyi bir puan alan (Ezgiden 60 puan yüksek) Açıköğretim İngilizce Öğretmenliğine yerleşmiş o hocasının yönlendirmesiyle.

Bu habere bu kadar sevinmemin bir diğer sebebi benim hemen yanıma gelmiş olması, gözümün önünde olacak sık sık görüşebileceğiz ve her sıkıntısında yanında olabileceğim.

İnşallah hayırlı olur ve biraz daha fazla çalışarak iyi bir yere gelir. Bizim üniversitede Çift Dal ve Yan dal imkanları da var onları yapabilir.

Ona söylediğim bir sözü buradan herkese söylemek istiyorum kısmen geçerli çünkü herkes için. Üniversitede hangi bölüm olursa olsun herşey sıfırdan öğretilir hiç bilmiyormuşsun gibi. Lisede böyle değildir, iyi okullardan ve iyi öğretmenlerden gelenler yarışa önde başlar. Ancak burada hepiniz aynı seviyedesiniz, yunan dilini hiç biriniz bilmiyorsunuz, kim daha çok çalışırsa bundan sonra o öne gececek. Korkmana gerek yok dedim.

Bu arada sözel bölümü seçen arkadaşı düşük bir puan almıştı ve açıköğretim dışında tercih yapmadı. Zaten istatistiklere göre bu yıl dilden girenlerin yerleşme olasılığı %70 lerde iken sözelden girenlerinki %20 lerde idi. Ve o arkadaşı msn de keşke bende dili tercih etseydim dedi ki yıllar önce "aman bir kursa gider öğrenirim diyordu".

Öss tercihlerinin puanı öğrendikten sonra yapılması büyük şans elbette, bizim zamanımızda öyle değildi ancak gerçekten çok iyi araştırmak gerekiyor. Analitik düşünmeye alıştığım için bu tercih araştırmasını çok bilimsel yaptığımı söylemeliyim. Bu arada Ezgi şanslı demiştim ya önümüzdeki yıl alan dışı tercih yapabileceğinin açıklanmasıyla çoğu kişi tercih yapmayıp aday sayısı azaldı. Bu duruma sevindiğimi söylemeliyim çünkü bende alan dışı mağdurlarındanım çok puanım gitmişti. Ancak bazı açılardan da korkularım var başka bir yazıda paylaşırım onu da. Bu yıl yerleşenler hakikaten çok şanslı gelecek yıl işler çok zorlaşacak.

Görüşmek üzere herkese sevgiler.

15 yorum:

  1. tebrık ederım.en guzel mutluluklardan bırı.

    YanıtlaSil
  2. Hayırlısı olsun Allah tamamına erdirsin.Öğle değişik bölümlerin çok da güzel değişik iş alanları oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Gece'cim gözünüz aydın. Çok sevindim Ezgi'nin haberine, yanaklarından öp benim için prensesin :)

    YanıtlaSil
  4. Gözünür aydınn tebriklerrr

    YanıtlaSil
  5. Ezgi' yi önceliklikle tebrik ediyorum. Ne kadar şanslı yanında doğru tercihleri yapmasına yardımda bulunan senin gibi bir teyzesi olduğu için. Annesi ve teyzesi gibi İstanbul Üniversitesi çekimini yapmış, sizin izinizden gidiyor hepinizin bölümleri farklı da olsa. :)

    YanıtlaSil
  6. harika, tebrikler:)
    yunan dili ve edebiyatı konusunda yeğenin biraz zorlanacak ama sonunda oldukça başarılı işlere imza atacağına eminim. yan dal olarak arkeolojiyi seçebilir mesela. hımm çok heyecan verici :)
    benim şimdiden kanım kaynadı valla, ezgiye benden "filakia":)

    YanıtlaSil
  7. gececim çok tebrik ederim ezgi'yi... ama daha çok özveriniz ve yüksek motivasyonunuz sayesinde ailesi olarak bence en büyük tebriği siz hakediyorsunuz...

    YanıtlaSil
  8. hOŞGELDİN GECE..YEĞENİN ADINA ÇOK SEVİNDİM.yAZDIĞIN GİBİ YANLIŞ YÖNLENDİRME SONUCU YANLIŞ TERCİHLER OKADAR ÇOKKİ..İYİKİ SENİN GİBİ BİR TEYZESİ VAR:))
    SEVGİLERR

    YanıtlaSil
  9. bende döndümmm...yazını yeni gördüm ve güseller güseli yeğenimin resmini görünce heyecanlandım:))
    öncelikle senin çokkk desteğini alan ezgiye burdanda hayırlı olsun diyorum...
    inş. yolu açık olur...SİZİ SEVİYORUM::)

    YanıtlaSil
  10. hayırlı olsun.
    O' na umduğunuzdan daha güzel kapılar açsın....

    YanıtlaSil
  11. ezgiyi tebrik ederim. başarılarının devamını dilerim. hayırlı olsun inşallah

    YanıtlaSil
  12. Ezgi'yi tebrik ediyorum, inşallah çok güzel sonuçlar getirir.

    YanıtlaSil
  13. Canım Çok sevindim yiğenin Ezgi için seninde bahsettiğin gibi birçok öğrenci tercih hatalarından kaybetti

    Ezgiye Üniversite hayatında başarılar diliyor 4 senede bitirip mezuniyetinide buradan kutlamak istiyoruz
    Tekrar gözünüz aydın canım

    Artık teyze yiğen sizi tutana aşk olsun üniversitede

    YanıtlaSil
  14. hayırlısı olsun GeCe cim. Tebrik ediyoruz Ezgiyi. Yunan dili bence gayet eğlenceli olacaktır.

    YanıtlaSil