11 Ekim 2021 Pazartesi

Tadilat Dosyasi 6

Birinci dakkapel takildiktan sonra biraz rehavete girdik dogrusu. Cunku hem cok yorulmustuk hem de tam anlamiyla yerlesmek icin martta ikincisi takilana kadar beklemek zorundaydik. Fakat tabi yapilacak isler vardi. Dakkapelin ic kisimlarinin yapilmasi icin usta ayarlasak mi biz mi yapsak diye karar vermemiz gerekiyordu. Pek tabi bundan once de nasil bir dekorasyon istedigimize karar vermek lazimdi.

Daha bu dakkapel isine girmeden sadece odayi duzenleyecegimiz zaman, esimle dekorasyon konusunda ortak bir arzumuz vardi. Mumkun oldugunca genis bir alan olarak birakacagiz ve genelde cok tercih edilen odayi 2-3 adet kucuk odaya bolme isine girismeyecegiz. Zaten yeteri kadar odamiz olmus olacakti. Dekorasyonu konusunda da yeni evliyken gittigimiz Maldivler seyahatinde kaldigimiz oda cikis noktamiz olmustu. Buyuk bir odada yatak, bir kosede iki koltuk sehpa, masa falan olan (aslinda bunlar cogu otel odasinda klasik tabi) bir odaydi, fakat dekorasyonda kullanilan bambu ve ahsaplar cok hosumuza gitmisti. Ona benzer sekilde naturel bir dekorasyon istedik ve bazi kisimlari ahsap birakmaya karar verdik. Simdi dakkapel takildiktan sonra ise, onun tavan ve duvarlarini komple alcipanla kapatmak yerine (ki cogu kisi oyle yapiyor ) bir kismini kapatmadan ahsap birakmak, bazi yerlere ahsap citalar takmak, pencere pervazini ahsap yapmak gibi detaylari dusunup planladik, cizimler yaptik. Sonucta, ikinci dakkapel yapilana kadar vaktimizin ve becerilerimizin el verdigi kadarini kendimiz yapariz, ikincisinden sonra ise bir usta ayarlayip yeni cikan isleri ve bizim bitiremediklerimizi ona yaptiririz diye dusunduk..

esim yan duvarlari kaplamaya baslamis

Gayet iyi oldu. Bu fotoda gorulen tavani kaplamadan biraktik, zemini beyaza boyayip dikey latalar ahsap olarak kalacak (tam su anda o kismin boyamasini yapiyoruz) 


Buna gore duvarlari alcipan yapmaya, tavani acik ahsap birakip bazi yerlerini boyamaya ve bir onceki yazida belirttigim dakkapel alti dolabi da, ikeadan hazir dolap kapaklari  alarak, bir cesit iskeletle monte etmeye karar verdik. Tabi ozellikle pencere alti dolaplar detayli bir planlama gerektirdi.  Bu arada not etmeden gecemeyecegim,  ikeanin dolap kapaklari icin sonsuz secenekleri var. Sadece dolap kapagi diye aratinca yuzlerce sonuc cikiyor ve neredeyse her ebatta alternatifler var. Ben bu fikri sonradan cok kullandim. Kapak konulacak yerlere, ikeadan dolabi almadan sadece kapak alarak o bolmeye uydurdum. Mentese montaj yerleri hazir oldugu icin cok pratik oluyor.


Ben aslinda kafamdan carcabuk bir plan cizmistim ama bu plani kocamin kabul etmesi haftalar aldi :)) Kendisi uzerinde bolca dusundukten sonra benim planin aynisini yapmaya karar verdi. Gerek eskiden annemin evinde yapmis oldugumuz tadilatlardan, gerekse bu tip islerden hoslandigim icin kafa yordugumdan, dekoratif seyleri planlama konusunda bir yatkinligim var. Annem de boyledir ve biz mesela oturdugumuz odalarda, gittigimiz yerlerde su suraya bu buraya olmali gibi zihinsel projeler cizer konusurduk. 

Bu fotoda pervaz takilmis, ama henuz ahsaplar karar verdigimiz renkte degil, boyanacak. Kapaklar ortadan iki yana acildigi icin toplamda 60+60=120cm lik bir aciklik oluyor ve buyuk parcalar kolayca girebiliyor.


Bu kismin tadilati su anda tam bitmis degil. Cunku araya diger tarafin projeleri girdi. Kapaklar ve duvarlar tamam ama daha duvarlara bir kagit kaplayacagim, bahsettigim ahsap detaylar, ahsap koruyucu boya ile boyanip bir miktar rengi degisecek ve perdeler takilacak. 


Bu donemde ayrica ikinci dakkapel geldiginde yapilacak degisiklikleri planlamaya baslamistim.  Takildiginda odanin alacagi sekli biliyordum ve bir ic dekorasyon aplikasyonu kullanarak cizimler yaptim. Bir cok aplikasyon kurup denedikten sonra sunu begenip kullanmaya basladim ve hala evin farkli yerleri icin tasarimlar yapiyorum. Hatta cocuklar da kendi odalarini tasarladi.


Ikinci dakkapelin dis cephesi, o tarafta merdiven boslugunun da olmasindan dolayi biraz daha dar oldu. 250-260cm gibi. Dolayisiyla odanin o tarafi icin planladigim seyi bir turlu mevcut alana sigdiramiyordum cizimlerde. Subat-mart ayi gibi esimle bu konuda tartismalar yasadik (tadilatin icinde olup da kavga etmeyen var mi bilmiyorum) ve ben tum sorumluluktan vazgectim. Bana gore biraz daha genis yapilabilirdi ancak esim fazla dusunmeden karar vermisti, sonradan bir degisiklik icin girisimde bulunmak istemedi. Daha sonra baristigimizda acikladigina gore o donem gercekten o kadar bunalmisti ki, artik uzerinde kafa yormaktan bikmisti. Normalde her detayina en az benim kadar karisan biridir ve malesef bu bazen benim icin cok sinir bozucu olabiliyor. 


O kirginlik doneminde artik hic bir yorumda, talepte bulunmayacagimi, madem boyle istiyorsun nasil istiyorsan oyle yap diye resti cektim. Bu kirginlik ikinci dakkapel takildiktan sonra bile hala devam ediyordu ve dolayisiyla bir kac ay cati kati hic birsey yapmadan, kimse elini surmeden oylece bekledi. Bu da surecin biraz daha uzamasina sebep oldu ne yazik ki :(

5 yorum:

  1. çokk zor işler ama bitince değecek gibi görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su anda bitmis halini gorenler epey sasiriyor :))

      Sil
  2. Okurken ben yoruldum. Kim bilir siz ne kadar yoruldunuz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiziksel yorgunluktan cok uzayip durmasi psikolojik olarak epey zorladi malesef

      Sil
  3. Hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor ama eminim bitince muhteşem olmuştur. Güle güle oturun

    YanıtlaSil