2 Ekim 2021 Cumartesi

Tadilat Dosyasi 1

Oyle uzun bir hikaye ki bu nerden baslasam bilemiyorum. Saniyorum en bastan baslamali. Hollanda’ya 2013 yilinin mayis ayinda tasindik ve bir ay kadar gecici bir evde kaldiktan sonra simdi oturdugumuz evi kiraladik. Evimiz hollandada cok yaygin olan bahceli, 3 katli bir ev. Ama cocuklara sorarsan onlar yine de villa ister cunku villalar iki katli ve havuzlu olur. Hatta villayi filla diye soylerler (v harfi f seklinde telaffuz ediliyor) ve cocugum bizim evimiz zaten filla desen de kabul etmezler. Cunku neden havuzu yok.


Turkiye’den gelenler icin cogunlukla hollanda evleri degisik ve guzel gelir, cunku cok az esya kullanirlar, kocaman pencereleri vardir, aydinliktir, dekorasyonda da iyiler falan. Ben de bu eve geldigimde cok begenmistim, hala da seviyorum o ayri fakat yasayip ogrendikce bizim evlerin cok cok ustunde evler gorup kendininkini siradan bulmaya basliyormussun :)) Tipik hollanda evlerini merak edenler instagramda fundamakeovers hesabina bakabilir. https://instagram.com/fundamakeovers?utm_medium=copy_link


Evi esyali kiralamistik ve oldukca iyi durumdaydi. Ev sahibi 10 yil once evi alirken herseyi bastan asagi yenilemis, kendileri oturacagi icin gayet de zevkli yaptirmislardi. Ilk giriste degistirmek isteyecegim hic birsey yoktu. Zaten kiralik ev diye civi bile cakmadim. 1,5 yilin sonunda daha 2 yillik kontratimizin dolmasina 6 ay varken ev sahibi evi satmak zorunda oldugunu soyledi. Ve benim oglumun dogumuna bir ay vardi. Haliyle bi panik dalgasi yasadik. Civarda ev baktik bulamadik, ev bulsak hadi diyelim esya yok hepsini tek tek almak cok zaman aliyor. Burda bugun al yarin teslim olayi yok mobilyalarda aylar suruyor teslimati, ikeadan kendin alip kurarsan ne ala. Hic dusunmezken kendimizi bu evi alsak mi diye dusunurken bulduk. O zamanlar belki donecegiz diye ev almayi dusunmuyorduk ve ustelik yolu yordami nedir hic bilmiyorduk. Fakat o kadar caresiz kaldik ki evi almak en mantikli secenek olacakti ve kabaca baska ev alsak mi diye baktigimizda, bu evin piyasadaki evlere gore iyi oldugunu anladik (kimi eski oluyor cok tadilat gerektiriyor, kiminin cephesi kuzeye bakiyor, kiminin enerji sinifi dusuk vs bir suru detay var). Gercekten de bir ev alirken dikkat edecegimiz kriterlerin hepsini sagliyordu, ustelik konumu cok iyiydi (ozellikle okula), ustelik kizim yeni basladigi minikler okuluna henuz yeni alismisti, ustelik doguracaktim falan. Ay.

Ilk tasindigimiz gunlerden bir foto

Neyse uzun lafin kisasi bu evi icinden hic cikmadan, hic tadilat yaptirmadan (neredeyse tum arkadaslarim evlerini aldiktan sonra yerlesmeden once tadilat yaptirdi), hic tasinma telasi yasamadan, emlakciya dusmeden ve dolayisiyla emlakci parasi odemeden, hatta biraz pazarlikla icindeki esyalarla birlikte satin aldik. Ustelik o donemde emlak piyasasi olabilecek en dusuk seviyesinde idi, sonra fiyatlar muthis artmaya basladi, insanlar ev fiyatinin ustune teklifler vererek ev kapmaya ugrastilar, aylarca suren emlak arastirmalari sonucunda zar zor bulabildiler. Su anda evimiz aldigimiz fiyatin neredeyse iki katina cikti. Geriye bakinca bu oglumun kismetiydi diyorum ama, bunu ailelerimize gozunde yaslarla soyleyen ilk insan bendim herhalde. Anne biz ev aliyoz uhuhuhu seklinde. Gerci bu evi 30 yillik mortgage ile aldigimiz icin ev tam bizim olmuyor elbette ama kirayi bankaya oduyorsun fakat en azindan evi satarsan banka borcundan haric geriye kalan tutar senin oluyor. Tamamen kirada olmaya gore daha avantajli. Islemleri devam ederken ben dogurdum ve bir aylik bebekle notere gidip devir teslim yaptik :)

Ilk sonbahar


Zamanla herseyin eskimesi gibi,  evin bazi bolumlerinde ihtiyaclar ortaya cikmaya basladi. Biz icinde 8 yil oturduk, bi oncesi da 10 yil dersen 18 yil bence gayet iyi idare etti hic bakimsiz. Iki yaz once mutfak dolaplarinin kapaklarini degistirmeye niyet ettim cunku hep soyulmustu fakat sadece kapak fiyati ikeanin komple mutfagina esdeger olunca komple degistirdikti. Hollanda’da ozel olcu yapilan hersey cok ama cok pahalidir. Malzemenin uzerine isciligin saat ucreti de ekleniyor sanirim. 


Uc katli evin giris katinda, acik mutfak ve salon, bir ufak tuvalet; orta katinda uc yatak odasi ve bir ufak banyo; ust katinda ise egimli bir tavani olan kocaman bos bir odamiz vardi. Vardi diyorum tadilattan sonra biraz degisti. Genelde ucuncu kati iki veya uc odaya boluyorlar ve genelde herkesin camasir makinesi bu kattadir. Tavanin egimine gore, evin yuz olcumune gore ve dakkapel denen ilave bir pencerenin var olup olmamasina gore cati katinin buyuklugu ve kullanisliligi her evde degisir. Bizimki oldukca buyuktu ancak camasir ve kurutma makinelerinin ortada oldugu, zamanla ne bulursak tiktigimiz, eski esyalari yigdigimiz hic kullanilmayan bir alana donusmustu. Sadece camasirlar icin gidiyordum ve asla derli toplu olamiyordu. Artik sikilmis ve orayi duzenlemeye, var olan alani kullanmaya karar vermistim. Pandeminin baslamasiyla birlikte evden calisan esimin ofis ihtiyaci dogdu. Fakat bu gun hala ona ofis yapmak uzere yola ciktigim bu yol tamamlanabilmis degil. Hala salonda ve orda burda calisiyor :( Diger yandan pandemi basladiktan sonra (mart ayinda basladi) mayis ayinda esim tamamen evden calismali bir bolume gecti. Yani pandemiden bagimsiz olarak artik hep evde calisacak ve hala bir ofis ihtiyaci olacak. Bakalim yani insallah yilan hikayesinin sonuna gelebilirsek, hem onun rahat calisabilecegi hem de derli toplu ve tabi biraz da gonlumu oksayan bir eve donusecek.


Devam edecek.


2 yorum: