7 Ekim 2021 Perşembe

Tadilat Dosyasi 5


 Bir onceki yaziyi yazdiktan sonra icime buyuk bir huzun doldu. Bu gunlerde catinin akitmasinin uzerinden neredeyse bir yil gecmis oldu ama ne yazik ki hala isler bitmis degil. Bu karsimiza cikan zorluklarin ilkiydi, sonrasinda henuz yazmadigim baskalari da oldu ve ben kelimenin tam anlamiyla bezdim. Cok basit bir arzunun boyle surekli engeller cikarak bir turlu gerceklesmemesi, insanin umudunu tuketiyor, hayattan beklentilerini kesiyor, kendini degersiz ve onemsiz hissettiriyor. Neden benim isteklerim gerceklesmiyor? diye. Yine de her daim pozitif kalmaya calistim. Cunku; “vardir elbet bir hayri”!


Catinin akitmaya baslamasindan sonraki hikaye cok ic acici degil. Ilk basta kova, legen, havlu, caput gibi seylerle kontrolde tutabildigimiz sizinti, kasim ortalarinda iki gunlugune yakin bir yere gittigimiz tatil evindeyken sapitmis. Geldigimizde artik her nereden geliyorsa, farkli bir noktadan su aldigini ve o suyun ikinci katin tavaninda dis duvara yakin bir yerinden, iki oda boyunca, boydan boya su cektigini ve odalara damladigini gorduk. Soklara girdik. Hemen daha fazla havlular vs derken, kendimi her gun 3-4 tane kalin banyo havlusunu yikayip sonraki gun icin kuruturken buldum. Toplam 8 havlu donusumlu olarak her gun yikandi kurudu, yerler silindi vs. Neyse ki bu surec cok uzun surmedi cunku, - allah ondan bin kere razi olsun- dakkapeli yapacak olan adami cagirip durumu gosterince bize acil bir cozum sundu. 


Tamam 10 gun sonra bu bolumun dakkapelini takariz ama ikisini yetistiremem, digeri martta deyip bize bir guzellik yapti. Gercekte aslinda on gunde tamamlanan bir sey mi bu, yoksa elinde olan biseyleri bize mi uyarlayacakti bilemem ancak demek ki olabiliyormus. O halde niye milleti aylarca surunduruyorsunuz bre insafsizlar diye icimden gecirsem de, herhalde talep cokmus diyorum. 


Bu durumda bizim tek vincle iki pencere takilmasi hayali suya dusmus oluyor ama bu cati boyle beklemez, ya bunu yapicaz ya tamirci cagiricaz. Tamirciler 2000’den kapi actiklarina gore, 500 civari olan vinc masrafini iki kere odemek her halukarda daha hesapli. Tamam dedik ve hazirliga giristik. 


Ne hazirligi derseniz, daha yeni yerlestirdigim dolaplari yeniden cekme hazirligi😬 Odanin diger tarafina hepsini suruklemek ve dakkapelin altinda bulunan depolama bolumundeki tum esyalari cikarmak gerekiyordu. Bu arada sonradan daha net anlayacagimiz uzere, iki dakkapel farkli zamanlarda oldugunda, odanin icindeki esyalari diger tarafa cekmek suretiyle yapabildik. Yoksa hepsini (ya da cogunu) asagi kata indirmemiz gerekecekti ki bu da bazi esyalar merdivenlerden gecmeyecegi icin demonte etmek anlamina geliyordu. Allahim dusunemiyorum. 


Esyalari cekme, alt kattan ust kata adamlarin yuruyecegi butun merdivenleri kaplama gibi hazirliklari yaptiktan sonra nihayet dakkapelin takilma gunu geldi catti. 2 Aralik 2020. Bundan sonra biraz fotograf. 


Sabah 7,5 ta geldiler. Once dakkapelin uzerindeki kaplamalar (alcipan) sokulup baglanti yerlerinden kesildi.

 

Sonra vince baglayip indirdiler.



Tabi cuvallar dolusu atik cikti. Bunu da yeni pencere takilmadan once vincle aldilar.


Adamlar bu gune kadar soktukleri onca dakkapel icinden bizimki kadar kotu durumda olanini ilk defa gorduklerini soyledi :( Bir de sanirim o zamanin teknolojisinde, simdi yalitim amacli kullanilan bazi katmanlar kullanilmiyordu (ya da yoktu).


Kocaman bir parcanin bu sekilde tasinmasini izlemek cok heyecanliydi.


Yerlestiriliyor. 

Eskisi ile ayni boyutta olmasina ragmen pencere alanini biraz daraltip yaptirdim. Bu (ve eski) dakkapelin cephesi 420cm ve eskisinde her biri 1mt genisliginde 4 bolmeli bir pencere vardi. Ve bu dort pencerenin sadece en distakileri aciliyordu. Ortada kalan 2 parcanin temizligi muthis zordu. Simdi pencere alanini 300 ile sinirlandirdim. Zaten fazlasiyla aydinlik oluyor cati katlari.


Montaj neredeyse bitmis. Icerden gorunumu boyle. Ancak yan taraflar ve tavan ham tahta oldugu icin icerden bir finishing yapilmasi gerekiyor ve onu bu firma yapmiyor. Bunun icin ayri bir usta ayarlamak veya yapabiliyorsan kendin yapman gerekiyor. 

Son fotografta bir yere daha dikkat cekmek istiyorum, pencerenin altinda bir bolum var. Hatta kapaklari acik gorunuyor. Burasi catinin en ucuna dogru giden ucgen bir depo. Fotograftaki eski dakkapelden kalan ev sahibinin yaptigi kapaklar ve kaplama. Burayi farkli sekillerde degerlendirenler var. Iste bir kac ornek.


Ve bu durumda bir sonraki yapilacak is, bu dakkapelin finishing isi ve pencere alti deposunun kapaklarinin yenilenmesi. Zira ev sahibininki miknatisla duran cok ufak kapaklardan olusuyordu. Uzun parcalari icine sokmak zor oluyor ve o kapaklar zirt pirt dusuyordu. 

4 yorum:

  1. Çok kolay işler değilmiş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Kolay gelsin, sorunlar bitsin dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Çok sıkıntılı geçmiş kolaylıklar diliyorum ben yine de bu tür paylaşımları paylaşmamaktan yanayım bir kaç kez gözlemledim nazar değiyor sanki ne zaman heyecanla bir şey paylaştıysam ona bir sıkıntı bir zorluk meydana geldi,kendinize saklayım derim her tür insan var biz onları göremiyoruz niyetimiz temiz ve iyi olabilir ama herkes öyle değil.

    YanıtlaSil
  4. Ne zaman tadilat var dense koşarak uzaklaşıyprum. Allah kolaylık versin zor işler.:(

    YanıtlaSil