6 Ekim 2021 Çarşamba

Tadilat Dosyasi 4


Dolaplarin kurulumu bitmis, ortalik nispeten toplanmis ve ben dekoratif esyalarla mesgul olmaya baslamistim. 25 Ekim tarihli asagidaki fotografta, punch nakisi yaptigim yastigi tamamlamis; rafta cercevede duran kiz resmini yapmistim.


Fakat mutlulugum cok uzun surmedi ve 27 Ekim’de cati su akitmaya basladi.

Ondan sonra da kabus basladi. Catinin ayni noktasinin su damlatmasi sorunu daha once de, farkli yillarda iki kez basimiza gelmisti. O zamanlar tamirci cagirip yaptirmistik  ancak goruluyor ki bunlar sadece gecici cozumler sunmustu. Bu sefer yine esim kendi yapabilecegi seyleri denedi, farkli ustalar cagirdik fikir/ fiyat aldik; kimi bir seyler yapti derken, malesef sorun cozulmemis; 13 kasimda asagidaki fitografi paylasmistim :( Aslinda paylastigimdan 1 hafta once acilmisti tavan.


Pandemi surecinde insanlar evlerini yenilemeye daha cok agirlik verdikleri icin her hangi bir konuda usta bulmak, normal zamandakine gore cok daha zordu o donemde. Ayrica birden fazla konudan anlayan usta bulmak neredeyse imkansiz. Cati tamircisi cagirdiginizda o sadece disardan bakiyor ve ic kisimlara mudahale etmiyor. Var olan sorun icin ise, alistigi ogrendigi yontemleri kullaniyor, alternatif cozumler dusunemiyor ve uygulayamiyor. Tek konuda uzmanlasiyorlar ve diger isleri yapmiyorlar. Mesela hem elektrik hem su tesisatindan anlayan usta bulmak imkansiza yakin.


Bu surecte bize gelen bir kac ustanin her biri farkli seyler denedi veya onerdi. En sonunda catiyi acip sorunun yerini ve ne durumda oldugunu gormeye karar verdik. Malesef gorunenler pek ic acici degildi. Sizinti dakkapelin baglanti yerlerinden geliyordu ve tahtalarin cogu curumustu. Sizintiyi durduracak cozumler bulunsa bile yakin gelecekte tekrarlamasi, hatta baska noktalardan sizdirmasi belki de tavanin cokmesi gibi sonuclar dogurabilirdi.  


Bu noktada dakkapelin ne oldugundan bahsedeyim. Asagidaki fotograf karsimizdaki evlere ait. Fotografta yazdigim gibi catidaki kucuk pencerelere dakpen (cati penceresi) ve disari dogru cikinti yapan buyuk olanlara ise dakkapel (cati sapeli) deniyor. Genelde ilk insaat sirasinda dakkapel yapilmiyor evlere, sonradan ozel firmalara yaptiriyorsunuz. Onlar da talep edilen ebatta hazirlayip, catiyi kesmek suretiyle monte ediyorlar. Boylece oda daha da buyumus oluyor. Hem on hem arka tarafa iki adet de yapilabiliyor (bazi bolgelerde belediye iznine tabi oldugunu da belirteyim).




Bizim evde, evsahibinin muhtemelen ilk tasindigi sirada yaptirdigi bir adet dakkapel bulunuyordu. Gorunen o ki 18 yilda omrunu tamamlamis. Bir kac yil once pencere kenarlarindan da hava sizdiriyordu ve esim tamir etmisti. Simdi catinin diger yerleriyle olan birlesim yerlerinden gevsemeye baslamisti. Yillar boyunca icine cektigi ve kuruyamadan kalan sulardan oturu tahtalari curumustu.


Bunu kesfetmemiz iyi oldu olmasina ama yapilacak isler yeni bir boyut kazandi. Simdi bir dakkapel firmasi ile anlasip yenisini taktirmamiz gerekecekti. Bu yuzden dakkapel firmalari arastirma, onlardan teklif alma, gidip gorusme, komple degistirmek yerine kismen mi degistirsek diye arastirma /fiyat alma derken, yine epey zaman harcadik. En sonunda bize fiyat/performans olarak iyi bir teklif veren firma ile anlastik. Bu sirada esim yaptirmisken diger tarafa da taktirmayi onerdi. Boylece oda daha buyuyecek ve iki taraftan da isik alacakti. Iki dakkapel siparis ettigimizde biraz daha indirimli oluyordu ve ustelik dakkapeli catiya cikarmak icin kiralanan vinc icin de tek ucret odeyecektik. Sonucta ikisini ayni gun icinde takip bitirebiliyorlardi.


Tek sorun neredeyse tum firmalarin soyledigi gibi teslimatin aylar sonra yapilabilecek olmasiydi. Bize iki dakkapeli teslimat icin Mart basi tarih verildi. 

2 yorum:

  1. off dolu iş, Kolay gelsin. çatı penceresi de ne güzel bir şey ama..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de cok hosuma gidiyor ama hic tecrube edemedim bizim evde yoktu :(

      Sil