7 Ağustos 2014 Perşembe

# blogger # blogger ipuçları

En Son Yeniliklerle Blogger İçin SEO Ayarları -3

Dünkü yazıda kalan diğer maddelerle devam edelim. Demiştik ki google botları önce meta etiketleri, sonra blogdaki başlık ve yazıları tarar. Bu yüzden blog yazılarını oluştururken bazı püf noktalara dikkat etmekte fayda var.

Başlıklar: başlıklar konusunda iki ayrıntı var, birincisi yazı başlıkları, ikincisi blogun tamamında yer alan tüm başlıklar

A) Yazı Başlıkları: Her bir blog yazısı bir sayfa anlamına gelir. Yazının başlığına tıkladığımızda o yazının tamamının ve yorumların görüldüğü sayfa bir çıkar çünkü. Blogger bu sayfaya otomatik olarak olarak bir link veriyor. Mesela ilk  yazımın linki 


şeklinde. Önce blog adı/ yıl/ ay/ yazı başlığı. html formunda yani. Örnekte görüldüğü üzere, eğer başlık daha uzun ise kesiyor. Çok eskiden bu başlıkta türkçe karakterler var ise onları yutuyor ve linki o karakterler olmadan veriyordu. Mesela başlığım şeker çocuk olsun. Bunu  linklendirirken ...../eker-ocuk.html haline getiriyordu ki bu çok fena bir durum. İndeksleme amacıyla başlıklar taranırken bu eker ve ocuk kelimeleri bir anlam ifade etmediği için (veya başka anlama geliyorsa) o konulara yönlendirecektir. Bunun için tavsiye edilen, başlığınızı ilk önce ingilizce karakterlerle yazın, bir kez kaydedin (o zaman linki düzgün atıyor) sonra isterseniz türkçeye çevirin şeklinde bir çözümdü. Ama artık buna gerek kalmadı. Çünkü blogger otomatik olarak tüm kelimelerdeki türkçe karakterleri ingilizceye dönüştürüyor yani ...../seker-cocuk.html olarak link atıyor. Bu wordpresse göre bir artı çünkü malesef onda böyle bir otomatik ayarlama yok.

Bundan başka bir fonksiyon daha ekledi ki bu da oldukça avantaj sağlayabilir. Mesela başlık çok uzun olduğunda linkin bir yerde kesildiğini söylemiştim. Oysa siz başka bir link vermek istiyor olabilirsiniz. Mesela yukarda verdiğim örnekte " en-son-yeniliklerle-blogger-icin-seo" şeklindeki bağlantıda benim için önemli olan blogger için seo ayarları kelimeleri olsun. Yani en son yenilik kelimesinin önemi bence diğerine göre daha az. Bu otomatik atanmış olan linki değil de sizin istediğiniz kelimelerin yer aldığı linki kullanmak isteyebilirsiniz. O zaman yine yazı yazma panelinde sağda yayın ayarları kısmında yer alan kalıcı bağlantı kısmına gelip (bknz aşağıdaki resim) bu yazıya atamak istediğiniz linki özel olarak belirtebilirsiniz. Bu yazacağınız link başlıkla bire bir aynı olmak zorunda değil.

Böylece yazı başlıklarını etkin ve seo dostu şeklinde düzenlemek mümkün.

B) tüm başlıklar: bir web sitesi veya blogda yer alan tüm başlıklar (headings) h1, h2, h3, h4, h5, h6 sembolleri ile blogun stil şablonu dosyalarında tanımlanır. Genelde boyutları büyükten küçüğe doğru gider, fontlar ve renkleri değişebilir ancak bu başlıkların stilden başka seo açısından önemi vardır. Google botsları, sitenizi indekslemek için tararken önce h1, sonra h2, h3 başlıklarına bakar ve onları indeksler. Dolayısıyla bu başlıkların site içinde doğru kullanımı etkin bir seo için önemlidir.

Blogger'da ve diğer tüm sitelerde h1, blog adıdır. Yani her sitede bir tane h1 vardır. Yazı düzenleme panelinden yazının içine eklenen bazı sözcükleri h1,h2... lerden biri olarak seçebiliriz. Ancak Google sadece 1 tane h1 olmasını beklediğinden (ki o da blog başlığı) yazının içinde başka yerde h1 tanımlamak risklidir. Neyse ki blogger yazı panelinde h1 için seçenek yok ama wordpressde var aman dikkat.

Bloga yazdığımız yazıların başlıkları da h2 ile tanımlıdır. Yani blog adından sonra yazı başlıklarımız taranıyor. Bu yüzden başlıksız yazı kullanmaktan kaçınmalı ve başlıkları dikkatli seçmeliyiz. Yazının içeriği ile bağlantılı en çok aranabilecek kelimeler olmalı. Yine yazı düzenleme bölümünde, yazının içinde vurgu yapmak istenilen yerleri başlık1, başlık 2 gibi seçeneklerden seçebilirsiniz. Yani yazının içine de başlık özelliğinde kelimeler eklenebilir. Mesela insanın aklına geliyor, tüm yazıyı başlık seçeneği ile formatlasam  ne olur diye düşünebilirsiniz, o zaman yazıdaki tüm kelimeler öncelikli taranırdı. Ancak google akıllı, tabi ki bunu yemiyor. Dahası sitenizi kara listeye alabilir. Uzmanlar bir sayfada ( yazının başlığına tıklayınca çıkan sayfa, anasayfa gibi) maksimum 4 adet h2 ve h3 başlığı tavsiye ediyor. Bu yüzden anasayfada onlarca yazı (ki onlarca başlık demek) sakıncalı. Yazının içinde vurgu yapacağınız yerlere bir kaç tane h2 ve h3 koyabilirsiniz. Bunu yazı yazma panelinde normal yazan yere tıkladığınızda göreceksiniz. Dikkat ederseniz haber sitelerinde ilk paragraf koyu ve daha büyük yazılır, ardından aynı paragraf normal yazıyla tekrar eder. Genelde bu koyu kısım h3 başlığındadır.

h4,h5,h6 seçenekleri her blogger blogunda olmayabilir. Kullandığınız blog şablonunda yer alıp almadığına bağlı. Ancak h2 ve h3 çoğunlukla yeterlidir, olmasa da olur.

---

Başlıklardan sonra yazılar, etiketler ve yorumlar taranıyor demiştik. Yine blogun şablon yapısına bağlı olmakla birlikte etiketlerin yer aldığı post footer denen kısım, yorumlardaki yazar başlıkları gibi kısımlar h4,h5,h6 başlıklarından biriyle tanımlanmış olabilir. Dolayısıyla özellikle etiketler seo için katkı yapan unsurlardır.

Gelelim son olarak yazı içine eklenen görsellere. Google görsel aramalarında etkili olması için fotoğraf isimlerini önceden değiştirip yüklemek (mesela IMG001.jpg yerine amsterdam.jpg gibi fotoğrafla ilgili bir isim yazmak) ve fotoğrafı yazı içine dahil ederken çıkan sol-sağ, büyük-küçük kısımlarında yer alan, fotoğrafa bir alt yazı ekleme seçeneğini kullanmak çok faydalıdır. Buraya fotoğrafla ilgili birkaç kelimelik bir tanımlama yapabilirsiniz.

Böylece seo için belli başlı püf noktalarını listelemiş oldum. Çok daha detaylı incelemeler yapılabilir ama standart bir blog yazarı için bu ayrıntılar fazlasıyla yeterli olacaktır. Keyifli ve etkin bloglamalar...

9 yorum:

  1. Açıklayıcı güzel bir bilgilendirme yazısı GeCecim teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Yine güzel bir yazı, sağolun.
    Takıldığım bir nokta; h2, h3 ayarlarını ve seçimlerini nasıl yapacağım.
    h2 veya h3 olarak taranmasını istediğim kelimeleri nasıl tanımlayacağım yazı içinde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda söyledim ama çok açık değildi galiba yazı düzenleme panelinde normal yazan bir yer var oraya tıklayınca aşağı doğru açılıyor ve başlık seçenekleri çıkıyor. Aynı yazıyı bold italik yapmak gibi buradan da yazı başlık mı normal mi o seçiliyor

      Sil
    2. Ah evet, şimdi anladım:) Teşekkürler.

      Sil
  3. Çok faydalı , harika ve basit bir anlatımla bilgilendirdin bizi. Çok teşekkürler. Böyle detaylı ve güzel bir çalışmaya ulaşmak çok zor. Ellerinize ve paylaşımcı yüreğinize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. çok faydalı bir yazı hazırlamışsın çok teşekkürler :) sayende epey bir ayar yaptım bloguma.

    Kalıcı bağlantıyı düzeltemedim yalnız. değiştirmeye izin vermiyor bir türlü? neden olabilir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eski yazilari denediyseniz muhtemelen onlar icin olmaz ilk yazilirken olacak sanirim

      Sil
    2. yazını yeni yazdım. sanırım yayımladıktan sonra değişiklik yapmaya izin vermiyor.bi dahakine yayımlamadan önce deneyeyim bakayım.
      teşekkürler

      Sil
    3. yazımı olacaktı o.. :/

      Sil