25 Ağustos 2014 Pazartesi

Oto Koltuğunu Ana Kucağı Olarak Kullanırken Dikkat Etmeli

Hafta sonu henüz 2,5 aylık bir bebek sevdim. Kucağa alışmaması için çoğunlukla oto koltuğunda bırakıyorlardı. Çocuk mızırdanmaya başladığı halde bile pek kucağa almak istemediler. Ben de uzun süre oto koltuğunda yatırmanın bebeğin fizyolojisi için çok sağlıklı olmadığını söyledim. Bu koltuğun aynı zamanda ana kucağı olduğunu ve sakıncası olmadığını söylediler.

Yurt dışında her bebeğin/çocuğun oto koltuğu olması gerektiğini, hastaneden çıkarken bile oto koltuksuz çıkamadığını biliyoruz. Ülkemizde bu kadar yaygın kullanılmıyor ama artık günden güne anneler bilinçleniyor. Bir de satın alınırken, evde de ana kucağı olarak kullanırım fikri ağır basıyor. Ama aslında ana kucağı ile oto koltuğu aynı şeyler değil.

Yukarıdaki resimdeki gibi, bebeğe fazla esneklik tanımayan (araçta güvenli olması için) modeller ana kucağı değil oto koltuğudur. Fakat aynen böyle yapıda olup da ana kucağı diye satılan modeller (bunların araca sabitleme kısımları yok) görmüştüm. Bir de oto koltuğunu satarken ana kucağı+oto koltuğu adıyla satanlar var. İki amaçlı kullanılabilir diye.

Bu şekilde satılıyor olmaları insanları yanlış yönlendirebilir. Bebeğin hareket edemediği, hep belli pozisyonda yatması gereken bu koltuklarda uzun süre bebeği bırakmayınız. Ne kadar bırakabileceğimiz kullanma talimatlarında mutlaka yazar. Benim kızımda kullandığım modelde bu süre 1 saatti, internette 2 ve 3 saat yazanlar gördüm.

Yenidoğan bir bebek 2-3 saatte bir zaten kucağa gelmek zorunda kalacaktır, ya emmek için ya bez değiştirmek için. Fakat ara verilmiş olsa dahi tüm gün bu tip koltuklarda uyuması bana pek sağlıklı görünmüyor. Zira anne karnında bebeğin nasıl hareketli olduğunu hatırlayın. Sık sık tekme atıyor, geriniyor, esniyor. Oysa bu koltuklarda bunu yapamıyor. Zaten eminim bebeğin kendisi mutlaka orada yatmaktan memnun değilse bunu ifade ediyordur.

Yukarıdaki görseldeki oyuncaklı modeller de asıl ana kucağı denilen eşyalar. Bunlarda bebeğin kol ve bacak esnekliği daha fazla. İlla bir ana kucağı kullanılacaksa evde kullanım için bunlar daha uygun.

Oto koltuğunu kullanmanın gerekliliği kadar, doğru kullanmak da önemli. Bizim koltuk 1 saat limit verdiğinden, bundan uzun süren yolculuklarda yolda durup kucağa alıp masaj yapıyorduk. Lütfen oto koltuklarının talimatlarını dikkatlice okuyun ve bebeğinizin işaretlerini ciddiye alın.




8 yorum:

  1. Çünkü bizim milletimizde gerizekalılık diz boyu.
    O kadar da açık söylüyorum.
    Çocuğun sırtı ağrımasın diye o çukur kısma battaniye dolduruyorlar; ama o çocuğun onda saatlerce hareketsiz kalmasında bir beis görmüyorlar.
    Bir de onun içinde kemer takmadan taşıyanlar var. Ya da oto koltuğuna koyup kemerle arabaya sabitlemeyenler. Akıllarınca çocuklarını koruduklarını sanarken ne kadar tehlikeli işler yaptıklarının farkında değiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet malesef bahsettiğim bebek de arabada oto koltuğu içinde ama anne kucağındaydı :(

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler. Henüz anne olmayan biri olarak yeni ve faydalı bir bilgi edindim.

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle haklısınız evet bebek küçükken bir yere giderken onlarla taşımak mantıklı ama uzun süre onda yatırmak ne derece doğru düşünmek lazım.... büyüklerin deyimiyle yeni doğan bebek su gibi boşu boşuna duruş bozukluğu yüzünden ağrımasın bebişlerin sırtı....

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, çoook eski bir yazıyı hortlacağım belki ama yardıma ihtiyacım var. Puset, baston, anakucağı, oto koltuğu, travel sistem, bebek arabası kelimeleri arasında boğulmak üzereyim. Her biri ayrı şey mi, birbiri yerine kullanılıyor mu, en faydalısı hangisi, hangisini neye göre tercih etmeliyim bilemiyorum. Bu travel sistemli bebek arabaları bana çok gereksiz geliyor. Sanki puset dedikleri şey çok konforlu değil gibi yenidoğan bir bebek için. Dışarıya bir restorana gitsen gezecek olsan saatlerce o eğri büğrü şey bebeğin belini ağrıtacak gibi geliyor ve uzak durmak istiyorum. Öte yandan puset çok rahatlık diyen annelerinde neye göre pusete rahat dediklerini bir türlü kavrayamadım. Bu araç anneler için mi rahatlık yoksa bebekler için mi?

    Benim tercihim anladığımı düşündüğüm kadarıyla bebeğim ve ben için 0-18 veya 0-36 yaş grubunda bir oto koltuğu ve yenidoğan bebekler için konforlu bir bebek arabası almak. Bunun içinde Kraft Evo Plus modelini beğendim 0-3 yaşa kadar kullanılabiliyormuş.

    Doğru tercihler yapıyor muyum, onun sağlığı için hangisi daha iyi olur, yoksa bu yazdıklarımın hepsine mi ihtiyacım var kafayı yemek üzereyim. Etrafımdaki herkes travel sistem bebek arabası diyor başka bir şey demiyor. Kendi rahatlarını bebeklerden çok düşünerek bunu dile getirdiklerini düşünmekten kafayı yiyeceğim.

    Sizce en mantıklı seçenek ne olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavramlara girmeden üçlü sistemde nelerolduğunu yazayım. Bir tane 0-18 ay denen ama genelde 1 yaş bile dolmadan (hatta bebek iri ise 6 ayda) dar gelmeye başlayan bir oto koltuğu + dümdüz yatak gibi uzun takıp çıkarılabilen bir parça + bebek arabasının kendi orjinal parçası olan setlere travel sistem veya üçlü set deniyor. Dümdüz olan parça genelde bebeklerin oturma dönemine kadar kullanılan ve tavsiye edilen parça. Bu parçayı bazı markalar hiç dahil etmeden sadece oto koltuğu ve bebek arabasının parçası olarak ikili halde satıyor. Çünkü yenidoğan hafif eğri olan oto koltuğunda da durabiliyor. Fakat bu parçada yeni doğanın 2-3 saatten uzun yatırılması tavsiye edilmiyor. Çocuk pek kıpırdayamıyor ve sağa sola dönük yatamıyor çünkü.

      Bebek arabasının kendi parçası ise bazı modellerde tamamen düz açılabiliyor bazılarında açılmıyor. Düz açılıyor ise yenidoğan o parçada yatabilir. O zaman sadece oto koltuğu ve bebek arabasından oluşan ikili set yeterli olur.

      Bebek arabasının kendi parçası dümdüz oluyorsa (yada düze yakın) ideal ama bazı modellerde bu parça sadece dışa dönük olabiliyor, anneye dönük takılamıyor. Yeni doğan bebekleri anneler görmek istiyor. Bu yüzden bebek arabasının kendi parçası iki yönlü de takılabiliyorsa ve neredeyse düz olacak şekilde açılabiliyorsa bunlar bebek için ideal şeyler. Böyle bir bebek arabası alınabilir. Oto koltuğu ise bu bebek arabasına monte edilen model de olabilir olmayabilir de. Sadece arabada uyumuş bebeği oto koltuğu ile birlikte alıp uyandırmadan bebek arabasına geçirme kolaylığı sağlar.

      Bunların dışında ağırlığı, açılıp kapanma özellikleri, tekerlekler gibi detaylar da annenin konforunu etkiler. Bunları kullanım sıklığı, yaşadığınız yer gibi detayları düşğnerek seçmekte fayda var.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. Almak istediğim bebek arabası modeli dümdüz açılabiliyor ve çift yönlü. O zaman onun yanında sadece oto koltuğu almam yeterli olacak. Onu da 0-18 yerine 0-36 bakmam daha iyi söylediklerinize göre. İçim rahatladı şimdi. 😊

      Sil
    3. Bence de dediğiniz bir bebek arabası ve arabanız varsa mutlaka oto koltuğu yeterli olacaktır. 0-36 ay modellerinin en yatık seviyesinin 0-18 ay modelleri ile aynı olup olmadığına dikkat edin yeter

      Sil