15 Eylül 2009 Salı

# ben # Düşünce Yazıları

Fotoğrafçı Bayanlara Bir Öneri

Bebek Mevlidi Fotoğrafçılığı!

Merhabalar herkese, öyle acayip uykum var ki şuan gözlerimi zor açıyorum. Yine hep bu blog yüzünden. Gecenin ortasında aklıma gelen fikirleri zihnimden bloguma yazmaktan uyuyamıyorum. Kafamda bir sürü yazı konusu hazır şimdiden.

Evet yukarıdaki önerimi daha önce Ayça'ya da yapmıştım. Bence çok yaratıcı ve tutulan bir uygulama olur bu. Biliyorsunuz artık doğum ve düğün fotoğraçılığı kavramı gitgide duyulmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Ancak bu ikisinin de fikir babalarının Türkler olmadığı kesin.

Doğum fotoğraflarını çok severim ve birçok site incelemişimdir bu şekilde. O anda hissedilen duyguları (heyecan, korku, sevinç, mutluluk) bir daha yaşanmıyor ve o anı gerçekten güzel yansıtıyor. Bana tek olumsuz gelen tarafı annenin genelde halsizlik sebebiyle çok iyi gözükmemesi fotoğraflarda ve bebeğin de doğumdan sonra biraz daha çirkince görünmesi. Tabi bildiğim kadarıyla doğum fotoğrafı çekebilmek ancak planlı doğumlarda mümkün oluyor, aniden doğuma gidenler bu fırsatı kaçırıyor.

İşte bu fırsatı kaçıranlar ve bizim kültürümüzde gerçekten çok önemli olan bebek mevlitlerinin usta eller tarafından fotoğraflanması birçok annenin tercih edeceği birşey olabilir gibi geliyor bana.

Bebek mevlidi aslında bizim bebek gösterme törenimizin biraz daha dinsel içerikli olanı. Yabancılar da baby shower yapıyorlar ama onlar doğmamış bebek için yapıyorlar, bebek göstereceksen en azından bebek doğmuş olmalı diye düşünüyor insan.

Bu güne kadar birçok bebek mevlidine katıldım. O gün bebek özel bir mevlit kıyafeti giyer. Özenle hazırlanan ikramlıklar (lohusa şerbeti bile olabilir) ve bebek şekerleri ikram edilir, anne şık bir gecelik-sabahlık giyer başına kırmızı kurdela bağlar. Bebeği ilk defa görenler hediyelerini verir, varsa bebeğin anı defterine iyi dileklerini yazarlar.

Benim en çok hoşuma giden ise mevlit sonunda bebeğin hocanın kucağına verilmesi anıdır. Hoca bebeğin bahtı, sağlığı için, hayırlı evlet olması için dua eder. Bu dua öyle duygusaldır ki ben hep ağlarım. Sonra sırasıyla babaanne ve anneanne bebeği kucağına alır ve içlerinden dua ederler. Kimi mevlitlerde bebek böyle kucaktan kucağa gezer ve herkes içinden bir dua okuyup bebeğe güzel dilekler diler. Sonra toplantıda bulunan evli ve çocuksuz genç bayanlar bebeği kucaklarına alır, kıbleye dönüp bebeği hafifçe sallayarak, Allah'tan kendilerine bir evlat dilerler.

Bu arada nedense anne yatak odasında olur genelde ve sıcaktan (ve muhtemel gece uykusuzluğundan) yorgun haldedir. Ama yanında arkadaşları, diğer genç akrabaları bulunur.

İşte bu anlarda diğer genç akrabalar fotoğraf çeker ve genelde bilinçsiz çekimlerdir bunlar. Flaş bebeği korkutur, güzelim ayrıntılar kaçar. Bu yüzden ben böyle bir anım olsa kesinlikle fotoğrafçı getirme hayalini kurarım. Genelde bebeğin kırkı çıkmadan yada hemen sonra yapıldığı için de bebek yine çok miniciktir ama doğduğu gün kadar çirkin değildir.

Bu yüzden fotoğrafçılara sesleniyorum, yeni bir akım başlatın, bir blog açın böyle çekimler yaptığınızı duyurun, yakınlarınızın böyle fotoğraflarını çekip örnekler sunun. Yeni bir gelenek yaratın. Gerekirse tanıtmak için elimizden geleni yaparız. Hatta bu fotoğraflar şık ve sevimli bir albümle teslim edilebilir, bu albümde bebeğin el ve ayak baskıları ile zenginleşebilir

Tabi yine doğum günü partilerinde fotoğraf çekmek de  çok güzel bir hizmet olurdu. Genelde ilk birkaç yaş doğum günleri acayip önemlidir anne babalar için.

Oh yazdım rahatladım, umarım bu fikir hayat bulur.

Ayrıca buradan herkesin mübarek Kadir Gecesini kutluyorum. Yaradana yaraşır bir kul olmamızın tadına varmak dileğiyle.

25 yorum:

  1. evet harika bir fikir..;) aslında talep edildiği taktirde profosyonel fotoğrafçıların hayır diyeceklerini sanmıyorum..;) sonuçta farklı bir konsept!:):)

    sizin de kandiliniz mubarek olsun..;)

    sevgiyle..

    YanıtlaSil
  2. Enteresan bir fikirmiş. Bu fikir genişletilerek sünnet-nişan töreni, kına gecesi ve evlilik yıldönümleri vb. için de düşünülebilir ve fotoğrafçılar tarafından "özel günleriniz için hikaye çekimi" başlığı altında birleştirilebilir.

    Bende keşke şu düğün ve doğum fotoğrafçıları sitelerini daha farklı bir konsepte yapsalar diye düşünüyordum. Sadece resimler olmasa ve hem fotoğrafçının hemde çekimi yaptırtan kişilerin ağzından o gün yaşananlar da anlatılsa ne iyi olurdu. Böylece özel günlerinde profesyonel fotoğraf çekimi yaptırmak isteyenlerin elinde o gün neler yapılması gerektiğine dair birçok ipucu olurdu..

    YanıtlaSil
  3. EVET GÜZEL BİR FİKİR.ASLINDA DEĞERLENDİRMEYE DEĞER.KADİR GENİZ MÜBAREK OLSUN RABBİM DUALARIMIZI KABUL EYLESİN.

    YanıtlaSil
  4. ilginç..belki blogunu takip edenlerden çıkar birileri ha ne dersin :)

    YanıtlaSil
  5. Süper bir fikir, fotoğrafcılıktan birazcık anlasaydım emin ol değerlendirirdim.

    Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  6. hehehe ben yapmistim:)) derindunyam.blogspot.com'da. anneciginin doguma gidisiyle basliyor hikayemiz:))

    YanıtlaSil
  7. hehehe ben yapmistim:)) derindunyam.blogspot.com'da. anneciginin doguma gidisiyle basliyor hikayemiz:))

    YanıtlaSil
  8. hayırlı kandiller diliyorum öpüldünüz..

    YanıtlaSil
  9. once makinemi yenileyip derslerime devam etmeliyim :(
    :) yapabilirim dimi bunu :)

    ps: okulda secmeli dersimdi fotografcilik ama noldu ben essek LoLLa napti bil :s
    dersleri asti :(
    biriktirdigi makine parasini izmire ucak parasi yapti tam dort kez :(

    tukur bana ordan :(
    :)

    mmuucck ;)

    YanıtlaSil
  10. burda var ama sanirim pahali bi servis :s
    http://www.dogumfotograflari.com/

    mmuuccck .)

    YanıtlaSil
  11. yine harika fikir. sesini duyanlar olacaktır eminim. Kadir geceniz mübarek olsun. öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. ayricaAa tezim bittiiiiii :)))))))
    yarin sunumum wa .)

    mmmmuuccckkkkkkkk .)

    YanıtlaSil
  13. güzel bir fikir. benim arkadaşım yapmıştı bunu ve çok güzel fotoğraflar çıktı ortaya.

    ve bu mübarek gecede tüm dualarının kabul olmasını diliyorum.

    YanıtlaSil
  14. Mubarek Kadir geceniz hayirlara vesile olsun ins.. sevgiler medinem

    YanıtlaSil
  15. ah be bitanem.hayal kurarım mevlitle ilgili hep.çok güzel oldu bu fikir.Allah dileklerimizi kabul ederde nasip ederse gel sen çek resimlerimizi gurur duyarım.senin çekimlerin şahane bunu herkes biliyor.Allah sana da kısmet etsinde bulunalım mevlidinde inşallah.Senin kadar güzel çekemesemde yaparız bişeyler yada abimin dizi settinden buluruz fotoğrafçı falan.
    Bu arada hayırlı kandillerin olsun duaların kabul olsun canım.
    c.ceyda@hotmail.com ( çok teşekkür ederim benner için)

    YanıtlaSil
  16. Harika bir fikir!
    Hayırlı kandiller canım.

    YanıtlaSil
  17. Gece bencede süper bi fikir bu kesinlikle işi bilenler için kulak ardı yapılmamalı ....

    YanıtlaSil
  18. :))) gece gece rüyanamı girdi canım bu fikir.
    çok yakınlarıma yapmıştım bende doğum fotoğrafçılığı ve mevlüt fotoları.
    işten kovulursam, bir site kurup yapmayı düşünüyorum bu işi.
    Düşüncene, fikrine sağlık GeCe'ciğim.

    YanıtlaSil
  19. Gece,evet iyi fikir...
    Güzel kareler çıkabilir ortaya:)
    Mevlitte tek problem okumaya gelen yaşlı akrabaların ve yaşlı teyzelerin kamera görünce'bizi çekmeyin!' diye kaçmaları olur:)
    En azından biz de olmuştu:)
    Sevgiler canım...Öpüyorum.
    Ve geçmiş Kadir geceni kutluyorum.

    YanıtlaSil
  20. canım geçenlerde evlilik yıldönümünmüş. Nice güzel günleriniz olsun.Kutluyorum sizi.Allah ağzınızın tadını hiç bozmasın ve ailenize yeni yeni üyeler katılsın inşallah :)))
    bu arada ellerine sağlık harika olmuş heaerim.tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  21. Sonunda blogger sesimi duydu :) Çok şükür şimdilik giriş yapabiliyorum :))

    Bu mevlit fotoğrafçılığı güzel bir fikir. Doğum fotoğrafçılığını bile yaşadığım şehirde yapmak çok zorken mevlit fotoğrafçılığını nasıl yaparım düşünmeden edemiyorum.

    Buradan da herkese yazayım senin sayende, Ben bu işe varım, fotoğraflarını çektirmek isteyen yeni anneler bana ulaşabilir :)

    YanıtlaSil
  22. Güzel bir fikir,ben ki yaptığım yemeklerin ve ördüğüm el işlerinin bile resimlerini güzel çekememekten yakınırken hem de çok iyi fikir :)

    Bu arada sevdiklerinizle birlikte güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle..

    YanıtlaSil
  23. Güzel bir fikir bir fotoğraf makinası alırsam gönüllü bile yapabilirim bu işi

    İyi bayramlar canım sana
    Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Ne güzel adetlerimiz var değil mi? Senin yazını okurken oğlumun bebek mevlüdü geldi aklıma... Nesilden nesile yaşatılmalı bu gelenekler... Fikir harika destekliyorum.

    YanıtlaSil
  25. Ay Gece cim , içim cız etti okurken ben henüz bebeğimin mevlitini oktamadım. Biz burda yalnızız, annem doğumda kısa süreliğine geldi birlikte Kuran okuduk ama aynı değil tabi. Komşularımla mevlit oktayım dedim yaz , ramazan, unutulmadı ama ertelendi. Artık daha fazla geciktirmeyeyim, gönül geniş ailemle olmak isterdi ama heyhat.

    YanıtlaSil