2 Mayıs 2016 Pazartesi

# anne tavsiyesi # bebek arabası

Hangi Puseti Almazdım

Geçen hafta Instagram'da birkaç arkadaşla bebek arabası muhabbeti yapınca, 4 yılı aşkın süredir neredeyse hergün kullandığım için tecrübelerimi yazmak istiyorum. 

Biz bebek arabasını haddinden fazla kullandık, kullanmaya da devam ediyoruz.  Onlarca kez uçtu, dağ tepe dolaştı, plajlara bile gitti (kumda sürmek ne zordur bilirsiniz), aşırı yüklemeye fazlaca maruz kaldı, çocuktan başka şeyler de taşıdı, yani hakkımızı söke söke aldık 😀 Bu yüzden tüm bu farklı ve yoğun sürüşlerden sonra, ve tabi farklı bebek arabaları tecrübelerimizden de sonra (üç farklı bebek arabamız var, ablamın  arkadaşlarımınkileri de denedim), fikirlerimi paylaşabilirim.

Her yerde hangi bebek arabası iyidir yazılarına rastlıyoruz bol bol. Ben model belirtmeden, bir bebek arabasında ilk dikkat ettiğim şeyleri yazacağım. Elbette hafiflik, tek elle açılması gibi fonksiyonel işlevler de önemli ama bazı bebek arabalarında bunlar olsa dahi, aşağıda yazacaklarım olmuyor. Ve benden eksi puan alıyor 😀

Çift yönlü olmayan bebek arabalarını almazdım. Aslında bunun nedeni illa bebeğimi göreyim değil, hatta onlar da dışa dönük oturmayı seviyorlar ama çift yön alternatifi çok önemli benim için. Mesela bebek arabasında iken eline yiyecek birşey verdiysem mutlaka bana dönük olmalı (küçük yaşlarda tabi). Boğazına kaçtı mı, boğulacak gibi oluyor mu takip edebilmeli ve gerekirse hemen müdahale edebilmeliyim.

Havanın durumuna göre değiştirmeliyim, güneş geliyorsa ters takabilmeliyim.Yağmur  yağdığında ise kendime döndürdüğümde, bir tarafında da ben olduğum için daha az ıslanıyor.

Önünde barı olmayanları almazdım. Bazı bebek arabalarının önünde bar yok. Sadece emniyet kemeri o kadar. Böyle bebek arabalarında bebek dışa dönükken çok savunmasız gibi geliyor bana. Bu bar bir tampon görevi görüyor. Ayrıca çocuk hareket halinde iken ona tutunup frenlerde ani hareketlerde falan kendini ayarlıyor. Sanırım bazı modeller hafiflik uğruna bu parçayı gözden çıkarıyor.

Katlanınca bagaja sığmayan. Bazı bebek arabalarının çok hafif olmasına rağmen katlanınca bagaja sığma sorunu var. Özellikle de baston pusetler. İstanbul'da kullandığımız bir baston pusetimiz var. Katlanınca enine çok küçük hakikaten ama boyu upuzun. Arabanın bagajından daha uzun olduğu için sığmıyor, arabanın içine alayım desem girmiyor. Nitekim sadece eve yürüme mesafesinde kullanabiliyoruz 😁

İttirme bölümü iki ayrı saptan oluşanları almazdım. Evet yine ikisini de kullandıktan sonra tek elle sürmenin ne büyük bir lüks olduğunu, iki saplı arabayı kontrol etmek için illa ki iki elinin de tutuyor olması gerektiğini (dümdüz yolda dahi tutmayınca yan yan gidiyor) anladım ve kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir husus.


Çok ufak tekerlekli olanları almazdım. Evet daha hafif, evet daha az yer kaplıyor ama yok, sürüşte ciddi fark ediyor. Büyük tekerleklerin her engeli kolayca aştığı, daha rahat bir sürüş sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Özellikle avm içi gibi dümdüz zeminlerde kullanılmayacaksa pek kolay değil.

Benim olmazsa olmazlarım böyle, sizin tecrübelerinizle ilave edecekleriniz varsa duymak isterim.

11 yorum:

  1. Ben de bütün bu dediklerine dikkat etmiştim alırken :D Fazladan bir şey gelmedi aklıma. İstanbul'da yollar nedeniyle sürekli taşımak zorunda kaldığından hafiflik de çok önemli oluyor. (Hele benimkiler gibi XXL bebeklerin varsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hafiflik önemli ama son zamanlarda bu puset teknolojisi o kadar gelişti ki neredeyse benzer özellikteler bu açıdan. Çok bariz farkı olan birkaç model var ama onlarda da bahsettiğim eksiklikler var

      Sil
  2. çok faydalı bir yazı oldu benim için tam da zamanında yayınlamışsın,
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim unuttuğum maddeler de geliyor yorumlara, belki daha faydalı olur

      Sil
  3. çok güzel bir yazı.. ben bir de arabanın yerden yüksekliğini önemli buluyorum. çocuk büyüyünce ayakları tekerleğe değmemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay evet baston pusete oturunca kızım ayağını tekerleğe değdiriyor ve sıkışacak diye aklım gidiyor

      Sil
  4. Faydalı bir yazı olmuş. Bizim buralarda kaldırım çıkışları çok muntazam değil, kaldırıma çıkabilmek için pusetin arka kısmından bastırarak ön tekerleri yükseltmem gerekiyor. Bu nedenle alüminyum pusetimizi pek kullanamıyor, baston puseti tercih ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz önemli ama benim kullandığım neredeyse tüm arabalarda var o. Fakat düşündüm de sanırım stokke nin modellerinde yok haklısınız o da olmazsa olmaz. Burda kaldırımlar sorunsuz ama illa ki kullanmak gerekiyor zaman zaman

      Sil
  5. Bizim de iki arabamız var. Biri sürekli arabanın bagajında. Araba ticari büyük araba olmasına rağmen bagajı doldurmuş durumda. Bizim mercedes dediğimiz.
    Diğeri de baston ve iki kollu. Gerçekten pratik olabilir taşınması yer kaplamaması açısından. Ama sürüşü, tekerlerinin küçük olması falan eksileri.

    YanıtlaSil
  6. Ben de tüm bu maddelere dikkat etmiştim, 3 buçuk yıl boyunca Bugaboo kullandık, sanırım Nil'e aldığımız şeyler arasında hakkını vere vere kullandığımız başlıca şey bu oldu :) Çok memnun kaldık bir tek 2 parça olması ve küçük arabaların bagajına sığmaması zorladı beni ama onun dışında gerçekten harika bir arabaydı, Nil saatlerce uyurdu içinde... Geçtiğimiz aylarda artık Nil pek binmediği için ihtiyacı olan bir aileye verdik, Nil hiç aramıyor bile ama ben çok arıyorum valla, market arabası niyetine kullanıyordum hiçbir şey taşımıyordum şimdi herşey bana kaldı pöffff :D

    YanıtlaSil
  7. Puset önemli bir yatırım bence, hele ki 2. Çocuk da düşünülüyorsa. Masraftan kaçılmaması gereken bir ürün. Çünkü puset adamı vezir de eder rezil de :Pp
    Burada (Avusturya) insanlar 2 puset ediniyor. Biz de öyle yaptık. Birisi koca tekerli, ağır-hantal, 0-6 ay için basinette tarzı yatak olma özelliğinde, tek kollu, çift yönlü, dağ tepe uzun uzun yürüyebileceğimiz bir modeldi. Uzun yürüyüş ve uyku için ideal! Diğeri ise baston puset; alışveriş-bakkal-çakal, kısa mesafe, tatil için kullanıyoruz. İkisi de elzem bana göre. Birbirinden farklı amaçları ve avantajları var. İkisi arasında Seçim yapmam zor olurdu. Hem hafif ve pratik baston puset ; hem ağır ve konforlu "Bebek arabası" diyorum bu yüzden. Alıp da kullanmadığım ve ya çok az kullandığım yığınla ürün oldu. Fiyat olarak o gereksiz şeylere harcanılan paraların toplamını düşününce; iyi bir puset için verilen her kuruşa değer diyenlerdenim.

    YanıtlaSil