17 Nisan 2014 Perşembe

Çocuğunun Her İstediğini Yapan Bir Annenin Sosyo-Psikolojik Analizi :)

Günlerimiz iki yaş çılgınlığının orta şiddetteki vakaları ile geçip gidiyor. Aşırı uç krizler de oluyor zaman zaman ama  fazla değil. Bunda benim tavrım da etkili olabilir tabi...

Uzmanlar diyor ki bu dönemde çocuk dünyayı ve kendi yeteneklerini keşfedecek, sınırları esnetin ama tamamen de kaldırmayın. Sonra tepenize çıkar :) Şaka bir yana sınırların varlığı ona güven verecekmiş.

Hal böyle olunca her istediğine evet demiyoruz sevgili anneler. Tamamen yasak olanlar bir yana, aman alışmasın diye konulan " hayır"lar konusunda ben biraz gevşeğim sanıyorum.

Bizim Helocan bir süredir taktak (süpriz yumurta) sevdasına tutuldu. Youtube'da videolar bile var, süpriz yumurtaları açıyorlar, çıkan oyuncakları gösteriyorlar. Her gün bir yumurta satın almak istiyor. Tabi ki hep almamamız lazım ama...

Mesela bu gün sabah kalkar kalkmaz başladı. Anne barkete gidelim taktak alalım diye. Daha açılmadı ayağına yatıp bir süre oyaladım. Tabi bu talebini bir kere söyleyip vazgeçiyor zannetmeyin, en az bi otuz tekrarı var.

Sonraki savurma cümlesi, her gün alamayız. Parayı biriktirelim büyük oyuncak alalım. Tamaaam diyor da hala aklı taktakta. Sonra defalarca yine sorar ve asla unutmaz. Şimdi uyku zamanı, yok baban gelincd gideriz, hadi şunu yapalım bıdı bıdı bıdı.

En sonunda akşam üstü markete gidince, gitmeden önce sayıkladığı başka bir oyuncağı almaya niyet ettim. Yeter ki taktak olmasın diye. Yolda başladı yine taktak alalım? , ben de saf anne tuzağına düştüm. Ya yumurta ya oyuncak birini seç. Anne ben oyuncak isteyeye (istemiyo) taktak alalım.!!! Sonunda aldık, gün içinde en az iki yüz kere söylemiştir. Kavuşunca çok mutlu oldu olmasına da eve gelince kocadan azarı yedik her istediğini yapıyormuşum diye :/

Ben de dedim ki sen tabi iki üç saat mücadele ediyorsun gel de tüm gün diren bakalım. #direnanne

Gerçekten yolda, orda burda çocuğun parmağında oynattığu bir anne görürseniz 

A) ya bu anne yapmadığında başına gelecekleri çok iyi biliyordur ve buna dayanacak gücü yoktur
B) ya da o gün için artık daha fazla direnecek gücü kalmamıştır.

Lütfen anlayış gösteriniz, cıks cıkslarınızı ağzınızın içinde tutunuz :)

Dipnot: o kadar da kukla değilim gerçekten, yeri geliyor yerlere yatıp ağlamasına göz yumuyorum yapmamak için.

Dipnot 2. Hani çocuğa seçenek sunun diyorlar ya, o yöntem bu durumlarda işe yaramıyormuş 

7 yorum:

  1. A ha ha, Bilgehan'ın şimdi de sıraaa dondurmada demesi geldi aklıma. Bir gece dondurma istemişti, evde yok , olsaydı da vermem yerine şeker ister misin demiştim. Şekeri yedi, geldi, şimdi de sıraa dondurmada dedi. Yine sabırla oğlum dondurma yok, olsa da vermem( Ay dondurma yok de işte, niye uzatıyorsam:-) hımmm, biraz tuzlu çubuk ister misin dedim. Yedi. Bil bakalım ne oldu sonra? Evet, şimdi de sıraaaa:-) Yok o gece dondurma vermedim ama iki şey öğrendim: Bir, hayır demeden önce üç saat bunu sürdürebilecek kadar sağlam mı sinirlerin diye bak. Aksi halde evet de büyüklük sende kalsın. İki, bir şey isteyince yerine bir şey asla önerme, bir işe yaramadığı gibi bir de ekstradan yiyor:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla demek istediğim şeyi benden daha güzel özetlemişsin aynen bu bizde de bu günlerde. Kesinlikle unutmuyorlar

      Sil
  2. :)) ah ah bu cadılar yok mu? dayamayacağımızı biliyorlar.. o yüzden yapıyorlar böyle zaten.. geçen üstün dökmenin programından bir kesit izledim.. diyor ki herşeye hayır demeyin yalama edersiniz bu sözcüğü.. özenle seçin kullanacağınız yerleri. karar verdiyseniz kullanmaya kesinlikle hayır olsun.. ne olursa olsun dönmeyin.. işte annelere zor olan kısım bu galiba.. ben bu konuda biraz katıyım.. hayırsa hayırdır.. belki 100 hayırdan 1 tanesinde dönerim o da hayırın gereksiz olduğunu gerçekten düşünüyorsam.. ama hayırlarım biraz az galiba.. çünkü bu ara tamda o tepene çıkma muhabbetini yaşıyoruz kızımla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok hayır demem bir çok konuda da tesvik ederim kendisi yapsın diye. Çok şükür ki genelde her yeni şeyden önce bana sorar

      Sil
  3. Canım o bişeyi yaptırmak istiyorsanız "seçenek sunma durumu" sizde biraz ters olmuş, o sana seçenek sunmuş :D Şaka bir yana, bu gelişim evresinde çok normal olsa da yine de tutturma hali de zor gerçekten, sabır dilerim sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım maya nasıl olacak onun da ablasından aşağı kaşır yanı olmayacak sanki :) sağol canım bazen gerçekten sabretmek zor oluyor

      Sil
  4. hep aynı ortak sorun.çözüm peygamber sabrında gizli.oda malesef bende yok.yalnız değilsin en azından tesellin olsun.sıkma canını.

    YanıtlaSil