27 Nisan 2014 Pazar

Paris Feyrouz Restaurant İle Başladı Nane Aşkım

Öyle çok yazılacak gezi yazımız var ki, bir türlü yazamadım. Daha yılbaşından önce gittiğimiz Paris'te iki müze -ki herkesin gittiklerinden muhtemelen farklı müzelerdi, denizcilik tarihi müzesi ve doğa tarihi müzesi idi - vardı yazmak istediğim. Doğa tarihi müzesinde dinazorların fosillerini görmüştük ve dev gibi dinazorlar gerçekten çok etkileyiciydi. Ne yazık ki bunlardan başka müzeye gidemedik o zaman fakat ileriki zamanlarda ufukta yeniden gözüküyor Fransa :)

Paris'e ilk gittiğimiz gün cumartesi öğleden sonraydı ve valizleri bırakıp guruldayan karnımızı doyurmak için eşimin daha önce not ettiği bir yere gittik: kapalıydı. Klasik ab ülkeleri haftasonu krizi :/ Ne yapsak ne etsek diye gergin şekilde dolanırken açık gördüğümüz Feyrouz isimli Lübnan restoranına girdik. 

Bu bir balık restoranı imiş. Açık mutfakta, görünür şekilde sergilenmiş olan balıklar ızgara usulü pişiriliyor ve beklerken ön atıştırmalık yiyecekleri yiyorsunuz. 

Eşimle iki büyük balık ve salata söylemiştik. Masaya kocaman bir tepsi içinde, yeşillikler ve limonla süslenmiş iki büyük balık, 4-5 küçük balık, bir kaç midye ve karides geldi. Öyle lezzetliydi ki, fazla balık sevmeyen ben bile hepsini yedim. Ardından baklava ve değişik bir çay geldi. Bir bitki çayıydı ve harikaydı.

Ama bu restoranda asıl favorim salataydı ki bu yazıyı yazma amacım o :) İddia ediyorum hayatımda yediğim en güzel salata odur, bunda eşim de hemfikir. Taptaze akdeniz yeşillikleri ve taze nane (dal şeklinde konmuştu), aylar süren arayışlar sonunda içindeki salata sosunun balsamico oluğunu anladığımız sos ile karıştırılmıştı. Daha önce içinde taze nane olan çok salata yedim ama hepsinde oranı iyi tutmamıştı. Nane tadı baskın olunca salatanın özelliği kayboluyor ancak bu salatada çok iyi dengelenmişti. Ayrıca bu sos da kesinlikle çok iyi yakışmıştı naneye.


Her bahçede bir nane olmalı diyerek geçen yaz bir saksı taze nane alıp bahçenin bir köşesine ekmiştim. Pek büyümedi, yapraklarını tırtıllar yedi ve ben hiç koparmadım görüntüsü pek iştah açmıyordu :p Bu bahar nanemiz bir coşmuş bir coşmuş, zaten çok çabuk yayılan bir bitkidir, beş katına ulaşmış. Her gün koparıp mutlaka salataya (o restorandakinin aynısını tutturmayı başardım) veya yemeklere katıyorum. Annem çiçeklenmeden topla kurut deyince uzunların hepsini topladım ama kurumaya fırsat kalmadan bitti :) Şimdi yeni sürümleri tırtıklamaya başladım. Öyle çok seviyorum ki artık nanesiz salata düşünemiyorum.

Pazarda hazır demet olarak satılan naneler de var ama taze ve körpe nanenin yerini tutmuyor. Bir saksı alın, hiç zahmetsiz büyüyor ve kendiliğinden çoğalıyor nane. Taze taze tüketin çok güzel oluyor.


Hem zaten önümüz yaz, limonatalar nanesiz olmaz :)

9 yorum:

  1. :)
    paris'de senin gibişanslı güzel salata ve balık yemedim:)
    ancak paris her şartta güzel:)
    vee ben naneyi ve naneli salatayı çok severim:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmı bilmiyorum ama bulabilirsen balsomico salata sosu ile, balzamik sirke değil ama bu sos tatlı biraz

      Sil
  2. bizde salataya katıyoruz ve yazın illa içme suyumuza da katıyoruz, çok severiz ailecek.
    bugün salata yaparken eşimle "nanenin tadı haricinde kokusu insanı hayata bağlıyor" diye konuştuk :)
    kısaca çok severiz ♥

    YanıtlaSil
  3. Nane en güzel bir şey!
    :)
    Nasıl severim ben de...
    Tazesi daha da şahanedir.
    Balkonda yetiştirilecekler listesinde baş köşede listemde;)

    YanıtlaSil
  4. bende pek severim.. hele de bu ara çiğ köfte dürümünün içindeki favorim..

    YanıtlaSil
  5. Naneli ayranı denemelisin GeCecim,benim de son zamanlarda favorim oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemem mi yıllar önce bir restoranda içmiştim o zamandan beri aklıma geldikçe koyarım ama bak şimdi unutmuşum sağol hatırtattığın için

      Sil
  6. Maydonoz dereotu falan denedim evde ama hemen bittiklerinden pek manalı olmadığı için baz geçmiştim. Hiç aklıma nane gelmedi, hımmm bir bakayım.

    YanıtlaSil
  7. aayyy ne güzel bir yazı bende naneyi çok severim ama sadece tazesini balığıda çok severim tatilde akdenizdeydim ve bahçelerden bol bol yedim :) nane yaradanın bize verdiği eşsiz bir armağan bence bende roka ile severim naneyi sadece roka yeşil yada kuru soğan fazla kaçmayacak domates ve yeterli miktarda taze nane zeyrin yağı birde sumak toz sumak ben salataya limon yada nar ekşisi hiç sevmem sumak katınca çok ekşi olmayan tatlı gibi bir tat oluyor çok severim ve çok yaparım bu salatayı helede balığın yanında kahvaltyıdada çok güzel gidiyor ayran ile hiç dememedim ama mutlaka deneyeceğim ama içli köfte kısır vs herşeye yakıyor bencede suyu bile naneli içmek lazım yazın serinletir Esra -Clean

    YanıtlaSil