19 Nisan 2014 Cumartesi

2 Yaş Dr Kontrolü

Helo'nun bu zamana kadar olan dr kontrolleri çok da düzenli gelişemedi. 1 yaşına kadar slovakyadaydık, yaşlı bir bayan doktoru vardı fakat görüşmelerimiz hem ingilizceye hakim olmamasından hem de bizim fazla soru sormamamızdan dolayı çok uzun ve detaylı değildi. Tabi bu kıyaslamayı okuduğum bloglara ve türkiyedeki arkadaşlarımdan duyduklarıma göre yapıyorum. Benim için çoğunlukla yeterliydi ve bir çok konuda kendim de araştırdığım için çok sorum kalmazdı. O doktor hem fiziksel gelişimini hem de motor becerilerinin gelişimini takip ediyordu.

Arada istanbul ziyaretlerimizde iken gittiğimiz bir doktoru daha oldu. Ona daha çok şey danıştım ama çoğunlukla motor becerileri ile ilgili pek inceleme yapmazdı.

Bir yaşından sonra hollandaya taşınınca dr ziyaretleri de seyrekleştiği için fazla kontrol edilmedi, bir 1,5 yaş ve bir de geçen gün gittiğimiz 2 yaş kontrolleri oldu. Tabi bu arada birkaç kez istanbula gittiğimizden her gidişimizde hasta olduğu için orada gitmiştik.

Neyse, geçen gün gittiğimiz kontrolde olanları yazmak istedim. Muhtemelen normal seyri budur ama bizim başımıza ilk kez gelince hoşuma gitti doğrusu. 

Önce hemşire boy ve kilosunu ölçüyor, Helocum öyle iri bir bebek değil ama boyu uzunmuş. 90cm ve 11.150gr çıktı. Boyu %75 kilosu %25 persentillerde ama 1,5 yaş kontrolündeki değerlerle kıyaslayınca gelişim oranı iyiymiş. Diğer yandan kilo persentilini dikkate almıyorum ben çünkü %50 eğrisi için doğum kilosu 3,200gr. Kızım bu değerden 500gr az doğduğu için şimdiki kilosuna 500gr eklersem %50 değerine yaklaşıyor. Sonuçta kendi doğum kilosu için ortalama kiloda, bu da yeterli.

Dr'un odasına girince önce benim kucağıma oturttu ve masada ona bazı aktiviteler yaptırdı. Tahta küpleri üst üstte dizdirdi, kare, üçgen, yuvarlak ve dikdörtgen şekilleri uygun deliklerden kutuya atmasını ve bir oyuncak bebeğin eli, gözü vs her yerini sorup onları göstermesini istedi. Gözlerine baktı, göğsünü dinledi, beslenme şekilleri, konuşma becerisi hakkında bilgi aldı, tavsiye verdi. Haftaya okula başlayacağı için biraz bu konuda konuştuk, yabancı dil konusunda kısa zamanda çözeceğini söyledi ve ilk defa hiç ağlamadığı bir dr ziyareti gerçekleştirmiş olduk.

Sizin iki yaş kontrollerinde böyle incelemeler yapılıyor mu meraktayım.

Sevgiler

15 yorum:

  1. Demir'in daha ağlamadığı bir doktor kontrolünü valla tarihler yazmadı henüz:) Çok şeker bir doktorumuz var halbuki, Ali'nin yeğeninin de bebekliğinden beri gittiği çok tatlı bir adamcağız..
    Ama maalesef soyunuyoruz ya, orada bizde film kopuyor, yeri göğü inletiyor valla, doktorun söylediği 3 yaşından sonra bu kadar feryat figan olmayacağı, umarım öyle olur çünkü doktorun muayenehanesinden çıktığımızda genelde ter tepemden çıkmış oluyor:))
    Muayene şekli, kutuları, küpleri, bebeklerin gözü kaşı kulağı nerdeyi saymazsak hemen hemen aynı, sürekli sorular sorar; ne yiyor, nasıl yürüyor, konuşması nasıl, iletişimi nasıl, nasıl uyuyor..
    Bu arada Demir'in boyu da 90 cm, kilosu 13.200 :)) 1.5 yaşındaki kontrolde de aynı kilodaydı, noluyo lan diye Ali biraz panik oldu ama diyorum ya herif acayip cool bir herif " yemesinde sorun yok, hareketinde sorun yok, almasa da olur, kafanıza takmayın"dedi de Ali'yi rahatlattı biraz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy kıyamam dila da hep ağlardı daha kapıdan girince ama bu sefer oyuncaklara fazla daldı. Demir'in boy ve kilo konusunda masallahı var, zaten muhtemelen ortalamanın üzerinde kilosu olduğu için almaması da sorun değil. Bizim kız hastalıklardan bir ileri iki geri gitmekten çok az kilo alıyor artık

      Sil
  2. Maşallah Helo'ya:)Anlattığına bakılırsa gayet sağlıklı ve boyu uzun.Bu da gelişiminin iyi olduğunu gösteriyor.Bana kalırsa kilo çok da baz alınacak bir değer değil;çünkü yiyen çocuk var,yemeyen var.Sanki boy daha belirleyici gibi.Kısa boylu olabilir bir çocuk ama kendine göre uzama grafiği normaldir.Motor becerilerini kontrol etmiyor burada doktorlar.İyi ki yazmışsın;çünkü düşündüm de Ege doktorun size sorduklarını yapıyor.İlk defa ağlamaması çok güzel;bizimkisi çok ağlıyor:(Nice aylara mutlu ve sağlıklı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de asıl onu merak ediyordum zihinsel becerilerine de bakıyorlar mu diye. Belki bazı dr lar bakıyordur. İstanbuldaki dr da boy uzun kilo düşük olsa da sorun değil tersi olsaydı arastırmak gerekirdi dedi

      Sil
  3. Oy maşallah Dila'ya :) Güle güle, sağlıkla mutlulukla büyüsün!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin inşallah sizin ordaki dr kontrollerinde de her acıdan inceliyorlar mı

      Sil
  4. Zeliha'yıl 1 yaşına kadar düzenli olarak dr kontrolüne götürmüştük ama sonrasında sadece hastalandığı zamanlar götürdük.gelişimi çok şükür iyi gidiyor,2.5 yaşındaki kızım 96cm ve 15 kilo..bülbül gibi şakıyor,motor becerileri de çok iyi:)bizim evin doktoru benim yani:))zaten her anne aslında aynı zamanda bir doktor değil mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masallah zeliha'ya, bizim kızın iki yıl sonra bile o kiloda olabileceğini sanmıyorum 😄

      Sil
  5. almanya da yasiyorum ...1 yasina kadar her ay , 1 yasindan sonra her yil düzenli yaptirmak zorunlulugu var ...eger gitmezseniz eve kagit gönderiliyor yapin diye....almanya da bu kontroller 1 saat sürüyor ...dil konusunda endiselenmeyin okadar akillilarki kreste cok hizli ögreniyorlar ...kolay gelsin...
    bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda altı ayda bir galiba bir yasından sonra çünkü bir sonraki randevu da belirlendi. Eve sürekli mektup geliyor zaten

      Sil
  6. Masallah dilaya..
    Burada ( Çanakkale'de ) dr.sadece kontrollerini yapiyor. Motor gelişimi kontrolu hakgetire...
    Ama Burasa da gitmistik o dr dilaya yaptirdigi gibi ada ya da sekiller renkler kupler verdi.ada da yapmisti insan nedense seviniyor:)) Saglikli olsunlarda .. sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bizim kontrollerin sonu hep ağlamalı geçiyor, kontrol odaları o kadar küçük ve dar olunca doğal olarak Arya'cım sıkılıyor. Bugüne kadar ki kontrollerin hepsinde motor becerileriyle ilgili sorular sordu aile doktorumuz ( herşey yolunda olduğu için sadece aile doktoru bakıyor, pedagog değil!) ama ortada küpler falan yok hiç zaten küpleri koyacak alanda yok.
    Sen yazınca fark ettim şimdiye kadar Arya'nın kilosunu sadece doğumdan sonra ki ilk zamanlar önemsemişim, acaba tombul mu ne yoksa ben mi vurdumduymaz anneyim:) )))
    Buarada maşallah Helo'yo , daha nice güzel kontrollere!

    YanıtlaSil
  8. Bizim kontrollerin sonu hep ağlamalı geçiyor, kontrol odaları o kadar küçük ve dar olunca doğal olarak Arya'cım sıkılıyor. Bugüne kadar ki kontrollerin hepsinde motor becerileriyle ilgili sorular sordu aile doktorumuz ( herşey yolunda olduğu için sadece aile doktoru bakıyor, pedagog değil!) ama ortada küpler falan yok hiç zaten küpleri koyacak alanda yok.
    Sen yazınca fark ettim şimdiye kadar Arya'nın kilosunu sadece doğumdan sonra ki ilk zamanlar önemsemişim, acaba tombul mu? Yoksa evhamlı anne triplerindeyim:) , bilemedim.
    Buarada maşallah Helo'ya ne güzel ağlamadan kontrol olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla alışır arya da. Burdaki dr odası büyük ama asıl önemlisi bekleme alanı kocaman ve oyuncak dolu, onları bırakıp içeri girmek istemiyor. Odasında da bir kenarda masa ve oyuncaklar var son anlarda biz konusurken orda takılıyor kendi kendine :) eminim vakti gelince sizin dr da bakacaktır diğer gelişimlere

      Sil