3 Eylül 2012 Pazartesi

# anneoluncaanladim # emzirme

Ah Şu Süt Meselesi

Bir çok anneye göre 5 aylık bir anne olarak henüz fazla tecrübeli değilim. Ancak hem benden daha acemilere fikir vermesi açısından, hem de günlüğüme not kalması açısından yazmaya karar verdim bu mevzuyu.

Bir yerde okumuştum, doğumdan sonra süt mevzusu anneye cinnet bile geçirtebilir gibisinden. Çünkü "emziriyor" musun ile başlayan, "sütün az mı çok mu, ay bu çocuk doymuyor, bol bol ye süt olsun" gibi yorumlara sakin kalabilmek imkansız. Çok şükür benim durumumda böyle etkenler yok ama cinnet geçirmek için başkalarına ihtiyaç yokmuş. Kişinin kendi beyni bile gayet güzel delirtebiliyormuş insanı. Beynimden geçen, sütüm az mı acaba, bebeğim doydu mu, ay hiç dolmadı göğüslerim, sütüm kesiliyor mu yoksa.... gibi evhamlar zaman zaman içimi kemirmeye devam ediyor.

Bu zamana kadar çok şükür anne sütü ile besledim bebeğimi ve yeteri kadar sütüm oldu. Kimi dönemlerde gerçekten taşacak, sağıp biriktirecek kadar çok olmasına rağmen, kimi dönemlerde de sanki çok azdı, pek dolmuyordu. Kızım doyduğunda kendisi bıraktığı için, her iki durumda da doyduğundan eminim ama ben de sütlerim şakır şakır olsun, dolaplar dolsun isterdim. (Şu an hiç stoğumuz yok). Belki kullanamazdık hepsini ama yedekte olduğunu bilmek insanı rahatlatıyor.

Zaten anne sütü için en önemli arttırıcı etki huzur imiş. Bunu ilk aylarda ben de tecrübe ettim. Buraya da yazmıştım bir dönem sürekli emdiği için hiç süt üremesine fırsat kalmıyordu ve neredeyse kesileceğini zannetmiştim. Bir gece böyle doymayıp açlıktan ağlayınca öyle korktum ki, bir daha öyle bir durumla başedebilmeyi göze alamadım. Bu yüzden eşime ne olur ne olmaz diye hazır anne sütü yerine geçen mamadan aldırdım. Evde kullanmayacak olsam bile hazır mamanın varlığı bana öyle bir rahatlama getirdi ki, hemen ardından yeniden sütlerim dolmaya başladı. Ve o dönemde yalnızca bir kere mama vermek zorunda kaldım onda da şarıl şarıl ağladım fakat, sonrasında "amaan eğer doymazsa mama veririm olur biter" düşüncesi beni çok rahatlattı. Gerçekten o dönemden sonra öyle çok sütüm oldu ki, mama kutusu göz önünden kalktı, unutuldu.

Bu olaydan sonra 3-4 kere daha mama verdim o da geçen ay içinde. Türkiye'den geldikten sonra hastalandım ve sanki sütlerim de bu yüzden çok azaldı. Bana doymuyor gibi geliyordu ve emzirdikten sonra mama verip iyice doysun istedim. Ancak şaşırarak gördüm ki Helo doyuyormuş ve  mamayı ağzında geveledi, biraz içti ve bıraktı. Şimdilerde hiç dert etmiyorum, hala aynı hevesle emmeye devam ediyor, hatta artık görünce sevindiğini belli ediyor. Ek gıdaya da yavaş yavaş geçtiğimiz için, doymazsa da diğer yiyeceklerden veririm düşüncesi beni rahatlatıyor.


  • Yani ilk önerim kendinizi rahat hissedin, mama alınacaksa mama alın, ziyan olmaz ek gıdada muhallebisine katarsınız.


Tüm emzirme dönemi boyunca, sütüm çok olduğunda rahatlamak için, az olduğunda çoğalsın diye hep sağdım. Sağdığım için farklı dönemlerde ve beslenme şekillerinde sütün miktarının ve kalitesinin nasıl etkilendiğini görme şansım oldu. Bir diğer süt arttırıcı öneri bol bol su içilmesidir. Fakat gözlemlediğim kadarıyla bol sıvı sütün miktarını arttırsa da kalitesini arttırmıyor. Yani, çok su içip az beslendiğim zamanlar sağdığım sütlerin tamamı, başlangıçta çıkan şeffaf, açık renkli süt şeklinde oluyordu. Bütün bir kap böyle açık renkli süt doluyordu. Oysa normal dönemlerde başta bir miktar açık renkli süt, sonra kıvamlı, koyu yağlı süt çıkıyor. Elbette ki açık renkli sütün de faydaları var ama biliyoruz ki bebeği besleyen, kilo aldıran bu koyu süt. Dolayısıyla çok sulu, az kalorili beslendiğimde sütün besin değeri de az oluyor. Tabi yine çok su içmeye devam ediyorum ama demek istediğim, nasılsa süt oluyor diye, beslenmeyi azaltıp suya dadanmamak lazım.


  • İkinci tavsiyem ise bu yönde, ne olursa olsun beslenmenizi kesmeyin, dikkat edin bol bol sıvı da tüketin. Çok kalorili olması gerekmiyor, öğün atlamadan dengeli beslenmek benim kastettiğim.


Tabi sağınca farkettiğim bir diğer şey de, sağmanın sütü arttırdığı. Misal benim kızım her öğünde bir memeden emiyor ve doyuyor. 3 saatte bir emdiğini düşünürsek her meme 6 saatte bir boşalmış oluyor. Oysa 3 saatte birini emip diğerini de sağıp kaldırırsam, bir sonraki diğer 3 saatte de zaten yeniden dolmuş oluyor. Vücut talebe ve göğüsteki boşluğa göre sütü üretiyor olmalı.


  • Bu yüzden üçüncü tavsiyem de ne olursa olsun ucuzlarından da olsa bir pompa edinmeniz. Ben şu en dandik klakson görünümlülerden aldım, bana yetiyor. Eğer ihtiyaç duyarsanız daha komplike olanlarından alırsınız ama bence doğuma gitmeden önce hastane çantasında olması gerekenlerden biri de pompa. Bir çok kişi gibi ben de doğumdan sonra lazım olursa alırım demiştim ama süt az da olsa çok da olsa gerekiyormuş. Azsa çoğaltmak, çoksa rahatlatmak için :)


Elbette daha birçok tavsiye var süt ve emzirme ile ilgili. Bütün diğer bilgileri internette bolca bulabilirsiniz. Buraya yazdıklarım benim şahsen tecrübe edip, nispeten farklı bulduğum mevzulardı.


17 yorum:

  1. Ben cinnet gecirdim evet bu sut konusunda :)
    Cok sukur bir iki - 3 ay sonra atlatabildim. Simdi iyiyiz. Is yerinde her 3 saatte biraz biraz sagiyorum. Benimkide bir gosumle doyuyor. Ben ikisinden de icsin diye yarida kesiyorum yazik, sonra degistiriyorum memeleri :))
    offf oyle boyle gecti 5 ay cok sukur. 1 yasina kadar da emzirecem diye baski yapmiyorum kendime. gittigi yere kadar. Benim icin onenmli olan o ilk 6 ay di, onuda cok sukur basardim, cunku ilk ay basaramayacagim diye cok korkuyordum. Neyseki atlattik :) vallaha stress stress stress ha bu süt konusu :) en onemli sey sabirmis bu konuda ..

    YanıtlaSil
  2. ben 15 ay emzirdim.ilk alti ay surekli emdikten sinra kusuyordu ve babaannesi brnum sutumle alakali sanip mama vermek istiyordu bebegime.ki ebe surumun yaradigini kilosunun iyi olduunu soylemesine ragmen.
    anne sutunun yerini hic bise tutmaz.emzirmenin anneye verdigi mutlulukta cabasi

    YanıtlaSil
  3. Evdeki huzur sütün sebebi budur :)

    O sütün yetmiyor mu, bebek aç mı, az mı emdi, çok mu emdi muhabbetleri insanı delirtmeye yeter. Ama benim asıl delirdiğim senin sütün yağsız bilmem kimin stü yağlı onun bebesi otuz kilo olmuş senin ki üç kilocuk muhabbetlerii. Yani süt varsa bile dert yokluğu hepten dert.
    Allah bebişleri sütsüz koymasın. Tüm annelere bol sütler versin Rabbim bebişler aç kalmasın.

    YanıtlaSil
  4. canım, bol bol sütlerin olsun inşallah.Ek gıda olayında neler yapıyorsun? Onları da paylaşırsan çok sevinirim.Ada'ya ek bir şeyler verdiğimde sanki daha az emdi ve bir memem acayip şişti, sertleşti bir yanı gece feci ateşlendim, çok kötüydüm anlayacağın.O yüzden kestim ek gıda işini, meyve püresi falan veriyorum bazen.Eylül 20 de Ada 5.ayını bitirecek o zaman daha teşekküllü başlayacağım bakalım.Sende böyle bir şey oldu mu peki? Sevgiler çanakkale'den

    YanıtlaSil
  5. @gelin ayşe, canım biliyorum senin durumunu ama sen de gördün ki bu işte istikrar çok önemliymiş. Baştan vazgeçseydin şimdi senin sütünden mahrum olacaktı Emir.

    @Taha's mom, benim kızımda çok kustu ve bana da dediler sütüm çok ağırmış, midesi kaldırmıyormuş :)

    @güz, amin cümlemize. ben de onu diyorum süt mevzusu hep dertlenmeye müsait bir konu.

    @Ada'lı günler, demek senin sütün bolmuş ki şişmiş Ada tüketmeyince. Keşke sağsaydın o zaman ateşlenmezdin. Benim öyle bir derdim olmadı çünkü hasta olup da az sütüm olduğu döneme denk geldi, ek gıdaya da pek geçtik denemez, veriyorum ama önce ve sonrasında da hep emziriyorum. Aslında şöyle normalde 3 saatte bir emiyorken ek gıda verince bir saat sonra falan emziriyorum yine 3 saati beklemiyorum. Fakat çok değişken oldu bu durum çünkü diş çıkarmasına da denk geldi ve o yüzden de sık emzirdim

    YanıtlaSil
  6. Acemi olmayan anne mi var Gece? Ben mesela 16. ay acemisiyim ama 12. aydan sor, biliyorum. Bebek büyütme işi sürekli değiştiğinden hepimiz acemiyiz. Bilgilerin tazeyken tavsiye vermekle iyi etmişsin. Hepsine katılıyorum. Ek gıdaya geçişi de yavaştan alırsan inşallah hiç sorun çıkmaz. Bir de ben yine de bir yaşına kadar önce emzir, 1 saat kadar sonra ek gıda ver derim.

    YanıtlaSil
  7. Oğlumun kilosu hep sınırda seyretti 5 ay boyunca. Bol bol "senin sütün yaramıyor" demek ki cümlelerine maruz kaldım. Allah aşkına bi anneye bu lafı söylemesinler, ciğerimden vuruyorlar. Ne demek sütüm yaramıyor, o benim yavrum kimin sütü yarayacaktı pardon? Doktorumuz 6 aylık olana kadar şu son bir ay mama vermemi söyledi. Fakat bizim bebiş mamayı kesinlikle almıyor. Ben de senin dediğin gibi Gece beslenmeme son 1 hafta çok dikkat ettim ve bebeği de 2 saatte bir emzirdim, kontrol için gittiğimizde dr tekrar kilo alımının iyiye gittiğini söyledi. Dengeli beslenme ve bol sıvı tüketimi çok önemli gerçekten. Ben fındık, ceviz yiyyorum ki sütütm yağlansın.

    YanıtlaSil
  8. slm gece:) sanırım kızlarımızın arasında 1 ay var..dila büyük..büyüdükçe daha fazla acıktıklarından ben artık ilk aylardaki gibi sağmıyorum ama senin pompadan almıştım,müthiş rahatlamıştım,fakat dolaptaki sütlere gelince artık 6.aya geldiğimizden sanırım atmak durumunda kalıcam..ziyan olucaklar maalesf:( banada uğramanı dilerim bu arada sevgilerr:)

    YanıtlaSil
  9. Anladım canım.Sağamadım çünkü süt pompam Bursa da kalmıştı, dün geldi daha ama çok geç:))

    YanıtlaSil
  10. Merhaba;
    Benim oğlum da 2 aylık ve ben de aynı şeyleri tecrübe ettim tam anlamıyla.Bu yazıyı ben yazsam aynı şeyleri yazardım herhalde:)Bebeği için en çok annesi üzülür elbette ama etraftakiler sanki daha düşüncelilermiş tavrı takınıyorlar malesef.

    YanıtlaSil
  11. bu yazı tam bana yazılmış sanki bebeğim 3 aylık sadece anne sütü veriyorum,biberon bile kullanmadık daha henüz, bende dün tarttırmaya götürdüm ,her ay bir kilo alıyordu son bir ay 550 gr almış az geldi bana mama veremem tabi ilk önce eşim çok karşı izin vermiyor çektikçe gelir diyor ,neyse derin dondurucudaki sütlerden çıkardım tadı tuhaf geldi ekşi gibi bide dolap kokusu var yarısını verdim,midesi bozulcak diye korktum gerisini döktüm ,napçağımı şaşırdım artık:(

    YanıtlaSil
  12. @gülşah, o kadar az değil sakın dertlenme, çünkü büyüdükçe aldıkları kalorileri yakacak daha fazla aktiviteleri oluyor o yüzden zaten bundan sonra çok miktarda kilo almayabilir. beslenmene dikkat edersen yeniden sütün miktarı artacaktır. bir de sıcaklar falan çok su kaybediyoruz sanırım bu da süt miktarını etkiliyor

    YanıtlaSil
  13. Merhaba GeCe sen hamile kalmadan önce, 1 yıldan fazladır, yazılarını merakla takip eden bir okuyucunum bir defa yorum yazmıştım ama bir sebeple sana ulaşmadı yorumumda silindi tabii. Benimde 2 aylık bir oğlum var bu süt meselesinden çok muzdaribim, ilk hafta doktor kontrolünde sarılık olmasın diye günde 2 kere mama vermemizi söylemişti doktor, o günden beri günde 2 kez mama vermeye devam ettim 2 sebeple. Benimle kalan kayınvalidemin ilk zamanlar "ben sütü olmayanı da ilk defa görüyorum" demeyle başlayan ve sonrasında bu çocuk doymuyor" " Bu çocuk aç galiba" serzenişleri sonucu. İkincisi ise 2.5 ay olmasına rağmen hala meme uçlarımın iyileşmemesi... Bilinen bütün yöntemleri denememe rağmen hala çözüm bulabilmiş değilim. Kayınvalideme pek kulak asmamaya çalışmama rağmen etkilendim tabii 20 günden sonra sütüm artmaya başlamıştı artık mamayı bırakırım diyordum günde bire indirmiştim ki, Göğüslerimdeki acının şekli değişti. Emzirirken yanma sonrasında ise ucu bembeyaz olup acı biber sürmüşsün gibi bir yanma hissi.. son olarak aile hekimin verdiği bir ilacı kullanıyorum ama o da geceden sabaha kadar emzirmelerim sonucnda etkisini yitiyor. Bu durumda olanlar var mı varsa çözümlerini paylaşırlarsa sevininrm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb aysun hanım aynı seyleri bende yasadim emzirmenin müthiş bir duygu olduğunu söyleyenlere hayretle bakıyordum 1,5 ay boyunca ağlayarak emzirdim hatta mastit bile oldum mastit olunca Dr göğsümü bosaltmam gerektiğini yoksa iyilesemeyecegini söyledi kızım o kadar şiddetli emiyorduki acımı tarif edemem elektrikli pompa aldım en azından şiddetini ben ayarlarım diye 3 gün boyunca acısiz sekilde sağdım ve inanamadım göğüslerin artık acımıyordu keske eczanelere bu kadar para dökmek yerine bir pompa edinseymisim çünkü esim her aksam birşey getiriyordu

      Sil
  14. sanırım az su içiyorum,siz bir gün boyunca nasıl besleniyorsunuz,maşallah bir ayda 1500 kilo almış bebeğiniz

    YanıtlaSil
  15. @aysun, öncelikle geçmiş olsun, benzer acıyı ben yaşamadım ama tahmin ediyorum. ne kadar acırsa acısın bırakma. Blogu sifreli olan bir arkadaşım benzer sıkıntıyı yaşamıştı ve meme uçlarına soğuk kompress uyguluyordu. Bir bez yada havluyu buzdolabında bekletip göğüs uçlarına bastırabilirsin. Tabi bu konuda çok bilgim yok internette de bir araştır istersen, lanolinli kremleri de sürekli sık sık sürebilrsin. Emmeden önce bile bebeğe zararı yok onların

    YanıtlaSil
  16. Cok haklisin en onemli etken huzur .Ben ilk gunler sut gelmeyince oyle bir yemeye verdim ki kendimi bana misin demedi , bos yere kilo aldim.Sut gelmiyor stresi imis meger sutun asil gelmeme sebebi.

    YanıtlaSil