23 Nisan 2012 Pazartesi

# alt bezleri # Helodünya

Yıkanabilir Bezler ve Kalça Çıkıklığını Önleme Üzerine

Eskiden annem dikiş diktiği için gelen gidenimiz çok olurdu. Yıllar önce bir keresinde bir kadın ve bebeği gelmişti ve bebeğinde malesef kalça çıkıklığı vardı. Yürüyebilecek yaştaki bebeğin, bir çeşit protez alçı gibi birşeyle kalçasının sarılı olduğunu görmek, sürekli yatmak zorunda kalması beni o zamanlar çok etkilemişti.

Elbette ki hayatta neyin ne zaman olacağı, başımıza neler geleceği belli olmaz. Fakat yapabiliyorsak elimizden gelen önlemleri almak gerekir diye düşünüyorum. Bebeklerde kalça çıkıklığı doğum sırasında veya kalıtsal sebeplerden olabildiği gibi, doğumdan sonra da yanlış tutuşlardan da kaynaklanabiliyormuş. Bu sayfada bu konuda çok güzel bilgiler mevcut. Bebeğin büyütülmesi sırasında yapılan başlıca hatalar, kundak yapmak, yanlış bezleme, hatalı giysiler, hatalı tutuş ve taşıma gibi başlıklarda ayrıntılı bir şekilde açıklanmış.

Bu açıklamalardan yanlış bezleme kısmında ise şöyle yazıyor
Genellikle ara bezlerinin geniş olmasına dikkat edilmemekte, küçük bezler kullanılmakta, bezler kasık hizasında bağlanmaktadır. Hazır bezler, herhangi bir bez bağlanmasına göre kesinlikle daha sağlıklı olmakla beraber ülkemizde üretilen bezlerin hiç birinin boyutu diğerini tutmamaktadır. Bezin, dar ve küçük olması, kasık hizasında bağlanması kalça gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.
Aynı sayfada bir diğer açıklama ise şöyle
Geniş bez kullanımının bacakların eğri olmasına yol açacağı düşüncesi, yukarıda saydığımız hataları arttıran bir diğer yaygın inanıştır, oysa gerçekle hiç bir ilgisi yoktur. Bebeklerin 1 yaş civarında bacaklarında içe doğru hafif bir eğrilik olması normaldir ve kendiliğinden düzelir. Aşırı eğrilikler ise vitamin yetersizliği, aşırı kilo veya başka bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar, çocuk doktoruna ve ortopedi uzmanına başvurmayı gerektirir. Sebebi kesinlikle geniş bez değildir.

Hastanede kaldığım zaman, bebeğin altına hazır bez üzerine bir de kalın pamuklu bir bez konduğunu yazmıştım. O zaman hemşire anlatırken bunun önemini ve kalça sağlığı için olduğunu vurgulamıştı. Ancak ben eve geldiğimizde ekstra bez koymayı bırakmıştım ve önemli olduğunu düşünmemiştim. Çünkü son yıllarda çevremde doğan bebeklerde hiç böyle birşey yapıldığını görmemiştim ve herhalde modası geçmiş, önemsiz bir uygulamadır diye düşünmüştüm.

Ta ki birkaç gün önce ortopedi doktoruna gidinceye kadar.

Hastaneden çıkmadan önce bir pediatri doktoru ayarlamızı istemişlerdi ve bundan sonra kızımın takibini o yapacaktı. Doğumunun 6. gününde doktoruna gittiğimizde bize bir ay içinde, ortopedi ve işitme kontrollerini yapmamızı söyledi. Geçen hafta gittiğimiz ortopedi doktoru, ultrason ile kalça ve bacak kemiklerini inceledi ve 4. ayda yeniden gelmemizi söyledi. Çok şükür bir sorun çıkmadı.  Giderken de altına sadece hazır bez bağladığım için, bezin üzerine mutlaka kalın bir bez koymamı vurguladı. Çok rahat iletişim kuramadığımız için herhalde, doktorların yapmamı söyledikleri şeyleri sorgulayamıyor ve koşulsuz kabul etmeliyim gibi hissediyorum.

Doktor kontrolünden bir gün önce ise, yıkanabilir bezleri denemeye başlamıştım. İtiraf etmeliyim ki ilk gün kullandığımda, aldığıma pişman olmuştum. Kafamdan "benim kızım daha ufacık, poposu böyle kocaman oluyor, hiç kullanmasam mı acaba. Hem sık sık değiştirmem lazım, uyandırmaya kıyamam ki. Cümle aleme de duyurduk, kullanmasam bak gördün mü diyecekler. Çevre koruması falan dedim ama canım kızım herşeyden değerli" gibi bencilce düşünceler geçmişti.

Fakat doktor kalın bez deyince, ben bu yıkanabilir bezlere bir şans daha vereyim dedim ve ondan sonra içim daha rahat şekilde kullanmaya başladım. Fakat geceleri uykusunu fazla açmamak için hala hazır bez kullanıyorum ve hazır bezin üstüne kalın olsun diye, yıkanabilir bezlerin çıtçıtlı dış katmanını da bağladım. Hastanede düz bir bez konmuştu ve onun kaymadan durması daha zor diye, çıtçıtlı parçayı takmak bana çok pratik geldi.

Fakat ertesi gün, elimde iki tane bulunan küçük beden çıtçıtlı bez kirlenince ve ben de yıkayamayınca, hazır bezin üzerine ne koysam diye düşünürken iki tane hazır bez bağlamak aklıma geldi. Üstelik üstteki bezi zıbını yukarı çıkmasın diye zıbının üzerinden bağladım, kalınlık olarak da iyi oldu.  İki tane üst üste hazır bez koymak özellikle geceleri işimi daha da kolaylaştırdı, çünkü içteki kirli bezi hemen alıyorum, üsttekini bağlıyorum. Fazla zaman geçmiyor, bebek üşümüyor ve bez de sıcak oluyor böylece. Ayrıca hiç alt açma bezi falan sermeme de gerek kalmıyor :) Şimdi hazır bez kullandığım her zaman çift olarak bağlıyorum.

Yıkanabilir bezlere gelince. Daha önce aldıklarımı bu yazıda anlatmıştım. Yazıdan sonra, gelen yorumlar üzerine Fuzzibunz'ın iki tane de yenidoğan boyundan almıştım . Bu bezin ebatı şu anda tam geliyor, yakında olmayabilir. Bizim hazırladığımız ara bezlerini çıtçıtlı dış bez üzerine koyuyorum ve üstüne de liners kaplıyorum. Yalnız hazırladığımız bezler oldukça büyük geldi ben birkaç tanesini ikiye kestim ve yarım kullandım. Yaklaşık iki saatte bayağı ıslanmış oluyor ancak üzerine koyduğum linersın, poposunu nispeten kuru bıraktığına (elbetteki hazır bezler kadar kuru değil) şahit oldum ve çok sevindim. Çünkü ara bez gayet ıslak iken, liners neredeyse kuru ve popo da sadece biraz nemli.

yıkanabilir bez, ara bezi ve liners ile birlikte

çişli bez, liners oldukça kuru
Aşağıdaki resimde de bezin kalınlığı gözüküyor. Kızım ne kalınlığından ne de çişli bezden rahatsız olmadı şimdilik. Bir kere de kaka tecrübe ettik fakat biraz fazla yaptığı için, liners ve bezin kaka direnci konusunda çok sağlıklı bir bilgi veremeyeceğim henüz :)

Bugün ayrıca kızım tam tamına bir aylık. Doğduğu gün doğum tarihini düşünürken ilk aklıma gelen "aaa ne güzel 23 Nisan'da tam bir aylık olacak kızım" diye geçti aklımdan. Bir çok kişi gibi 23 Nisan benim de en sevdiğim günlerden biri. Kutlu olsun tüm çocuklara ve çocuk kalanlara..

19 yorum:

  1. MAŞŞALAHH NICE AYLARA ::)
    ya biraz rahat olmalısın bence , bu kadar fazla uzerine dusmene gerek yok .senın bu yaptıgın uygulamaları kımse yapmıyor emın ol ve hemen herkes hazır bez kullanıyor.doktordan doktora elbette fark var,burada bızım doktorumuz çok hassas hatta Zimir de ege üniversitesini, bılırsın belkı orada prof.her konuda hassas gram gram tarif tarif anlatıyor herşeyi.Ama bu bıraz abartı, o kadar kalın bez bebegı de sıkar ,bır de kalça sorunu yok ,gerek yok ,tabı yıne sen bılırsın ,
    bu arada da kızımız bıraz toparlanmış annesi,bakalım kaç gram almış olacak , aylık kılo artışı onemlı bılıyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında pimpirikli değilim burdaki doktorlara güveniyorum, burdaki çocuklar öyle hareketli ve sportif ki yeni yürümeye baslamıs cocuklar bisiklet sürüyor 2-3 yaşlarındakiler paten ve kayak kayıyor ben de kızımın bu acıdan onlara benzemesini isterim

      Sil
  2. Maşallah bebişe. Çift bez uygulaması süper fikir. Bayramınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  3. güle güle büyütün bebeginizi ...birde 2 aylik ken böbreklerine bakiyorlar ultrasonografi ile ....özellikle sigortadan yazi geliyor baktirin diye ...hoscakalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz başka bir ülkedeyiz ama bilgi vermeniz iyi oldu takip ederim

      Sil
  4. Maaşallah canım, nice güzel ayları yaşları olsun bebeşinin sağlıkla...

    YanıtlaSil
  5. ayy sarı çoraplarını yerimm:))) bizim kalça çıkığı için bir şey yapılmadı ama.Acaba doğduğunda yapıldı mı onu da bilmiyorum.Kafama takıldı, araştırayım ben.Faydalı bir yazı,eline sağlık..Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğumda kontrol edilmiştir, hani ilk muayne oluyor ya onda bakmışlardır fakat sonradan da aylık kontrollerde bakılıyor olabilir

      Sil
  6. bakıyorumda iyice pimpirik oldun iki tane hazı beze ne gerek var artıkın büyüdü annesi sadece biraz dikkat ve Allah korusun tabi ama emre yi biliyorsun kardeşini nasıl alıp taşıyordu..hem çocuk rahat harekt edemiyecek koca popolu olmuştur.nice sğlıklı mutlu mutlu aylar kızıma...az evevl düşündüm doğacak doğacak derken 1 aylık oldu biel:):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. abla pimpirik değilim ya doktor dedi diye yapıyorum ama maşallah çok hareketli oyle iken bile zor tutuyoruz kucakta

      Sil
  7. Ben de ultrason diyecektim GeCeciğim ama üstte yazmış birisi sağolsun. Doktorumuz her gidişte elle ve görsel olarak kontrol ediyordu kalçayı ilk zamanlarda ama bir ara ultrason da istemişti. Biz telaşlanınca rutin bir uygulama olduğundan bahsetmişti. Ultrasonla kemiklerin açılarına ölçüyorlarmış,orada da yapıyorlardır yine de sor isterse bir gittiğinizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de ultrason ile kontrol etti, ama yukarıdaki yorumda böbrekleri kastetmiş, ona bakmadı zaten ortopedi doktoruydu gittiğimiz

      Sil
  8. Merhaba canım;
    Bu bez konusuna kafam acayip takılıyor benim. Bu yıkanabilir bezlerin fikrine bir türlü alışamadım, sevemedim. Annem hep anlatırdı onları yıkıyoruz falan işte diye binbir işkenceyle sanırım o zamandan bir soğukluk geldi. Bakalım tabi bebiş için en iyisi önemli olan. İlk okurken kafam çok karıştı neyi nereye taktın nasıl kullandım anlayamadım. Sanırım bu konuda fazla bilgim olmadığından, aslında yazılarını da takip ediyorum ama fotoğrafta görünce daha açıklayıcı oldu:)yine de bu bez mevzusu yorucu bir durum sanırım biraz ama kalça çıkıklığı için kalın koruma yapma fikri mantıklı. Bakalım daha bilmediğim neler öğreneceğim:)Onun o minik bacaklarını ayaklarını yerim ayrıca pek şeker çıtı pıtı maşallah. öptüm kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bez konusunu biz bile daha çözemedik, iki arada gidip geliyorum tek bi doğru yok bebeğin olunca onun ihtiaçlarına göre karar vermek daha doğru oluyor galiba

      Sil
  9. Senle konuştuktan sonra hemen taktım ben de. benim bez seninkinden biraz değişik ya. birsürü çiş bile yapsa kumaşın dokusu yüzünden kuru mu ıslak mı anlaşılmıyor. hazır bezde ne kadar nemli kalıyorsa kıçı bunda da o kadar kalıyor. çok çok memnun kaldım valla. sadece ara bezini değiştiriyorum hemen gidip elde iyice foşur foşur yıkayıp direk güneşe asıyorum. bir de bu ara linensler çok çok faydalı.sizinki daha ufak epeyce vıcık oluyordur kakası ama biraz zaman geçtikçe göreceksin nerdeyse kakanın tamamını tutuyor. alta hiçbişi geçmiyor,rengi bile değişmiyor bizim ama tabi o çok cıvık halini geçtik artık.iyi ki söyledin bu ortopedi olayını. yoksa aynen senin gibi düşünüyordum tam tamına.kullancaz dedik ama kızın bacakları kocaman ayrılıyor, sakatlık çıkmasın, kullanmasam mı acaba diye :)
    sağol canım.öperim 2nizi de analı kızlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende kullanıcam artık, kendi diktiklerimi değil de diğerlerini de deneyeyim diyorum bakalım, onlar daha kuru gibi duruyor, gerekirse biraz daha alırız

      Sil
  10. şimdi bir bezin kendisi var içi mikrofiberli.ince bu. sonra içine çıtçıtlanan bir ped var. o daha kalın o da mikrofiber ve alt kısmı su geçirmiyor.onun üstüne de liner koyuyorum.linerim uzun geliyor onu da 2 kat koyuyorum. ben resimli bir yazı hazırlayayım da daha iyi anlatırım yarın.

    YanıtlaSil