6 Şubat 2011 Pazar

# ben # daily life

Günlük Hayattan

Burada gördüğüm yaşadığım ilginç ve farklı gelen şeyler olduğunda resim çekiyorum paylaşırım diye. Gelgelelim unutuyorum. Şimdi aklıma gelmişken hepsini bir arada sunacağım. Alakasız konular olabilir dikkat.


İşte size bir hıyar. Böyle satılıyor marketlerde, adedi 39-59 cent arası değişiyor. Bundan daha büyüğünü alıp fotoğraflamıştım ama fotoğraf makinesinin hafızasına çekmişim farkıda olmadan ve kablosu yok vs vs. Bu da büyüklük olarak fena değil. Alıyoruz bir haftada bitiremiyoruz :p


Bazı kelimeler türkçe ile birebir aynı. Bu tabelayı görünce birden normal sandım. Ama sonra noluyo ya bu da neyin nesi falan oldum.

Ekmekler daha çok ufak halde satılıyor, adetle alınıyor. Diğer somun türleri de var ama daha çok böyle küçükler tercih ediliyor. Biz de alıyoruz çeşit çeşit sade, ayçekirdekli, susamlı, haşhaşlı, bilmediğim bazı tahıllar ve kabak çekirdekli. İçinde bile var. Bir de burda ekmeklerde falan kullansınlar diye herhalde, iç çekirdek, kabak çekirdeği satılıyor marketlerde poşetlenmiş halde, fiyatları da bizim kabuklular kadar. Almak için içim gidiyor, şöyle avuç avuç yemek ne güzel olur ama  almadım çünkü kendime güvenemiyorum bağlanıcam. O kadar kaloriye gerek yok.


Bu da bay biber, bizim ince kabuklu, biberlerimiz yok burda. Şöyle az yağda kavuracaksın üzerine domates sarımsak koyup bir güzel pişireceksin, ekmek banıp yiyeceksin... Bu biberler oldukça kalın, bizim kırmızı biberler gibi. Dolmalık biberler de öyle, bazıları parmağım kadar kalın. Kalın derken etli olmasını kastediyorum. Isırınca suyu çıkıyor ağzınıza, aa diyorum biber meyve gibi suluymuş.


Patlıcanlar da sadece bostan patlıcanı ve adetle satılıyor onlar da fiyatları da fena değil hani.


Ammaa burada en pahalı şeylerden biri ise maydanoz ve dereotu. 50 gr lık özenle paketlenmiş halde satılan maydanozlar 5 tl. Pakette ise bizim pazardan alınan demetlen 5 te biri kadar var, yani o kadar az ve pahalı. Geldiğimizden beri salatalarımız renksiz bknz yukardaki resim.

Yukardaki resimde bir diğer yenilik (bizim için elbette) köftelerin mikrodalgada pişmiş olması. Burda sadece mikrodalgamız var ben de birçok şey denemeye çalışıyorum. Köfte, balık, tavuk gibi şeyler harika pişiyor ancak hamur işleri pek değil. Aşağıda ise mikrodalgaya girmeden önce ıspanak mücveri.


Ispanakları un yağ, yumurta baharat ile karıştırıp kaba aldım ve üzerine peynir koydum. Pişti ama böyle tıkız birşey oldu. Bir lokma bile acayip doyurucu yoğun bir kıvamdaydı. Ahh. Şimdi bu post yazarken mutfaktan koku geldi ve ocaktaki yeşil mercimek yanmış. Neyseki dibi tutmuş üst tarafını kurtardık. Mikrodalganın "çınnn yemek pişti" sesine alışınca ocakta unuttuğum şeyler artmaya başladı. Ocaklara da bir uyarı pilizzz.


Aha bu da yeni bişey (belki orda da vardır, pek dikkat etmedim) burda herkesin elinde bunlar.. Neymiş diye aldık ki, patlamış mısırdan bir çekit kraker,ekmek vs. Tadı yok (yani tatlı yada tuzlu değil), peynirle, reçelle, çikolatayla yada sade yeniyor. Bir çeşit diyet bisküvisi. Aşağıdaki resimde sade hali. Çok ama çok güzelll. Bir de bunun patlamış pirinçlisi olup karamelle yapıştırılmış olanı var o benim için daha da güzell  :)


Bu da dün marketten aldığım kavanoz, çok beğenmiştim. Tesco, 1 euroluk sepetler yapmış, ne ararsan var ben de bunu buldum:)


Şu Mövenpick dondurmalarına içim gidiyordu markette, ama ufacık kutu 15 tl falan, aman şimdi almayayım diyorum erteleyorum sürekli ( şimdi tek maaşa düştük gibi bişey, ben maaşsız izinliyim ekonomi yapıyorum aklımca). Geçende bizim yakındaki markette üzerine %50 indirim yapıştırmışlar, hemen aklım gitti. Alayım ben bunu dedim. Biliyorum ki son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri indirime sokuyorlar. Baktım bir hafta daha var süresi attım sepete. Eve geldim biraz yedim (çok yemiyorum beraber yeriz diye), birazını kocama bıraktım. Yerken de diyorum bu nasıl bişey (daha önce yememiştim) öyle aman aman bir özelliği yok neden pahalı ki falan. Sonra ertesi gün bir çıkardım kocişimle yicez. Meğer dün son günü değil miymiş (bir hafta gördüğümü büyülenmiş haldeyken yanlış mı gördüm, yoksa o başka kutu muydu bilemicem şimdi ), çıkardığımda leş gibi kokuyordu hemen çöpe ıyyykk. Belki de bozuk şeyi yedim diye beğenmedim şimdi düşünüyorum da... 15 tl ye kıyamadım 7.5 tl yi çöpe attım, aferin bana. Bir daha Akcia yazısına kanmak yok.


Son bişey daha, burda fazla tv (neredeyse hiç) seyretmiyoruz. Fakat geçenlerde slovak tvsinde bir türk diziye rasladım ve her akşam çıkıyor. Diziyi ben malesef bilmiyorum, video da çektim ama şimdi format ayarı yapmam gerekiyor, uzun iş, başka zamana. Hani şu maximum kart reklamlarında oynayan adam vardı ya, pembe giyip kelebek oluyordu işte onun dizisi (adamın adını biliyordum da unuttum bak şimdi). Slovakça dublaj yapıldığı için birşey anlaşılmıyor ama çok komik olan birşey var, süreler tutmuyor. Türkçe daha kısa bir dil, slovakça daha uzun (hele macarca ah anam ah, macar kadınlarının dırdırı nasldır diye düşünmeden edemiyorum) böyle sesler ağız hareketleri falan farklı komik olmuş. Anladım ki bizim Türkçe dublajlar ingilizce ile hakikaten çok uyumluymuş.

Aradım taradım diziyi buldum ama tam emin değilim sanırım Binbir Gece imiş. Onda Tolga Çevik oynuyor muydu? Burda yayınlanmasına çok şaşırdım, hadi Almanya olsa neyse, burda hiç Türk yok bu bir, diğeri ise bunlar Türkleri bile tanımazlar Antalya otelleri dışında hayret ki ne hayret

Sonradan ilave: gece uyurken aklıma geldi galiba o adam tolga cevik değil, binbirgecedeki adam işte, ben ikisini karıştırıyorum. ve dizi de binbirgece dizisi emin oldum sonradan.

12 yorum:

  1. son iki fotoğraf patlamış :) eh biberler dışında her şey güzel bu arada pazardan geldim demeti 50 kuruş kocaman :) eh oda olmayıversin artık, prinç disklerinden var marketlerde satılıyor mavi yeşil marka ile diyet diye satılıyor diye biliyorumm

    YanıtlaSil
  2. pirinç ve mısır patlaklarından burda da var.. ben genelde bişey sğrmeden yiyorum güzel bir şey hakikaten..
    söylediğin diziyi çıkaramadım ben.

    dublajlı filmleri sevmem hiç orjinal dilde altyazı tercihimdir.. ama demek ki bizim dublajlara şükretmek gerekiyormuş. söylediğin gibi bir şey izlemek gerçekten korkunç olmalı..

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel anlatıyorsun tatlı tatlı:) Merakla takip ediyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ülker ve etinin de var aynı diyet bisküvisinden,sebzeler yetişmiyor herhalde o yüzden pahalı.

    YanıtlaSil
  5. aman hem pahalı emre kart kart sebzeler hiç buradaki gibi taze taze değiller.tatlarıda güzel değildir onların.salata olayına üzüldüm nerde bizim bol çeşitli limonlu salatalarımız:)))))

    YanıtlaSil
  6. Burda ne bolluk içindeymişizde haberimiz yokmuş, kilo kiio sebzeler :) maydanozlara da farklı bakmaya başladım şimdi :)...Ağzınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Sebzeleri ne kadar kocaman kocaman. Ama o mısır patlağından burda da var. Light ürünler çıkaran aburcubur firmalarında :) Hatta ben çok severim ama ne yazık ki GDO'lu diye hiç almıyorum artık.

    Bu arada o diziyi merak ettim.Benim bildiğim Tolga çevik o dizide oynamıyordu. Türk dizileri bu ara çok atak yaptı yabancı ülkelerde.

    YanıtlaSil
  8. Hehe hepsi cok tanidik bana, burda da aynisi oldugundan bunlarin. Hatta salatalik yeni bitti bizde de :) Ve burada 99 cent bile oluyor bu bir salatalik, indirimken bazen 50 cent oluyor iste..
    Bunu okuyunca esimin Türkiye'de meyve alisverisi aklima geldi. 1 elma, 2 armut gibi böyle tek tek alinca adam öyle bakiyordu bu ne yapiyor der gibi :D Biz herseyi tane tane aldigimizdan, karpuz mesela 4 te biri seklinde de parcalar satiliyor..vs.Türkiye'nin sebzelerini cok ariyorum ben, buradaki ne patlican ne biber ne baska sebze Tr de ki kadar leziz degiller :/
    Ama insan alisiyor bunlarin hepsine :)

    YanıtlaSil
  9. Bu toprakların bereketi gerçekten bir başka,kullanabilene tabii :(
    tek tek alışveriş yapmak iki kişi için daha iyi aslında.. burda da her şeyi bol alıp ziyan ediyoruz .. eşine dondurma ayırmana bayıldım,çok romantik bence;) böyle ince düşünceler benim çok hoşuma gidiyor.. birbirinizin kıymetini her daim bilin.. Mutluluk yanı başınızda olsun..

    Sevgiler ...

    YanıtlaSil
  10. sevgili pelince teşekkürler yorumuna. Burda ürünlerin yetişmemesi mi bunun nedeni pek emin değilim, sanırım talep ile alakalı. çünkü çok geniş topraklar var tarım yapılıyor iklimi de bizde oan birçok şeye müsait. sanırım arz talep meselesi, herkes alıştığı şeyi arıyor ya bunlar da akdeniz mutfağına alışkın değiller sanırım yoksa markette saksıda bile satılıyor marul maydanoz ve bilumum otlar ama satın alan yok korkarım ki

    YanıtlaSil
  11. çok ilginç birisin vesselam, zevkle takipteyim :D sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. gidemediğimiz ülkeler ile ilgili bilgiler edinmek güzel :) merakla bu gibi yazıların devamını beklemekteyiz

    YanıtlaSil