30 Aralık 2018 Pazar

Goodreads 2018 Reading Challenge 

Goodreads sitesini ve uygulamasını yıllardır biliyor ama nedense kullanmayı gereksiz görüyordum. Kitaplarımı kaydetmek için kendimce yöntemlerim vardı, ayrıca oraya girip işaretlemek ekstra işti vs. 2018 yılı başında, bu uygulamayı indirip denemeye karar verdim ve reading challengedan haberdar oldum. Biraz da çıtayı yükselterek hedefime 50 kitap koydum (herkes istediği sayıyı yazıyor). An itibariyle 2 tanesi goodreads’ta kayıtlı olmadığı için görülmeyen 42 kitap bitirdim, 14 kitabı okumaya devam ediyorum. 50 kitap hedefimi tamamlamam söz konusu değil ama bence fena iş çıkarmadım. Aslında son bir ay hastalıklardan oldukça verimsiz geçti, yarımları okusaydım belki bitirirdim. Neyse önemli olan sayılar değil, bir hedef koymuş olmak ve ona yaklaşmak. Bunu yaparken de goodreads’tan etkin şekilde faydalanmak.

Çoğunlukla ordan burdan duyduğum merak ettiğim kitapları, önce Google’da aratır, yorumlara bakar öyle seçerdim. Şimdi sadece goodreads’de aratıyor ve yorumları okuyorum. Eğer okumaya karar verirsem "okumak istenenler" klasörüme kaydediyorum. Böylece alışveriş listem orada birikmiş oluyor. İçlerinden okuduklarımın durumunu güncelleyince hoop okunanlar klasörüne geliyor ve reading challenge’da bir sayı artıyor. Okunmuş kitaplar da güzel bir arşiv oluşturuyor.

Şimdi bu challange’da okuduğum kitaplara kabaca bakıp, en çok etkilendiklerimi ve kısa kısa tavsiyelerimi sunmak istiyorum.


Sondan başa doğru gidiyor liste ve bazı kitapların konularını bile unuttum desem... Fakat düşününce bazılarını ise ilk an kadar iyi hatırlıyorum. Demek ki bazı kitaplar o anda beni etkilemiş kalıcı izler bırakmış. Yukarıdaki son 4 kitaptan Nohut Oda, en yakın zamanda okuduğum için değil, her zaman asla unutmayacağım kitaplardan. Heba, Hasan Ali Toptaş’ın okuduğum 4. kitabı. Kuşlar Yasına Gider hariç diğerlerini sevmedim. Bu kitap hakkında görüşümü soran arkadaşıma şöyle demiştim. Hasan Ali Toptaş’ın kalemi güçlü, dili bol tasvirli, betimlemeleri çok detaylı ama hikaye zayıf olduğunda bu güçlü kalem insanı bunaltıyor. Heba’da bence hikaye zayıftı. Kuşlar Yasına Gider’de ise hikaye de güçlü olunca, ağır tasvirler insanı baymıyordu (ikimizde bu kitabı okumuş beğenmiştik). Olağanüstü Bir Gece, başından sonuna kadar dinlediğim ilk sesli kitap oldu (listede başka yok) ve seslendirenin sesi ve öykü beni gerçekten etkiledi. Ölüyordum Geçerken Uğradım, instagramda da takibe aldığım ve her geçen gün hayran olduğum bir yazarı olan kitap. Sanırım bu kitabı bir daha okuyacağım.



Önce blogdan, sonra Twitter ve sosyal medyadan (hatta birkaç kez de görüştüğüm) arkadaşım olan Tüten’in Bunların Hepsi Hikaye kitabını ilk çıktığı andan beri okumak istiyordum. Ancak fırsat oldu. Kişisel gelişim konusundaki kitaplar hakkında fazla kültürüm yok bu yüzden kıyaslama yapmam zor ancak, ego ve zihin parçalarını tanımlayışını, örnek hikayelerle konuları irdeleyişini çok başarılı buldum. Hatta birçok kişiye de tavsiye ettim. Yukarıdaki listede bir diğer vurgulamak istediğim kitap da Kabuk. Konu hala aklımda, kurgu çok güzel, duygusu çok yoğun. Şiddetle tavsiye.



Bu görselde yer alan kitaplardan ise Köpek Kalbi en çarpıcı kitap oldu benim için.


Gömülü Dev yukarıdaki listenin en etkilendiğim kitabı. Artık neredeyse her konuda kitap yazıldığı için ilginç hikayeler bulmak zorlaşıyor. Yine aşağıdaki listede Kobe Abe’nin Kumların  kitabı ise, detayları ve okurken duyduğum hisler ile hala aklımda. Bu kitap karnımı ağrıtmıştı okurken. Öyle sinir oluyorsunuz ki aynı zamanda Kahramanın çaresizlik hissini yaşıyorsunuz. Yine de böyle ilginç konu bulmasına helal olsun denir. (Yazarın okuduğum Kutu Adam isimli bir kitabı da oldukça ilginç konuya sahipti). Yine aşağıdaki listede mutlaka okunması gereken Ananem kitabı. Katya’nın Yazı’da unutulması zor kitaplardan.



Aşağıdaki listeden Bir Garip Aşk öyküsü, bir ucubenin dünya güzeli bir kızla olan sıradışı aşkını konu alıyordu ve çok çok güzeldi. İyi ki okumuşum dediklerimden. Babam Beni Şahdamarımdan Öptü ise aynı Ölüyordum Geçerken Uğradım kitabı gibi kimseye veremeyip tekrar tekrar okumak isteyeceklerimden. Duygusal olarak bağlandım.



Sarmaşık kitabını bitirdiğimde ağzım açık kaldı diyebilirim. Konu biraz can yakıyor ama zekice planlanmış kurgu insanı hayrete düşürüyor. Bravo dedim yazara bolca. Kuşlar Yasına Gider, yukarda da bahsettiğim okunacak kitaplardan biri ve son olarak da Küçük Ağacın Eğitimi, daha önce bir yazı yazarak belirttiğim gibi şiddetle tavsiyedir.


Gelecek yıl için yine 50 kitaplık bir hedef koymak istiyorum, bakalım bu sefer başarabilecek miyim?



6 yorum:

  1. Okuma hedeflerine ulaşmak yaşamda en büyük birikim.2019 da hedeflere ulaşmak dileği ile mutlu yillar

    YanıtlaSil
  2. Oh oh agzim sulandi.. Anladigim kadariyla elektronik okuyorsun, hangi sitelerden aliyorsun, hangi cihazdan veya programdan okuyorsun? Ben klasik biriktiriciyim %90 basili yayin okumaktan, %10 kindle'dan okumaktan hoslaniyorum ama elektronik oranimi biraz arttirasim var :) Fikir fikir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde kindle var ama zor geliyor kullanmak telefon her an elimin altındayken. Basılı kitap ben de oluyorum nasıl bulursam diyeyim ama biriktirme takıntım yok. Sadece çok sevdiklerimi. Telefondan okuyorum genelde ePub formatlı kitapları iBooks üzerinde. Belli bir site yok, genelde not aldığım kitapların ismini yazıp ePub indir ekliyorum sonuna, hangi sitede çıkarsa

      Sil
    2. Aaa teknolojiden ne kadar uzagim, ben de kindle'i telefona indirdim, ordan okuyorum! Iyi tarafi, kindle ile hemen esitlenmesi ve istedigin cihazdan okuyabilmek ama kotu tarafi kitaplari bulabilmek.. Ozellikle turkce kitaplari. Ben amazondan satin aliyoum, kindle version diye. Onerin var mi, mesela sozlu kitap da cok pratik ama nerden nasil kullanacagimi hic bilmiyorum, bu konuda ne yapiyorsun?

      Sil
    3. Satın aldığın kitapları telefondan da okuyabilirsin, ayrıca kindle app gerek yok bence. Sesli kitap konusu da şöyle. YouTube üzerinde çok var ama benim ilgimi çeken fazla çıkmıyor. Ayrıca yine iPhone araçlarında postcad’ler bölümünde aratırsan sesli kitaplar çıkabiliyor. Bir de bağlı olduğun kütüphane varsa onun aplikasyonu vardır kesinlikle onu indirip, oradan sesli kitap bulabilirsin.

      Sil
  3. Ben de deneyeceğim sanırım bu yıl. Hedef koymak amaca hizmet ediyor. 2019 yılı hedeflerin gerçekleşeceği bir yıl olsun.

    YanıtlaSil