25 Eylül 2018 Salı

Çok Sinirliyken Yazılmış Yazı

Okullar açıldıktan sonra 4. haftaya girdik ve nihayet kızımın sınıfının whatsapp grubu kuruldu bu sabah. Grubu açar açmaz, sınıf anaları bir brief oluşturmuşlar, grup kurallarını madde madde yazmışlar. Maddelerden biri, foto paylaşımı ile ilgiliydi. Eski gruplarda, okula ait fotoğraflar grupta paylaşılır, isteyen indirirdi. Şimdi demişler ki, paylaşılmasını istemiyoruz, sadece ilgili çocukların fotoları, ilgili annelere gönderilecek. Ok pekala.

Gruplarda yazım dili Hollandaca ama ben İngilizce yazıyorum. Tabi hemen atladım, ilk ben yazdım. Geçen hafta gidilen okul gezisindeki fotoları istiyorum diye. İster aleni, ister özelden gönderilsin umrum değil ama foto gönderilsin idi derdim. Normalde, grubun kurulması, gezi gününe yetiştirilmeye çalışılır, geziye giden veliler tarafından canlı canlı paylaşılırdı. Sonuçta okulda kaç yıldır bildiğim bir durum bu.

Sonra sınıf analarından biri benim soruma cevaben yeniden bir brief yazmış. Resmî mesmi dilli, sonra da işte çocuklar korumak için vs eklemiş. Yani aslında kızım sana söylüyorum gelinim sen anla deyip, bana taşı atıyor.

Yetmemiş direk şahsıma özelden İngilizce döşemiş aynı metni, ben anlamıyorum ya o misal. Tavrına kibarca teşekkür ettim, gerek olmadığını kendim çevirisini yapabildiğimi söyledim. Ama kaşınmadan edemedim. Belki de kara listedeyim şu an kim bilir? 

Dedim ki tamam paylaşmıyoruz ama şu an okul gezisinde görev yapmış anaların telefonunda, benim çocuğumun resimleri var? Ona nasıl güveneceğiz. Madem gruba güvenmiyoruz, onlar da grubun bir parçası. Sonuçta o kişi, ne kadar kendi çocuğunu kolluyorsa, ben de o kadar kolluyorum. Demek ki bir şekilde birbirinize güven duymak zorundayız.

Kadın biraz ılımlı olmaya yaklaştı, haklısın falan geveledi. Ama hala bir çözüm önerisi yok tabi ki. Ben sana fotoları iletmeye çalışacağım dedi. Onlarca kişiden oluşan bir whatsapp grubunda, hangi çocuğun annesinin kim olduğunu bulmak (kimi zaman bilgi kısmında sadece annenin adı yazar, soyadı yoktur, üstelik profil fotosunda çocuğun fotoğrafı yoktur) hiç kolay değil. Ben de zaten fotoğrafları güvenli şekilde nasıl paylaşmalı sorusunun,  ne kendi grup bazımızda ne de dünya çapında bir çözümü olabileceğine inanmıyorum. Şifreli bir yere koysan yine aynı insanlar aynı yere erişip bakmak istetecek. Herşey kişinin niyetinde bitiyor. İnsanların iyi niyetli olup olmadığını bilmek de ne yazık ki çok zor. Velhasıl bu konunun çözümsüz olduğunu daha önce hiç akıl edemeyip, sırf havalı görünmek için madde madde yazılmasına da ayrıca sinirliyim. Sınıftaki yirmi küsür veliden biriyken, birden bire kendini müdür havasına sokma psikolojisini de çok komik buluyorum. Bir anda ne değişti? Ne oldu da böyle oldun (bu ayrı bir yazı konusu olmalı, sorumluluk verilen insanın değişen psikolojisi şeklinde). Hadi bakalım yeni grubumuz hayırlı olsun. Geçen yılki sınıf anaları çok daha samimiydi, belli ki bu yıl pek şenlikli geçecek. 

7 yorum:

  1. Ohooo diyorum buradaki whtsp gruplarının yanında bu çok hafif kalmış (seneye ben neler göreceğim kim bilir) ama tabiki yinede fotoğraf çok ciddi bir sorun ve dediğin gibi pek de bir çözümü yok gibi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye’dekileri biliyorum da buradakiler de iş grubu Havasında oluyorlar genelde. Oysa ortak amaçlar ortak hedefler. Bunca hırgüre ne gerek var. Samimiyet ve yalınlık esas olmalı

      Sil
  2. Sınıf vatsap grupları kadar beni geren ortam yok, çıksan çıkılmıyor, kalsan sinirler zıplıyor. Allah sabır versin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yarım sene gidişini de sayarsak bu okulda 4. Yılım ve 4 yıldır gruplar var. Hiç biri böyle olmamıştı şaşkınım.

      Sil
  3. Tam güvenli olabilmek mümkün değil, güven duygusu çok önemli. Türkiye'de de durum çok farklı değil. Bazen Burcu' nun dahil olduğu sınıf anneleri whatsapp ında yazılanları görüyorum. Akıl tutulması yaşıyorum. Konular bir anda polemiğe dönüyor, uzun yazışmalar sonrası sonuç alınamıyor çoğu zaman.

    YanıtlaSil
  4. esnek düşünememiş. biz buna kafası basmamış diyoruz :D konuyu hemen belgelere döken aydın cehapeli kadın tavrı demek ki evrensel bi'şey.

    bu yıl sana çok fıkra çıkacak anlaşılan ehehe.

    YanıtlaSil
  5. 3 haftadır geçen seneki fotoları kovaladığım için ben de senin kadar sinirlendim :D Ay bişi diycem, kimse alınmasın, sonuçta çocuğun çıplak fotosu yok, bully edilecek fotosu yok diye düşünüyorum (zaten varsa da fotoya kalana kadar ortamdaki yetişkinlerde sorun vardır) yani yine özür diliyorum ama çocuklarımız normal çocuklar, nedir bu kaçırma göçürme?? Hani "internet nazarı"na takılmışlar diyicem Hollanda yahu.. Bir grupta az kalsın tacizci ünvanı yiyecektim, nedeni de, kadının biri oyun parkında oynayan çocukları telefonuyla çeken bir adam görüyor ve öyle panikliyor ki resmen bir sosyal medyada "bu adam aranıyor" ilanı veriyor ama aklına gidip de adamı "lütfen foto çekmeyin" diye uyarmak geçmiyor, üstelik adam kendi çocuğunu da çekiyor olabilir ya da bazı saftirik insanlar var çocukların oyun oynamasını çok fotojenik bulup "dünya ne güzel" falan diye sanatsal foto olarak çeken tipler var (kedi çocuk ve alaçatıdaki kapılar fotoları mesela, yok mu, herkeste var). Ay neyse Gece.. Tamam çocukları koruyalım da hakikaten iş tamamen paranoyaklığa ve güvensizliğe bindi artık bana fenalık geliyor..

    YanıtlaSil