13 Ağustos 2015 Perşembe

# Novadünya

Novadünya 7 Aylık


Evimizin neşesi tatlı dünyam büyüyor. Bu ay gerçekten bana çok uzun geldi ama toplamda geçen yedi ay ise çok hızlı. Artık bundan sonra yaşına ne kaldı ki? Bu hislerimde yürümesinin yakın oluşunun da etkisi olabilir. Normalde bebekler 1 yaş civarı yürürler ve bu bir dönüm noktasıdır. Sanırım bizim oğlan erken yürüyecek ve bu yüzden bana zaman daha hızlı geçmiş gibi geliyor. Tabi canı ne zaman isterse yürüsün mühim değil ama çalışmalara erken başladığı için, eğer ablasıyla aşağı yukarı aynı süreci takip ederse 2-3 ay sonra yürüyor olabilir. Kızım 7 aylıkken kollarından tutup yürüme alıştırmalarına başlamıştı ve bu tam 5 ay sürmüştü. 5 ay boyunca iki büklüm yaşadıktan sonra yaşında yürüdü. Nova ise bu eylemi üç aydır yaptığına göre iki ayımız kalmış olabilir :) Başlarda ağırlığını bize vererek yürürken artık sadece elinin parmaklarından tutmamız yetiyor ve bize sadece denge için ihtiyaç duyuyor. Kendini taşıyor, yürüyor ve bazen kısa süreli dengesini bozmadan durabiliyor. 

Geçen ayın sonunda başladığı tutunup kalkma işini de ilerletti, tutunup kendi başına sıralamaya başladı ama çok başarılı değil. Zira hedefine doğru ilerlerken sabırsız davranıp almak için elini bırakıyor ve tabi ki düşüyor :) Düşmemesi için elini bırakmaması gerektiğini anlayamadı daha :)) Ayakta durmayı ve yürümeyi öyle çok seviyor ki artık hiç oturmuyor diyebilirim. Oturtmak istediğimizde direnip belini dümdüz yapıyor ve hiç oturtamıyoruz, kucağımızda iken ne yapıp ne edip kucaktan kayıyor ve hop yerde. Yürüyecekmiş beyefendi. Bütün gün yürütüyoruz. Artık belim sırtım kopuyor ağrıdan.

Yürümenin tadına varınca, emeklemek gibi zahmet isteyen işlerde bir gelişme yok tabi. Zaten pratik yaptırmak için bile fırsat bırakmıyor, koyunca başlıyor zırlamaya. Aslında kaldırın diye çırpınırken ilerliyor biraz ama farkında değil. Koca göbüşü yerden yükseltemiyor henüz.

Maşallah kilosu iyi gidiyor. Sabah dr kontrolü vardı tam 9kg olmuş ve boyu da 71cm. Ben de ağırlaştığını hissediyordum zaten. Bazen kızım kardeşini kaldırmaya yelteniyor aman dur diyorum aranızda sadece 4-5 kg fark var :)) 

Ek gıdalı hayatta da bir ayı geride bırakmış olduk. Ama sorarsanız ne kadar yedi diye çok az. Belki tüm beslenmesinin %90 ı anne sütüydü yine. Bazı günler hiç ek gıda almadan, bazı günler tek öğün bazı günler iki öğün şeklinde tamamen düzensiz geçti. Hala da düzenimiz yok. İlk bir kaç kere ona özel sebze püresi vs yaptım ama sonra bıraktım. Evdeki yemeklerden veriyorum tamamen. Yoğurt da mayalayamadım, güzel bir organik yoğurt buldum onu veriyorum. Bazen evdeki meyvelerden bazen de hazır kavanoz meyve pürelerinden meyvesini veriyorum. Saate dayalı bir düzen kuramadık ama acıkmaya dayalı bir düzen kurduğumu sanıyorum. Aç olduğunu hissettiğim anda besliyorum. Gerçi ortalama 3 saatte bir gündüz uykusuna yattığı ve her uyku öncesi de emdiği için acıkmasına pek fırsat kalmıyor zaten. Çok şükür hala sütüm doyuruyor.

Ayın başlarında 4 kezdi galiba ama son zamanlarda 3'e düştü gündüz uykularının sayısı. Saat kaçta uyuduğundan çok en son uyandığı saatten sonra ne kadar zaman gdçtiğine bakıyorum ben. Zaten uykusu geldiği belli oluyor. Eğer gelmemişse kesinlikle uyutmaya çalışmıyorum. Biliyorum uyumayacak ve ben sinir olacağım. Günde üç kez yarım saat uyuyor, bazen de bir gürültü falan oluyor 15. dk da uyanıyor tamam. Bir daha uyutmak ne mümkün. Gece diş derdi yoksa ortalama 12 saat uyuyor. Tabi defalarca uyanarak. En ideal halde 3 kere falan emiyor. Son birkaç gecedir ise neredeyse her yarım saatte bir uyanıyor, sanırım yine dişler geliyor. Uyurken durmadan hareket ediyor, bazen yan bazen yüzüstü bazen sırt üstü değişik hallerde yatıyor. Beşiği bizim yatağımızla birleşik, bazen emzirmek için yanımda oluyor ve uyuyup kalıyoruz öyle. Sonra bir bakıyorum yatağına gitmiş döne döne :))

4 aylıkken çıkan ilk dişlerin ardından bu ay içinde iki tane daha çıktı ve şu an kocaman dört dişi var. 6 ay 12 günlükken üst orta dişin solundaki, üç gün sonra da sağındaki çıktı. Üst dişleri ayrık ve epey iri. Çok komik görünüyor.

Gün içinde evin her yerini gezerken yeni yerleri keşfetmeye başladı ve dolap kapakları çekmeceler favorisi. Açıp kapamaya bayılıyor. Açık havayı çok seviyor, bahçeye kaçmak istiyor. Ara sıra yürütece koyuyorum acil durumlarda. Özgürce gezmeyi sevse de, almak istediği şeylere erişemediği için kızıyor ve çıkmak istiyor. Anne yürüteci daha fonksiyonel çünkü :)

Hoşuna giden şeyler yaptığında ince sesli nağmeler dilinden eksik olmazken, bir konuda zorlandığında (alamadığında veya açamadığında falan) kaba seslerle eeeöööğ gibi şeyler söylüyor. Öyle kabadayı gibi ki, görenler bu oğlan babasının kibarlığını hiç almamış diyorlar :p Bu ay ayrıca bol bol a-ba, ba-ba hecelerine çalıştı, rahat söylüyor artık.

Ablasına ise hayran, onunla oynasın diye gözünün içine bakıyor. En çok ablasının zıplamasına gülüyor, beraber yakalamaca oynarken (tabi Nova'yı biz taşıyoruz) zevkten mest oluyor, elektrik süpürgesine bayılıyor, gezmeyi, doğayı, kumlarla sularla oynamayı çok seviyor. Gayet güler yüzlü ve mutlu bir bebek. Görenler de mutlu ve sağlıklı göründüğünü söylüyorlar zaten.

Çok şükür.

Helodünya'nın 7. ay yazısı burada http://ge-ce.blogspot.nl/2012/10/7-ay.html


Sonradan ilave: Nasıl da unutmuşum kendinden buyuk ve agir seyleri tasimayi oradan oraya savurmayi sevdigini. Oyuncak kovalari tencereler, supurgeler, mini boy sandalyeler (ki senden buyukler) bir elinle tutup tasiniyor. Tabi seni tutup yuruturken diger ellerinle bu tip seyleri tasiyip sevinc cigliklari atman epey komik oluyor ;))

1 yorum:

  1. Ama çok tatlı bu :)Biz de hep öyle yürüttük aylarca, 11 aylıkken yürüdü ama sonra birkaç kez düşünce korktu yine kollarından tutma düzenine dönmüştük:) Çok çabuk büyüyorlar be :)

    YanıtlaSil