8 Aralık 2013 Pazar

# amsterdam günleri # kanal üstü evler

Amsterdam'da Kanal Üstü Evler


Amsterdam'ın kanallar şehri olduğundan defalarca bahsetmiştim. Vikipedia bilgilerine göre yüz ölçümünün 166km2 si kara, 53km2 si su imiş. O kadar çok kanal var ki bir nevi Venedik diyebiliriz. Venedik'teki gibi suya sıfır olan (yani temeli suyun içinde, duvarları suya değen) binalar da varmış (benim karşıma çıkmadı henüz) ama onları artık yadırgamıyorum. 

Daha ev aramalarımız sırasında karşımıza çıkan bu kanal üstü evler (özel bir adı var mı bilmiyorum) beni daha fazla şaşırtıyor. Zemin sert yani suyun hareketinden etkilenmiyor ama tamamen suyun üzerinde. Bunlar görünüm açısından normal evlerden farklı değil, birkaç katlı olanlar, suya bakan tarafta balkonu yola bakan tarafta bahçesi olanlar... Su aşığı biri olarak ev aramalarımız sırasında böyle bir eve gönül vermiştim ama Helo için güvenli olmayacağı sebebiyle hiç düşünmedim. Aşağıdaki ise tamamıyla su üzerinde bulunan bir ev, bazıları toprak ile aynı hizada oluyor.

Bu evlere su basar mı, zemini çürümez mi gibi sorular benim de aklımı çeliyor. Ancak adamlar suyla uğraşa uğraşa bu işin uzmanı olmuşlar. En son elli yıl önce bir sel mi taşkın mı nedir bilemeyeceğim suyla ilgili bir vaka olmuş. Ondan sonra da işe ciddi kafa ve para harcamışlar. Mesela biz de su vergisi diye bişey veriyoruz. Kanalların bakımı için bu vergi. Fakat hakikaten çok güzel bakıyorlar, Venedik'in aksine hiç koku yok, sık sık otlar dallar toplanıyor, delikleri açılıyor falan. Suyun ıslahı meselesini de çözmüşler.


Bu fotoğrafını koyduklarım daha çok kulübe havasında olsa da gayet modern ve lüks su evleri var. 


Aşağıdaki de internetten bulduğum bir yapı projesi çizimleri


Bizim kasabanın ana kanalı (ana cadde gibi bir de ana kanalımız var, kocaman gemiler bile geçiyor) üzerinde bu tip evlerden bir sürü var. Her geçişimde hayranlıkla seyrediyorum. Bir gün aklıma video çekmek geldi. Bunları çekeli uzun zaman oldu hava gayet açıkmış ama tabi ki hareket halinde çektiğim için biraz titrek. Videoları cep telefonundan yüklemeyi başaramadım linklerini veriyorum şimdilik, daha sonra bilgisayardan açtığımda düzenlerim



İkinci videoda değirmenin hemen önünde bulunan ev oda+kahvaltı hizmeti veren bir pansiyon. Muhtemelen başka böyle evler de vardır. Amsterdam'a turistik gezi yapmak isteyenler böyle bir deneyim yaşayabilirler. Şahsen benim haberim olsaydı geçen kış turistik olarak geldiğimizde tecrübe etmeyi çok isterdim. Kanalda ördekler, kazlar geçiyor, onlara ekmek atarak balkonunda kahvaltı etmek ne keyifli olurdu.

Sevgiler

9 yorum:

  1. ne güzel evler bayıldım

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Hollandaya 2 sefer gitme imkanım oldu. Ben Hollanda doğumluyum ama 5 yaşında Türkiyeye geldikten 40 sene sonra gitme imkanım oldu :) Ancak bayıldım diyebilirim..Evlerin, bahçelerin,balkonların, kanalların güzelliği beni mest etti. Yel değirmenleri kasabası Volendam sanırım gezme imkanımda oldu...Her bir karesini fotoğraflamıştım...İnşallah tekrar gitme imkanım olur..Esen kalın..........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok özenli heryer keşke ülkemizde de öyle olabilse

      Sil
  3. Orada yaşamayı isterdim. Suyun dinlendirici özelliğini düşünürsek mükemmel görüntüler gerçekten.

    YanıtlaSil
  4. Çok.güzel bir şehir amsterdam...

    YanıtlaSil
  5. İnsan bu evlerde yaşamak istiyor

    YanıtlaSil
  6. bayıldım bu evlere,böyle bir evde yaşamak nasıl olurdu acaba?

    YanıtlaSil
  7. bayıldım bu evlere,böyle bir evde yaşamak nasıl olurdu acaba?

    YanıtlaSil