30 Ocak 2013 Çarşamba

# bebeklere hangi masajlar yapılır # bebeklere masaj

Bebeğime Yaptığım Masajlar

Önce hemen belirtmeliyim. Ne masaj uzmanıyım ne de sağlık personeli. Fakat yıllardır önce babama, sonra ailenin diğer fertlerine, ardından bol bol eşime, arada sırada arkadaşlarıma yaptığım masajlardan sonra biraz tecrübem oluştu. Bu tecrübem genelde kişilerin tepkilerine dayanıyor. Bu iyi geldi, bu acıttı gibi beni yönlendirerek doğru hareket ve noktaları bulmaya çalışıyordum ve az çok bilgi sahibi oldum. Bebeğime yaptığımda ise pek tabi ki bana sözel olarak ifade edemiyor ancak tepkilerinden hoşuna gidi gitmediğini anlıyorum. Kaçmaya çalışmıyor, bakışları yumuşuyor, hoşuna gidiyor ve rahatlıyorsa, uykudan önce yaptığımda uykuya dalıyorsa doğru yaptığıma kanaat getiriyorum.

Bu yazıda bebeğime hangi durumlarda ne tür masajlar yaptığımı paylaşacağım. Yazı oldukça uzun olacak devamını okumak için tıklayın


Kaş masajı: Bu masaj benim top listemdeki masajlardan biri. Yeni doğduğu andan itibaren bebeğime yaptım. Bebekler bazen (özellikle uyku saatleri kaçınca) kaşlarını çatarlar. Bunu gördüğümde benim anladığım başının ağrıdığıdır. Kendinize dikkat edecek olursanız, bazen çok stresli günlerde gün boyu kaşlarınız çatıktır aynaya bakana dek farketmezsiniz ama başınız feci ağrıyordur. Çünkü kaşların çatılması sonucunda o bölgedeki kaslar saatlerce aynı şekilde kalır ve yorulur.

Bu masajın amacı kaşları eski haline döndürmek. Bunun için istem dışı aşağı doğru kasılı kalmış kaşları parmaklarınızla yukarı doğru kaldırıp birkaç dakika öyle tutmalıyız. Yine bu harekete ilaveten, burun üstündeki kaş başlangıcından dışarı doğru kaşı takip ederek yukarı ve dışa doğru parmağı sürüklemek, tam kaş başlangıç noktalarını yukarı kaldırıp bir süre bekletmek, kaşın tam orta kısmından iki parmağınızı (iki kaşı ayrı ayrı) tutarak merkeze doğru sıkıştırmak, sonra tekrar dışa doğru esnetmek gibi hareketler topluluğunu bebeğin kaşları normal hale dönene kadar uyguluyorum. Bazen hala çatık kalabiliyor ama nispeten çatıklık miktarı azalıyor.

Eğer bebeğin kaşları bu şekilde çatık ise uykuya dalmaları çok zordur. Öncesinde bu masajla rahatlattığınızda kısa sürede uykuya dalacaktır.

Malesef çevremde gözlemlediğim kadarıyla, anneler çatık kaş işaretini pek farketmiyor ve daha çok uyumamasına odaklanıyor. Halbuki bebeğin rahatlamaya ihtiyacı var.

Bu masaj pek tabi ki yetişkinlerde de harika sonuç verir. Ben her ne zaman kaşlarımın çatık olduğunu farketsem kendime uygularım.

El Masajı: Bu da favori masajlarımdan biridir. Hatta sürekli bilgisayar başında çalışan eşim bana sık sık yaptırır. Pek farketmesek de gün boyu klavye ve fare kullanmak elleri yorar. Fakat bu masaj el masajı olmasına rağmen etkisi elleri rahatlatmaktan ziyade tüm vücudu rahatlatmak şeklinde. Siz de görmüşsünüzdür özellikle fenalaşan, baygınlık geçiren kişilerin ellerine masaj yapılır. Bu masajı ben babamdan öğrendim, her hasta olduğumuzda ellerimize kolonya sürerek bize yapardı ve eldeki sinirlerin öneminden bahsederdi. Ben ondan öğrendim ama daha da geliştirdim, yani boynuz kulağı geçti.

Bu el masajıyla ilgili bir anım var. Bir gün fakültede öğrencilerimden biri fenalaşmıştı. Çevresinde herkes fır dönüyor ama fayda olmuyordu. Odama getirdim ve ellerine masaj yaptım. Öyle rahatladı ve ağladı ki, sonrasında kendini pamuk gibi hissettiğini söyledi. O günden sonra o öğrencimle yakın arkadaş olduk. 

Aslında bu masajı video ile anlatmak isterdim, eşimi ikna edebilirsem ona uygularken çekebilirim. 


Kişiyi karşınıza oturtup elini iki elinizle tutuyorsunuz. Önce elin dış yüzeyi yukarı bakacak şekilde tutarken, siz iki elinizle yanlardan kavrıyor ve içe doğru bastırarak sıkıştırıyorsunuz ( bu durumda 1 ve 2 nolu kısımlara baskı uygulanıyor ve avuç içine de sizin parmak uçlarınız denk geliyor oraya da baskı uygulanıyor). Ardından baş parmağın gerisindeki tombul kısmı kavrıyor (1 nolu bölge) ve bilekten avuç içine doğru bastırarak ilerliyorsunuz (bu hareket defalarca yapılır). Yalnız bu hareketi yaparken ileri geri değil, hep bilekten aşağı doğru yapmak daha iyi olacak. Sonra her bir parmağın avuç içindeki boğumlarını ( 3 nolu bölge) sırayla çimdikliyorsunuz. En son da parmak aralarını çimdikliyor (5 nolu bölge) ve parmağın en dibindeki boğumları (4 nolu bölge) sırayla sıkıştırıyorsunuz. 

Bilmem açıklayıcı oldu mu?

Eşinize onu sinirlendirecek bir şeyi söylemeden önce bu masajı yaparak kıvama getirebilirsiniz :)

Kol ve bacak masajı: Bebeklerin hareketlenmeye başladıkları dönemlerde, bir hareketi öğrenmek için yüzlerce kez yaptıklarına şahit olmuşsunuzdur. O kadar çok tekrar yaparlar ki (mesela çıngırağı sallamak, zıplamaya çalışmak, ayağa kalkmaya çalışmak gibi) bu hareketleri yaptıkları bölgedeki kaslar artık istem dışı çalışmaya başlar. Özellikle uyutmaya çalışırken eli kolu oynayan bebeklerin, böyle davranmalarının sebebi aslında budur. İstem dışı çalışan kaslar o hareketi otomatiğe bağlamıştır ve bebek durduramıyordur.

Benim kızım da bu dönemleri yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Ben uykuya dalmadan önce böyle sakinleştiremediği uvzusu varsa onu sürekli hafifçe sıkıp bırakarak masaj yapıyorum. Böylece o kas grubu gevşiyor ve bir süre sonra hareketi bırakıyor. O zaman zaten uykuya dalmış oluyor.

Ayak masajı: Özellikle yine uyurken rahatlatıcı bir masaj ayak masajı. Ve kızım ne zaman ayağına masaj yapsam hemen uykuya dalıyor. Ayaklarının altında parmak boğumlarını (şekilde 1 nolu bölge) çimdikliyorum, ayak çukurunu (2 nolu bölge) bastııyorum, topuğunu kavrayıp sıkıyorum (3 nolu) ve  dış sınırı sıkıp bırakarak ilerliyorum (4 nolu).


Bir de en sonunda, bilekte arkada iki kemik arasında ince bir kısım vardır, orayı hafifçe sıkıştırıp bırakıyorum birkaç kez.

Banyo sonrası masajı: Banyodan sonra vücudunu kremlerken tüm vücudunu ovuyorum. Fakat kızım bu faslı pek sevmiyor çoğu zaman krem bile süremiyorum.

Son söz
Bu masajları bebeğime her gün düzenli olarak yapmıyorum. Sadece ihtiyaç duyduğunu anladığım zamanlarda. Sürekli yapılması bebeğin kendini rahatlatma konusunda tembelliğe itebilir gibi geliyor ama aynı zamanda da masaj öncesi ve sonrası kaslarının nasıl değiştiğini hissedeceğinden kendini rahatlatmayı da öğretecektir. Hani uyumadan önce tüm vücudumuzu gevşetiriz ya bunu yıllardır yaparak öğrenmişizdir. Bebek de bunu zamanla öğrenecek ama rahatlamış kaslar ile kasılı kaslar arasındaki farkı masaj ile anlayabilir.

14 yorum:

  1. Bende masaj yapmayı çok severim:) Hele bir de bana yapılırsa ooo tadından yenmez:)))) Ada ya yapıyorum sık sık, ayaklarına sadece ama.Yoksa mümkün değil elletmiyor hanım kendine:))) Öpücükler Dila'ya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dila da her zaman istemiyor ancak rahatladığını anlarsa kendini bırakıyor. bu yüzden farklı zamanlarda denemende fayda var. bir kere istemiyor diye her zaman istemeyecek diye bişey yok, öpücükler size de

      Sil
  2. Eline sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Aren de keyfi olursa masajı seviyor ama bir rutinimiz yok beyfendinin keyfine göre hareket ediyoruz. Uyumadan önce kaşlarına masaj yaparım bazen elimi iter bazen ses çıkarmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onlar neye ne zaman ihtiyaçları olduğunu çok iyi biliyor ben de öyle yapıyorum :)

      Sil
  3. Bu yazı bende masaj yaptırma hissi oluşturdu, eve gider gitmez sevdiceği kendime masaj yaptırma konusuna ikna etmeye çalışacağım :) Masaja ikna yöntemleri de var mı elinizin altında??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin bahanen hazır kızım istiyor de hemen yapılır :)

      Sil
  4. Süper yazı yine bayıldım. Ben annemden hep fırça yiyorum şu çocuğa masaj yap biraz diye. Keyfi istedikçe yapıyorum. Benden de bir tüyo: türkmenistanlı eski bakıcımızdan öğrenmiştim. Bebeklerin iştahının açılması için apış arasından bacağın üst kısmına doğru sıkıp bırakıyoruz. Osman'a hep yaptım bunu. Yemesi konusunda bir faydası olur mu bilmem ama rahatlattığı bir gerçek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımm ben de bunu deneyim bakalımm sağolasın

      Sil
  5. Jared beni masajdan nefret ettirdi :( ne adini duymak istiyorum ne de yapmak :) gerci garibim santiye sefi aksama kadar ayakta , birde hergun en az 2 saati araba kullanmakla geciyor haliyle eve pestili cikmis geliyor :) ben ilk zamanlar jest olsun diye yapiyordum ama iyice gorev haline gelince biraktim .Enoch ta ayni babasi arkadas ne seviyor sivazlanmayi , eli , ayagi , beli farketmez masaj yapan olsun hemen yatiyor yere evladim :) genetik mi nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok yapınca zor oluyor gerçekten ama yorucu işlerde çalışanlar çok ihtiyaç duyuyor. aslında masaj hep bedensel yorgunluğu giderici olarak düşünülür. fakat sinirlerin rahatlaması nedeniyle aslında psikolojik olarak da çok etkili

      Sil
  6. Enteresan. 8 hafta sonra gelecek olan bebeğime yapabilirim. Ev halkı beni dener mi bilemiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebeğinin neye ihtiyacı olduğunu eniyi sen bileceksin, sağlıkla gelsin inşallah

      Sil
  7. Bende kızıma masaj yapıyorum 2 yaş 2 aylık halada yapıyorum özellikle banyodan sonra o el masajına bayılıyor losyonunda yardımıyla çok rahat oluyor bazen anne bir daha bir daha dediği oluyor.

    Senden teknik öğrenmiş oldum ben tamamen içgüdüsel olarak hani bana yapılsa nasıl isterim güdüsüyle yapıyordum..

    Faydalı bir yazı olmuş eline sağlık...

    YanıtlaSil
  8. blogunuz çok güzel ve hoş başarılarınızın devamını dilerim.
    abduko

    YanıtlaSil