19 Haziran 2012 Salı

# bebek arabası # Helodünya

Travel Bebek Arabası

Helo'nun 3 ayı dolmasına az kaldı. Bu süre zarfında bebek arabamızı bol bol kullandık. Burada kucakta bebek taşımak yasak gibi birşey. Resmi bir yasak yok elbette ama insanlar kucakta bebek taşımayı yadırgıyor. Geçen hafta bir gün bunalıp da, kızımı kucağıma alıp bahçeye inmiştim. Yolda herkes bana tuhaf tuhaf baktı, köpeğini gezdiren yaşlı bir kadın da ikinci karşılaşmamızda dayanamayıp birşeyler söyledi. İşaretlerinden anladığım kadarıyla, bebeği öyle taşımamamı, kanguru kullanmamı söyledi.

Fakat kanguru, sling kullanan da fazla yok. Bebek arabası kullanımı daha yaygın ve her gün bebekleri dışarı çıkarıyorlar. Havanın nasıl olduğu farketmiyor, çocuklar temiz hava alıyor. Eşimle konuşuyoruz İstanbul'da bu kadar çok bebek arabası yok diye. Burda yollar da, binalar da, otobüsler de bebek arabaları ve engelliler için düzenlenmiş durumda elbette.

Neyse, ben bizim bebek arabamızdan bahsedecektim. Uzun süre araştırmış ve sonunda biraz da kampanyalı ürüne denk geldiğimiz için Hauck Malibu All in One almıştım. Üç parçadan oluşan travel set. Bu model ile ilgili yorumlara bakmıştım ama fazla bulamamıştım, şimdi ben de yazayım da belki ilerde araştıran olur.

Bebek arabası alırken yaptığım araştırmalarda üç özellik vurgulanıyordu. Birincisi hafif olması, ikincisi kolay açılıp kapanması (mümkünse tek elle), üçüncüsü katlandığında az yer kaplaması (bazı modeller bagajlara sığmıyormuş). Ben de bunlara dikkat ettim ve bu açıdan oldukça memnunum. Sadece açıp-kapama için iki el gerekiyor ama oldukça pratik. O kadar da olsun dedim çünkü oldukça uygun fiyata almıştık.

Üç değişik oturma bölümü var, bildiğimiz oto koltuğu monte edilebiliyor, portbebe ve normal pusetin oturma bölümü. Oto koltuğu ve portbebe sürücüye dönük takılıyorken, puset halinde dışarı dönük oluyor.

İlk üç ay portbebe kullanılıyor, sonra bebekler yatay durmaktan sıkılmaya başlıyorlarmış. Biz sadece 2 ay kullandık. Kızım son zamanlarda sıkılmaya başladı, oldukça hareketli çünkü. Bu sürede evde de onu kullandık, ben salonda oturduğum zaman, kızım portbebede uyuyordu.

Bu arada birkaç kere dışa dönük haldeki versiyonu da kullandık dışarda. Sırt yüksekliğini ayarlamak çok kolay ve güzel düşünülmüş. Sadece belli seviyeler değil istenilen her seviyede yükseklik ayarlanabiliyor ve neredeyse dümdüz oluyor. Dışa dönük olmasa yenidoğan zamanından itibaren çok rahat kullanılabilir.  Keşke itme konsolu iki yöne de ayarlanabilse.

Gelelim oto koltuğuna. Oto koltuğunu arabaya taktığımızda, ya da evde kullanırken istenilen eğimde kullanmak münkün olduğu halde, bebek aranasına monte edildiğinde biraz dik kalıyordu. Yaslanarak oturur vaziyette gibi. İlk aylarda malesef kullanamadık ve bu durum sinirimi bozuyordu. Bebek için fazla dikti ve beline destek için yastık vs koyduğumda ise kayıyordu, kullanmak imkansızdı yani. Sonradan düşündüğümde aslında olumsuz bir özellik olmadığını düşündüm çünkü, bebekler zaten ilk iki ay portbebede yatacak, ondan sonra oto koltuğuna geçilecek. Şu an oto koltuğunu bebek arabasında çok rahat bir şekilde kullanıyoruz, çok yatay değil, kızım çevreyi de görmek istiyor artık. Tasarlanırken bu açıdan düşünülmüş olmalı.

Yalnız bir olumsuz özelliği var ki bu sadece bebek arabasına takılması ile ilgili değil, arabada da geçerli. Bu koltuk 0-13 kg olarak belirtildiği halde şu anda kızım içinde sıkışmaya başladı (daha 6 kg bile değil). Yanlardan sıkışık duruyor ve kendisi de sıkılıyor. Muhtemelen yakında başka bir oto koltuğu daha alacağız. Bu açıdan başka markaları incelediğimde, hem daha yayvan hem de bebek arabasına monte edildiğinde çok dik olmayan (yani ilk aydan itibaren kullanabilecek) modeller olduğunu gördüm.

Sonuçta eğer belirttiğim ayrıntılar sizin için önemli değilse, kullanımı, güvenliği, hafifliği ve sağlamlığı açısından bir de süspansiyonlu oluşu nedeniyle bebeği fazla rahatsız etmemesi açısından tavsiye edebileceğim bir ürün. Ancak oto koltuğu ile kullanılan model arıyorsanız, mutlaka bebek arabasına takıldığındaki eğimine ve genişliğine dikkat edin diyorum.

Kıyaslama açısından iki model koyuyorum. Üstteki bizim markanın oto koltuğu, alttaki ise bebek arabasında iken daha yatay durduğunu gördüğüm ve iç hacmini geniş bulduğum bir model, markası Jane.


Bu zamana kadar kullandıktan sonra tecrübe ettiğim kadarıyla, yayvan ve eğimi iyi olan bir oto koltuğu ve yönü değiştirilebilen puset yeterli aslında. Portbebeye gerek yok. Eğer böyle bir ürün bulursanız çok uzun süre kullanabilirsiniz.

3 yorum:

  1. aynen, bende daha bitane bebegini kucakta tasiyan bir hollandali anne gormedim :) o yuzden bizde surekli arabamizi kullaniyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. NE TUHAF İNSANLAR ,KİME NE NASIL İSTERSEN ÖYLE TAŞIRSIN.isTER Sling,ister kucak,ister kanguru.HAyret birşey yani.Sen sinir olmuyormusun.GErçi olsan ne yazar öyel bir durumda insan mecburen ortama ayak uydurur.BEnim oğlum uzun zaman arabada, pusette, koltukta oturmadı,ben de hep şikayet ettim.Çok özeniyordum milletin çocuğu uyuyup kalırken , bizimki oturmuyordu bile.En son Mothercare'ın baston'unu sevdi de oturmaya başladı.
    Bu pusetler iki kat yapıyor çocugu.BElki çocuk rahattır ama dışarıdan hiç de öyle gözükmüyor.Şimdi bizimkide 10 kg , araba koltugu 13 kg ye kadar, ama sıkışıyor malesef içiçnde.Burada çok pahalı iyi bir araba koltuğu malesef.
    Sevgiler
    Hello iyidir umarım

    YanıtlaSil
  3. ben böyle travveli felan alamadım dümdüz baston koltuğu her yere her mekana uygun:):)):

    YanıtlaSil