6 Şubat 2012 Pazartesi

# GeBelik Günlüğüm # Helodünya

32. Hafta, Hastane Çantası Sorunsalı

Günaydın, evet uyanalı çok oldu ama kendime gelemedim hala, bu gece yine Helo'cum çok hareketliydi. Yanda yer alan sayaçta, geçen hafta için bebeğin çoğunlukla uyuduğu bilgisi vardı. Şaşırtıcı derecede doğru çıktı bizim için. Helo bir haftadır neredeyse sürekli uyudu, öyle ki çoğu zaman hareket etmiyor diye yüreğim ağzıma geldi. Bu geceden itibaren ise yeniden eski performansına döndü. O yüzden şikayetçi değilim, iyi olsun da yeter ki, ister tepinsin, ister uyutmasın.

Bu hafta ardarda üç ölüm haberi aldım, bu yüzden moralim pek iyi değildi. Hayat bu elden bişey gelmiyor ama biri daha bebek olduğu için çok etkilendim, bol bol dua ettim. Allah sabır versin geridekilere, çok zor gerçekten.

Türkiye kar altındayken burada kar yoktu ama size göre çoook soğuktu. Günler ortalama -20, -25 derece (geceler daha soğuk) geçti. Cumartesi gününe kadar kar yamamıştı, Cumartesi bolca yağarak heryer doldu. Üstelik yerler kupkuru olduğu için, kar, kum taneleri gibi rüzgar estikçe savruluyordu. Birkaç kere yakındaki markete gitmek dışında pek çıkmadım, dün de Tescoya gittik, en uzun dışarda kalışım oydu. Giderken yürüyerek gidiyoruz (bir durak ötede), dönüşte elimizde poşetler olduğundan otobüsle dönüyoruz. Hava öyle soğukmuş ki yüzüm botokslu gibi oldu, herhalde dedim İstanbul'da olsam herkes bana dışarı çıkma derdi :) Gerçi soğuk havayı soluklamayı seviyorum. İçime çektiğimde temiz hava zindelik veriyor ve canlandırıyor. Zaten hava bu kadar soğuk olsa da her gün mutlaka evi bir saat havalandırmayı hiç ihmal etmedim. Çok şükür bu zamana kadar bir hastalık da olmadı.

Hamilelikle ilgili sıkıntılarım hala devam eden mide yanmaları (ama eskisi gibi kötü değil ya alıştım ya azaldı), geceleri ellerimin uyuşması ve daha önce hep yazacak olduğum halde unuttuğum kabızlık. Normal hayatımda da bağırsaklarımla aram pek iyi değildi, hamilelikte iyice boşladılar işlerini. O kadar zorlanıyorum ki içimden diyorum allahım beni doğuma mı hazırlıyorsun yoksa. Gerçi öne eğilmeden o işi yapmaya çalışmak ayrıca zormuş. Geçen hafta bir keresinde artık kanadı ve yara oldu o derece. Bu konuda tecrübelerim sonunda, benim tek işime yarayanın kuru incir yemek olduğunu biliyorum ama bazen ihmal ediyordum, şimdi düzenimi bozmamaya çalışıyorum.

Sıkıntılara bir de yorulmayı eklemek lazım ki, 2-3 saat boyunca ayakta durduğum market ziyaretinden sonra artık iyice ağrıyor bacaklarım. Tabi bayanların işi market alışverişi ile bitmiyor. Misal dün geldim, poşetleri boşalttım, biraz bulaşık vardı yıkadım, yemeklik malzemeleri hazırladım, bir süt molasında dinlendim, ardından yemek yaptım, yedik, bulaşık yıkadım vs. Toplamda daha uzun süre ayakta durmuş oluyorum yani :)

Geçtiğimiz Cuma günü eşim İstanbul'a gidip birkaç gün kalacaktı. Sabah erkenden Budapeste'ye gitmek için trene bindi. 3,5 saat sürüyor, ordan havaalanına gidişi de eklerseniz 4-4,5 saat sonunda havaalanına varmıştı ki telefon etti. Uçuş iptal olmuş. Ben hava şartları sebebiyle zannettim ama meğer Malev iflas etmiş (tam da o gün olmuş ne şans), o sabah itibariyle de bütün uçuşlar durmuş. Havaalanı çok kalabalıkmış, tvler falan varmış. Bana telefon etti ve internetten başka uçuş baktım ama tek uçuş olan THY nin tüm biletleri tükenmişti. Mecburen geri döndü. Aslında bir bakıma çok sevindim, çünkü ne kadar güçlü olmaya çalışsam da, bu şehirde tek başıma kalacak olmaktan korkuyordum. Düşününce oradan getirilecek çok acil ihtiyaçlarımızın olmadığına karar verdik, birkaç önemli parçayı da, şu an İstanbul'da olan buradaki tek Türk arkadaş gelirken getirecek, iyi oldu yani.

32. haftayı doldurduğum için, işyerimden doğum iznine ayrılma zamanı geldi. Geçen hafta doktor raporunu (ve yurt dışında olduğum için çevirisi, onayı içeren birçok belgeyle birlikte) hazırlayıp internet üzerinden gönderdim, orjinalleri de posta yoluyla yola çıktı. Normalde orda olsaydım daha çalışmaya devam eder miydim bilmiyorum ama görevlendirme iznim dolduğundan ve tekrar İstanbul'a dönme şansım olmadığından bu hafta izni başlatmak zorundaydım.

Son birkaç aydır hiç bir muaynede Helo'yu ultrasondan görmediğim için (aslında bakılıyordu da, ben değil Cem görüyordu) yüzünün nasıl olduğunu bilmiyorum. Bu sıralar öyle çok merak eder oldum ki, bir sonraki kontrolde ne olursa olsun tüm görüntüleri almak istiyorum.

Başlığa yazdığım konuyu neredeyse unutacaktım. Sanırım çanta hazırlasam iyi olur. Hastane çantasına neler konacağına dair fikrim var, internette de çok kişi listelemiş zaten. Ama benim sizlere sormak istediğim şu.

Burada doğumla ilgili bildiğim tek örnek, eşimin iş yerindeki Nijeryalı arkadaşının eşi. Benim de muhtemelen doğum yapacağım hastanede normal doğum yapmış ve 3 gün kalmışlar. Bizim de 3 gün kalabilceğimizi göz önüne alarak, 3 gün için neyi, ne kadar koymam lazım çantaya kestiremiyorum. Yani bebek için kaç takım kıyafet, anne için kaç tane gecelik böyle şeyler kafamı kurcalıyor. Bir de hastane prosedürünü bilmediğim için, acaba bebeği yıkarlar mı, eğer sadece silerlerse, kıyafetler batar mı? Batarsa bunlar çıkan lekeler mi? İşte bu yüzden çok beğendiğim değil de gözden çıkarabileceğim kıyafetler mi almalıyım? Böyle şeyler düşünüyorum. Bir yanım hiç bir eşya bebekten değerli değil, o kadar plan yapma diyor, bir yanım da özene bezene aldıklarımı doya doya giydirmek istiyor, böyle kararsız kalıyorum. Bu konuda önerilere ihtiyacım var.

Bu haftanın şarkısı da ninni olsun. Bu ninniyi geçenlerde kendi kendime söylerken, Cem de tamamını dinledi (muhtemelen ilk defa) ve yıldızlı yerlere sansür koydu. Bu ninniyi değiştirmediğim sürece söyleyemezmişim. Diyeceksiniz ki aman o da bişey mi diye fakat gerçekten eşim diye demiyorum bunca yıldır (14 yıl) ağzından hiiiç küfür duymadım. Dolayısıyla bu yasağı koymaya hakkı var. Ninniyi herkes biliyor ama buraya yazdığım yıllardır bütün yeğenlerime söylenen bizim aile versiyonu, gerçekte böyle mi bilmiyorum.

Dandini dandini dostana, danalar girmiş bostana
Kov bostancı danayı, yemesin lahanayı

Lahanayı değil kökünü yemiş, ....'nın gelmiş g*tünü yemiş,
Uyusun da büyüsün demiş, tıpış tıpış yürüsün demiş.

Dandini dandini day kuşu, .... da çıkamaz yokuşu
Yokuş da yolu otludur, .... 'nın g*tü b*kludur.

Dandini dandini danalı bebek, elleri kolları kınalı bebek
Uyusun  da büyüsün bebek, tıpış tıpış yürüsün bebek

Dandini dandini dan ister, babasından don ister
Keten de donları beğenmez, streç pantalon ister (büyük ablamın ilavesi)

Hu hu hu huuuuu....  (ninni söylenirken istenilen kısım sonsuz kere tekrar edilebilir)

Not: Bu ninniyi en çok en büyük yeğenime söylenirken dinlemiş olmalıyım, ..... yerlerini söylerken hep onun ismiyle dolduruyorum. Helocumun ismine alıştırma yapmam ve * lı yerleri değiştirmem lazım :)

22 yorum:

  1. Harika görünüyorsun,doğum sonrası eski haline dönüş yapacaksın Gececim.

    YanıtlaSil
  2. mide yanma sorununu ilk okudugum zaman cozumunu bulmustum ve cok sasirmistim nasil da hicbi doktor ya da cevrenden kimse gaviscon'un iyi gelecegini soylemedi ki diye, cozumu de nane cayinda buldugun icin yorum yazmayim bari dedim, ama simdi yine sorunun varmis, acaba gebelere zararli, tam emin degilim ama sanki bi zarari da yoktur diye dusunuyorum cunku bi eczaci tanidigimizdan duymustum, en zararsiz ilac diye. ve tadi mentollu! bence bi dene, umarim bulabilirsin oralarda.

    YanıtlaSil
  3. @görkem, önerin için teşekkürler, gavisconu daha ilk araştırmalarımda buldum internetten, ama almadım doktor önermeyince ( bu aralar doktorumun güvenilirliğini sorguluyorum kendimce o ayrı). Bir ara geçer gibi olmuştu o yüzden pek önemsemedim, şimdi de öyle böyle idare ediyorum, çok dayanılmaz değil

    YanıtlaSil
  4. merhabalar arada okuyorum hamile yolculugunuzu bende iki bucuk ay once dogum yaptim,ingilteredeyim bu arada hastane cantasi gercek cok sIkInti bir konu bende 7.ayimda hazir etmistim herseyini hem kizimin hemde kendi cantami hazirlamistim ben kucuk cek,cekli bir seyahat cantasina ve bir de buyuk kol cantasi hazirlamistim...

    bu arada hastanede kizimi ilk gun yikamadilar,sonrasindada isteye bagli yikiyorlar.ben istemedim...ilk gun bebek derisi lagunayi iyice icine emsin diye yikanmiyor eminim bilginiz vardir bu konuda...zaten dogum sonrasi hemen hemsireler bebegi temizliyorlar ve giydiriyorlar...

    biz 5 gun kaldik hastanede cunku kizim sarilik olmustu normalde dogumdan birgun sonra cikabiliyorsun (ben normal dogum yaptim...)

    kendi cantama 2 pijama seti ve bir gecelik koymustum gecelik dogumdan sonra cok isime yaradi sezeryan olmasamda, dikisim coktu malum bolgede...ayrica sIk,sik kontrole gelen hemsireler icinde kolaylikti gecelik...
    bu arada bol,bol hasta bezi(maternit towel) ekle cantana
    kanama cok oluyor normal dogumda...

    kizima 2 hastane seti koymustum biri newborn biri 0-3 aylikti...arti olarak 2 tulum ve cit,citli atlet(body) eklemistim ve bol corap...iyiki koymusum bukadar seyi kizim sarilik oldugu icin surekli cisiydi,kaniydi testler yapildi. hep uzerini degistirmek zorunda kaldim.evimiz hastaneye yakindi ama yine evden hic birseye getirmeye gerek kalmadi koyduklarim yetmisti.agiz mendili,onluk ve alti alirken kullanacagimiz top pamuklardan koydum burada ilk 2 ay pamuk ve suyla silin diye oneriyor doktorlar bebek poposunu...3 tanede battaniye koymustum...
    ben kizimin kiyafatlerini buyuk boy cit,citli dondurucu posetine koymustum uzerine icindekilerini yazmistim ben dogum sonrasi dinlenirken hemsireler kolayca neyin ne oldugunu anlayip giydirdiler kizimi:)

    cok yazdim kusura bakmayin...umarim yardimci olabilmisimdir...

    guzel bi rhamilelik gecirmeniz ve kolay bir dogum yapmaniz dilegiyle...

    asevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. @fatma, gerçekten zahmet edip de yazdığın için çoook teşekkür ederim bilsen ne iyi geldi yazdıkların, tr de herkes 1 gün kalıyor genelde o yüzden emin olamıyordum, eşim eve gidip alabilir ama bilirsiniz erkekler illa o nerde, bu nerde diye sorarlar, yanlış getirirler vs o yüzden baştan hazır olsa iyi olacak diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  6. Taze Anne,
    ilk aylara göre sanki hiç kilo almamaış gibisin. Çok güzel bir hamile olmuşsun inan çok içten söylüyorum.

    Çantana neler koyman gerektiği konusunda @fatma çok acıklayıcı yazmış zaten. Ben sadece leke konusunda yazmak ıstedım. Bebek yıkanmasa lekeler ılk gıydırılen kıyafetlerden cıkarmı demıssın. Tabıı kı cıkıyor, kaldı kı ben sabun tozu ıle yıkattıgım halde hıc bır sey kalmamıstı. Ama lutfen en begendıgın en sevdıgın en degerlı kıyafetlerını yanında gotur. Ilk gunlerı, ılk fotografları, ılk karelerı cok onemlı bence. O nedenle mutlaka en sevdıklerını koy cantaya.

    Önemli bir hatırlatma, mutlaka senın gıyılmıs bır atletını yada bır tısortunu hello nun besıgının bır kenarında bulundur. Uyurken hep senın kokunu alması onun uykuya daha huzurlu gecmesını saglıyormus. Ben yaptım bır kac ay hıc besıgınden cıkarmadım.

    Senın yuregındekı o tatlı telaşı aynı heyecanla paylaştıgımı bıl....

    Senı sevgıyle sımsıkı kucaklıyorum....

    YanıtlaSil
  7. Ben de 31.haftamdayım bu hafta..
    Tüm hazırlık süreçlerini heyecanla okuyorum :)

    Hastane çantası için ben hem kendim hem de bebek için herşeyden bol bol koymayı düşünüyorum.. yetmeyeceğine fazla olsun :)

    YanıtlaSil
  8. arkadaşlar sağolsun güzel yazmışlar hem bebekle ilgili hem seninle ilgili... Kendine bol bol gecelik al diyeceğim bende... Kazaya uğrarsan ki mutlaka uğruyorsun değiştirirsin hemen...
    Bebek kıyafeti lekelerinide sorun etme. Benim hiçbirisinde leke kalmamıştı. Hepsi çıkmıştı...

    YanıtlaSil
  9. @fotografik hatıralar, prof çekim olur mu olmaz mı bilmiyorum, ceme birilerini bul dedim ama kısmet, tamam en sevdiklerimi koyucam karar verdim, çıkmazsa da çıkmasın napıyım, içimde kalmasın

    YanıtlaSil
  10. @merve, ben de hep bakıyorum sana keşke yazsan, Nil'in fotosunu görünce burada yazdığım resim aşkı depreşti zaten, hiç öyle fotoğrafımız yok bizim :(

    YanıtlaSil
  11. @oytunla hayat, gecelik alacağım da sayısına karar verememiştim elimdekilerin hepsini alacağım (3 tane var) sanırım, bebek kıyafetlerini de doldurucam çeşit çeşit, giyilmese bile ne farkeder dimi, az olmasın da

    YanıtlaSil
  12. dogum sonrasi kizimla 1 aksam kaldik hastanede. yanimiza iki takim almistik. birini dogum sonrasi giydirdiler bebisime. kanlanan yerlerini ve bas kismini silmislar sadece, onun disinda derisine zarar gelmesin diye yikamamislardi. ertesi oglen hastaneden cikarken cicili bicili pandali zibinlarini giydirdim bebiskoma. bir tane de yedek koymustum ama kullanacak zamanimiz olmadi.
    ama 3 gun kalacak olsaydim, terlemesi ihtimaline karsi her gune bir takim ve en az ikiser ic zibin alirdim. fazla olsun eksik kalmasin. basina mutlaka sapka (usumesinden ziyade, kendini sicak ve guvende hissetmesi icin), ve minicik ellerine eldiven.
    kendine de gecelik, sabahlik bir de usume olasiligina karsin bir alt pijama al istersen. corap ve terligi unutma, hayatkurtariyorlar :)
    aa bir de kayinvalidem bana mothercare'den tek kullanimlik ic camasiri almisti. hem hijyen, hem de kolaylık açısından inanilmaz bir rahatlikti, kesinlikle tavsiye ediyorum :)

    YanıtlaSil
  13. @frambuazlı ruh pastasıyım, zıbın konusuna değindiğin iyi oldu, onu da merak ediyordum çok sağol

    YanıtlaSil
  14. Bizimde uzun süre olmadı fotomuz çünkü bir türlü uygun pozisyonda değildi sonunda yakaladı doktor :) Bence özellikle istediğini söylersen kesin uğraşıp verecektir doktorun 3 boyutlu ultrason çoğu hastanede var oralarda da vardır muhakkak :)

    Hazırlıklarla, hamilelikle ilgili çok yazmak istiyorum ama olmuyor bir türlü Mart ayında izne çıkıyorum son ayımda yazacağım bol bol hatıra olması için :)

    YanıtlaSil
  15. merhaba almanyadan bazen yorumlar yazan takipciniz ...önce kabizlik icin yazmak istiyorum ...normal dogum yapmistim ve cok dikisim vardi afedersiniz okuyanlar icin ..kabizlik problemimden dolayi 6 gün kaldim hastanede özellikle soruyorlar ve normale dönmedende birakmiyorlar dikisler yüzünden ...mutlaka söyleyin . köpük gibi birsey verdiler sivi yinede yapamamistim doktor korkmana gerek yok dikislere zarar vermez demisti 5 günün sonunda oldu .
    hastane cantasi hazirlamistim ama hastane sürekli degistiriyor ve hastane armali kendi tulumlarini giydiriyordu , cikarkende onlari birakip kendi kiyafetimizi giydirmistik süper bir uygulamaydi ...bebegide yikamiyorlar göbegi düsünceye kadar silip , kremliyorlardi ..birde 2 ay öncesinde hangi hast . dogum yapicaksaniz evinize yakin bir hast ebesi buluyorsunuz hast cikisinda 2 hafta eve gelip kilosunu ölcüyor ...göbek baginin bulundugu yerleri siliyor ve düsüncede yikiyor ... doktorunuza sormanizda fayda var ...mide yanmasi icin kesinlikle riopan ben cok kullandim hamileler icin ...
    ayrica cantaniza dus gel , ve süngeri , cünkü dogumdan 12 saat sonra sürekli dus almanizi istiyorlar ve özel ilacli küvete oturtuyorlar orasinin cabuk iyilesmesi icin ...terlik, bol gecelik vs .... ve kanama icinde ped bulundurun cantanizda ...hast vardi bizde ...bebek bezleri ve pisik kremleri bizde cok boldu , siz sorabilirsiniz öncesinde ...cok uzun oldu pardon ..

    YanıtlaSil
  16. veee birde esiniz doguma girerse , benim esim girmisti ...benim sanci cekerken , kiziminda ilk anlarini kameraya almisti ...kamera da alin mutlaka
    almanya

    YanıtlaSil
  17. bol bebek body'si.. kaka yapar da bulasirsa vs diye koy 7-8 tane. ustune uyku tulumu, kollu bacakli :) basina 1 sapka, usumesin.. ustune bir tane yedek battaniye. hastaneden verirler muhtemelen ama yedek bulunsun.

    hastane cikis kiyafetleri, eve donene kadar yolda giyinsin diye :) battaniyeyi de ustune ortersin hem cikarken :)

    ayagina corap 2 cift yeter, eline eldiven.


    bebek bezi.. bunlar yeter muhtemelen. bebegi yikarlarsa, neyle kurulayacaklarini onlar dusunsun :P havli vs koymana gerek yok bence..

    kendin icin, hastaneler degisiyor. aman cok sicak oluyor demislerdi bana, mayista dogum yaptigim halde camlar gece gunduzs acikti, donmustum :) mutlaka 1 kalin kazak, hirka, polarvari bi sey, gece uyurken ustune giyersin, soguk olursa. normal dogum olursa kanama cok olabiliyor ilk gunler, gozden cikarabilecegin eskib ir pijama, dogumdan sonra giymek icin. en buyuk boylardan ped bol bol.. kullan at kulotlardan almistim, mothercare varsa orda, bulabilirsin belki. olmadi en ucuzundan bol don al :) babaanne donu :) ust uste 2 tane giyersin, battikca atarsin..

    alt pijama bol al, ust 2 tane yeter.. sabahlik gibi bir sey al, wc'ye falan giderken giyersin.

    terlik al, ayakkabidan gayri, hemen gecirirsin ayagina. corap al tabi..

    bir de bos poset, kirlilerini vs'yi icine tikmak icin..

    aklima gelenler bunlar :))

    YanıtlaSil
  18. fotograf makinasini ve telefon sarjini unutma :P okumalik hafif bir seyler al.. geceleri uykun kacarsa karistirirsin.. belli olmaz, kitap okumaya bile vaktin olabilir :)

    YanıtlaSil
  19. nasıl teşekkür etsem az, üşenmeyip uzun uzun yazdığınız için, bugün başlıyorum hazırlamaya, tabi eksikler de çıktı ilk fırsatta tamamlayacağım

    YanıtlaSil
  20. canım benim bizim bebik geleli bugün 9 gün oldu.hastanede 2 gece kaldım,bir gece bebeğim karnımda ertesi gece ise kollarımda idi :) ben hastanr çantası listemi kendim yaptım iyikide öyle yapmışım.ihtiyaçlar kişiye hastaneye göre değişiyor.bebek ve kendim için iki ayrı çanta hazırladım.bebek için alacağım kıyafetler konusunda bende çok karasız kalmıştım ama en güzellerinde karar kıldım sonunda.iyikide öyle yapmışım onun ilk dakikalarındaki fotoğraflarında en cici kıyafetleri oldu üzerinde.zaten doğar doğmaz yanımda yıkayıp giydirdiler kucağıma verdiler...sanada hayırlı,kolay bir doğum diliyorum...

    YanıtlaSil
  21. Merhaba bende su an yurtdisindayim ve 32. Haftada alnan raporla ilgili hangi islemleri yaptiginizi soracaktim. Tercume ve diger islemler nedir? Konsolosluktan onaylatmak gerekiyor sanirim. Donuste SGK dogum izni ile ilgili bir probem cikardimi? Siz tecrubelisiniz deneyimlerinizden faydalanmak benim icin ii olacak.

    YanıtlaSil
  22. @seda surer, merhaba seda oncelikle bebeginin saglikla gelmesini diliyorum. ben doktordan aldigim izne ayrilabilir yazisini bir tercume burosunda cevirttirip apostille resmilestirdim ama bunu konsoloslukla konusarak yaptim. bulundugumuz ulke (slovakya) konsoloslugu kendi bunyesinde cevirme isi yapmiyormus, baska konsolosluklar yapiyor ve resmi damga vuruyorlar. bu yuzden cevirmen ile yapmam gerekti. sonra bunu kendi dilekcemle birlikte gonderdim. ancak bunu 32 haftadan once yaptim ellerine ulasmasi icin umarim gec kalmamissindir. bunu sgk kabul etti mi demissin, benim gonderdigim kurum calistigim universite idi onlar kabul etti ama sgk nin da kabul edecegini dusunuyorum

    YanıtlaSil