Aslında öyle aman aman farklı bir tarafı yok, yapa yapa elim alıştı, her seferinde hatasız olmaya başladı belki de ondan bu kadar beğeniliyor. İşin püf noktası falan da yok halbuki, üstelik ben mümkün olan en kısa zaman ve pratiklikte yapıyorum. Şimdi nasıl yaptığımı sizlere de anlatayım, belki denemek istersiniz.
Bu turtayı hamurlu tatlı olup da çok az şeker içermesi sebebiyle çok seviyorum. Tüm turtada 4-5 çorba kaşığı şeker var isterseniz daha az bile olabilir tabi.
Ben önce elmaları hazırlıyorum. Aynı gün içinde turtayı yapıp yapmayacağım belli olmuyor bazen. Ama olsun elmaların kabukları soyulsun, dilimlensin (üşenmezseniz küp de olur bana zor geliyor). Aynı gün yapamazsam hemen poşetle dondurucuya koyuyorum, yaparken çıkarıp hop koyuyorum. Aslında evde bozulmaya yüz tutan tüm elmaları böyle hazırlayıp dondurucuya koyuyorum sonradan kullanmak üzere.
Turtada kullanılan elma ne kadar bol olursa o kadar iyi oluyor. Hollanda'nın turtaları meşhurdur. Yarım cm kalınlıktaki hamura 3-4cm kalınlıkta elma koyarlar. Benimkiler o kadar bol olmuyor tabi ama olsun. Ben hamurun üzerinde hiç boşluk kalmayacak kadar koyuyorum. 25 cm lik kelepçeli kabıma 4-5 orta boy elma yetiyor. Yani 4-5 elmayı hazır edin, yetmezse ilave doğrayabilirsiniz.
Genelde elmaları önceden pişirmiyorum. Çünkü çoğunlukla yumuşamaya yüz tutmuş elmaları kullanıyorum. Fakat çok sert ve ekşi elma ise önceden tencerede biraz şeker ve tarçın ile kendi suyunda pişirebilirsiniz. Çok değil ama fırında da pişecek çünkü eriyip gitmesin. Ben sert elmaları dahi önceden pişirmediğimi belirteyim.
Şimdi sıra hamurda. Tarif şöyle:
-yarım su bardağı yoğurt
- yarım paket tereyağı veya margarin (125gr)
- yarım su bardağı sıvıyağ
- kabartma tozu
- 1 kaşık toz veya pudra şekeri
- aldığı kadar un. (Yaklaşık 3 su bardağı)
Tereyağını eritmeden yoğuruyoruz hamuru. Ama yoğurması daha uzun sürdüğü için eritince de oluyor, tarafımdan denemiştir :)) Hamur çok sert olmasın ama yumuşak da olsa sert de olsa çatlayan bir hamur oluyor şaşırmayın. Genelde merdaneyle büyütüyorum fakat o da çatlıyor.
Bu ölçülerle büyük bir tepsi hamur oluyor. Benim kabım için bu ölçünün yarısı yetiyor. Hamur fazla olmuşsa fazlasını yağlı kağıda sarıp derin dondurucuya koyuyorum. Tabi top halde değil, yuvarlak açılmış halde.
Turtayı fırın kabında da yapabilirsiniz, yağlı kağıtta da. Çok defa yağlı kağıdın üzerinde merdaneyle biraz açarak, üstüne elmaları koyup öylece pişirdim. Yakın zamanda kelepçeli tepsi aldım ve kullanmak çok hoşuma gidiyor. Bazen merdaneyle bazen hamuru parça parça alıp kabın zeminine elimle bastırarak turta hamurunu hazırlıyorum. Üstüne dilimlenmiş elmalar. Gül gibi şekli olsun derseniz tek tek dizebilirsiniz elmaları. Bana fenalık geliyor hiç yapamadım. Üzerine birkaç kaşık toz şeker serpip biraz tarçın dökünce tamamdır (eğer önceden tencerede elmalar piştiyse ayrıca koymaya gerek yok). Aslında hiç şeker koymadan da pişirebilirsiniz. Elmanın tadından oldukça tatlı oluyor. Şekeri az gelirse piştikten sonra pudra şekeri dökülebilir.
Yine elmaların arasına fındık fıstık ceviz falan da konabilir ama bu tip şeyler fırında çabuk yanıyor. Fırından çıkınca da eklenebilir. Hollanda'da genelde krema ile servis edilir, bu şekilde de deneyebilirsiniz.
Fırında ne kadar pişecek derseniz bu sizin fırına göre değişir tabi :) Ben 200 dereceye ayarlıyorum, piştiğini de mis gibi kokusundan anlıyorum. Elmalar eridiği için turta hamuru ıslanacak ve bu yüzden pişmemiş zannedebilirsiniz. Onun için hamuru biraz kenardan kaldırıp altının renk değiştirip değiştirmediğine bakın. Hafif kahverengiye dönmeye başladıysa pişmiştir. Soğuk veya sıcak her iki şekilde de yenebilir.
Afiyet olsun.
tam olarak aradığım turta tarifi! işin ehlinden olunca hiç kaçırmadan not aldım. :)
YanıtlaSilnorveçli bir aşçının yemek videosunda görmüştüm böyle bir elmalı turta tarifini ama şeker ve tereyağı gözümü çok korkutmuştu ve yapmamıştım. daha bugün bahçeden topladığımız elmalarla bu turtadan yapmayı çok istiyorum. :)
Evet ben de öyle tarifler gördüm tamamen tereyağı ike yapıyorlar bence bu daha iyi oluyor. Deneyince sonucu haber verirseniz sevinirim
SilUn içinölçü verebilir misiniz
YanıtlaSilBen olcu kullanmiyorum ama gecende yegenim yapmis ve sormustu 3 su bardagi koy dedim (yukaridaki olculer icin) koydu ve tam geldi dedi :)
SilÇok lezzetli görünüyor :) Kesinlikle denemeliyim :)
YanıtlaSilYarım paket tereyağı yazmışsınız da, paketin gramajı ne kadar acaba?
Ah evet dikkatimden kaçmış, bir paket ile margarin büyüklüğünü kastettim 250 nin yarısı 125 en iyisi düzelteyim tesekkürler
SilYaptım ve de ilk turta deneyimimdi! Kurabiye-kek-turta konusunda tırtımdır :) belli başlı 2-3 çeşidim vardır onun dışına çıkmam (çıkışlarım hüsranla sonuçlanır :))
YanıtlaSilYine hafif hüsranlı bir deneme oldu ama tamamen benim hatam :-))) neyime güvendiysem ölçülerle oynadım (sıvı yağı ve unu azalttım, esmer şeker kullandım ve karbonat kullandım. Karbonatı da fazla kaçırmış olmayım ki baskın bir karbonat tadı oldu)
Hamuru efsane bir dokuda oldu! Kenarı çıtır, ortası yumuşak ağızda dağılıyor falan, cidden inanılmaz! Şekeri çok az geldi yalnız, sıfır tad oldu :((( yarın labne kullanıp tatlı bir muhallebi yapıcam -tiramisu kreması yapar gibi- üstünü onunla kaplıycam bakalım o zaman değişik birşey çıkabilir ortaya diye umuyorum :)
En kısa zamanda da senin tarife sadık kalarak tekrar deniycem :)
Tarife uyarsan güzel olur dün yine yaptım birsürü kişi yedi ve bayıldı. Karbonatı ben de sevmem fakat şu gözden kaçırılıyor genelde. Karbonatı kabartma amacıyla kullanıyoruz ama eğer tarifte biraz sirke/limon gibi asidik şeyler varsa karbonat ve asit etkileşime girip kabarma sağlıyor. Yoksa tek başına karbonat hiç işe yaramaz aslında sadece tadı tuhaflaşır. Bu yüzden kabartma tozu diyorum ben.
Sil