14 Ocak 2016 Perşembe

# Annelik # Uyku

Uykusuzluk Dert Olmasın

Eğer öyleyse sorun daha burda başlıyor demektir. Evet biyolojik olarak uyumaya, dinlenmeye ihtiyacımız var ama şu kadar saat bu kadar dakika diye şartlandırmaya gerek yok.

Anne olacak kişilerin en büyük korkularından biri de uykusuzlukla nasıl baş edeceği olsa gerek. Eskisine göre daha az saat uyumak zorunda kalabilirsiniz kabul, fakat bu yetmeyeceği anlamına gelmiyor. 

Mutlaka sizin de başınıza gelmiştir, bazen çok az uyursunuz ama gayet zinde hissedersiniz; bazen de çok uzun uyusanız bile yorgun. Uykunun süresinden ziyade kalitesinin nasıl olduğu ile alakalı bu. Ve bebek doğduktan sonra uykular bölük pörçük ve kısa dahi olsa dinlenebilirsiniz. Üstelik hormonlar da anneye yardım ediyor. Normal zamanda çok daha yorgun olmanız beklenirken, anne olunca ekstra enerjik olunuyor. 

Ben yıllardır günde 5 saatten uzun uyumadım ve kesintisiz de en fazla 3 saat uyudum. Bazen bu 5 saatte 7-8 kere uyandığım da oldu, hiç uyumadığım veya toplamda 1 saat uyuduğum geceler de. Uykusuz gecenin ertesi günü, nasıl desem kafam basmıyor sanki, ama günümü geçirebiliyorum. Öyle zamanlarda kendime ekstra yorucu icatlar çıkarmadan günü bitirmeye çalışıyorum.

Fakat bence asıl mesele bunu kabullenmekte başlıyor. Daha anne olmadan önceki zamanlardan beri senede 2-3 gece üstüste uyuyamama gibi bir sorunum vardı, hala da devam eder. O geceler resmen kendimle savaşır, saat üç oldu, beş oldu, hala uyumadım off , diye diye yatakta döne döne, başım ağrıyarak debelenirdim. Sonra kabul ettim. Demek vücudumun ihtiyacı yok diye düşünüp zevkli birşeyler yapmaya karar verdim. Gece bir türlü uyuyamayacağımı anlayınca, kitap okurum veya hayal kurarım. Eğer uyumama sebebim çocuklar ise, mümkün olduğunca çocuklarıma odaklanıp, geçen zamandan keyif almaya çalışırım. Çocuklar gecenin bir yarısı uyandığında ve oyun istediğinde aşırı geriliyoruz. Oysa bir ya da iki saat bile sürmeyecek, tekrar uyuyacak eninde sonunda o çocuk. Ben ısrarla uyutmak yerine canının istediğini yapmasına izin veririm, bir süre sonra da hevesini alır ve uyur zaten. Ardından ben de uyurum ve ne kadar az uyursam uyuyayım sabah uyumuşçasına zinde kalkarım.

O zamandan beri uykuyla savaşmayı bıraktım. Saat kaç oldu, kaç saat daha uyuma şansım var, uyuyamazsam nasıl geçireceğim günü, başım ağrıyacak ... gibi zihnin geri planında öten sesleri susturmak lazım. Direnmeyip akışa teslim olmak, uyumazsan dinlenmeye çalışmak, uykun gelirse de kaç saat olacağına bakmadan uyumak. İnanın yetiyor.

Gerçekten bir şekilde Allah yardım ediyor, fakat direnip kendi kendinle savaşınca işler hiç de kolaylaşmıyor. Ekstra stres, ekstra baş ağrısı ve yorgunluk. Bu şekilde üstüste birkaç gece geçiren annelerin depresif olması kaçınılmaz bir son.

Eğer uykusuzluktan şikayetçiyseniz, siz de benim gibi saatleri saymayı bırakın bakalım. Hayat kalitenizde birşey farkedecek mi? 


11 yorum:

  1. Gece kahve içiyor musun? Ben uykusuzsam ççok sinirli olduğum için mutlaka 1 br içiyorum (normalde kahve beni daha da gerer ama sakinleştiriyor ters etki yapıp) eğer içmiyorsan fiziksel ve psikolojik enerjini arttıracak ne yapıyorsun?

    YanıtlaSil
  2. Kahve içiyor musun derken yahu hamileyken ve emzirirken içiyor musun demek istedim :D Bende ikisi de yok ama bu konudaki fikrini merak ediyorum ben asla içmemiştim de, ruh gibi gezinmiştim ama bakıyorum yeni ekole göre doktorlar günde 1br kahve içebilirsin diyorlarmış!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok içmiyorum daha doğrusu evde kafeinsiz kahve var nescafenin arada onu içiyorum ama hiç kahve gibi değil zaten. Fiziksel enerjim için birsey yapmıyorum ama masallahım var iyiyim gün boyu hiç oturmuyorum zaten, yeme içme çocuklarla kudurma sadece bu kadar. Fakat gerçekten psikolojik olarak huzurlu olmaya çalışıyorum bunun etkisi en büyük bence. Çocukların verdiği mutluluk en iyi enerji içeceğim

      Sil
    2. Bu arada allah nasip eder de iki çocuklu olursan gerçekten ama gerçekten çok daha farklı çok daha güzel, öyle güzel oynuyorlar öyle seviyorlar ki birbirlerini sürekli şükrediyorum. Bu gece uykum kaçtı esk videolarını seyrettim dilanın kesinlikle erenin şu anda olduğu kadar mutlu değil oysa ki tüm gün onu eğlendirmek için her haltı yapardım kardeş bambaşkaymış

      Sil
    3. kardeş bambaşkaymış diye her duyduğumda okuduğumda egeye kardeş düşünmemenin bencillik olduğunu söylüyorum kendi kendime. ben tekim ve kardeşim olsun çok isterdim. ama ölümü düşünecek kadar ağır bir lohusalıktan sonra eşim de ben de beni o şekilde görmek istemiyoruz bir daha :( ama oğlum yalnız kalacak diye de çok üzülüyorum açıkçası... iki arada bir derede olayı...

      Sil
    4. Yoğun bir lohusalık geçirmene üzüldüm fakat tek gerekçen bu olmamalı. Her defasında aynı olacak diye birşey yok. İkincide genelde ilk tecrübesizlikler olmuyor. Yine de kardeş olması birçok diğer etkene de bağlı. Ege'nin öncelikli ihtiyacı olan sağlıklı bir yuva, kardeş şart değil. Ama olur da gönlüne bir istek düşerse diğer tüm kafanı kurcalayan şeyleri gözardı etmeni tavsiye ederim. O istek yada heves ne ise gerçekten hayırlı olan şekilde gelişiyor. Ve eğer egenin bir kardeşi olacaksa, kısmetinizde varsa her ne engel olursa olsun olacaktır.

      Sil
    5. biliyor musun aynısını düşünüyorum. allah yazmışsa başım gözüm üstüne diyorum ve dediğin gibi diğer her şeyi kafamdan silebileceğimi düşünüyorum. ege tüp bebek olarak başladı hayatına, bir daha yaptırmayı düşünmüyorum ama açıkçası allah verirse mutlu da olurum :) yazdıklarımdan da gördüğün gibi iki arada bir deredeyim :) hakkımızda hayırlısı ne diim...

      Sil
    6. Tüp bebek sonrası normal şekilde olan birçok hikaye biliyorum, neden olmasın? Diğer yandan içinde bir yerde sorgulama şeklinde dahi de olsa bir kıvılcım varsa bu işaret olabilir. Hayırlı zamanda hayırlı mekanda vakti gelince gelebilir yeni bir melek

      Sil
  3. İkinci çocuk ve hayaller , yapılacaklar , planlar arasında gel gitleri olan biri olarak çokk keyifle okudum yazınızı , yazışmalarınızı .
    Tecrübeli birinden fikir almak gerçekten çok çok önemli. Benim için de bir yorum yaparsanız çokk sevinirim. Hatta durun ben size hemmen bir mail arayım :))
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil