19 Mart 2015 Perşembe

Ne Yapsam Ne Etsem de Yardımcı Almasam !

Düne kadar ömrü hayatımda eve temizlik için bir yardımcı almamıştım. Ne İstanbul'da ne Slovakya'da ne de Hollanda'da. Düzenli olarak gelenleri geçtim, ara sıra yapılan derin temizlikler için bile olmadı.

Aslında yardımcı desteğine karşı değilim elbette. Çocuksuz hayatta "ne gerek var elim ayağım tutuyor" düşüncesi ile başlayıp, çocuklu hayatta "amaan idare ediyoruz işte" ile devam eden, iki çocuklu hayatta ise "tamam bal dök yala değil ama pisliğe de bulanmadık, hiç de fena değilim"e dönüşen yaklaşımımın altında, eve yabancı birinin gelip de sanki özelime müdahale edecek korkusunun olduğunu itiraf etmeliyim. Sonuçta düne kadar kendi yağımızla bir şekilde kavruluyorduk. Genelde hafta sonları eşimle ortaklaşa evi  temizliyorduk.

Dün ilk defa yardımcı bir bayan geldi, her yeri temizledi ki ev uzun zamandan beri ilk defa tümüyle temiz oldu. Hep oda oda parça parça temizlediğimden bir yer temiz iken başka yer tozlu, bir oda dağınıkken diğeri toplu oluyordu :( Yine de kendimce bir düzenim vardı fakat yaklaşık üç hafta önce ipin ucunu kaçırdım. Bebelerle uğraşmaktan, uykusuzluktan ne takatim ne hevesim kalmıştı ki kocam sihirli teklifi yaptı: "A. ya sorsana onlara gelen temizlikçi müsaitse biz de alalım". Aslında ara sıra soruyordu da ben reddediyordum ama o gün reddedemedim.

Arkadaşım A. çalışan bir anne. Hafta sonlarını çocuğuna ayırmak için her hafta düzenli olarak temizlikçi alıyor. Ona gelen bayanın vakti yokmuş ama tanıdıklarına soracakmış. Ücreti ne kadar diye sordum ki  tüm gün 120€ imiş. Haftada bir gün gelince ayda 480 yapar, üçle çarparsan (hala herşeyi tl ye dönüştürme huyum geçmedi) yaklaşık 1500 tele olduğunu duyunca gözlerim pörtledi. Tabi yarım gün de alabilirmişim o zaman 60€ ki bu para bile benim için fazla olur eğer her hafta alırsam. Çünkü temizlik konusunu nasılsa bir şekilde idare edebiliyorsam ( yani yeme içme sağlık gibi elzem değil), bu parayı biriktirmeyi veya başka şekilde değerlendirmeyi tercih ederim.

Ancak pek tabi ki sormuş bulundum ve "ufak çocuklu minicik bebekli kocaman evli bir kadının yardıma ihtiyacı var ah vah" sebebiyle dört koldan bana yardımcı arayışları başladı. Ve birini dün çağırmak zorunda kaldım :/

Gelene kadar "ben ne edicem de bu kadına seni her zaman çağıramam ara sıra çağırabilirim ancak" diye nasıl söylerim içim içimi yedi. Gidince de mis gibi evin ardından, "oh ne güzel yaaa pırıl pırıl heryer, hiç de yorulmadım, çok güzel bişeymiş bu eheueheu" diye sırıtarak gezerken kafamda keşke her hafta çağırabilsem düşünceleri geçmekteydi. Sonuç, kadın giderken ne zaman ihtiyaç olursa whatsuptan yazarsın dedi, uzun deri topuklu çizmelerini giydi, şık deri çantasını koluna astı, şık kaşe paltosunu giydi ve arabasına binip evine doğru yol aldı. Üzerimde kusmuklu ve ter kokan ev kıyafetlerimle onun yanında asıl temizlikçi gibi görünenin ben olduğum gerçeği yüzüme sularını fırlattıktan sonra, aklımdan tek geçen şey,ne yapsam ne etsem de yardımcı almasam? Onun yerine böyle şımşıkıdık bir anne olsam? 

18 yorum:

  1. Oralardaki durumu bilemem ama bizim buralara göre çok pahalı geldi. Ne kadar senin yaptığın gibi olmasa da yardımcı iyi oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraya göre de pahalı Daha doğrusu burda insanlı hizmetlerin hepsi pahalı misal çilingir çağır 10 dakka iş 50 euro, ustalar desen öyle. Bu yüzden herkes kendi işini kendi yapar yardımcı almak çok nadir bir durum

      Sil
  2. Hahaaa nasıl temizlikçiymiş o öyle:))deri çizmeli,çantalı falan..bizim buralara göre çok farklı.bu arada hakikaten gerekiyor bazen her hafta olmasada 15 günde bir alınabilir yada ayda bir büyük temizlik için.yoksa insan çok yıpranıyor ev dağınıksa zihnimizde yoruluyor düşünmekten elden de birşey gelmiyor.ben de uzun zaman haftada bir aldım ama şimdi idare ediyoruz eşimle ikinci gelince yine alırım diye düşünüyorum zira yaşlılığa da biraz enerji bırakmak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de alıcam zira alışkanlık yapıyor :))

      Sil
  3. her hafta gelse bence süper olur ..bence gerekli bir lüks..ama ben ayda bir kez almaya çalışıyorum genel temizlik için onun dışında kendimiz hallediyoruz neyse ki eşim de ben de titizlik takıntısı değiliz pis de değiliz sonuçta..ama gerçekten çok pahalıymış bide temizlikçi profilin hakikaten ilginç..bizim burada hiç de öle değiller..Ama bazen keşke daha pratik yılmayan yorulmayan olsam spora gitmek yerine evimi temizlesem hem fit kalsam hem kendi işimi kendim yapsam dediğim oluyor..aa birde eğer bir yerden kısılması gerekiyorsa maddi olarak o hep temizlik oluyor bende :)) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda herkes akıllı telefon ve arabalı :/

      Sil
  4. bende hamileligimde pes etmis ve almistim , saati 10 euro du..., belki bir türk bulabilirsiniz aylik toplamda ve düzenli gelmesinde Sabit fiyatlar yapiyorlar ...kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelen turk ve serbest calisan birI sirkete bagli olanlari dusunemiyorum bile :)

      Sil
  5. Bizim buralar da çok pahalı.
    Bizim burası, Ankara, Çankaya. 120 liraya geliyorlarmış. Eşim sürekli al diyor da ben parama kıyamıyorum. Bir kere evin sürekli toplu olması için o işleri her gün yapacak birinin olması lazım. Hani imkanımız olsa her gün evde biri olsa ne süper olur; yoksa iki cam sil, koltuk sil, aynı senin dediğin gibi parça parça ben de yapıyorum.

    Bir de güvenme meselesi var. Ben zaten onun başında duracaksam, ne anladım o işten. Senin durumunda evet, iki çocukla zor; ama evde yardım eden biri varsa tek çocukla kotarılıyor bir şekilde.

    Bazen de özeniyorum her hafta alanlara ama zor ya. Biz hiç hizmetçili evde büyümediğimiz için çok mümkün gelmiyor bana :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben evdeydim ama ilk etapta sabah çağırma gafletinde bulundum ki o varken bırakıp dilayı almaya gitmem lazım okuldan. Anam ben naptım dedim sonra saati değiştirdim müsaitti neyse ki

      Sil
  6. Keyifle okudum hatta suratımda kocaman bir gülümse ile. Ben de kendi temizliğini kendi yapanlardanım. Evlendiğimden beri toplamda 3 defa temizlik için yardımcı gelmiştir. Biz de eşimle yapıyoruz ama çocuk olduktan sonra cidden zor oluyor. Hele 2 çocukla daha da zor olmalı. Valla ben de çok istiyorum şımşıkır bir anne olmayı ama sanırım kendimize ayıracak zamanımızda başka işlerle uğraşmaktan vakit kalmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapanlar yapıyor da nasıl yapıyor bir çözsem ben de olucam öyle anne ama :/

      Sil
  7. Bazen Metehan doğduğunda her şeyi yapmaya çalışmak yerine kendime bu işler için yardımcı birileri bulsaydım o kadar bunalmazdım belki diyorum.

    Her hafta olmasa da ayda bir falan alsan, her taraf toparlanır bir defada, sen de ay boyunca günlük işlerle uğraşırsın sadece. Hımm, pahalı bayağı ama çocuklarla geçirilecek saat satın almış gibi düşünürsek, değer gibi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok alıcam zaten mecbur iki haftada bir düşünüyorum şimdilik. Bir de keyfi güzelmiş hakketten bir kere bulaşınca vazgeçmek zor

      Sil
  8. İlk ve son yardımcı deneyimim Ahmet'e hamileyken olmuş ve ben kadına hizmet etmekten o iş yaparken oturmaktan çekindiğimden daha fazla yorulmamdan ibaret olunca bir daha asla deyip o defteri kapatmıştım pek tabi ki tüm günlerimi de versem o kadının pratikliği ve çamaşır suyuna dayanıklılığı bende olamaz.

    Son iki defadır Mersin'e gittiğimde komşum sağolsun bir yardımcı ayarlamış ve evi temizletmiş ilkinden memnun kalmamıştım sadece süpürüp silmek için yarım gün çalışmış tuvalet ve banyoya el bile değmemiş komidinler bile toz içinde diye bıdırdanmıştım ama aynı kişi ikinci geldiğinde gerçekten kazandığından fazlasını hak etmiş . Yarım gün 80 lira tüm gün 150 lira kahvaltı , öğle yemeği arada da çay ve kahvesi var . Şimdi eşim doğumdan önce yine gelsin sonra anlaş biriyle her hafta için dese de bu kadar bende iş yaptırma potansiyeli yokken nasıl olacak bilemedim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah orda da çokmuş. Şansıma benimki işten kaytarmayan biriydi (tabi belki de ilk olduğu için denemeydi çünkü devamı buna bağlı) yemek içmek falan da olmadı ama yarım gün için tabi yapılmayan çok iş kaldı sadece genel temizlik yapıldı

      Sil
  9. Başlarda ben de alışamamıştım. Hamileliğimde başlamıştım almaya hala da ayda bir genel temizlik için gelen 2 abla var, akrabalar zaten, temiz ve dürüstler çok şükür.
    Hiç olmazsa ayda 1 gerçekten gerekli, ben onlar kadar kıyı köşe mümkün değil yapamıyorum.
    Alışınca bırakması zor dostum zor :))

    YanıtlaSil
  10. Bende Doğum iznim bitene kadar almamıştım. Ancak, çalışınca Batuhan ve yemek bulaşık derken baktım ki yetişemiyorum. 2 yıldır 15 te bir alıyordum. Tamam temiz ev, en azından evde tozlar tüyler uçuşmuyor. Çok güzel aslında ama, Eve yabancı birinin girmesine hala alışabilmiş değiliz. Üstelik ben evde yokken temizlik yaptığı için kafamda hep neyi nasıl yaptı acaba diye soru işareti? Gerçi evde ben yokken kayınvalidem Batuhan'a bakıyor, ama o da ilgilenmez hemde yetişemez. Dahası sabah kahvaltısını hazırla, öğlen yemeğinde mutlaka bişeyler olmalı derdi, üstüne birde evde temizlik yapılacak diye öncesinde derleme toplama telaşı derken.. Yok olmuyor yaaa böyle dedim. bu hafta temizliği ben yaptım, C.tesi 2 saatte anca alt katı süpürdüm, ıslak zeminleri sildim. Wc yıkadım. Pazar da 1 saatte üstkatı süpürdüm Lavaboları yıkadım. Ve ne yazıkki bel ağrısıyla 2 gün geçirdim.. Maalesef tekrar biriyle bu temizlik işine yeniden başlamam lazım. Öyle de olmuyor Böyle de...

    YanıtlaSil