4 Aralık 2014 Perşembe

# 2. gebelik günlüğüm

2. Gebelik Günlüğüm 32. Hafta

Haftalık yazıyı dün akşam yazacaktım aslında ama bugünkü midwife kontrolünü de yaşayıp yazıya dahil etmeyi bekledim. 

Son birkaç yazımda belirttiğim gibi bu hafta kızımın psikolojik gelgitleri beni çok zorladı. Öyle ki aklımın başından uçtuğu, cinnet noktasına geldiğim, kalbimin küt küt attığı ve sadece ağlayarak sakinleşebildiğim anlar yaşadım hamilelik dönemim boyunca ilk defa. Dün ve bugün biraz daha ılımlı olmaya başladı ve şimdi daha iyiyim çok şükür. 

Bu hafta hazırlıklar anlamında biraz daha yol katettim denebilir. Dolapların kurulumları bitti, yerlerine kondu. Elimdeki eşyaların hepsi yıkandı çoğu ütülendi (az biraz var hala), bir de yeni alacaklarım olacak ama onların hepsini doğum öncesine yetiştirme telaşım yok artık. Yapabilirsem yaparım ama elimde acil durum için hazır eşyanın olması şimdilik beni rahatlatıyor. Tabi bunlar dışında evin temizlenme işi var ki daha hiç girişmedik, bu hafta sonu biraz başlarız sanırım. En azından tüller perdeler camlar falan.

Önceki hamilelik yazılarımda 31. haftadan itibaren ellerimin şişmeye başladığını yazmışım. Şimdikinde böyle bir değişim olmadı henüz. Hala parmağıma tam olan alyansımı çıkarmadım mesela. Bu sabah tartıldığımda +7 kg da olduğumu gördüm.   Herhalde sonunu maksimum +10 gibi tamamlarız. Tabi sonu ne zaman olur bilemiyorum. Zira bu hamileliğimde kasılma ve ağrıları daha yoğun yaşıyorum.

Bugünkü kontrolde bu endişemi dile getirince, normal olduğunu söyledi ebe. İkinci hamilelik olduğu için rahim kasları biraz daha farklı durumda oluyormuş ilkine göre. Daha hassas oldukları için sonraki gebeliklerde daha yoğun yaşanıyormuş bu hisler. Öyle nefesimi kesen sancılar yaşamadım henüz ama genel olarak daha sıkıntılıyım. Zaten ilkinde hiç sancı çekmemiştim nasıl birşey olduğunu da kestiremiyorum. Şimdi bu ağrıları hissettikçe de acaba zamanından önce mi gelecek diye evhamlanıyorum doğrusu. İçimde yılbaşını beklemeyecekmiş gibi bir his var :( Umarım vaktini bekler.

Güya ben Hollanda'da ebelik sitemi ile ilgili bir yazı yazacaktım ama yazamadan sonuna geldim. İlk doğum sezeryan olunca hamileliğin bu haftasına kadar, değilse sonuna kadar ebe kontrolünde oluyor gebeler. Bugün gittiğimiz son ebe kontrolümüzdü ancak doğum sırasında ve sonrasında evde yine görüşecekmişiz. Bundan sonra hastane kontrolleri olacak, bir sonraki 19 aralıkta. 

Kontrolde Nova'nın hala dönmediğini teyit etmiş olduk (ben hissediyordum zaten). Belki son 4 haftadır bu şekilde, bazen aşırı çaba sarfediyor ama başaramıyor sanırım. Helo da 30lu haftalardan itibaren dikey duruyordu ve hiç dönememişti. Bu da dönmeyecek gibi bir his var içimde ancak kendimi tuhaf hissediyorum. Bende mi bir sorun var acaba neden dönmüyor bebeklerim diye :( Gerçi her iki gebeliğim çok farklı seyretti, Helo'da daha çok dinleniyordum, çocuk yerçekimine maruz kalamadı mı acaba diye düşünsem de bunda hiç oturmadım. Dolayısıyla yerçekimini bol bol hissetti, belki bu da suyum fazla diye fırfır dönmekten kordona dolandı :( Yakında bir usg kontrolü olacak o zaman kordon dolanmış mı diye bakılır dedi ebe.

Onun dışında gümbür gümbür kalp atışları ve normal tansiyonumdan ötürü bizi iyi buldu ebemiz. 


Bu fotoğrafı geçenlerde instagramda paylaşmıştım. Önden ve arkadan fazla belli olmayan yan dönünce birden bire ortaya çıkan kocaman bir göbeğim var. İçinde de şu anda yazarken tepinerek size el sallayan bir kuduruk oğlan :)

Sevgiler

14 yorum:

  1. Esma hep erken dogacak dedim. Sancilarim cok oluyirdu. Bi de cati kemigim dehset agriyordu. Doktorumda erken dogum yapabilirsin deyince tam olmustu. Ama cok sukur vaktinde dogdu. Hamileyken duygusal olarak gel gitler cok oluyor. Normalde sinirlenmeyecegimiz seylere aniden patliyoruz. :( Mutlu sona cok yaklastin :) Allah her isini kolay etsin insallah ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım cok sağol o kemik ağrısı bende de var, güya yazıya yazacaktım unutmusum. Diyorlar ki dinlenin merdiven çıkmayın çok yürümeyin birsey ittirmeyin falan oysa bunların hepsi var oğlu var bende gün boyu

      Sil
  2. benim bebegimde 36. haftadan sonra donmustu, bence hala vakti var. Hatta sezeryan planlanirken son iki hafta kala yine normal doguma donmustu beklentimiz :)
    Dilerim saglikla, mutlulukla kavusursunuz bebeginize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba döner mi bizimki de merak ettim bak şimdi umudumu kesmiştim

      Sil
  3. Ben de ikinci hamileliğimde Metehan'la zorlanmıştım. Oğluşum mu çok mızmızdı benim yorgunluk ve negatifliğim mi onu etkiliyordu bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha hamileliğin başlarında eşime yaparım ederim hiç desteğe gerek yok ben hallederim sonuna kadar vs diye o kadar atıp tutuyordum ki şimdi gördüm günümü :)

      Sil
  4. oyy maşallah büyümüş bıcırık.. sağlıklı doğumlar olsun ablacım :) kordon dolanmasıyla acil sezeryana alınmıştım ben de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de helo öyleydi biliyırsun sağlıklı olsunlar da

      Sil
  5. merhaba sevgili gece, daha önce de yazışmıştık.yıllardır tanıdığım arkadaşım gibisin :) seninle çok paralel yaşıyoruz herşeyi. çocuklarımız birbirine çok yakın aylarda. ilk bebeğim 23 aylık, şimdi hamileyim ikinci de 22 haftalık :) :P ikisi de erkek.büyük oğlum ocak doğumlu.nova gibi. dila da yeğenimle aynı gün doğumlu. tüm bunları senle aynı şeyleri yaşadığımız heyecanını paylaşmak için yazıyorum :) aslında söylemek istediğim şu ki: son zamanlarda karşılaştığım gebeliklerin hepsinde bebekler dönmedi. benim oğlum karnımda oturur vaziyetteydi hep. kardeşimin aynı oturur vaziyette. henüz erken ama 2.bebeğim de büyük ihtimalle öyleymiş.doktor bir yorumunda öyle söyledi. sen de dönmedi deyince; bu durum, yeni neslin bize bir oyunu gibi geldi bana.. yediğimiz,içtiğimiz, doğallıktan uzaklaşmaya başlayan hayatımız bizi bu şekilde mi etkiliyor acaba :) hayırlısı diyelim.önemli olan sağlıkla kavuşmak değil mi ;) koca göbüşümle, sana da kolaylıklar ve sabır ve güç diliyorum..herşey su gibi akıp geçsin, oğluşuna da saglıkla kavusman dileğimle :) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum ki öyle galiba ya bunlar çok inatçı ya da bizde var bişey. Sağlıklı olsunlar da tabi önemli olan o. Diğer yandan dikey durmaya devam ederse tek secenek sezeryan olacak benim için. Eğer dönerse kararı vermek bana kalacak ve doğrusu bu konuda kafam çok karışık. Belki de böyle kalması daha iyi olur bana seçme şansı bırakmadığı için o öyle istedi diye içimi rahatlatabilirim. Sağlıkla gelsin sizin oğluşlar da

      Sil
  6. bütün hazırlıklardan çok temizlik beni düşündürüyordu. Doğumdan bir gün öncesine herşeyimi yetiştirmiştim.Temizlik, yemek, kuaför.
    Hazırım artık doğurmaya demiştim.
    Türkiy'de ilki sezeryansa, ikinciye normal doğum şansı veren çok az doktor var. Direk şeçeneksiz sezeryana alıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda ise her durumda öncelikli olan normal doğum

      Sil
  7. Başlangıçta Hollanda'nın gebe izlemleri ile ilgili daha fazla bilgi veriyordunuz. Ben de bu konuyu çok merak ediyordum. Bizim aile hekimliği sistemimiz ile hep karşılaştırılmıştır çünkü. Gerçekleri b,r yaşayandan öğrenmek istedim. Ama ne kadar hızlı ilerledi hamileliğiniz, neredeyse doğuma az az kaldı. Arada bir fırsat bulursanız ve paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  8. Her şey olacağına varıyor, hiç tasalanma..
    Ben de hep normal doğum istedim; hatta erken doğar diye çok korktum ama Oğuzalp'i 42. haftada zor çıkarttık neredeyse, napalım hayırlısı sezeryanmış dedik biz de.. O dönem normal doğum yapan arkadaşlarım benden daha çok sıkıntı çektiler mesela..
    Maşallah hiç kilo da almamışsın. İlk aylarda karnın baya çıkınca korkmuştun bak olduğun gibi duruyorsun:)

    YanıtlaSil