10 Kasım 2014 Pazartesi

# bebek beresi # bebek eşyaları

Tığ İşi Bebek Beresi


Daha önce blogumda bu bereleri yazmıştım sanırım, kızıma birkaç tane örmüştüm çünkü. Şimdi de bir tane Nova için ördüm tabi. Bu sefer biraz renk kattım. 

Bebek beresi örerken yüzde yüz pamuk ipleri tercih ediyorum. Diğer örgüler doğrudan cildine temas etmeyebilir ama bere öyle değil. Özellikle yenidoğan bebek için örmeyi düşünüyorsanız, böyle iplikleri  tercih edin. Çoğu markanın artık bebek ipliği diye satılan, genellikle soft renklerde doğal ipleri var.

3 numara tığ ile ördüğüm bu bereyi, düz renk veya renkli, kulaklı veya kulaksız, istenirse üzerine sonradan göz ağız vs yaparak karakterli şekilde hazırlamak mümkün. Ben bir çok kişinin aksine kulak kısımlarını ayrıca değil hiç koparmadan yapıyorum. Bu yaptığım bere için sayısal bilgiler vereceğim ancak önce bazı püf noktaları yazayım.

1)Berenin başlangıç sırasındaki trabzan sayısı, berenin büyük/küçük oluşunu etkiler. Bu yüzden büyük boy berelerde ilk sırada daha çok trabzan olmalı (dolayısıyla ilk halka daha çok zincirle başlamalı)
2)Kafanın tepesini oluşturacak ilk 5-6 sırada, örgü dümdüz bir örtü gibi değil de çok hafif çanak şeklini alacak şekilde ilerlemeli. Fakat tam çanak şekline de asla dönmesin.
3) yine tepe kısmı yaparken marullanmamaya dikkat edilmeli (fırfırlı olmamalı).
4) tepe kısmı yeterli genişliğe ulaştıktan sonra hiç arttırma yapmadan örmeye devam ediyoruz. Bu sayede tam bir çanak şeklini alacak. 
5) çocuğun kafasına uyacak kadar sıra ördükten sonra bereyi bitiriyoruz ancak, eğer benim yaptığım gibi kulaklı yapılacaksa biraz daha kısa seviyede tutmak gerekiyor. Çünkü kulakla birlikte örerken, alın ve ensede bir miktar sık iğne örgüsü daha olacak.

2. ve 3. maddelere dikkat edecek şekilde, tepe kısmını oluşturan sıralarda yapılacak arttırma miktarını keyfi olarak belirleyebilirsiniz. Ben genelde öyle yapıyorum ancak çok sayıda ördüğüm için üç aşağı beş yukarı bir düzen oturmuş oldu. Buna göre aşağıya yazacağım arttırma düzenini, başlangıçtaki trabzan sayısını ve kafanın tepesini oluşturacak sıra sayısını değiştirerek her ebatta bere için uygulayabilirsiniz.

Resimde görülen berenin ebatı 0-3 ay bebeklere uyan boyutta. Pek tabi ki kullanılan ipin kalınlığı, elin sıkı veya gevşek örmesi gibi sebeplerden verdiğim ölçüler bire bir tutmayabilir. Bunun için en iyisi model olarak bir penye şapkayı kullanmak veya doğrudan çocuğun başına ölçerek ilerlemek.
  •  4-5 zincir çekip bir halka yapıyoruz ve içine 12 trabzan dolduruyoruz. (1.sıra)
  • sonraki sırada her trabzanın üzerine çift batarak iki trabzan yapıyoruz (2.sıra)
  • 3. sırada bir trabzana tek, bir trabzana çift trabzan yapıyoruz. Yani bir atla bir çift yap.
  • 4. sırada iki trabzana tek, 3. ye çift doldur. Yani iki atla bir çift yap.
  • 5. sırada aynı mantık üç atla dördüncüye çift doldur.
  • 6. sırada dört atla, beşinciye çift doldur

ve böylece arttırmalarımız bitiyor. Genelde sıra sonunda bu atlama düzeni denk geliyor ama gelmese de sorun değil, yettiği kadar bırakıyoruz.

Bundan sonra 4 sıra daha düz hiç arttırmadan örünce berenin kulaktan önceki sonuna gelmiş oluyoruz (resimdeki bere için konuşuyorum). Fakat ben fotoğrafta görüldüğü üzere renkli şeritler yaptım onu da anlatayım:
  • 7. sırayı arttırmadan düz beyaz ördüm
  • 8. sırayı arttırmadan mavi ördüm
  • 9. sırada trabzan değil sık iğneye geçtim. Bir beyaz bir yeşil ve yine bir beyazdan oluşan üç sık iğne sırası bir trabzan sırasına eşit yükseklikte oldu. Bu yüzden onu tek sıra gibi düşünebiliriz.
  • 10. sırada yine mavi bir trabzan yaptım.

Bundan sonra kulak-alın-ense kısmına başlayacağımız için duruyor ve toplam trabzanları sayıyoruz önce. Kulaklara 14 x2 adet trabzan (daha büyük bıylarda 16-17 ye çıkabilir) ayırıp, geri kalan sayıyı aşağı yukarı ikiye böleceğiz, ancak alın enseye göre daha açık olmalı. Benim beremin sayıları üzerinden konuşacak olursak 72 adet trabzan vardı. Sağ ve sol kulak için 14x2=28 trabzan ayırdım. Geriye kalan 44 trabzanı neredeyse eşit iki parçaya ayırıyoruz ense ve alın için. 22-22 ayırmak da mümkün ama kulakların arkaya daha yakın olduğunu düşünürsek 20 ense 24 alın ayırmak daha uygun olacaktır.

Başlangıç çizgisinin arka ortaya gelmesi için, ense sık iğnelerine geçişte 20 trabzanın 10 tanesine sık iğne doldurup, kulak bölümüne geçerken 14 tane trabzan yapıyoruz. Sonra alın bölümü için 24 sıkiğne ve diğer kulak için 14 trabzan ardından ensenin geri kalan 10 sık iğnesini de yaparak sırayı tamamlıyoruz. Sonraki sırada kulak trabzanlarını baştan ve sondan birer azaltacağız, yani 14 yerine 12 trabzan olacak, diğer yerler yine sıkiğne şeklinde. Her sırada kulak trabzanlarını ikişer azaltmaya devam ediyorum, bu kısmı ne kadar uzatacağınız yine size kalmış ancak ben yukardaki resimde 4. sırada bitirdim. Bitireceğim son sırada alın ve ense kısımlarına sık iğne yapmak yerine ip atlatma (yani ilmeği ipi üstüne almadan çıkarıyorum) yapıyorum ki daha da kalınlığa sebep olmasın.

Umarım anlatabilmişimdir.

3 yorum:

  1. Çok sevimli, iyi günlerde giysin kuzucuk...

    YanıtlaSil
  2. Dikkatimi ne çekti biliyor musunuz?: Yurtdışında yaşayan kızlar bizden daha becerikli. Bir bebek, bir iş, bir koca, 1 ev, 1 aile vs.. arasında kendimi yitirmiş buluyorum çoğu kez. Seçim yapıp yalnız kızıma %100 verim peşindeyim. Sizler tek başına doğurup tek başına büyütüp 1 den fazla çocuğa sahip olup, harika yemekler yapıp... Ne diyim. Önünüzde saygıyla eğiliyorum hanımlar. Buradan Tuguna ya Firdevs e de sevgilerimi yollarım. Muhteşemsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Biliyor musun neyi seviyorum son zamanlarda,
    genelde bloggerlardan takip ettiklerim sanki çekimlere, tanıtımlara kaptırmış durumda,
    kendi emeğinle böyle güzel birşeyle karşımızdasın ya o yüzden seni daha çok takip ediyorum, sanki dğeer katmak gibi...
    teşekkürler...

    YanıtlaSil