22 Eylül 2014 Pazartesi

# 2. gebelik günlüğüm # ileri düzey ultrason

İleri Düzey Ultrason Testimiz ve Novadünya'nın Cinsiyeti

Cuma günü gittiğimiz kontrolde Nova'nın cinsiyetini öğrendik ve o akşam yukarıdaki pinterestten bulduğum fotoğrafı instagramda paylaştım. Bu yazıyı yazarken de aynı pozu çekip koymak amacındaydım fakat henüz fırsat bulamadım. Yazıyı da kafamdakiler kaybolmadan yazmalıyım zira ikinci tecrübem olmasına rağmen bazı yeni bilgiler öğrendim.

Evet bebeğimiz bir erkekmiş, benim ve ablamın rüyası, babannesinin içine doğması, karnıma bakıp erkek diyen tüm tanıdık tanımadık insanların tahmini doğru çıktı. Ve beni görüp de kız diyen hiç olmamıştı. Çok sevindik elbette ama kız olsaydı yine aynı derecede sevinecektik biliyorum. Sanırım netleşmesinin getirdiği bir rahatlık geliyor insana ve tabiki de sağlıklı olduğunu bilmek mutlu ediyor. Daha önce beslenme-cinsiyet ilişkisi yazımda erkek olabilme ihtimalinden bahsetmiştim (

19. Hafta yazısında arkadaşımla ani bir kararla bir hastaneye gidip cinsiyetini öğrenmeye çalıştığımızı ama öğrenemediğimizi söylemiştim. Gittiğim doktoru tanımıyordum, karşıma ne çıkarsa farketmezdi nasılsa sadece ultrasonla baktıracaktım. Fakat her olayın belli bir nedeni varmış demek ki, şimdi o doktora gittiğime memnunum. O zaman ileri düzey test için nereye gitmem gerektiğine dair kafamda bir soru vardı. Doktordan tavsiye istedim iki yeri söyledi ama birisinin özellikle alanında çok iyi olduğunu en çok onu önerdiğini söyledi: Prof.Dr.Murat Yayla.

Tatile gitmeden önce, daha önce annemin evine yakın olan ve telefonla fiyat aldığım hastaneyi aradım. Aradan çok zaman geçmemişti ama meğer benim sorduğum dr hastaneden ayrılmış, sadece cts günleri çapadan gelen başka bir dr bakıyormuş ileri düzeye. Onu da ben eledim çünkü sadece tek bir günümüz boştu o da cuma günü, biz cts yolda olacaktık. Diğer önerilen iki yerden Murat beyin zamanı bize uyuyordu, ikşnci yer ise yine cts günleri o hizmeti veriyormuş sadece, dolayısıyla otomatik olarak Murat Bey oldu fakat nedense ilk andan itibaren içimden geçen de oydu.

İstanbul'da olsaydım sürekli doktorum olmasını çok isterdim çünkü hem ilgisi hem bilgisi açısından eşim de ben de tatmin olduk. Bir ön bilgi vermenin ardından, detaylı taramayı yaptı ve her ayrıntıyı bilmeyenlerin kolayca anlayabileceği şekilde açıkladı.

Çok şey anlattı ve konuştuk elbette, ancak bu yazıda bazı öğrendiğim birkaç konudan bahsetmek istiyorum.

Birincisi karnımın büyüklüğünün sebebi hakkında, meğer benim suyum çokmuş. Bebeğin içinde yüzdüğü suyu ölçtü, olması önerilen üst sınırdan biraz daha fazlaymış suyun miktarı. Tabi bu fazlalık göreceli bir durumdur, bazı doktorlar bunu makul bulabilir, ben tecrübelerime dayanarak fazla buluyorum ve nedenlerine bakılmalı dedi. Birkaç nedeni olabilirmiş.
1- bebeğin suyu yutma ve boşaltma döngüsündeki bir aksaklık olabilir hemen bakalım dedi ve bebeğin sindirim organlarını inceledi. Çok şükür bir sorun çıkmadı yani sebebi bebek değil.
2- gebelik şekerinin işareti olabilir. Şekeri dengelemek için vücut fazla su tutuyor olabilirmiş. Gebelik şekeri testi 24-28. haftalarda yapılmasına rağmen, benden vakit kaybetmeden test yaptırmamı istedi.  Çıkarsa diyet yaparak suyu normal seviyeye düşürebilirmişiz. 
3- hiç bir sebep olmayabilir, son zamanlarda aşırı su tüketmişimdir veya benim vücudumun yapısı böyle olabilirmiş.

Bakalım hangisi yakında göreceğiz.

Bir diğer konuşmamız da kordon dolanması hakkındaydı. Kızım 38+4 de suyunu patlatıp gelmeye kalkana kadar hiç sancı çekmemiştim. Son kontrolde pozisyon almadığı belli olunca (makat gelişi) hemen sezeryana alındım ve ameliyat sonrasında 4 kez dolanmış olduğunu öğrendim. Murat Bey, bebeğin en iyi yolu bildiğini, belki de daha fazla sarılı şekilde kalamadığı için doğumu başlattığını söyledi. Ve benim hep düşündüğümün aksine kordon dolanmasının bebek değil de anne yüzünden olabileceğini anlattı :(

Ben hep kızımın yaramazlığına dem vuruyordum ta ki bana hamileyken dans edip etmediğimi sorana kadar. Evet dedim ederdim. Peki şu hareketi yapar mıydın diye sordu: yürürken aniden bir yöne dönerek. Evet dedim, genelde acele acele iş yapmaktan olabilir. Yapma dedi. Biz aniden döndüğümüzde bebek suyun içinde ters yönde döner ve kendini durduramaz, bir kaç kere ardarda bu hareket olursa kordona birkaç kez dolanabilir dedi. Yani büyüklerimizin hep söylediği aman hamileyken yavaş hareket etmeli lafını açıkladı.

Bunları duyduktan sonra, o ana kadar Helo ile oyun oynamaktan, kutu kutu penselerle dönmekten ve kontrolden hemen önceki tatilde özellikle çok fazla onu kollarından tutup döndürdüğümden dolayı beni bir panik aldı. O da hemen baktı ve neyse ki kordon incelemesinde bir dolanıklık yoktu. Şimdi daha çok dikkat ediyorum.

Bundan başka Hollanda'da doğum ile ilgili konuştuk. Meğer kendisi stajını Rotterdam'da yapmış ve sağlık sistemlerini çok iyi incelemiş. Sistemi bizden çok bildiği için tavsiyelerde bulundu, doğrusu beni çok rahatlattı. Ayrıca ve tabi en önemlisi çok şükür Nova'nın gelişiminde herşey normal seyirdeymiş, bir sorunumuz çıkmadı. Rabbime şükürler olsun.

24 yorum:

  1. tebrikler GeCeciğim. Her annenin bir kızı olmalı derim hep ama her ikisi de olursa daha da iyi. İki cinsiyet birbirinden o kadar farklı ki, en iyisi yaşarken görmen :) Minik ablayı da öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım ben de merakla bekliyorum nasıl farklı olacağını

      Sil
  2. İnsanın kendini iyi hissettiği doktoru bulması gibi yok.

    Demek bir oğluş geliyor. Haydi bakalım Allah tamamına erdirsin, sağlıkla kucağına al:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah ilerleyen zamanlarda diğer süreçleri de paylaşırım buradan

      Sil
  3. Ne güzel işte her şey yolunda.Bu yavaş hareket etme benim fıtratımda yok nasıl olacak bakalım.Dediği gibi doktorun ben de dikkat edeyim.

    Sağlıkla yola devam

    YanıtlaSil
  4. HAYIRLI OLSUN, ALLAH TAMAMINA ERDİRSİN.

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler.
    Sağlıkla gelsin Novacık :) Her bebek gelişimi, tabiatı itibariyle farklı. Merak etme onlar kendilerini her şeyi hallederler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki kez hamilelik yasayınca bu fark daha da belli ediyor kendini ama annenin vücuduyla ilgili bazı şeyler değişmeyebiliyor

      Sil
  6. bir kız bir erkek çok güzel
    Yavaş hareket etmeye dikkat etmelisin :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle yapıyırum artık hep aklımda tesekkürler

      Sil
  7. hayırlı olsun gece, çok sevindim birkızbiroğlan candır :)

    YanıtlaSil
  8. Bilenlerden biriyim :D Ama ben ne karnının şekline ne başka şeye bağladım, sadece, çevremde 18 aylıktan küçük kızı olan yok azizim, yok işte :D Ama kız da erkek de aynı, ikisi de güzel, hem bu sefer de farklı bir heyecan olur belki, Allah hayırlısını, sağlıklı, şansı bahtı açık olanını versin Gece. Tekrar tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım, demek çevrendekiler için kız laneti var :) şaka bir yana bu yıl içinde gönlüne göre bir kuz arkadaşı olacağına inanıyorum mayanın

      Sil
  9. Tebrikler!!! Valla geçenlerde yeni bir diziye başladım, erkek karakterlerden birinin ismi Nova,sen koymadan önce hiç duymamıştım. İçimden geçirmiştim ismi duyunca meğer doğruymuş!!! Tebrikler ve sağlıkla gelsin Nova oğlan!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nova erkek ismiymiş zaten. Ben düşünürken de hep içimden erkek geçtiği için koydum çaktırma :)

      Sil
  10. çok sevindim canım hem erkek olmasına hem sağlığınıza. İki cinsiyeti de büyütmek güzel olsa gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım göreceğiz saç saça mı diz dize mi olacaklar merak ediyorum :)

      Sil
  11. Tebrik ederimmmm! çok sevindim. Akali diyeti olayı doğrı çıktı demek hımm.
    Gebelik şekeri çok sinir bişey! İnsülin vurmak beni deli ediyordu. Umarım şeker çıkmaz sende, ama olursa da insülin bebişe zararlı diil, doğumdan sonra da geçiyor zaten.

    Kordon dolanmasının anne yzünden olduğunu hiç bilmiyordum ve ben de hareketlerimi hemen azaltacağım. Hiç huyum değildir ama alıştırmak lazım kendimizi.

    Ben 16. haftada cinsiyet için gittim ve %80 kız dedi DR. Gelecek ay Tr ye gidicem inş orada da gitmek istyrm cinsiyet için :)

    2li testler yapılıyormuydu Hollanda'da? KAtar'da kesinlikle yok ööle bişi!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı olsunlar da cinsiyet önemli değil çok tebrik ederim seni de iki kız annesi olmak şahane. Evet ikili test yaptılar burda mutlaka oluyor. İnşallah tr de içine sindiği gibi kontrollerden geçersiniz

      Sil