11 Ocak 2014 Cumartesi

# aman dikkat # çocuklu yaşam

Çocuğunuzu YouTube İzlerken Yalnız Bırakmayın

Kızım bir süredir telefon ve tabletten youtube'u açmayı ve kullanmayı biliyor. Genelde bu anlarda sürekli başındayım ama bugün aklıma gelen bir konu beni oldukça huzursuz etti.

Biliyorsunuz bir video izlendikten sonra, ilgili videolar diye öneriler oluyor yanda. Bu önerilen videolardan birini seçip açarak kendi kendine izlemeye devam ediyor bazen. Her açtığı videoya bakıyorum ama baştan sona onunla birlikte izlemeyebiliyorum. Bu gün yine seyrettiği videoya benzer başka bir video açtı. Ancak video önizlemesi olarak görünen görsel ile videonun alakası yoktu. Emin olamadım iki kere denedim yine aynı. Çok şükür ki kötü bir içerik yoktu ama belli ki popüler yayınlardan prim kazanmaya çalışan biri idi.

Tabi bunu görünce aklıma binbir şey geldi. Videonun önizleme görseli çocukların ilgisini çeken bir şey konarak, başlığına yine böyle çizgifilm isimleri yazılarak, çocuklar kandırılabilir ve aklıma getirmek dahi istemediğim içerikler konabilir, eyvah eyvah. Hemen görüp kapasan bile birkaç saniye bile görerek iş işten geçmiş olabilir.

Buna önlem olarak neler yapılabileceğine baktım kabaca. Google çeşitli filtreleme teknikleri sunuyor ama bunlar bahsettiğim mevzu için yetersiz. Zira konu, etiket ve kanal gibi şeyler için bu kısıtlama. Benim bahsettiğim durumda ise yalancı etiketler, isimler geçerli. Gerçi spam olarak bildirildiğinde gereğini yapıyorlardır muhtemelen ancak mesela diyelim çocuklar başında kimse yokken izlediler ve kimse farketmedi, spam olarak da fişlenemeyecek bu durumda.

çözüm olarak aklıma, sadece ailenin izin verdiği güvenli kanalları açan bir filtreleme uygulanması geliyor. İzinli kanallar dışında uygun veya değil her video engellensin. Böyle bir imkan olabilir mi diye daha derin araştıracağım. Bir sonuca ulaşırsam yeniden paylaşırım. Sizin bildiğiniz bir yöntem var mı?

Çok paranoyak olmak istemiyorum ama elimden geldiği kadar çocuğumu güvende tutmayı isterim tabi ki. Youtube için bunu sağlamanın tek yolu, ya tamamen izlettirmemek ya da sürekli başında olup videoları kontrol altında tutmak gibi görünüyor. Sizce?


20 yorum:

  1. evde büyüyen birde çocuk varsa sorma...
    bizde güvenli int. araştırmasındayız.
    kesinlikle tek bırakmıyoruz bilg. başında ama sitelerde öyle garip reklamlar çıkıyor ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak onu yazmayı unuttum reklamlar da ayrı mevzu

      Sil
  2. Bunun kontrolu cocuk büyüdükce daha da zorlasacaktir muhakkak. Keske öyle etkin filtreler olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüdükçe ve inatları da arttkça daha zor :(

      Sil
  3. ben de çok rahatsızım bu husustan.. çözümü yazan olursa diye bekliyorum. ben de bişeyler bulursam paylaşacağım

    YanıtlaSil
  4. Ah abla sanki aklimdan gecenleri okudunda yazdın buraya. Ben oglum icin degilde kizim icin cok endiseleniyorum bu konuda. Bu aralar yoytubedan sevdigi seyleri acip izlemeyi ogrendi, herzaman basinda olamiyorum. Bununla ilgilu biseyler bulursan hemen yaz paylas olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşime de danışayım o daha iyi bilir şimdi yanımda değil soramadım henüz

      Sil
  5. Biz beğendiğimiz youtube videolarını indirip izletiyoruz. Bunun için programlar var. Eski bir bilgisayarı formatlayıp oğlana tahsis ettik. İnternet bağlantısı kapalı ve salonda duruyor. Youtube videosu izleyeceği zaman oradan liste yapıp izletiyoruz. Bitince de kendisi kapatıyor. Uzun süre interneti açmayı düşünmüyorum. Açtığımda da araştırıp çocuk ayarlarını aktif ederim herhalde. Bir de youtube ayarlarında belki çocuk ayarları olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Video kaydetme olayını biliyorum. İndirip kaydettiğimiz seriler var onları bolca izledi ama sıkıldı. Daha güncel olmalıyım demek ki :(

      Sil
  6. Ya bu konuyu sıklıkla düşünüyorum buaralar çünkü kızım gün geçtikçe telefona ve tablete merak salmaya başlıyor. Hamileliğimde çocuğumun elinde asla tablet olmayacak diyordum ancak öyle demekle olmuyormuş:(
    Tamam çocuklarımız teknolojiyle tanışsınlar, öğrensin devir teknoloji devri ama bu seferde nasıl kontrol edeceğim endişesi var.
    Gerçi sakıncalı yayınları istediğin kadar engellemeye çalış bazen senin elinde olamayabiliyor.
    Örneğin, Necrophilia anlatan bir film jenereği sinemada çocuk filminin ortasında yayınlanmaya başlamış. Ben jeneriğe bir dakika dayanamadım böyle birşey başıma gelse ne yaparım bilemiyorum.
    Youtube için belki kendi listeni oluşturursan biraz sınırlama gelebilir ama denemediğim için emin değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liste olsa da öneriler sunmaya devam ediyor bir de yazıya eklemedim ama her yerden çıkan reklamlar öncesinde çıkan reklamlar da hiç uygun olmuyor

      Sil
  7. Geçen hafta davetli olduğum blogger etkinliklerden biri Kuleli'de harika manzaralı Yakamoz Restoran'daydı. Bir kahvaltı eşliğinde Taylan Kümeli ile hem sohbet ettik, hem de kendisi ve İnanır Group yöneticileri bize LPG hakkında tüm detaylı bilgileri verdiler.

    YanıtlaSil
  8. Yorum yazdım ama neden bilmem silindi:( Bir daha yazacağım... iPad'e beğendiğiniz mini video ya da çizgi filmler indirip oradan seyrettirebilirsiniz. Fakat Youtube'u iPad'inizden tamamen silmeniz gerekecek. Malum zamane çocukları onlardan silmeden bir application'ı saklamak imkansız. Silmezseniz illa ki kendisi bulup yine açacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet videoları kaydetmek en doğrusu olacak gibi görünüyor

      Sil
  9. bir yolu olmalı mutlaka...geçenlerde 9 yaşındaki oğlumu otopsi yapan siteyi izlerken gördüm...anne bu nedir diye sordu,ben çığlık çığlıga...ya nedir bu bilgisayarlar,ıpadler...ben eski günleri özlüyorum...

    YanıtlaSil
  10. Önceden izlettiriyordum Super Simple Songs ;fakat baktım durumu kullanmaya başladı,yani açarsan yiyordu,açmazsan yemiyordu.Şimdi yok ettik ortadan tamamen.Bir de zararlarını da biliyorum,korktum,şimdilik hiçbiri yok.

    YanıtlaSil
  11. selam, otomobil koltuğunda durmadığında eline verdiğimiz ayfondan :P video izlemeye farkettiğimizde sadece kayıtlı olanları izlemesini sağladık derken " n' oluruz be " den sonra eline gazetelerden gelen giysi market ne broşürü varsa tutuşturur oldum " hımm bu güsel bu da güsell" diye diye dergi broşür bakmaya alıştı :D sıkıntı yaratıcak şeylere ulaşımı geciktirme taktiği uyguluyorum....Oğlum 14 yaşında daha yeni odasında laptop koydum...Evet bir çalışma odamız vardı ve dileyen kullanıyordu ama odasına yeni konuldu...Nekadar geç okadar anlamlı ve doğru kullanım mantığı ile gitmeli...ben eline hep zehir verdiğimi düşünüp anında başka fikir geliştiriyorum...Anlaşılacağı üzere hayatım çözüm üretmek üzerine dayalı...

    YanıtlaSil
  12. yorum ne oldu yahu :D umarım ulaşmıştır

    YanıtlaSil