7 Kasım 2013 Perşembe

# amsterdam günleri # Amsterdam'daki Günler

Amsterdam'da Bisiklet Yolu Kuralları

Aslında bu sadece Amsterdam için geçerli değil elbette, tüm Hollanda ve hatta bisikletin yaygın olarak kullanıldığı diğer ülke şehirleri için de geçerli. Mesela daha önce Macaristan'da da tanık olmuştum. Budapeşte'de pek yaygın olmasa da Szeged'de çok vardı bisikletliler. Bir yaya olarak ne kadar dikkat etmem gerektiğini daha o zamanlar anlamıştım. Amsterdam ise dünyada en çok bisikletin olduğu şehirlerden biri, daha önce bisiklet yığınları fotosu çekmiştim ama şimdi bulamadım, aşağıdakini internetten aldım.


 Yayalıktan bisiklet kullanıcılığına terfi edince, kurallara daha dikkat etmeye başladım haliyle. Geçenlerde sevgili Tüten ve ailesi bizi ziyarete geldiklerinde, şehri gezerken bisiklet yolunda neredeyse ezileceğinden bahsedince, özellikle turistik gezi yapmayı planlayanlar için bir yazı yazmanın iyi olacağını düşündüm.
genelde eşim olmadan sürüşe çıktığımızdan adam gibi bir fotomuz yok, bu da evden ayrılmadan önce

Amsterdam'da bisiklet yolları bazen otoyol ile yanyana olduğu gibi, bazen bir ara kaldırımla ayrılmış olabiliyor. Fakat her iki durumda kırmızı renkli asfalt veya taşla belirtilmiş oluyor. Kırmızı yol gördüğünüzde bunun bisiklet yolu olduğunu derhal anlamalısınız. Bir diğer unutulmaması gereken husus da trafikte önceliğin daima bisiklette olduğudur, ne yaya ne motorlu araç, daima bisikletlilere öncelik verilir.

Yaya olarak dikkat edilecek hususlar:
-Kırmızı yol gördüğünüzde yola atlamadan önce mutlaka sağınıza solunuza bakıp dikkat edin.
-kırmızı yol üzerinden yürümeyin
-Kırmızı yol üzerinde asla bekleme yapmayın, kaldırım muamelesi etmeyin.
-Bisiklet yolları sadece bisikletler için değil aynı zamanda motorsiklet ve motorsiklet benzeri motorlu araçlar için kullanılıyor. Dolayısıyla aniden bir motorsiklet gelmesi çok muhtemel.
-Bazen yaya geçitlerinde ışıklarda beklerken, asla kaldırımdan dışarı taşmayın (eğer ara kaldırımsa arkadan, kenar kaldırımsa önden mutlaka bisiklet ve motorsiklet geçebilir)
-Bebek arabaları ile gezerken, bebek arabasının bu yola taşmadığından emin olun.
-Yaklaşan bir bisiklet varsa, ben koşarak geçerim o gelene kadar demeyin, bisiklete panik yaptırmayın ve geçmesini bekleyin.
-Bisikletin size yol vermesini asla beklemeyin, durmazlar.
-Bisikletler sağa ve sola döneceklerini, döneceği yönde kol kaldırarak belirtirler. Köşede duruyorsanız bu işaretlere dikkat edin.
-Bazı yerlerde trafik lambaları gibi ayrıca bisikletler için de daha küçük olan lambalar bulunuyor, karşıya geçişlerde bu lambalara da dikkat edin.

Bisiklet sürerken dikkat edilecek hususlar:
-Mutlaka bisiklet yollarından gidin, kırmızı yol yok ise trafiğin akış yönünde yolun mümkün olduğunca kenarından gidin.
-Yol ağızlarında ve dönüşlerde mutlaka yavaşlayın araç gelip gelmediğini kontrol edin.
-Eğer bisiklet yolunda yavaş seyrediyorsanız, diğer bisikletlerin sollaması için sağdan gidin,
-Dönüşlerde arkanızdan araç gelsin ya da gelmesin mutlaka dönüş yönünü işaret eden kolunuzu kaldırın.
-Bir çok bisikletin aynı anda yolculuk ettiği yerlerde ani duruşlar yapmayın, tenha yerlere kadar bekleyin.
-Bisikletinizi park ederken, kilit ve zincir kullanın, bisiklet park yerlerine bırakmayı tercih edin.

Araç kullanırken dikkat edilecek hususlar:
-Bisikletler trafikte her zaman öncelikli olduğu için ortak yollarda seyrederken önünüzde bir bisiklet varsa mutlaka onu bekleyip, onun hızında arkadan gitmelisiniz.
-Uygun şartlar sağlandığında sollayabilirsiniz.
-Karşıdan gelen bir bisiklet varsa ona mümkün en  geniş yolu bırakacak şekilde sürmelisiniz.
-Dönüşlerde mutlaka bisiklet ve yayalara öncelik vermelisiniz, buralarda yavaşlayıp durmalısınız.
-Bisiklet sürücülerinin dönüş sinyallerine dikkat etmelisiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım turistlere faydalı olur, çünkü benim de az daha başıma geliyordu, bisiklet kazaları hiç de küçümsenecek şeyler değiller.


7 yorum:

  1. Helocan büyümüş maşallah..
    uzun zamandır sessiz okuyucunuzdum
    amsterdam çok merak ettiğim bir yer:)

    YanıtlaSil
  2. Hah işte beklediğim post, güzel olmuş, ellerine sağlık :) Miniğin kaskı süper ama hani senin kaskın bakiiim? ;)
    Biz de Maya'nın 1 yaş doğum günü için büyükanne ve dedelerden isteyeceğimiz hediyeyi dün belirledik, bisiklet arkası için hani kışın üstü de kapanabilen üçgen şeklinde minik arabacıklar oluyor ya, hah işte :) Baktık fiyat tuzlu, büyüklere yıkalım dedik.. Heyecanla bekliyorum valla.. O zamana dek kızımla bisiklet keyfi yapamayacağım ama 1 yaş başlamak için ideal sanırım. Bu bisiklet önüne ya da arkasına konan oturaklardan da düşünüyoruz ama o sanırım 1 yaş için erken, ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda kimse kask takmıyor ama ben daha alamadım internette bakıyorum çok pahalı geldi valla. Ucuzları ben beğenmedim ilk fırsatta alıcam, bakıyoruz sürekli. Ön koltuklara oturmaya basladığı andan itibaren koyabilirsin burda bir yası beklemiyorlar 6-7 aylık bebeler görüyorum önümüz kıs zaten belki baharda almıs olursun ve gezmeye baslarsınız. Harici vagon gibi şeyler ise bastan istemiştim ama çok pahalı, çok çocuklulara şart ama biz şimdilik almadık. Bir de onda çocuğun sakin oturması için bir bisiklet geçmişi olması gerekiyor bence, ön koltukla başlamanız iyi olabilir

      Sil
    2. Çocuklar bile kask takmıyor bu arada bu kadar rahatlar neyseki helo fazla itiraz etmedi

      Sil
  3. Aaahh ah.
    Bana da ne oluyor bilmem ama sizin Hollanda'ya taşınmanıza çok sevindim.
    Daha güzel olanakları var hepiniz için.
    O çiftlikler, o kasabalar, temiz hava, bisikletler.
    Çok şanslı bizim küçük Dila :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyadaki en mutlu çocuklar hollandada yaşayanlarmıs

      Sil
  4. hahaha aynen öyle :) yorum yazacaktım sen bahsetmişsin bile; ben hiç alışamamıştım kaç kere güray kurtardı beni. amsterdam deyince benim ilk aklıma gelen şey bisiklet :)

    YanıtlaSil