29 Ağustos 2013 Perşembe

# masha and bear # masha ve ayı

Masha i Medved (Masha and the Bear / Masha ve Ayı)

Eğer youtube dan çocuklar için videolar izliyorsanız bu videolara denk gelmemiş olmanız imkansız. Öne çıkan izlenme sayısı ile önerilen videoların başında geliyor çoğu zaman.

Bebeklere tv seyrettirilip seyrettirilmemesi konusunda yorum yapmayacağım. Diğer bir çok konuda olduğu gibi bebek yetiştirirken artık diğer anne ve babaların tercihlerine saygı duymak gerektiğini, her ailenin ve bebeğin şartlarının farklı olduğunu fazlasıyla idrak etmiş haldeyim. Bizim durumumuza gelince, Helo'yu tv den tamamen yalıtmadım. Gerçi 14 aylık olana kadar izledikleri sadece bizim seçtiklerimizdi çünkü tv yayını (uydu veya kablo tv) almamıştık. Biz de seyretmiyorduk yani. Gerçi biz evlendiğimizden beri (7 yıl oldu) hiç tv seyretmiyoruz sadece indirdiğimiz şeyleri seyrediyoruz.

Hollanda'ya taşınınca (3 ay oldu) ise kablo tv aldık ve her gün bir saat kadar, kulağı yeni dile alışması için yerel bir çocuk kanalı seyrediyoruz beraber. Onun dışında diğer kanalları biz de fazla seyretmedik henüz.

Fakat Masha ve Ayı'yı uzun zamandır seyrediyoruz. Tüm bölümleri defalarca seyrettik ve neredeyse ezberledik ikimiz de. Ancak her seferinde yine keyifle bıkmadan seyrediyoruz, sanki tılsımlı çok güzel.

Çok defa seyrettiğim için artı ve eksilerini (bana göre) yazmak istedim.

Sevdiğim yanları

- Dizi Rusça ama çok rahat anlaşılıyor. Çünkü işaret dili müthiş kullanılmış. Dizide ufak bir kız (Masha) ve bir de hayvanlar var. Konuşan sadece Masha, diğer hayvalar insanlaştırılmamış, işaret diliyle konuşuyorlar. Kızım bu işaret dilinden çok şey öğrendi. Konuşmaya başlamadığı dönemde oldukça yerinde kullanıyordu, hala parktaki aynı dili konuşmadığı çocuklarla rahat kaynaşmasında bunun etkisi olduğunu düşünüyorum.

- Ben çocuk filmlerinde, aşırı sevimli hayvanların veya hiç birşeye benzemeyen canavar görünümlü karakterlerin bulunmasından hoşlanmıyorum. Özellikle ufak yaşlarda, dünyayı keşfetmeye çalışan bebeğin algılarını yanıltacak gibime geliyor. Belki 4-5 yaşından sonra bunu algılayabiliyorlardır. Bu dizide tüm hayvanlar kesinlikle çok gerçekçi fakat az biraz da olsa sevimlilik katmışlar tabi.

- Hikayeler ve verilen dersler güzel. Şu ana kadar son çıkan bir bölüm hariç tüm bölümlerin faydalı ve öğretici olduğunu düşünüyorum. Gün içinde kızıma hani Masha böyle yapıyordu ya diye çok kez örnek verip anımsatıyorum. O kadar çok şey öğrendi ki bu diziden yazsam sayfalar tutar.

- Duygu zenginliğine sahip, her türlü duyguya yer verilmiş. Kızma, üzülme, şevkat, mutluluk vs. Birkaç bölümde Masha şımarık bir şekilde yalancıktan ağlıyor ve ilk başlarda bunu huy edinirse diye korkmuştum. Ancak şimdi aa Masha'ya bak senin gibi numaradan ağlıyor diyorum, sırıtıyor hanımefendi :) Olayın farkında yani.

-Süresi ideal. Bence 7 dakikalık süre bebeklerin dikkatini yoğunlaştırmaları için ideal. Aslında 7 dakika çok kısa bir süre olmasına rağmen o kadar çok şey oluyor ki, bazen Türk dizilerinde tek bir sarılma sahnesi 7 dakika sürüyor :p

-Görüntüler şahane. HD kalitesindeki animasyon diziyi her izlediğimde ayrıntılar beni benden alıyor. Işıklar gölgeler renkler. Bir de olayların geçtiği mekanlar çok güzel. Hele ayının evi yakında hayallerimdeki evin yerini alacağa benziyor.

- Daha çok şey sayılabilir ama başlıcaları bunlar

Sevmediğim özellikleri pek yok aslında. Demin dediğim gibi sevmediğim ve kızıma izletmediğim bir bölüm var onda ayı, Masha'nın dişini çok ilkel yöntemlerle çekmeye uğraşıyor ve Masha çok korkuyor ve çokça çığlık atıyor. Diş düşmesinin böyle sıkıntılı bir olay olduğunu düşünmesini istemem.

Dizide her bölüm ayrı bir konuyu ele alıyor, bağımsız seyredilebilir ama bazılarında eski bölümlere gönderme yapılıyor. En azından ilk seyredişte sırayla seyredilmesinde fayda var. Aşağıya bu gün kadar yayınlanmış bölümlerin youtube linklerini sırasıyla yazacağım. Hala oynuyor ve seyrek de olsa yeni bölümler geliyor.

Ha bir de aklıma gelmişken söyleyeyim, mesela Hollanda'daki çocuk kanalında dublajlı oynuyor ama kesinlikle orjinalinin yerini tutmuyor.

Masha ve Ayı Bölüm Listesi

1. Bölüm - tanısma
2. Bölüm kış uykusu
3. Bölüm 1. yılbası
4. Bölüm ilk görüşte aşk
5. Bölüm balık tutma zamanı
6. Bölüm kardaki izler
7. Bölüm kurtlarla doktorculuk
8. Bölüm telefon
9. Bölüm reçel günü
10. Bölüm buz pateni
11. Bölüm okul
12. Bölüm havuç bahçesi
13. Bölüm saklambaç
14. Bölüm kaza
15. Bölüm hemşire
16. Bölüm masha ve püre
17. Bölüm panda geliyor
18. Bölüm kirlenmek güzeldir
19. Bölüm resital
20. Bölüm kaplanla tanışma
21. Bölüm 2. yılbaşı
22. Bölüm hıçkırık
23. Bölüm sürpriz yumurta
24. Bölüm çin mantısı
25. Bölüm hokus pokus
26. Bölüm tadilat
27. Bölüm ressam
28. Bölüm satranç
29. Bölüm metal muzik
30. Bölüm vitamin
31. Bölüm uçan süpürge
32. Bölüm penguenin ziyareti
33. Bölüm Bahsettiğim diş çekme bölümü
34. Bölüm fotoğraf makinesi

Bunlardan başka Masha'nı tüm dizi boyunca konuşup oyuncaklarına masal anlattığı ve masalların da animasyon değil de çizgi film olarak gösterildiği bölümler yapmışlar. Bunlar henüz pek ilgisini çekmedi kızımın. 18 bölümlük hikaye anlatımının playlisti ise burada

12 yorum:

  1. Merhaba, Masha'yı en kızım kadar ben de seviyorum :) Tüm bölümlerini izlemedik henüz, dediğiniz gibi dublaja gerek olmaksızın rahatlıkla izlenebiliyor...

    YanıtlaSil
  2. öykü 2.5 yaşındayken falan takmıştık mashaya.her bölümünü ben de ezbere biliyorum.en çok da ayının dikiş diktiği mashayı yıkadığı bölüme bayılıyorduk.bir de müziğine

    YanıtlaSil
  3. Bayıldık hatta Ada dan önce biz izliyoruz :).

    YanıtlaSil
  4. Dediginiz gibi cocuklara tv seyrettirilip-seyrettirmeme konusu anne-babanin tercihi...Bizde Masha-i Medved'i kizim 9 aylikken seyretmeye basladik. Kizim cok severek seyrediyor hatta Masha'nin kullandigi bazi kelimeleri kullanarak kizimla konustugumda gulemeye basliyor. Begenmediginiz bolumle ilgili olarak da deginmek istedigim bir sey var:bence de kucuk yasta ki cocuklar icin uygun bi method degil. Ama ayni bolumu Masha gibi cok seker yiyen 5 yasindaki yigenim seyredince dislerini daha sik fircalamaya basladi. Tabi buna dis cekilme yontemleri degil, son kisimda Masha'nin her seker yemesinden sonra disini fircalamasindaki verdigi mesaj sebep oldu :D.
    Bu arada Masha-i Medved Ruslarin kulturunu yansitan bir film. MAsha'nin ortusu, semaver,receller hatta ayi bile ruslarin en cok sevdigi bir hayvanmis. Butun bunlari Rus bir arkadasimdan ogrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de okuduğum rus klasiklerinden semaver ve birçok kültürel eşyalarını biliyorum. Hatta ilk bölümü ilk seyrettiğimde vay be dedim adamlar ilk bölüme semaver ile başlamış. Diğer bir çok ayrıntı benzer köklere sahip oldukları için slovaklarla benziyor biz üç yıl slovakyada yasadık ve kızım da orada doğdu

      Sil
  5. İzleyenin müptelası olduğu bir animasyon. Her detay düşünülmüş animasyonda .Bunun yanında müzikleri de seslendirme de mükemmel. Maşa' yı Alina Kukushkina seslendirmiş ve bu da onun söylediği şarkılardan biri.

    http://www.youtube.com/watch?v=cVZs2WQAN-4

    YanıtlaSil
  6. bu yazınızı bulduğuma çok sevindim daha önce okumadığım bir blog önce mesaj yazıp sonra biraz da blogunuza bakıcam.
    biz masha ve ayı konusunda yeniyiz. İnternetten video yada çizgi film izlemiyoruz. geçen akşam kızım masal izlemek istedi yanda masha ve ayıyı görünce o seçti bakalım mı dedi ve böylece tanıştık bizde. Rastgele bölüm izliyorduk şimdi sayenizde sırayla seyretcez. Ben Türkiye'deki çocuk kanallarından biri yayınlasın istiyordum ama sizi okuyunca büyüsünün kaçabileceğini anladım.
    Teşekkürler sevgiler
    Nuray

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, bu çizgi filmi aslen Rus olan eşim bulup kızımıza izletmeye başlamıştı. Burada başka keşfedenleri bulunca sevindim. www.mashabear.com adresidne son çıkan bölümleri vs. takip edebilirsiniz. 2013 yılındaki bölümler biraz baştan savma geldi ama genel olarak çok severek izlediğimiz bir çizgi film serisi.

    YanıtlaSil
  8. Tesadüfen buldum bu yazıyı ve sizi..bu da benim yazım http://1deligibi.blogspot.co.at/2013/12/milska-ben-oyle-duyuyorum.html

    çok seviyoruz biz masha ve milşka'yı ...

    YanıtlaSil
  9. bizimde vazgeçilmezimiz bencede harika bir çizgi film kızım bayılıyor

    YanıtlaSil
  10. bizde tesadüfen keşfettik maşha ve ayıyı çok seviyoruz bencede harika bir çizgi film serisi kızım bayılıyor tavsiye ederiz

    YanıtlaSil