17 Ağustos 2013 Cumartesi

# blogger ipuçları

Bir Blog İçinde Yazı ve Görsel Aramanın En Basit Yolu

Yeni bir blogun tasarımı üzerinde çalışmaya başlayacağım. Tasarımında bir fotoğraf kullanmayı düşünüyorum ama bloguna koymuş olduğu görsellerden birini seçmek için tüm yazılarını tek tek görüntülemek benim için çok uğraştırıcı olacak. Ne yapsam acaba diye düşünürken, yıllar önce yazdığım bir yazı aklıma geldi.

Blogger bir dönem dynamic view uygulaması çıkarmıştı, şimdi bu özellik kumanda panelinde vurgulanmıyor ama hala çalışıyor. Bu yazıda farklı dinamik görüntülerin nasıl elde edileceğini yazmıştım. Her biri biraz farklılıklar içerse de topluca bakış yapmak için harika. Şimdi bunları kısaca özetleyeyim.

1- Flipcard Görüntüleme: Adres çubuğundaki blog urlsinin yanına /view/flipcard yazıldığında (kopyalayıp yapıştırın) o blogdaki tüm yazılar aşağıdaki gibi görüntülenir. Örnek olarak kendi blogumu verdim:

Bu görünüm şeklinde yazıların içinde resim varsa ilk resmi, yoksa başlığını gösteriyor, resimli yazıların üzerine gelince de dönüyor ve başlık çıkıyor. Bu yazı aramak için bence en ideal yöntem. Fakat resim aramak için ideal değil çünkü yazı içinde başka resimler varsa onları göremiyorsunuz.

2-Magazine Görüntüleme: Üstteki resimde de göreceğiniz gibi sayfanın yukarısında çıkan siyah çizgili menüde diğer görünüm şekillerine tek tıkla geçmek mümkün. Fakat ayrıca bir öncekinde olduğu gibi url yanına /view/magazine de yazılabilir. Bu durumda sayfanın görünümü şöyle:

Bu görüntülemede de yazı içeriklerine hızlıca göz atmak kolay oluyor.

3- Mosaic Görüntüleme: Burda da yine flipcard daki gibi bir mantık sözkonusu ama ayrıca yazı içindekiler de bir miktar okunuyor. Fakat hala tüm resimleri göstermiyor. Resimlerin ve yazıların görünümü farklı ebatlardaki kutucuklarla sağlanmış. url kısayolu /view/mosaic


4- Sidebar Görüntüleme: Burada tüm yazılar sidebarda küçk bir görsel ile listeleniyor. Tıklandığında yazının tamamı çıkıyor. Eğer aradığınız şeye dair kafanızda ufak bir bilgi varsa bu yol ile bulmak kolay olabilir. Kısayolu /view/sidebar


5- Snapshot görüntüleme: İşte benim aradığım buydu. Yazının içinde ne kadar resim varsa hepsi ayrı şekilde görülüyor bu seçenekte. Fakat bu durumda resim içermeyen yazılar görünmüyor. Sadece resimli yazılar var. Resim aramak için en ideal görüntüleme /view/snapshot kısayolu ile yapılıyor. Kendi blogunuza bu şekilde bakarsanız çok hoşunuza gidecek hepsini bir arada görmek.


6- Timeline görüntüleme: Burda da aylık gruplar halinde yazılar listelenmiş. Genelde yazılar text ağırlıklı olarak görüntüleniyor. Yazı aramak için ideal bir seçenek , kısayolu /view/timeslide


Doğrusu snapshot ile tam istediğim şeyi elde ettim ve tüm fotoğrafları görüntüledim, şimdi içinden seçmek çok kolay olacak.

3 yorum:

  1. Harika bir şey bu ya bu yazıyı alıp bloğumda paylaşabilir miyim süpermiş...

    YanıtlaSil
  2. :) diğer yazıdan buraya ışınlandım :) Dinsizin hakkından imansız gelir gibi birşey olmuş bu :)

    YanıtlaSil