29 Temmuz 2013 Pazartesi

# Amsterdam'daki Günler # ben

Yapraklı Enginar


Babam sevmediginden annem kereviz, enginar, brokoli gibi yemekler pisirmez, dolayisiyla evlenene kadar nadiren yedigim bu yiyecekleri evlendikten sonra duzenli olarak pisirmeye basladim. Ancak slovakya ile baslayan yurt disi maceramizda tum yemek duzenimiz altust oldu. Kimi yiyecekleri hala bulamiyorum. Enginari ise cok sevmeme ve onceden epey pisirmeme ragmen bulamadigimdan nerden baksaniz en az uc yildir hic yememistim. Gecenlerde markette sapli,yaprakli halini gorunce nasil pisirecegimi bilemesem de ozledigim bir yiyecege kavusma askiyla sepete ativerdim. Daha once hep soyulmus ve temizlenmis olanlardan aliyordum ama yaptigim arastirmalar sonucunda artik sadece yaprakli alacagim. Hem de artik nasil pisirecegimi cozdum :)

Bu yazida okudugum bilgileri kisaca paylasayim.

Oncelikle soyulmus enginarlar pek tavsiye edilmiyormus. Soyuldugu zaman hemen karardigi icin limonlu suda bekletilmesi gerekirmis. Ozellikle pazarlarda satilan ve tum gun suda bekletilip satilan enginarlar, o kadar cok miktar icin limon kullanilmasi hesapli olmadigindan bir cesit kimyasal suyun icinde bekletiliyormus. Ve bu da hic saglikli degil takdir edersiniz.

Yaprakli enginar satin alinirken sapindan tutup sallanarak tazeligi anlasilirmis. Eger taze ise sallanir, kart ise sallanmazmis. Ve genelde yaprakli halde tuketmek enginar taze oldugunada yapilmaliymis. Kart ise ayiklanmaliymis.

Benim aldigim enginarlarin sapi cok kisaydi, sallamayi denedigimde pek ise yaramadi belki de kartti bilmiyorum ama nasil ayiklayacagimi bilemedim. Oldukca zahmetli bir ismis ve internette bir cok bilgi var ama ben Dila'dan vakit bulamam diye, once haslayayim boylece kolayca soyarim diye dusundum.

Iki enginari duduklu tencereye koyup sadece su ilavesiyle hasladim. Pistiginde ise yapraklari soymadan once yemeyi denedim ve sahaneydi. Kartsa da yedik gitti.

Pistikten sonra yapraklar kolayca ayriliyor. Yapragin govdeye birlestigi yerde beyaz etli bir kisim oluyor. O kismi dislerinizle siyiriyorsunuz. Tabi oncesinde limon+zeytin yagi+tuz dan olusan bir sosa batirmaniz cok lezzet katiyor. Boyle tum yapraklar bitince ustte sac gibi tuylu bir bolge oluyor ve haslandigi icin kolayca siyriliyor (haslanmamis halde zormus) ve nihayet sonunda soyulmus satilan canak seklindeki enginar kalbi kaliyor, onu da sosla yiyoruz biz tamam.

Iki hafta ustuste alip yedik, Dila da bayildi. Resimde goruldugu gibi yapraklarini kendi basina gayet dogru sekilde yedi. Gecen hafta markette goremedim gorur gormez alacagim yine.

Enginarin dolmasi falan yapiliyormus yaprakli halde, dogrusu onunla ugrasamadim, bu sekilde cok cabuk oluyor ve lezzeti de guzel. Turkiye'de simdi zamani gecmis olabilir ama gorurseniz almanizi tavsiye ederim.

11 yorum:

  1. Canım afiyet olsun. Gurbette olmak sanırım en çok böyle zamanlarda zor oluyor.
    Özlediğin bildiğin memlekette her köşe başında satılan şeyleri yaşadığın yerde bulamamak zor:)
    Vallahi maşallah fıstık hapur hupur yiyor :)

    YanıtlaSil
  2. Annem de enginarın beyaz çanağından zeytinyağlı yapar. İçine garnitür koyup, limonlu ve unlu sosla. Ben de geçen gün konservesini alıp yaptım ama tazesi eminim çok daha lezzetli ve faydalıdır. Yarasın Dila'ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende önceden öyle yapardım çok güzel oluyor oyle de :)

      Sil
  3. ben bir türlü doğru dürüst pişiremem enginarı :((

    YanıtlaSil
  4. Enginarı çok severim ama annem yaptığında lakin ben hiç yapmadım :)
    buarada Dila nasıl sevmiş ,yemiş maşallah
    yarasın yedikleri

    bizimkilerin yeme ihtimali muhtemelen sıfır ,bazı yiyecekleri feci seçiyorlar maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tatlıyla arası hiç yok ekşi diye sevdi, genelde çok ayırmıyor ama diş dönemleri hiç birşey yemiyor o ayrı

      Sil
  5. Eline sağlık, bayılırım enginara, sabahın şu saatinde bile canım çekti:) Yarasın miniğe;)

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel fikir bende pek sevmem ama kızıma bende yapayım belki yer.Denemekte fayda var.Dilaya afiyet şifa olsun

    YanıtlaSil
  7. baklali enginar da harika olur, cok da yararli :) afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  8. Bende çanak olarak alıp yapıyordum, ama almam artık,
    kimyasal olayı hoş değil..
    yarasın Dila'ya:))

    YanıtlaSil
  9. AA hiç böyle yendiğini bilmiyordum. Kesin deneyeceğim.

    YanıtlaSil