28 Haziran 2013 Cuma

# bebeğin kendi yiyebilece yemekler # bebek yemekleri

Bebeğe Kendi Eliyle Yiyebileceği Yemek Önerileri

Erken mi geç mi bilemiyorum kızım 10. aydan itibaren tüm yemeklerini kendi yemek istiyor. Tabi eline ısıracak yiyecekler vermem 6. ayda başladı ama kendi yemesinden kastım tamamen kendi yemesi, ben beslediğimde ağzını açmıyor, beslememi istemiyor.

Bu durumda benim için, bu güne kadar en çok kafa yormak zorunda kaldığım süreç başladı. Her gün kendi başına elleriyle yiyebileceği ne pişirsem derdi. Kaşığı daha tutamadığı için, çorbalar, sulu mamalar tarih oldu. 

Aslında buraya yazacaklarım öyle nadir bulunan tarif ve fikirler değil. Fakat önceden pişirdiğim halde kendim bile ne pişireceğim sıkıntısı yaşıyorum ve aklıma gelmiyor. Bu yüzden kendim için bir not almak, benim gibi hissedenlere fikir vermek, yorumlarla ilaveler yapılırsa yeni ilhamlar almak için yazıyorum. Tüm fikirleri  aynı yazıya listeleyeceğim, bir sırası yok aklıma gelenleri yazıyorum. Zaten telefondan yazdığım için düzenlemek zorluyor.

Yumurta

>> Haşlanmış katı yumurta
>> çeşit çeşit omletler ( genelde peynir, ekmek kırıntısı ile karıştırıp yaptığım omlet, ekmek de içerdiği için kolayca yeniyor. Ufak parçalara bölüyorum tabakla önüne veriyorum)
>> rafadan pişmiş yumurta sarısına bulanmış mimik ekmek lokmaları
>> yumurtalı ekmek ( çırpılmış yumurtaya biraz süt veya yoğurt ekleyip, ekmeği bulayarak az yağda kızartıyorum, ufak parçalara bölüp veriyorum)

Sarma yiyecekler

>> zeytinyağlı veya kıymalı yaprak, lahana vs sarması. Sarma uzun ve ince olursa daha kolay yenebilir
>> yufka sarmaları. Sigara böreği şeklinde bir çok yiyeceği verebilirsiniz. Haşlanmış sebzeleri ezip peynirle ve uygun baharatlarla karıştırıp harç yapabilirsiniz. Yine tavuk ve sebze karşımını püre yaparak, kıymalı sebzeli harç hazırlayarak yapılabilir. Genelde harçları mümkün olduğunca zengin yapmaya çalışıyorum. Mesela sadece patates değil içine havuç, pırasa vs katmak daha vitaminli oluyor.

Sulu yemekler

Sulu yemekleri de tüketiyoruz elbet ancak elleriyle ısırabileceği veya tek tek alabileceği halde olmak kaydıyla. Bezelye, kuru fasülye, nohut gibi yiyecekleri susuz halde tabağına koyuyorum. Taze fasülyeleri uzun uzun ısıracak şekilde, yemeğin içindeki patates, havuç gibi şeyleri de tekli lokmalar büyüklüğünde hazırlıyorum. Genelde suyunu yemiyor ama nadiren yemek suyuna bandırılmış ekmek lokmaları da yiyiyor.

Et tavuk balık

>> tabi ki köfte en kolay yenebilecek hali etin.
>> minik doğranmış etler kavurma şeklinde pişirilebilir
>>biftek tarzı etleri genelde uzun uzun keserek veriyorum çubuk şeklinde yemesi daha kolay.
>> shinitzel tarzı tavuk ve balığı ufak lokmalar halinde 
>> diğer şekillerde pişmiş tavuk ve balığı yine yiyebileceği boyutlarda keserek veriyorum
>> ayrıca hem balık hem tavuktan köfte yapılabilir
>> tavuklar minik minik doğranıp az yağda kavurma yapılabilir
>> un+yumurta+su+kabartma tozu ile hazırladığım harca kuşbaşı tavukları bulayıp kızartıyorum, puf puf tavuklar oluyor, özellikle sarımsaklı baharatlı yoğurt sosu ile çok lezzetli oluyor.
>> bir önceki kızartma mantığı, mantar, karnıbahar, haşlanmış havuç gibi sebzelere de uygulanabiliyor.

Sebze köfteleri& mücver

Kızım, sebzeleri tabağında birkaç çeşit varsa önce onlardan başlayacak kadar çok seviyor ama haşlanmış halde sade sebzeleri pek sevmiyor. Neredeyse tüm sebzeleri uygun lezzette olanlarla karıştırıp mücver ve köfte yapıyorum ben de. Mücver yağda kızartıldığı için ağır oluyor derseniz top top şekiller verip fırında da sebzeli toplar yapılabilir. Sebze topları ile mücver arasındaki fark, elle şekil vermek için daha  fazla kıvam verici içermesi. Kıvam verici olarak un, ekmek kırıntısı, galete unu, haşlanmış pirinç kullandığım seçenekler. Bu yüzden mücver vitamin açısından daha zengin iken, fırın topları karbonhidrat açısından zengin oluyor. Onun dışında ikisinin de mantığı aynı, sebzeler rendelenir (ya haşlanıp ezilir) yumurta ve kıvam verici eklenir, uygun baharatlarla zenginleştirilir -ben çoğunlukla peynir de katıyorum-, pişirilir. Peki hangi sebze kombinasyonları mümkün yazayım.
>> patates havuç
>> patates havuç pırasa
>> kabak dereotu
>> kabak havuç
>> karnıbahar
>> karnıbahar havuç patates soğan (yada pırasa) 
>> ıspanak
>> ıspanak patates havuç
>> bezelye patates havuç
>> brokoli havuç patates
>> brüksel lahanası pırasa patates havuç
>> sadece pırasa ve peynir

Bütün kombinasyonlara biraz kıyma ilavesi de yapılabilir.

Meyve-kuru meyve

Eğer meyveler çok sulu değilse (elma, armut, muz..) ısırarak yiyeceği şekilde eline, sulu ise (portakal, mandalina, çilek, kiraz, ufak lokmalar halinde veriyorum. Sulu meyveleri bütün verirsem genelde gezerek yediği için aşırı batıyor heryer. 

Kuru meyvelerden kuru üzüm, yaban mersini ve ceviz favorilerimiz. Bazen badem (cevize göre daha sert zorlanıyor) , şam fıstığı da oluyor.

İçecekler

Eğer dökülmeyen bir bardak (suluk vs) varsa -ben bir çok suluk denedim en son tchibodan sert plastik kapaklı pipetli bardaklardan almıştım- kendi kendine içebileceği içecek seçenekleri

>> elbette süt, meyve suları ve ayran
>> malzemeleri iyice rondodan geçmiş cacık
>> meyve+süt veya meyve+ayran karışımlı shake ler. Ben bazen içine hindistan cevizi de katıyorum. 
>> limonata, ılık ve soğuk bitki çayları, yeşil çay, ice tea
>>meyvesi blenderdan geçirilmiş kıvamlı hoşaflar
>> yine birkaç meyveyi blenderdan geçiçerek elde edilmiş koyu kıvamlı taze meyve suları

Krep, börek, kek vs hamur işleri
>> sütlü yumurtalı krepleri minik daireler şeklinde ( uğraşmak isterseniz hayvan şekilli) yapabilirsiniz
>> her türlü kek poğaça kurabiye ( içeriği size kalmış), mümkün olduğunca zengin içerikli olursa daha iyi
>> minik gözlemeler, minik poğaçalar

Bu yazıyı günlerdir ilavelerle yazdım, şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sizin de unuttuğum fikirleriniz varsa bekliyorum.

Sevgiler, miniklere bol iştahlı günler :)



7 yorum:

  1. bizde bu kadar çeşit yok (8,5 aylık)
    keremin 2 dişi var. 7,5 ay - 8 ayda çıktı.
    elifde ise 9. ayda çıkmıştı ilk diş.
    bizde dişler geç gelince yemekde genelde sıvı - cıvık kıvamlı şeyler.
    sert şeylere cesaretim yok.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yazmışsınız ama benim kızım nerdeyse 3 yaşında bunların yarısını bile yemez maalesef çok seçici canının istediğini yer sadece maşallah heloya ne güzel yiyoyo bunları darısı benim kızımın başına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her zaman cok iyi yemiyor ama genelde asiri secici degil bir de ben elimden geldigi kadar sevecegi forma getirmeye calisiyorum ondan olabilir

      Sil
  3. Yağmur çok çektirmişti, Damla'da daha rahatım. Umarım zorlanmaz kendi kendine yemekte. Teşekkürler paylaşım için ;)

    YanıtlaSil
  4. Ada'da Dila gibi canım.Bir yoğurt yiyiyor, yer gök yoğurt:)
    Aman yesin de diyoruz tabi..
    Bu yazdıkların ilaç oldu bana.
    Evet biliyoruz belki ama aklına gelmiyor insanın.

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Elinize saglik benim kızimda kendi yemeği sevenlere hepsini deneyeceğim insallah

    YanıtlaSil
  6. Benim kızım da 13 -aylık hiç birşey yemiyor taneli çorbalarda öğürüyor . Artık ben zorla verincede bişeyleri kusuyor. Bende kendi haline bıraktım çok zor olsada. Kendimyiyor artık . Sabah kaşar peynirini minik bölüyorum omlet . Kaymak çok severek yiyor. Makarnaya bayılıyor.balığada Onun dışında bir şey yediremiyorum. Şaştım kaldım. Sadece çorba olarak mercimek içiyor. Birde ben karışık sebzeli yapıyorum mercimeği onu. Her günde mercimek makarna olmuyor . Ana yemek olarak kendi yiyebileceği fikriniz varmı. Köfte de yemiyor

    YanıtlaSil