27 Ocak 2023 Cuma

Diy Duvar Apliği

 Bu yazımda kablo ve elektrik tesisatı gerektirmeyen lambalardan bahsetmiş ve duvara mıknatısla yapışan düz bir model aldığımı söylemiştim. Hemen ardından bu lambalar için kendim bir aplik yaptım fakat ancak paylaşıyorum. Duvarımızın son hali şöyle: 


Bu duvar için aradığım görüntü ne çok modern ne de klasik bir şeydi. Doğal kağıt görünümü tarzı çok hoşuma gidiyordu. Bir gün pinterestte dolanırken balonun üzerine peçeteyi tutkalla yapıştırıp, kurumaya bırakılan küre şeklinde lambaderler gördüm. O doku çok hoşuma gidince benim de aklıma küreyi keserek yarım küre (veya başka şekilde) lambader yapmak aklıma geldi.

 Yöntem çok basit, istediğiniz boyutta bir balon şişirip üzerine sulandırılmış beyaz tutkalla peçeteleri yapıştırıyorsunuz. Bi fırça ile tutkalı sürerek balona yapıştırmak yeterli.

Ben biraz doku olsun diye katların arasına kekik koydum. Tohumlu kağıtlar gibi bir görünüm oldu. Bunu 5-6 kat yapıyorsunuz.



Peçetelerin işi bittikten sonra kurumaya bırakıyorsunuz. Bu birkaç gün sürdü. Saç kurutma makinesiyle kurutmadım çünkü balonun içindeki hava ısınınca genişlerse ve kağıtlar esnerse bozulursa diye riske girmedim. Fakat şimdi çok farkedeceğini düşünmüyorum, kurutma makinesi denenebilir.


Kuruyunca balonu patlatıyorsunuz ve çıkarıyorsunuz. Küre şeklinde bir kağıdınız oluyor. Ben bunu üçgen gibi kestim. Ama aslında tabi tam üçgen gibi değil çünkü yuvarlak şekilli bir kağıt bu. Daha çok yarım koni gibi diyebiliriz. Kenarlarına güçlü yapıştırıcı ile bambu chopstick leti yapıştırdım (evde vardı) ve arkasına tel gererek eğimini ayarladım.


Çok içime sindi. 

Duvara mıknatıslı lambayı yapıştırmıştım. Arkasına taktığım tel lambaya takılıyor ve düşmeden duruyor, zaten çok da hafif. Yani duvara ayrıca montaj yapmadım. İstenirse yapıştırılabilir veya telden bi askı falan yapılıp çiviye asılabilir. 

Tek pratik bulmadığım nokta aldığım lambalatın kumanda ile değil üzerindeki düğmeyle açılıp kapanması. Yine çok zor değil ama elimi sokup açmam gerekiyor. Ancak bunlar çok pahalı ürünler değildi, ilk fırsatta kumandalı olanlarından alacağım ve bunları da dolap içlerine takacağım (harekete duyarlı otomatik açılan modu da var- yani kapak açılınca yanacak). Siz en başta kumandalısını tercih edebilirsiniz.

Yine bu kağıtla istediğiniz şekilde tasarımlar yapabilirsiniz. Katmanların arasına çiçek yaprak gibi bitkiler konabilir, veya renkli peçeteler ile renkli, isterseniz suluboya gibi hafif renk geçişleri içeren lambaderler yapabilirsiniz. Sadece sizin hayal gücünüze kalmış. 

2 yorum:

  1. Ayyy süper görünüyor. Ben hazır aplik alıp içine lamba yapıştırmayı düşünüyorum yatak odası için aslında ama bu da çok kolay ve güzel bir yöntemmiş. :)

    YanıtlaSil
  2. çok hoş olmuş eline sağlık bayıldım fikre

    YanıtlaSil