9 Aralık 2021 Perşembe

Tebeşir Boyası - Chalk Paint- Krijt Verf

 Tadilat dosyasının yazımı, araya giren bazı işler yüzünden yarım kaldı ama tamamlayacağım. Şimdi ise araya sıkıştırdığım bir işi yazacağım : sehpa yenileme!




Çok uzun zamandır aklımda olan bir işti bu ancak bir türlü sıra gelmiyordu. Fakat ben arkaplanda bilgilerini topluyor, nasıl yapacağımı ufak ufak araştırıyordum. 

Daha önce bir köşe dolabını boyama tecrübem olmuştu. Bu dolabı boyamak için kullandığım boyayı türkiyedeki bir yapı marketten almıştım. İstediğim rengi söyledim (ıhlamur yeşili) onlar da hazırlayıp verdi. Öncesinde zımparalamamı söyledilerdi ama ben zımparalamadan birkaç kat sürerek yapmıştım. Fakat çok kolay değildi, fırça izleri kalıyor ve zor kapanıyordu. Kuruması da uzun sürüyordu. O zaman sorgulamamıştım ama şimdi anlıyorum ki o boya akrilik boya yani yağlı boya idi. 


Aradan zaman geçti ve ben makeover sayfalarında bazı boya isimleri duymaya başladım. En çok duyduklarım Annie Sloan ve Rust Oleum idi. Bu boyaların üzerinde furniture paint (mobilya boyası) falan yazıyor ama sonradan anlayacağım üzere, bu markaların aslında bir çok farklı türde çeşidi varmış (duvar, mobilya vs için ayrı ayrı) ve mobilya için olanların asıl özelliği chalk paint olmasıymış. Bu bilgiyi edinince aslında sadece bu markaların değil, neredeyse her ülkenin kendi ürettiği chalk paint’ler olduğunu görüyorsunuz.

Chalk paint nedir diye aratınca, Annie Sloan tarafından üretilmiş, kolay kapatan, çabuk kuruyan, mat görünüm veren bir boya diye açıklama çıkıyor. Sanıyorum içinde tebeşir tozu var ve bu kapatıcılık özelliğini arttırıyor. Chalk paint uygulamadan önce mobilyaya hiç bir zımparalama işlemi yapmaya gerek kalmıyor. Ben de sehpayı boyarken tecrübe ettim, başka bir marka olmasına rağmen çok çabuk kurudu ve çok iyi kapattı. Üstelik hiç koku olmadı. 


Bir kaç hafta önce Action’un deco craft bölümünde küçük bir şişede bir chalk paint bulup almıştım. Çok merak ediyordum. Ve onunla siyah renkteki eski bir vazoyu boyadım. Bu boya aynı zamanda beton görünümü veriyordu. Sonuç gayet hoşuma gitti.

Sonra kızımın odası için bir sehpa yaptık(üstteki foto). Kırık sandalyenin bacaklarına bir döner servis tahtasını monte ettik. Üstteki ahşap rengi değiştirmek istiyordum ve bu yüzden onu vazoyu boyadığım beyaz chalk paint ile boyadım. Ancak pembe yapmak için, yağlı boya tablosu yapmak için kullanılan mini tüplerdeki yağlı boyalardan biraz pembe ekledim. Çok kolay kapandı ve hızlıca kurudu.

Gelelim ilk fotodaki orta sehpaya. Masif ahşap olan sehpanın öncesi fotosunu çekmeyi unuttum zira boyama konusunda çok heyecanlıydım ama aşağıdaki fotodan biraz anlaşılıyordur, çocukların gazabından gayet fazla nasibini almış bir sehpa idi. Her türde hiç çıkmayan boya lekeleri, ezik noktalar falan vardı. Sehpayı yıllar önce yine ikinci el almıştım ama hem büyüklüğü hem kullanışlılığı sebebiyle değiştirmek istemiyordum. Çekmecesi ve alt rafı epey eşya topluyor ve stilini beğeniyorum. Bu yüzden yeni bir sehpa almak yerine boyayıp yenilemek öncelikli tercihim oldu.

Bir kaç gün boyunca internetten istediğim renkte bir chalk paint bulmak için araştırma yaptım. Fakat online alışverişler biraz riskli oluyor, fotoğraflardan renkler doğru çıkmayabiliyor ve ben yorumlarda aynı renk değil yazısını görüp neredeyse vazgeçmiştim.

Pes ettiğimin ertesi günü başka bir alışveriş için Action’da iken yeni gelmiş bir boya gördüm, adı: Home Vision Furniture Chalk Paint. Fiyatı o internette arattığım markaların yarısı ve rengi de tam istediğim renk idi. Denerim beğenmezsem kullanmam deyip aldım. Boyayı açtığımda tam aradığım renkte olduğunu görünce bi hevesle boyayıverdim. 


Sehpada temel olarak bir kat boya var sadece üst ve bazı iyi sürülmemiş yerlere bir kat daha sürdüm. Çarçabuk kurudu ve kullanmaya başladık. 


Bahsettiğim chalk paint markalarını yazarsanız, internette bununla ilgili pek çok video göreceksiniz ve videoların bazılarında son aşamada bir wax sürüldüğü görülüyor. Bu bir çeşit mobilya yağı (furniture wax) ve kaygan parlak görünüm veriyor. Kullanırsanız şeffaf yani clear yazanlardan almalısınız.


Bu fotolarda wax uygulanmış değil (bu yüzden mat) henüz almadım ama alıp sürmek istiyorum. Fakat kullanmaya başladığımız için ıslak bezle falan sildiğim halde bir şey olmadı. Kaygan bir yüzeye sahip ve sanırım bu şekilde de kullanılabilinir.


Çok eskiden mobilya boyasında genelde eskitme tarzı tercih ediliyordu ve boyadan sonra köşeler kenarlar zımparalanıp boya aşındırılıyor, üzerine de wax geçiliyordu. Fakat şimdi moda değişti ve hiç eskitme uygulamadan çok farklı renk seçenekleriyle harika tasarımlar çıkarıyorlar. 

Özellikle instagram etiketlerinde boyaların isimlerini veya chalk paint diye aratırsanız çok sayıda örnek göreceksiniz. Hatta türkiyenin de artık bir kendi chalk paint markası var onun hesapları da yardımcı olacaktır : Cadence Türkiye.

Bir de çalışmalarına bayıldığım şu hesabı paylaşayım 

Gerçekten bu tür boya ile bir şey boyamak o kadar kolaymış ki, şimdi evde neyi boyasam diye düşünüp duruyorum☺️

Bu boyayla duvar da dahil her türlü yüzey boyanabiliyor. Evdeki eşyaları atmadan önce bir daha düşünün derim..



2 yorum: