24 Temmuz 2019 Çarşamba

Her Yerde Hatıran Var

Bu akşam geç saatlerde Tekirdağ’dan İstanbul’a baba evine geldik. Yol boyunca eve giriş anı nasıl olacak diye kafamda dönüp duruyordu. Aslında nispeten iyi idare ettik annemle, annem kendini işe vurdu. Su bekleyen çiçekler, dolaba konması gereken yiyecekler diye diye evin içinde pire olmuş uçuyordu. Bense yıkanacak çamaşırları ayırıp salona gittim ki, kızım üçlü kanepenin ortasında oturmuş, gözleri yaşlı kıpırtısız duruyordu. Ne oldu annecim dedim, özledim dedi. Baksana terliği orada, her zaman giydiği gömleği şurada duruyor dedi. Dedemi özledim anne. Sonra sarılıp usulca ağladık...

Şu anda 23 temmuzu 24’e bağlayan gecenin tam ortasındayım. Bloğuma sabahında yazı yazdığım 8 temmuzun akşamüstü saat 5 sularında, babam kendini iyi hissetmeyerek ambulans istemiş ve ambulansa yürüyerek gitmiş. Hastaneye vardığında fenalaşmış ve yoğun bakıma alınmış. Pazartesi aldığım bu haberden sonra çok önceden aldığım perşembe günü olan uçuşuma kadar günler geçmek bilmedi. Ama dualarımız işe yaramış, babam kendine gelmiş, normal odaya çıkacak, tedavisine orda devam edecekti. Çünkü pazartesiden sonraki her gün güzel haberler gelmişti. Perşembe istanbul’a cuma tekirdağa vardım. Cuma günkü görüş saatini kaçırmıştım ama nasılsa yarın normal odaya çıkacaktı, çoluk çocuk ziyaret edecektik.

Cumartesi sabah ablamın telefonunda hastaneden gelmiş kaçırılmış çağrı... Sonra ikinci numara dayıma ulaşılmış, hastanız yine fenalaştı bir gece daha yoğun bakım... İçimiz huzursuzlandı ne oldu neden diye, saatini beklemeden hastaneye vardık. Zar zor yoğun bakım hemşiresinden bilgi aldık, sabaha karşı fenalaşmış, kalbi durmuş masajla gelmiş, şimdi makinaya bağlı, durumu ciddi!!!

Görüş saatini zor bekledik bu sefer önce ben sonra ablam 5 dakikalık görüş iznini paylaştık. Babacım ben geldim, hepimiz burdayız dışarda, seni bekliyoruz, çıkınca çocuklar da gelecek, seni çok özledik, seni çok seviyorum desem de içimden şu da geçti engelsizce; “ babacım eğer beni bekliyorduysan geldim gördüm seni, şimdi uçabilirsin istediğin yere” Fakat bunu içimden geçirdiğim için kendime kızdım, çok kızdım. Neden öyle düşündüm diye. Uyutulmakta olduğu için brni farketmedi, gözleri yarı açık tavana bakıyor, düzenli bir hıçkırık gibi kısa soluklar alıyordu. Bunu boğazından giren hortuma bağladım ama sonradan herkes canı boğazında takılı kalmış diye yorumladı. Başı hariç her yeri beyaz ve soğuktu, hemşirenin kızacağını bile bile eline dokundum. Beni hissetsin istedim, muhtemel ki beni ve sonra da ablamı duydu.

Görüş bitince doktordan bilgi aldık, solunum yetmezliği ve kalp sorunu yormuş babamı. Ciğerleri bitikmiş, ne olacağını söyleyemezmiş ama iyi olsa bile işi zormuş.

Hastaneden eve geldik, azıcık oturduk, ben yeğenimle akşam yemeği alışverişi için markete gittim, eve varmamıza çok az kalmıştı ki diğer yeğenim yolda bizi buldu, hastaneden haber vardı. Biz gittikten sonra babam yine fenalaşmış, üç kere kalbi durayazmış, üçüncüde artık kurtarılamamış. Tarih 13 temmuz, tam da 13 ocak doğumlu oğlumun 4,5 yaşını doldurduğu gün. Çünkü daha hollandada iken ananemlere gidince orda doğum günümü yapalım diye sayıklamalarının ardından, tamam 13 temmuz senin yarı yaşın, o gün yaparız dediğim gün.

14 temmuz pazar, günlerdir sıcak olan tekirdağ havasının ağlaması eşliğinde babamı hep istediği topraklara gömdüğümüz gün. Bu günden sadece iki hafta önce, rahmetli amcamın torununun düğünü için tekirdağa gelmişlerdi. Biz hollanda’dan gelene kadar orada kalacaklar sonra istanbul’a geçeceklerdi. Açık havada olan düğünde biraz üşütmüş, zaten çabuk üşürdü, öksürmeye başlamış. Ablamın ve annemin tüm ısrarlarına rağmen doktora gitmemiş (ki bu çok anormal bir durum onun için, normalde beni götürmüyorsunuz diye kızardı). Sonra ambulansı kendi istemiş, ambulansa doğru annemle yürürken, allah bilir demiş. Yoğun bakımda ilk gün ve son gün hariç hep kendindeymiş ve hatta şakalar yapmış. Ama demek ki vakti saati böyleymiş, 5 günde gidiverdi 😔

Şimdi düşününce bizi ne yordu ne de fazla üzdü babacığım. 5 gün boyunca biz kötü ihtimalleri de düşündük tabi. Umudumuz hep vardı ama kaybetme fikrini de göz ardı edemedik. Aniden kalp krizi kayıpları gibi şok yaşamadık mesela. Ne de uzun zaman hasta yatıp acısına dertlenmedik. Hepimiz bir şekilde veda edebildik. Hayatta olduğu kadar naif bir veda yaşattı bize yine. Ve babam bu dünyadaki en iyi babalardan biriydi. Üç kızını gözünden sakınırcasına, ne varsa onlar için harcayarak,  ne fiziken ne de sözle bize bir fiske dahi vurmayarak büyüttü. Gözlerimize bakarken gözleri titrerdi. O kadar çok seveni vardı ki, tüm mahallenin dedesi, babası, komşu amcasıydı. 85 yaşında  öldü ama gören 60 sanırdı, çocuklar tepesinden, kucağından hiç inmezdi.

Kızıma dediğim gibi, sana veda etmiyorum, zaten hatıran her yerde, anılarımız hep içimde.İnanıyorum ki bir gün yine buluşacağız.


20 yorum:

  1. Başınız sağ olsun.Nurlar içinde uyusun.

    YanıtlaSil
  2. Allah rahmet eylesin babacığına. Siz geride kalanlara sabırlar versin.

    YanıtlaSil
  3. Allah rahmet eylesin, Allah sizlere sabırlar versin. :(

    YanıtlaSil
  4. Allah rahmet eylesin size de sabrı cemil versin :(

    YanıtlaSil
  5. Gece... Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın babacığın. Allah sizlere sabır versin, arkada kalanlara sağlıklı uzun ömürler versin inşallah...
    O kadar üzüldüm ki. Yine nasıl naif anlatmışsın şu acıyı bile. Yetiştirdiği iyi çocukları sayesinde amel defteri kapanmayacak rahmetlinin, ne mutlu ona, ne mutlu size...

    YanıtlaSil
  6. Başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin Gece... Sabırlar diliyorum..

    YanıtlaSil
  7. Allah rahmet eylesin... mekanı cennet olsun...
    Geride kalanlara sabrı cemil versin...

    YanıtlaSil
  8. Canım Gecem, okurken ben de ağladım, hiç tanımadığım halde babacığının ardından. Allah mekanını cennet etsin, huzur içinde uyusun. Çok güzel bir yaşam ve böyle demek doğru mu bilemedim ama yine de temiz, huzurlu bir ölüm olmuş. Allah sizlere sabır versin. Çok sevgiyle sarılıyorum..

    YanıtlaSil
  9. Basiniz sagolsun. Gittigi yerde cok ama cok mutlu olur dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Başınız sağolsun, Allah sizlere sabır versin. Annenizin çok desteğe ihtiyacı olacaktır, neyseki kızları varmış. Yazınızın okuyunca babamın ölümünü hatırladım. Ani kalp kriziyle başka bir ilde katbetmiştik,eve geldiğimizde yataktan pijamaları çıkmıştı. Hatırladıkça içim sızlar. Allah rahmet eylesin hepsine.

    YanıtlaSil
  11. AHH :( başın sağolsun huzur içinde yatsın dilerim...

    YanıtlaSil
  12. Allah rahmet eylesin.. Acınızı yürekten paylaşıyorum.. Rabbim dayanma gücü versin..

    YanıtlaSil
  13. Başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin. Size ve ailenize sabır dilerim.

    YanıtlaSil
  14. Başınız sağ olsun. Allah sabır versin.

    YanıtlaSil
  15. Allah taksiratını affetsin, sizlere de sabır versin...

    YanıtlaSil
  16. Allah rahmet eylesin, size de sabırlar versin.

    YanıtlaSil
  17. allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah allah sizlere sabırlar versin...

    YanıtlaSil
  18. Başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil