1 Temmuz 2016 Cuma

# Doğa günlüğüm

Doğa Günlüğüm #2

Instagram hesabımda daha önce paylaşmış olduğum görsel ve bilgileri oradan aynen buraya alıyorum. İşte ikinci seri...

*****

Latince adı:Muscari armeniacum 
Yerel adları: Dağ sümbülü, gavurbaşı, arap sümbülü, mavi salkım 🌱🌱
Şu isim meselesi çok kafa karıştırıcı gerçekten 😅 Bazı yerlerde yaban sümbülü denmiş ama bu aynı zamanda kedi nanesi diye farklı bir çiçeği de temsil ediyor ki hiç alakası yok bu iki çiçeğin. Yaygın adı #dağsümbülü , biz de öyle diyelim.
🌱🌱
Kısa bir vikipedia alıntısı:
Dağ sümbülü (Muscari neglectum), Hyacinthaceae familyasından bataklık alanlar ve tarlalarda yaşayan soğanlı ve otsu bir bitki türüdür. Koyu maviden siyahımsı maviye değişen üst kısmı beyaz aşırı yayılıcılığı ile bilinir. Boyu 35 cm'ye kadar olabilir. Şubat-Mayıs aylarında çiçek açar.
🌱🌱
Tıpkı diğer dağ sümbülü türleri gibi gruplar hâlinde bulunurlar. 20-40 çiçek tek bir salkımda toplanır. Bu bitkinin çiçekleri çok miktarda balözü salgıladığından arılar için çok değerlidirler.
🌱🌱
#dağsümbülü #gavurbaşı #flowers #çiçek #doğa #nature #doğagünlüğüm #sümbül


******

Kartopu çiçeği. 🌱🌱Ağaç kadar büyüyebiliyor bu çiçek. Beyaz kartopu şeklinde çiçekleri var, kokusuz. Latince adı #viburnum ingilizcesi #snowball olarak geçiyor. #kartopu #çiçek #doğa #doğagünlüğüm #nature #flowers #snowballflower #whiteflower

Kartopu çiçeğinin yakından görünüşü.🌱🌱 Görünüm olarak ortancaya benziyor ama çok farklı. Özellikle yaprakları daha narin, çiçeği de daha yumuşak. #whiteflower #snowballflower #flowers #nature #doğagünlüğüm #kartopu

******

Kedi nanesi. 🌱🌱
Her gün yürüdüğüm yol üzerinde büyük öbekler halinde naneye benzer otlar görüyordum. Kokusu da aynı nane gibiydi ama toplayıp eve götürünce, birazcık da tadına bakınca nane olmadığını anladım. Onların gerçek nane olmadığına eminim ama kedi nanesi mi yoksa yarpuz (yabani nane) olduğundan emin değilim. Bu ikisi görünüm olarak birbirine çok benziyor ancak latince adları farklı.
🌱🌱
Bu fotoğraftaki #kedinanesi Kediler yediklerinde sarhoş oluyorlarmış 😀 İngilizce adı #catmint latince adı #nepeta 🌱 Kırlarda yaygın olarak görülüyor.
#doğagünlüğüm #nature #doğa #çiçek #flower

******
Bu da benim çektiğim #kedinanesi fotoğrafım. 🌱🌱 Vikipediaya göre oldukça faydalı bir bitkiymiş:
Nepeta terlemeyi sağladığı için çoğu zaman bitkisel çay olarak kullanılır. Orta yaştaki kişiler için sinirlilik, grip, ateşlenmelerin önlenmesinde kullanılır. Bunların dışında ağrılı mesane iltihabı sendromlarında, ishal, kolik ve bazı çocuk hastalıklarını iyileştirdiği, prematüre doğumlar ve sabah bulantılarını önlediği iddia edilir. Saçları kuvvetlendirdiği ve hızlı büyümesini sağladığı söylenmesine rağmen, kanıtlanamamıştır. Bazen lavman olarak kullanılır.

Bitkisel ilaç olarak, Catnip sinir yatıştırıcı müsekkin ve antispazmodik olarak kullanılır. Ayrıca uykusuzluk, stres, adetle ilgili kramplar, öksürük ve bağırsaklara ait rahatsızlık gibi bulguları hafifletmek için kullanılır.

Iowa State Üniversitesinde yapılan bir çalışmada Nepeta cataria'nın bitki yağı olarak elde edilen saf nepetalactonenin, haşere kovucu olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Püskürtülen sineklerde 10 kat etkili olduğu tespit edilmiştir.

#napeta #catmint #kedinanesi

********

Kırlarda çok yaygın görülen minik sarı çiçekler... Sanki sarı bir örtü örtülmüş gibi görünen tepeler... Bu pıtırcık çiçekler kırları düğün gibi süslüyorlar. Bu yüzden olsa gerek adı #düğünçiçeği imiş. Yaklaşık 400 alt türü bulunuyormuş. İngilizce adı #buttercup latince adı #ranunculus 🌱🌱 vikipedia bilgisi ise şöyle
Düğün çiçeği, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından Ranunculus cinsini oluşturan yaklaşık 400 kadar türü bulunan otsu bitki türlerinin ortak adı.

Genellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenen düğün çiçekleri yaz boyunca geniş koloniler oluşturarak alanı işgal eder.

Düğün çiçekleri bazı Lepidoptera türlerinin larvalarının besin kaynağını oluşturur. Bazı türleri gösterişli çiçekleri için bahçecilikte yetiştirilir. Parlak renkli büyük çiçekli çeşitleri geliştirilmiştir.

#ranunculus #ranunculuslove #doğa #doğagünlüğüm #kırçiçekleri #sarıçiçek #çiçek #flower #düğünçiçeği #buttercup #wildflowers


*****

Kırlar gelinciklere durduysa madem, biraz bilgi verebiliriz :) 🌱🌱Gelincik adını Türk gelinlerinin ağırlıklı olarak kırmızı giymesinden alıyormuş. Fakat turuncu sarı ve beyaz gibi renklerde de mevcut. Bozcaada'da şerbeti yapılırmış.🌱🌱 Latince adı: Papaver rhoeas, ingilizce adı poppy flower. #poppy #poppyflower #gelincik #çiçek #flower #doğa #nature #doğagünlüğüm #wildflower #kırçiçeği






1 yorum:

  1. Kartopu çiçeği çocukluğuma götürdü beni. Bahçemizde vardı, arada toplayıp öğretmenimize götürürdük :)

    YanıtlaSil