18 Kasım 2015 Çarşamba

# Annelik # bebeğin ikinci gecesi

Bir Bebeğin İkinci Gecesi

Uzun zaman önce aşağıdaki yazıyı okumuş ve çevirmek için not almıştım. Fırsat bulduğum zamanlarda kısa kısa çevirdim ve şimdi yayınlıyorum. Tüm yeni annelere gelsin. Yazının orijinali burada http://kellymom.com/ages/newborn/bf-basics/second-night/

---------------

Yeni bir anne olarak 24 saati geride bıraktın... Belki başka bir çocuğun daha var, ama yine de tekrar yeni bir annesin. Ve şimdi bebeğinin ikinci gecesi.

Birden bire, miniğin son 8,5-9 aynı geçirdiği o sıcak, rahat ve bir miktar yoğun karında artık olmadığını farkediyor, dışarısı ne kadar da korkunç. O tanıdık kalp atışları, plesanta damarlarının hışırtısı, ciğerlerin yatıştırıcı sesi, bağırsakların rahatlatıcı çağıltısı artık yok. Bunun yerine beşiğin içinde yatıyor, bir bez, bir tişört ve battaniye ile kuşatılmış, başına da bir şapka takılmış. Çeşit çeşit insanlar onu kucaklıyor fakat o etraftaki bunca yeni sese, ışığa, gürültüye ve kokuya henüz hazır değil. Ancak yeni birşey keşfetti, o da kendi sesi. Ve her ne zaman, rahatça uykuya daldığı göğsünden ayırıp beşiğe koysan, yüksek sesle protesto etmeye başladı!

Aslında, onu göğsüne aldığın her an, bir süre emer ve yeniden uykuya dalar. Ve tekrar göğsünden ayırıp yatağa koyduğunda ise tekrar ağlar... ve annesini aramaya başlar. Bu durum saatlerce sürebilir. Birçok anne bu durumda, memesinde yeterli süt olmadığını ve bebeğin açlık çektiğini düşünür. Ancak gerçek neden bu değildir, asıl neden bebeğin o özlediği, en rahat ve güven verici yerin annesinin göğsü olduğunu farketmesidir. Burası "ev"e en yakın yerdir. Ve görülüyor ki dünyanın her yerinden uzmanların da farkettiği gibi, evrendeki tüm bebekler için böyledir.

O halde ne yapmalısın? Bebeğinin karnını iyice doyurduktan sonra uykuya daldığı zaman, emzirmeyi kesip, meme ucunu yavaşça ağzından çıkar. Başına daha rahat etmesi için bir yastık koyabilirsin ama bundan başka onu hiç kıpırdatma. Gazını çıkartma, sadece derin uykuya geçene kadar daha da sokul. Derin uykuya geçtiğinde hareket ettirilmekten rahatsız olmayacaktır. Bebekler önce hafif uyku (REM) dönemi, ardından yarım saat kadar süren derin uyku dönemi geçirirler. Eğer bebek yeniden hareketlenmeye başlar ve yeniden meme istiyor gibi davranırsa sorun değil. Bu onun rahatlama ve uyum sağlama yöntemidir.

Bir diğer yardımcı ipucu da şu. Anne karnındayken, bebeğinin en iyi arkadaşı elleriydi. Her ne zaman kendini rahatsız hissetse, parmağını emerdi. Ve birden bire, bu en iyi arkadaşı ondan koparılıp eldivenlerin içine hapsedildi. Artık ihtiyacı olduğunda kendini yatıştıramıyor. Bebeklerin dokunmaya -hissetmeye- ihtiyaçları vardır ve bebeğin annesinin göğsüne dokunması, anne sütünün artmasına yardım eden oksitoksin seviyesini arttırır. Bu yüzden eldivenleri çıkar, battaniyesini gevşet ve ellerine kavuşmasına izin ver. Evet yüzü çizilebilir ama kolayca iyileşecektir, üstelik anne karnındayken de tırnakları vardı ve kimse onlara eldiven takmamıştı.

Bu arada bu durum ilerleyen zamanlarda evde de tekrar edebilir. Özellikle bebeğin çevesindeki faktörler değiştiğinde; mesela doktora, alışverişe veya büyükanneyi ziyarete gittiğinizde. Sakın endişelenme, bazen bebekler anne göğsünde ekstra vakit geçirmeye ihtiyaç duyar, çünkü bebek için "meme ev demektir".

10 yorum:

  1. Ahh ne de güzel anlatmışşınnn , gözlerim doldu okurken..

    YanıtlaSil
  2. Bayıldım, nefis bir yazı. Hastalarıma bebeklerin neden bu kadar ağladığını, bunun sütün yetmemek demek olmadığını anlatmam için çok güzel bir açıklama olmuş. Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en çok hoşuma giden kısım o, çok bilmişler bık bık ötüyorlar sütün az diye

      Sil
  3. çok güzel... keşke o zamanlar okuyabilseydim, göğsümden hiç ayırmazdım egeyi... ahh ah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala çok geç değil şimdi de başka nedenlerden ötürü kucağa ihtiyaçları var

      Sil
  4. süper bi yazı..eldiven olayı kesinlikle aklımda,bi an için kucağıma almak geldi onu,her ne kadar pek iyi bir hamilelik geçirmsemde..yalnız 2çocuklu kısmı nasıl olacak bilmiyorum,yani yetebilecekmiyim ikisine korkuyorum :(

    YanıtlaSil
  5. 💜 sizleri hala bıraktğm yerde bulmak ne gusel,,,,

    YanıtlaSil
  6. Eldiven olayını beceremesek de, sürekli emzirme kısmını denedim ve gerçekten işe yarıyor. Evet memeye yapışık yaşam zor ama en azından bebek mutlu, sen mutlusun :)

    YanıtlaSil
  7. 19 gün önce ikinci kez anne oldum hamileligimden önce ve hamileyken oğluna gebelik sürecini karar aşamanın tekrar tekrar okudum ,yanıma yoldaş destek aradım Onat bekledim blogunda aldım soluğu... Bana bu süreçte çok iyi geldin ve bu paylastigin yazıya bayıldım ellerine yüreğine sağlık rataoule...

    YanıtlaSil