3 Mayıs 2015 Pazar

# Balık nasıl ayıklanır # balık nasıl yenir

Haftanın Bilgisi: Balık Nasıl Yenir?

Gözlemlediğim kadarıyla insanların çoğu balığın nasıl yenileceğini bilmiyor. Tamamen keyfi şekilde genelde didikleyerek yiyiyorlar. Bir balık sevdalısı balıkçı babam, daha biz çocukken balığın nasıl yeneceğini öğretmişti. Doğru şekilde yendiğinde balık ziyan olmadan ve kılçıklarla boğuşmadan kolayca yenmiş olur. Google'da arayıp okuduğum nasıl yeneceğine dair birkaç yazı, benim bildiğim yönteme hiç benzemiyor. Sadece şu videoyu (http://youtu.be/iFcnLRgNMxw ) doğru buldum ama burda da öncelik sırasında farklılıklar var benimki ile. Yine de aşağıda yazacağım adımları anlamakta zorlanırsanız bu video ile anlayabilirsiniz. Birazdan yazacağım adımlar hamsi de dahil bütün balık türleri için geçerlidir. Ancak barbunya gibi ince kılçıklı balıklarda tam uygulamak zor olabilir. Büyük balıkları bu adımları uygulayarak hiç el batırmadan çatal bıçakla rahatça yiyebilirsiniz.


1- önce yukarıdaki resimde 1 no ile gösterdiğim sırt bölümünü boyundan başlayarak çekerek alın. Burada balığın içine doğru yönelmiş kılçıklar var bunlar derisiyle hepsi birden çıkacaktır.

2- alt bölümde de aynısını yapın (2 ile gösterdiğim bölüm) bu kısım küçük balıklarda pek yoktur, temizlenmeye gerek olmayabilir.

3- alt ve üst kısımlar alındığında balık ikiye ayrılmış olacak. Üst gövdenin tamamını bıçak ve çatal yardımıyla kaldırıp açık şekilde yanına koyun. Muhtemelen ortadaki büyük kılçık alt kısma yapışıp kalmış olacak.

4- şimdi balığı kafasından tutup kaldırın. Kafa, ana kılçık ve kuyruk tamamen çıkmış olacak.

5- geriye kalan kısım göğüs bölümü hariç temizdir. İsterseniz önce göğüs bölümünü temizleyin isterseniz kuyruk bölümünden itibaren yemeye başlayın. Ben önce yiyiyorum çünkü kılçıklı göğüs bölgesinr gelince, o kısmı ayıklarken kılçığın diğer temiz bölümlere bulaşma şansı kalmamış oluyor. Yani tabağın kenarında birikmiş ufak kılçıklar olmadığı için, bunların yanlışlıkla yenmesi, çatala gelmesi gibi olasılıklar kalkmış oluyor.

Burada balık kafasının nasıl yeneceğini yazmadım, istenirse o da sonradan yenebilir.



3 yorum:

  1. Bana da rahmetli dedem öğretmişti, (avukattı ama o nerden öğrenmiş bilemedim bak) 5 yaşında falandım. Balığı çok severim ve milimetre eti kalmadan yerim bu sayede hatta eşim balığın yarısını israf ediyor diye çoğu zaman ben temizlerim onunkini de :P

    YanıtlaSil
  2. Oyy tabak çok güzel, Hmm mis :) balığı çok güzel yerim bende eşimde, hiç ziyan etmeyiz. Ama ben elle yiyiyorum :) yani ortama göre de değişiyor elbet. Güzel, faydalı bir yazı ama.

    YanıtlaSil
  3. Bak teorik olarak biliyorum, eşim çok güzel yapıyor bunu; ama ben bir türlü beceremiyorum; çözüm ona yaptırıp yemek oluyor genelde :D

    YanıtlaSil