7 Nisan 2015 Salı

İki Çocuklu Hayatta Zaman Planlaması

Geçtiğimiz haftalarda kızımın doğum günü etkinlikleri kapsamında bir çok şey yaptım. Aslında buraya yazdıklarım yaptıklarımın çok azı. Mesela 29 Mart haftasonundaki parti için biri iki katlı biri tek katlı iki pasta, iki tepsi börek ve ordaki çocuklar için de hediyelikler hazırladım. Bunlar tabi gündelik yaşamımızda nadir olan şeyler, onun dışında ev işleri, yemek, çocukların bakımı-ilgisi-oyunu gibi bir çok ek ve zaruri işlerim de oluyor. Sevgili confused mom bana bütün bunlara nasıl yetişebildiğimi sormuştu. Sıradan bir günümün nasıl geçtiğini yazayım.


Oğlum 8-9 civarı kızım da en geç 8 de gece uykusuna geçmiş oluyorlar. Bu saatten sonra genelde pek bir iş yapmıyorum yorgunluktan. Ancak pastaları hazırladığım zaman, bir akşam krema ve keklerini hazırladım, ertesi akşam da şeker hamuru süslerini. Yani çocuklar yattıktan 12 ye kadar epey zamanım oluyor. Tabi aşırı yorucu geçiyor o ayrı. Çünkü oğlum ilk yattığında bir defa kesintisiz 3 saat uyuyor ama sonrasında saat kurulmuş gibi her 1,5 saatte bir uyanıyor, emiyor ve yine uyuyor. O çok ayılmıyor ama ben, uyanıp uyanıp tekrar uykuya dalmakta zorlanıyorum. Yine de kesikli de olsa toplamda 5 saat uyumuşsam benim için yeterli oluyor. Ha kafam çok zinde olmuyor ertesi gün ama yine de günü kurtarabiliyorum.

Kızım eğer hastalık vs yoksa kesintisiz uyur, babası bir kez süt takviyesi yapar ama ben geceleri her kalktığımda üstü açık mı diye kontrol ederim ki hep açık yatıyor :/

Sabah 7 en geç 7,30 kalkma saati. Hepimiz uyanıyoruz ve aşağı iniyoruz. Oğlum uyanınca emiyor ve biraz uyanık kalıp yine uyumak istiyor. Şanslıysak onun uyuduğu yarım saatte hepimiz kahvaltı yapıyoruz, değilsek o slingde kucağımda oluyor, oturmamı istemediği için ayakta kahvaltımı ediyorum. Bu arada Helo'yu beslemeye çalışıyorum (kalkar kalkmaz karnı acıkmış olmuyor ama yemesi lazım okula gideceği için), zar zor yiyiyor ve genelde telaşla hazırlanıyoruz okul için. Saat 8,5 ta giysilerini giydirmeye çalışma, çantasını hazırlama faslı (bu arada Nova hep slingde genelde). Apar topar saat 9 a doğru babasıyla okula gidiyorlar.

Kızı okuldan almak için 2,5 saatim var. Gider gitmez evi toparlamaya koyuluyorum. Bu sürenin tamamında oğlum slingde oluyor ve genelde tek elle, zar zor eğilip kalkarak işlerimi yapıyorum. Acıkınca yine slingde emziriyorum ve yine orada uyuyor. O uyurken ben işlerime devam ediyorum. Gündüz uykuları genelde kısa (yarım saatlik) uykular. Kızım da bebekken öyleydi ve ben günde 5-6 defa uyutmaya çalışmaktan bitap düşüyordum. Oğlum slingde emiyor orda gazı çıkıyor uyuyor herşeyi kendi yapıyor, bu yüzden uyutmaya çalışma stresi yaşamıyorum. Yazının sonunda anlaşılacağı üzere tüm gün slingde olunca feci yorucu oluyor o ayrı.

Her gün yaptığım işler var. Önce kahvaltı masasını toplarım, bulaşıklar yerleşir, makine doluysa boşalır, tezgahın üzeri toparlanır, mutfak tezgahı ve yemek masası komple silinip temizlenir. Mutfağım salonla bir olan açık mutfaklardan. Bir de siyah bir halı aldım ki evlere şenlik. Ne kadar beğensem de feci batıyor. Her gün elektrik süpürgesini açıyorum, mutfağı masanın etrafını, salonda her yeri olmasa da toz biriken belli başlı yerleri (bazı günler her yeri) süpürüyorum. Süre tuttum bu süpürme işi sadece 10 dakika sürüyor.



Sonra salondaki oyuncakları toparlıyorum, ıvır zıvırlar kalkıyor, yerine konacaklar, yukarı gidecekler götürülüyor vs. Alt katın işi bitince rahatlıyorum çünkü gelen olursa genelde üst kata çıkılmaz burasının tertibi yeterli.

Sonra üst kat işleri başlıyor. Genelde önce ortalıktaki kirli kıyafetleri toplayıp, bir makine çamaşır doldurup çalıştırırım ve ardından bizim ve kızımın yataklarının toplanması, ortalıktaki ıvır zıvırların kaldırılması ve banyo lavabosunun temizlenmesi işleri vardır. Bunlar her gün yaptıklarım. Bu katın süpürülüp silinmesi işini haftada bir yapıyorum ve genelde hafta sonu çocukları alt katta eşime bırakıp bir saatte falan hızlıca bitiriyorum.

Bu işler bittikten sonra (bazen de başlamadan önce) Nova'nın banyosunu yaptırmam gerekiyor. Genelde gün aşırı yaptırıyorum ve banyo sonrası emzirme ve biraz daha rahatladığı için bir kısa uyku faslı oluyor. Bu arada saat de 11 olmuştur ve benim 15 dakika içinde hazırlanmaya geçmem lazımdır. Slingden oğluşu çıkarıp yatağa bırakıyorum, hızlıca diş fırçalama, saç baş düzeltme, giyinme, yeniden sling bağlama, oğlanı alıp aşağı inme derken çıkmadan önce son 15 dakikam kalmıştır. Bu arada onu giydiriyorum, fırına bir yemek koyup zamanını programlıyorum (kızım okuldan gelince hazır olsun diye, çok sevdiği için genelde balık oluyor), bebek arabasını hazırlıyorum (oğlan yine slingde bebek arabasına kızım oturacak) ve evden çıkıyoruz 11.30 da. 11.45 de okuldan çıkıyorlar, alıp eve geliyoruz. Babysitter gelmeden önce 1 saat süremiz var, o tablette birşeyler seyretmek istiyor ve ben bu arada yemeğini besliyorum (bir süredir çok zor yiyiyor beslemezsem saatler sürebilir). Bu arada oğlan hala slingde. Genelde ne zaman ablasını beslesem o da emiyor aynı anda ikisini birden besliyorum :))

Yemeği bitince ben de ayakta birşeyler atıştırıyorum ve ablası geliyor. Babysitter 3 saat kalıyor. Bu üç saatte onların genelde yanlarındayım. Oyunlarına eşlik ediyorum, arada çamaşırlarla ilgileniyorum (kurutma makinesine koymaca, o bitince katlamaca), akşam yemeğini hazırlayıp koyuyorum, bu sürede kızımın bi milyon isteğini yapıyorum (anne beni ninja yap, meyve getir, çorap ıslanmış çorap getir, üstü boya olmuş değiştir...). Öğleden sonraları oğlum artık daha az slingdedir. Arasıra beşiğine ara sıra ana kucağına koyarım, bolca kucakta ve memede tabi. Artık o da oyun istiyor, karşılıklı agulamaca, biraz oyuncak ve kitap göstermece. Bütün bunlar arasında da işleri yapıyorum işte. Koş çorbayı karıştır, koş salata doğra, koş soğanı kıy gibi. Mutfak açık olduğu için erişimim kolay oluyor, aynı anda hop salondayım hooop mutfaktayım ve farkettiyseniz daha hiç oturmadım. Bazen babysitterin bulunduğu saatler içinde yemeği koyacak vaktim olmuyor. O gittikten sonra (1-4 arası kalıyor) eşimin geldiği saate kadar yemek yapmaya çalışıyorum. Yemeği yaptıysam o saatten sonra kızımla babadı gelene kadar az da olsa oturabildiğim ilk an. Beraber kitap okuma, boyama veya film seyretme gibi oturmalı şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu arada oğlum da kucakta.

Bu düzen haftanın 3 günü geçerli. Kızımın okula gitmediği bir gün babysitter sabah geliyor ve ben sabah rutinimi o varken yapıyorum. Öğleden sonra ise çocuklarla evde veya dışarda oluyoruz. Okula gittiği bir gün ise babysitter çağırmıyorum (toplamda okula 4 gün gidiyor, 4 gün de banysitter geliyor). Bu günün öğleden sonrasında yine hep beraber dışarı çıkıyoruz. Otobüse binip alışverişe bile gidiyoruz :)

Eşimin gelmesine yakın artık dakikaları saymaya başlıyorum desem yeridir, 5 dakika gecikse fenalaşıyorum. Gelince biraz oğlanı alır, ben bi kahve içerim yada bomboş uzanırım (en fazla 10 dakika ama kesintisiz olması ne mümkün). Sonra ben yine oğlanı slinge atar sofra hazırlarım, yemeğe eksikler varsa yaparım (salata falan) bu arada kızım babasıyla oynar. Saat de 7 ye geliyordur eyvah. Kız uykusu geldiği için huysuzlanmaya başlamış, oğlanın da kolik seansı başlayacak. Ben yemek yiyemeden oğlanı alıp yukarı çıkıyorum, ağlama, emzirme uyutma faslı ortalama 1-1,5 saat sürüyor. Kızım da babasıyla yemeğini yemiş ve uykuya hazırlanmıştır. Öperek onu odasına gönderirim ama genelde uyutma işi babasına kalır çünkü ben emziriyorumdur.

Oğlum da uyuduktan sonra yemeğimi yer, şu an olduğu gibi telefondan blog okur blog yazarım, bazen eşimle yatakta bir dizi seyrederiz ve uyuruz.

Buraya kadar zaman planlaması ile ilgili fazla bir bilgi vermedim aslında. Kabaca dikkat ettiğim hususları yazacak olursam şöyle
- her gün için minumum hedeflerim vardır. Bugün şu işi yapsam yeter gibi. Bu iş ekstra bir iş ise diğer gündelik işlerden sonra oluşacak ilk fırsatta o işi yaparım. Eğer çok mühim ise günlük işleri es geçer sadece onu yaparım.

- aklıma gelen bir şeyi asla ertelemem, sonra ona sıra gelmesini geçtim hatırlamam bile zor

- asla fazla dağılmamaya çalışırım, ipin ucunu kaçırınca gidiyor. Ha hep düzen olmuyor tabi, mesela bir sandalye üzerine bir eşya bırakırsınız, kaldırmazsanız o sandalye gitgide kalabalıklaşır ve yığın olur. Yani asla sandalyeye maya çalma!

- ev işlerini aynı anda hepsini birden değil azar azar ve zaman buldukça yaparım. İlk bulduğum 5 dakika arada lavabo yıkamak, sonrakinde çamaşır katlamak, sonrakinde dolaba koymak gibi..

- yaptığım her işte (ev işi yemek çocuklarla ilgili işler) pratiklik vazgeçilmezimdir. Mutlaka onu en pratik şekilde nasıl yapacağımı düşünürüm. O gün zaman bulamamışsam mesela en pratik yemeği yaparım. Ekstra çıkarttoğım işlerde (mesela doğum günü hazırlıkları) diğer işleri minumumda tuttum, onları da ara ara parça parça yaptım.

- hızlıyım. Gerçekten elim de bacaklarım da hızlı. Bunu geçenlerde yardımcı gelince daha iyi anladım. Onun iş yaptığı süreyi kendimle kıyasladım, çok yavaş geldi.

- aynı anda bir sürü iş yaparım.

- ekstra işler yapacaksam son güne bırakmam. Çocuklu hayatta ne olacağı belli değil, bir gün fazladan günüm kalacak şekilde işi bölüştürüp parça parça yaparım.

- fırsatları değerlendiririm. Diyelim kızım birşey istedi, diğer odadan onu getirirken ordaki ufak bir işi yaparım (mesela yorganını düzeltmek, ortalıktaki bir eşyayı dolabına koymak gibi)

- ve en önemlisi asla çocuklar dışındaki diğer işlere ehemmiyet vermem. Olursa olur olmazsa dert değil. Dağınıklıktan birşey olmaz, yemek yoksa da peynir ekmek yeriz elbet aç kalmayız :)

25 yorum:

  1. İzmir'de evimiz çok büyüktü, arkadaki bir odaya gideceksem, ne bulsam alıp tüm odalara uğrayarak gider tüm odalara uğrayarak dönerdim :)

    Gerçi benim işim senden kolaydı, oğlanları hiç kucakta taşımadım. Metehan rock müzik dinleyerek ana kucağında dururdu. Bilgehan zaten hiçbir yerde durmazdı :)

    Bebeklerin akşam erken yatması hem onlar hem de anneler için şart.Akşamları kendimize ayırdığımız bir saatimiz olmasa aklımı kaçırabilirdim her halde :)

    Düzenlerimiz çok benziyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben o aksam dinlencesi icin kizin ogle uyku uyumamasina raziyim ki bir yildir uyumuyor. Cok denedim istemedi ben de israr etmedim :)

      Sil
  2. Ahh yine kendimden o kadar çok şey buldum ki yazında! Iki cocuklu olmak kesinlikle multitasking ve pratiklik gerektiriyor. Cocuklar evdeki esyalarin yerini degistirmeye programlanmis gibi yahu! Benim evim de iki katli ve ust kata cikacak seyleri durmadan merdivene koyarim, ve baska bir icin cikarken ordan da birkac parca birsey mutlaka cikaririm. Dedigin gibi birgun ortaligi toplama isi yapmazsan ipin ucu kaciyor. Kendimi bazen ortaligi toplama robotu gibi hissediyorum. Çunku bazi seyleri ben yapmazsam evde kimse yapmiyor maalesef. Kizimi daginiligini toplama konusunda egitmeye calissam da, %70 basarisiz oluyorum (henuz). Ona yuz kere soyleyip sonunda yaptiramamaktansa ben kendim yapiveriyorum. Bu huyum kotu, sabredip ogrenmesini saglamaliyim ama ona gelene kadar ogretmeye calistigim o kadar sey var ki, bunun ustunde cok durmuyorum sanirim. Annelik inanilmaz sabir istiyor, ikinci olunca cok daha iyi anladim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merdiven eşyası olayı bende de var yukarı gidecekler aşağı inecekler merdiven başında birikşr her iniş çıkışta onlar da aradan çıkarılır :)

      Sil
  3. E ben bildiğin okurken yoruldum. Ayakta alkışlıyorum :)

    YanıtlaSil
  4. canım Allah sana güç kuvvet versin.Dilerim belin rahatsızlanmaz.BEn üç yılın sonunda ıyıce belimi hallettimçünkü bu taşıma durumlarından.
    Helal olsun sana diyorum.Bir yardımcı almayı düşünüyordun daha önce ,bu konuyu değerlendirirdim ben senın yerınde olsaydım.zira bu tempoya dayanmak çok zor.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı alıyorum ama iki haftada bir geçenlerde yine geldi, belime dikkat ediyorum zaten ilerleyen aylarda sling olayını kesmek istiyorum oğlan izin verirse tabi :)

      Sil
  5. Gece başım döndü :) Allah sana güç kuvvet versin!

    YanıtlaSil
  6. Ay bir de diyecektim ki, ben manduca sling kullandım, çok çok memnundum ama kesinlikle emzirmeyin dediler bana zaten ben nasıl emzirilir bilemedim, meme devamlı dışarda mı oluyor, nasıl çıkarıyorsun, hangi pozisyon dikey dururken öyle emebiliyor mu? Meraklı Melahat sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baktım o sling nasılmış diye benimkiyle aynı demek bir diğer adı oymuş. Normal bağladığında zaten kafası göğsün üstünde o şekilde emmesi mümkün değil, ancak kafa geriye atılırsa ki o da tehlikeli gırtlağı gerilir. Ben biraz gevşetip aşağı indiriyorum, hafif yana kaykılıyor ama dikey pozisyonda gibi öyle emiyor. Meme üstten çıkıyor genelde v yakalı giyiyorum, dışardaysam (evet yolda markette alışveriş yaparken çok farklı yerlerde bu şekilde emzirdim) boynumda mutlaka bir fular şal vs takıyorum ve göğsümü emerken onunla örtüyorum :)

      Sil
  7. bu yazıdan sonra kendimi bile idare edemeyen ben heralde çocuklarla uğraşamazdım gibi geldi ne kadar yorucu ya hem ev hem çocuklar uuuuu fena :d allah dağına göre kar veriyor demekki ondan bana vermiyor :D neyse belki olur o zamanda size yazarım yetişşşş sen ne kadar maharetliymişsin diye çığırırsam da şaşırma :D :D senin maşallahın var öyle de güzel planlısın ki ayrıca mutfağını da çok beğendim maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar doğuştan olmuyor zamsnla kazanılıyor, ben de başlangıçta böyle değildim tabi mecbur kalınca bazı yöntemler geliştiriliyor. Her anne aşağı yukarı aynı eminim anne olunca siz de olursunuz

      Sil
  8. Kolay gelsin sana:) Hiç kolay işler değil valla ben tek çocukla deliriyorum iki tane olsa ne yaparım bilmem. En azından Dila erken uyuyuromuş, Oğuzalp 12den önce uyumuyor geceleri öyle olunca da biz pert tabi:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç yatınca geç kalkıyorlar ki bu da pek sevmediğim bir durum benim için, tatillerde bozuluyor ama düzeltmeye çalışıyoruz. Gündüz uykularını ayarlayarak erkene çekebilsen çok rahat edersin

      Sil
  9. Okurken yoruldum, Alla sabır versin.
    Ben de işe dönmeden aynı senin gibi koştur kuştur durumundaydım, bir odaya bir şey için gidip o odadaki işlere dalıp sonra ne yapacağımı hatırladığım ve o anda aklıma gelen başka bir işi yapmak için odadan çıkıp ilk amacımdan saptığım çok olmuştu, uykusuzluktandı sanırım:)ev iki katlıyken ve iki çocuklu hali düşünemedim.
    Çocukların erken uyuması süper, akşam zaman sana kalıyor ama çoğunlukla ben o zamanı uyuyarak mı yoksa başka türlü mü değerlendirsem ikilemi yaşarken sızardım:)
    Slingin ne kadar kolaylaştırıcı bir icat olduğunu bir kez daha gördüm ki anladığım kadarı ile o olmasa işin çok daha zormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev üç katlııı üçüncü katı boşveriyorum genelde :) ya yazıdan çok yoruluyormuşum gibi görünüyor ama çok iyiyim ben yorulmuyorum akşamları dinleniyorum ve çok şükür çok mutluyum. Bunları yapabilmek beni iyi hissettiriyor ayrıca

      Sil
  10. ah gece ahhhhh!haftaya 2. kızım doğacak inşallah bu yazdıklarını okuydukça ben yoruldum şekerim.ne edelim başa gelen çekilir hesabı:))ben de genel olarak düzenli ve pratik biriyim.Zeliha doğmadan önceki titizliğimden eser yok:)ikinciden sonra pasaklı olurmuşum:))))
    Allah kolaylık versin canım.bu arada kendime bir sling dikmekle doğru bir iş yapmışım şimdi daha iyi anladım...sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rutin kurulana kadar hersey kaos olablir ama sakın dertlenme ve yapmaya çalışma ev işlerini ilk zamanlar ilgini vermen gereken iki bebek oluyor çünkü :)

      Sil
  11. Valla okurken ben de yoruldum, Cidden bu temponuz hayranlik verici. Bir de insanin icinde olacak, ne yazık ki ben de hiç olmadı. Örnegin o sandalye vatr yas bahsettiğiniz, ben de hep mayalanır 😊
    en guzeli de bu kadar koşturmaya hiç şikayet etmiyorsunuz. Ben bazen kendimi dır ďircı gibi hissediyorum. eşimi yakaladığim anda sunu yapar misın diyip sonra da yapana kadar hadi hadi diyorum. Bi rahat yok yani benden 😄
    Bu arada ben de sling kullandım, ama cok yoruluyordum. Bebegim de pek rahat değildi. İçinde hiç emziremedim. Belki iyi bağlayamiyordum, bilmiyorum. Simdi boba kullaniyorum. Disarda iyi, güçlenmışım. 1-2 saat cok rahat yuruyus yapabiliyorum Arenishkoyla.
    son olarak da, soruma böyle uzun ve acıklayıci bir cevap yazdığiniź için teşekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bişey değil, slingi doğru bağlamak önemli ilk baslarda beceremiyordum herhalde benim de ağrıyordu şimdi öğrendim. Hayatımı kolaylaştırıyor ama ben de artık seyrelteceğim slingi büyüdükçe zor olablir ve yazın çok sıcaklatacak ki şimdiden yapış yapış oluyorum

      Sil
  12. Bravo, tebrik ediyorum gerçekten!
    Ben okurken yoruldum, Allah sana güç kuvvet versin.
    Çok pratik ve hızlı olduğun belli, başka türlü bu anlattıkların nasıl yapılır bilemiyorum.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de yapıyorsundur eminim sadece farketmiyoruz topluca yazınca çok olduğu anlaşılıyor

      Sil
  13. bana çocuklarımın küçüklüğünü hatırlatan bir yazı olmuş gececim.ne yoğundum sahi:) şimdi ise herşey ne kadar değişti,o kadar boş vaktim var ki anlatamam:) ama inan ki o günlerimi özlemle anıyorum.mutluluğun daim olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım doğrusu zaman hızla geçip de bu günleri anacağım diye hiç dertlenmiyorum

      Sil
  14. off... okurken yoruldum gerçekten. 10 aylık bebeğim var ve 5 aylıkta hamileyim.Şu an çalışıyorum ama 2.bebek olduktan sonra bir süre evde oturmayı düşünüyorum- daha doğrusu düşünüyordum. Bu kadar işe nasıl yetişirim ben :( Allah yardımcınız olsun :)

    YanıtlaSil