5 Aralık 2014 Cuma

Bebekler İçin Bonnet Stili Şapka



Daha önce yaptığım iskandinav stil şapkaların (http://ge-ce.blogspot.nl/2014/11/iskandinav-stil-bebek-sapkas.html) adı bonnet olarak geçiyor. Bu ara bunlara taktım ve elimde farklı örme şekilleri de var. Gönül hepsini denemek istiyor ama bakalım? Bu model şapkalar özellikle bebekler için ideal. Çünkü genelde kafalarını oynatırken normal bereler o minik kafalarda pek sabit duramıyor :)


Elimdeki bu ip gerçekten çok azdı ama yetti, sanırım 50gr lık bir yumağın 1/3ü kadar vardı. Şişle lastik şeklinde başladım ve aşağıda açık haldeki fotoğrafta nasıl ördüğüm anlaşılıyor. Bir süre düz örgü ilerledikten sonra yanlardan kestim. Orta kısmı biraz azaltarak örmeye devam ettim ve bitirdim. Bu kesme işini kabaca toplam ilmek sayısını üçe bölerek yaptığımı söyleyebilirim. Sağ ve soldan üçte biri kadar kestim ortada üçte birini bıraktım.


Bu şapkayı yaparken ne kadar ördükten sonra kesmeye başlayacağım ve yanlardan ne kadar kesip de ortada ne kadar bırakacağım konusunda biraz tereddüt ettim ilk başta. Fakat oldu. Kabaca anlatmaya çalışırsam yukarıdaki resimde 1-2-3 ile gösterdiğim kenarlar, şapka dikildikten sonra boynu saracak kısmı oluşturacak. Yani çenenin altından bir taraftan başlayıp diğerine uzanacak kadar. Bu durumda 2 ile gösterdiğim kenarın azaltma yapıldıktan sonra kalacak miktarını bu ölçüye göre belirlemek lazım. Yine de çok bol kalırsa sorun değil. Bu kısma dikildikten sonra ilmek çıkarıp biraz lastik örerek sıkılaşması sağlanabilir. Ben çok az ipim kaldığından tığ ile birkaç sıra sıkiğne yapıp biraz toparladım.

4-5 ile gösterdiğim yerler de orta parçanın uzunluğu ile çakışmalı. Dikildiğinde tam ucuca gelmesi lazım. Ben tam bu dikişin başladığı iki köşeye iki ponpon yapacaktım ama ipim kalmadı. Çok sevimli olurdu.


8 yorum:

  1. İki şiş örgüyle aram pek yok ama, bu tip şapkayı örmenin bu kadar kolay olacağını düşünmemiştim. Rengi çok güzelmiş.
    Ela yazın doğdu, sıcaktı hiç şapka takmadım. Ama o kulak kıvrıldıkça kıvrıldı ve şimdi sağ kulağımız kepçe :) Bence şapka bunları önlemek için iyi bir çözüm olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kulaklar için şapka tavsiye ediliyor özellikle doğar doğmaz

      Sil
  2. çok güzel olmuş eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Hiyyyyyyy, bu muhteşem bişey, kırmızı bonnet'lere bayılırım, güle güle kullansın (bitane de helo'ya örsene annesi yaaa, kırmızı başlıklı kız olsun illaaaa ki!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Örücem de takmıcK biliyorum bizimki canavarlı dinazorlu şApka istiyor :(

      Sil
  4. İlmek sayısı ayarlamakta hiç iyi değilim yani kaçla başlasam anca bizim bebeye göre olurki acaba? Çok şeker bu arada güle güle kullansın küçük bey 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlmek sayısı ne yazık ki ipin kalınlığına göre değişecektir. Benim şöyle bir uygulamam var. Eğer evde kullanacağın ipe yakın kalınlıkta örülmüş bir hırka yelek kazak gibi birsey varsa, onun bel kısmından başının uzunluğunu ölçüp say, sonra yaklaşık o ilmek ile başlayabilirsin

      Sil