15 Kasım 2014 Cumartesi

# bebek beresi # bebek şapkası

İskandinav Stil Bebek Şapkası


Çenenin altından bağlanan bu tip şapkaları kuzey ülkelerine ait fotoğraflarda görüyoruz bol bol. E biz de kuzeyli sayılacağımıza göre bir tane örmesem olmazdı :) Şaka bir yana benim de çok hoşuma gidiyor ve deneme amaçlı Nova için bir tane ördüm. Şimdi Helo'ya da öreceğim ama onunkini biraz daha yuvarlak yapacağım.

Bebek için ördüğüm şapkalarda yumuşak, sentetik olmayan ipler kullandığımı söylemiştim. Bu da öyle bir ip ve oldukça ince idi. İnce iplerde haroşa modeli çok hoşuma gidiyor görüntü olarak. Bunu da 2 numara şiş ile ördüm. Ayrıca bu modeli tercih etmemin nedeni şapkanın yana doğru esnemesini sağlamaktı. Bebeğin başını fazla sıkmasın. Bunun için lastik de örebilirdim ama o zaman başlangıcı yandan değil alın kısmından yapmam gerekirdi. O zaman aşağıdaki fotoğrafta görülen arttırma-eksiltmeleri daha değişik uygulamak lazım.


Fotoğrafta dikmeden önceki hali görünüyor. 22 ilmekle başladım (bu uzunluğun arkada ense uzunluğundan çene altına kadar olması gerekiyor) bir kaç sıra arttırmadan ördüm, sonra srttırmaya başladım. Arttırmayı her 4. Sırada yaptım ve yeteri kadar ördüğümü düşününce bıraktım. Bir süre daha arttırmadan (ve tabi azaltmadan ördüm) sonra aynı düzende azaltıp simetrik olacak şekilde örüp bitirdim. Ön kısmına ise  ilmek çıkartarak, 1,5 parmak genişliğinde lastik yaptım. En son arkayı diktim ve ponpon yaptım.

Bu modelde tepesi sivri olmuş oluyor, ben özellikle böyle istemiştim. Eğer tepesi sivri olmasın derseniz farklı blr arttırma eksiltme düzeni uygulamak lazım veya benim yaptığım gibi yandan değil de alından başlayan modeller daha uygun olabilir. Ben herhangi bir şablon kullanmıyorum. Şapkayı açık halde tuttuğumuzda nasıl bir geometriye sahip olurdu şeklinde düşünerek bir şablon oluşturmaya çalışıyorum.

2 yorum:

  1. çok farklı bir modele benziyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. çok beğendim bu modeli. paylaşıma teşekkürler.

    YanıtlaSil