17 Kasım 2014 Pazartesi

Helodünya İçin Okul Arayışı: Dalton Plan Okulları

Geçtiğimiz haftalarda yoğun bir okul arayışına girdik Helodünya için. Evet daha 2,5 yaşında olmasına rağmen. Meğer geç bile kalmışız. 4-12 yaş arasını kapsayan ilk öğretim için başvurular 2 yaşında yapılıyormuş. 

Hollanda'da genel eğitim yapısını ve okul çeşitlerini araştırdıktan sonra, şu an kızımın gittiği oyun okulu ile aynı kampüste yer alan okulun sıradan bir halk okulu (public school) değil de, özel eğitim yöntemlerinden birinde eğitim veren Dalton okulu olduğunu farkettik. Neymiş bu Dalton okulu diye araştırınca, daha önce hiç duymadığımız bu ekolü eşimle beraber çok beğendik, gidenlerin görüşlerini aldık ve en nihayetinde geçen cuma günü okulu ziyaret edip, müdür tarafından gezdirilip bilgi aldıktan sonra Helo'nun ön kaydını yaptırdık.

Okul seçiminde eğitimin kalitesi kadar, olmasını arzu ettiğim bir diğer şey de eve yakın olması, tam gün olmaması ve öğleden sonra beraber oynayabilecekleri mahalle arkadaşlarının olmasıydı. Tabi ki mahalle arkadaşları ile okul arkadaşlarının aynı olması zorunlu değil ama öyle olursa daha iyi olduğunu kendi çocukluğumdan biliyorum. Çoğunlukla sabahçı olduğum, öğleden sonraları okul arkadaşlarımızla birbirimize gidip ödevleri bitirip sokağa fırlayan bir çocukluk geçirdim, çok eğlenirdim. Uzun zamandır gerek yakınlarımın çocuklarında, gerekse internetten okuduğum kadarıyla çocuklar bu şansı yakalayamıyor. Servislerde, yoğun ödevlerde veya tüm gün okullarda harcanmak zorunda olan zamandan, oyun oynamak için yeteri kadar zaman bulamıyorlar. Buraya ilk taşındığımızda beni ilk etkileyen bu olmuştu. Civarımızda oturan çocuklar (neredeyse hepsi o okula gidiyor) 2,5 civarında (cuma günü 12,30) okuldan çıkıyorlar. Bir süre sonra hepsi sokağa fırlıyor. Ya bisiklet sürüyorlar ya hemen karşımızdaki halı sahada kafaları su içinde kalana kadar (kızlı erkekli) futbol oynuyorlar, ya tenis buz hokeyi gibi sporlar yapıyorlar, hiç bilemedin sokakta seksek oynuyorlar... Aynen çocukluğumdaki gibi bir sokak hayatı var burada.

İşte bunları görünce, daha okulun içeriğini araştırmadan çok önce eğer Helo burda okula giderse, hergün tanık olduğum bu çocuklar gibi oynayabilmesini çok isterim diye düşünüyordum. Gerçekten mutlu ve sağlıklı görünüyorlar çünkü.

Tabi böyle yarım gün eğitim alacaksa, anne babanın tam gün çalışıyor olması sorun olabilir. Fakat bu kısmı pek düşünmedik. Sonuçta bu durumda olan çok aile var ve bir şekilde çözüm buluyorlar. Biz de gerektiği takdirde, part time çalışma veya bakıcı bulma gibi alternatiflerle herhalde bu sorunu çözeriz diye umuyorum.

Yazı epey uzadı ama daha Dalton eğitiminden bahsedemedim bile. Onu da devamı olarak yarın yazarım artık.

Sevgiler.

2 yorum:

  1. Benim için de en önemli şey çocukların eve yakın okullara gitmesidir hep. Hem yollarda harap olup bir sürü vakit kaybetmelerini istemiyorum hem de ben onlara hemen ulaşabileyim diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakınlık çok önemli gerçekten ben de hep yürüme mesafesindeki okullara gittim hem zaman kazandırıyor hem de dediğin gibi acil durumlarda destek daha kolay

      Sil