12 Temmuz 2013 Cuma

# çökertme kebabı # Yemek Tarifleri

Nereden Nereye. Çökertme Kebabı


Ramazanın gelişiyle birlikte sosyal medyada menüler paylaşılmaya başlandı. Doğrusu benim çok hoşuma gidiyor bu durum. Uzun zamandır hep alel acele, karnımız doysun da nasıl olursa olsun anlayışında yemekler yapıyordum. Böyle menüleri, sofraları görünce bana yeniden bir heves geldi. 

Dün mesela hayatımda ilk kez yapraklarıyla birlikte enginar pişirdim. Enginarı zaten severdim, çok uzun zamandır yememiştim ve geçen gün markette görünce hemen atladım. Yapraklı hali bence daha güzel olmuştu.

Bu akşam da çökertme kebabı yaptım. Paylaşımlarda resmini görmedim sadece ismini yazmışlardı. Hiç duymamıştım ve merak edip google'a danıştım.

Bundan çok uzun yıllar öncesine ait kafamda bir anı var. Annemin evindeyim (demek daha evlenmemişim en erken 7 yıl önce), öğleden sonra çıkan yemek programlarından birini izliyoruz annemle. ( öğleden sonra evde olduğuma göre ya daha eski bir zaman bu çalışmıyorum, yada işte olmadığım bir gün. Neyse)

Tv deki yemeğin görüntüsü kısmen aklımda. O zamanlar oktay ustanın programı var mıydı bilmiyorum ama sanki o gibi bir imge var kafamda. Yemekte kibrit çöpü büyüklğünde kesilip kızartılmış patatesler var. Kibrit çöpü gibi patates fikri çok hoşuma gidiyor, yıllar içinde ara sıra aklıma geliyor ama üşeniyorum. Tarifte diğer ayrıntıları hiç hatırlamıyorum varsa yoksa kibrit patatesler.

Bu gün akşam üstü şu çökertme kebabı nedir diye baktığımda patateslerin rendelenip veya çok ince doğranıp kızartıldığını görünce, bu anı hemen su yüzüne çıktı. Evet tv deki tarif bu olmalıydı, aslında patatesler de rende değil kibrit gibi olmalıydı. Üzerinde yoğurt ve salçalı sos olduğu görüntüsü geldi önce. Yoğurdun üzerine konulan birşey vardı ama anımsayamıyorum. Google daki gibi et miydi değil miydi diye zihnimi yoklarken birden berraklaştı. Minik minik fındık şeklinde köfteler vardı tvdeki tarifte. Yani kibrit patates, üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üzerine köfteler ve salçalı sos.

Ben evde kıyma kalmadığından et ile yaptım. Patatesleri de üşenmedim minik minik kestim. Etleri önceden, süt, zeytinyağı, minik kıyılmış soğan ve sivri biber, karabiber, kimyon, maydanoz ile marine ettim. Hepsini bir tavaya alıp ağır ağır pişirdim. Üzerine de salça, yağ, nand ve kekik içeren bir sos yaptım.

Gerçekten çok lezzetliydi. Sanırım bundan sonra bol bol yapacağım ama köftelisi daha iyi olacak gibime geliyor. İnternette köfteli çökertme kebabı diye aradım, o da varmış. Bir sonraki denemem o şekilde olacak.

Afiyetle.

8 yorum:

  1. Ohhh eline sağlık afiyet olsun çocukla birlikte böyle yemekler yapan herkese saygı duyuyorum ben hiç yemek yap(a)mıyorum artık uydur kaydır şeyler veya saolsun yardımcımız hazırlıyor ki evin en sevdiğim kısmı mutfaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah canım yapıyorum da sorma nasıl yapıyorum. Saatler öncesinden hazırlık başlıyor. Misal geçen gün köfte yapıyordum kıymayı kaba koydum hadi biraz oyun soğanı yarım saat sonra bir arada sonra diğerleri baktım olmayacak kıyma saatlerce dışarda duracak dolaba aldım gidip geldikçe malzeme atıyorum en son dila aç hemen yoğurup iki ğç tane kızarttım bizimkiler sonraya kaldı. Böyle oluyor yemek yapmalarım, bu tarifteki de farklı değildi :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık gayet güzel gözüküyor,zaten bir şeyin içine patates,sarımsaklı yoğurt ve et giriyorsa gerisi boş...

    Ellerine sağlık.

    Ayrıca yazın beni düşündürdü özellikle çalıştığım için ve annemi yormamak için kendi yemeğimi kendim yapıyorum.Eve gelince Lina ile ilgilenmekte istediğimden hep şip şak yemek yapıyorum.

    Ramazan dolayısı ile bende başladım değişik yemekler yapmaya insan özlüyor şöyle yemek gibi yemek yemeyi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ne kadar çok şeye vakit ayırmamız gerekiyor diye düşünüyorum anne olarak. Hayatı biraz düzgün yaşamaya çalışmal çok zahmetli gerçekten:(

      Sil
  3. en sevdikimiz lezzetlerden biridir. Üstü için aslında ne yaparsan oluyor. Hatta hiç bir şey yoksa sadece salçalı sos bile çok nefis oluyor :)
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sadesi bile güzel olur. Çocukluğumda annemin yaptığı bazı yemekleri anımsattı bana daha sık yapacağım

      Sil
  4. merhaba bloğunu yeni keşfettim.
    yemek harika nefis görünüyor değişik yemekleri severim bunu deneyeceğm köftelisinden.
    bana da beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil