14 Ağustos 2012 Salı

# nostalji # Sevdiklerim

Sevgili Çalı Süpürgesi

Son zamanlarda seni çok düşünür oldum. Keşke olsaydın da kızım uyurken, evi şöyle sessizce çabucak süpürseydim. Sonra hemen silerdim. O uyurken elektrikli süpürgeyi açmak istemiyorum uyanmasın diye, hem de zor geliyor doğrusu. Kızım büyüdü artık daha hareketli daha kaşif bu günlerde. Oyuncakları da sık sık yere düşüyor ve her zaman da yıkanması söz konusu değil tabi. E bazen ben görmeden ağzına da atıyor. Mikroplarla tanışsın diye çok da katı değilim ama şu saçlar yok mu saçlar. Eskiden beri çok tiksinirim. Ağzıma saç gelmesi fikri bile beni deli eder.

İşte bu yüzden düştün aklıma. Olsaydın da her sabah şööyle bir süpürseydim saçları, sonra da hızlıca bir silerdim misss. İtiraf edeyim seni unutmuştum ben. Bu yaz Türkiye'ye gidince hatırladım. Annem hala balkonda kullanıyor seni. Yazlıkta da fayans kaplı zeminleri, bahçeleri süpürünce eski günler hatırıma geldi. Ne de severdim seni önceden.

Küçükken tellerini oyuncak bebek saçları gibi severdim, güya arasında kalmış başaklar da bitlerdi, ayıklamaya çalışırdım. Bahçeyi süpürme görevini sık sık üstlendim. Ama merdivenlerin köşelerini tam temizleyemiyordum senle. Elime çok büyük geliyordun, tam kıvıramıyordum bileğimi. Hatırlarsın sokakları da süpürürdüm. Küçük sokağımızı arkadaşımla baştan sona süpürmüşlüğümüz vardı. Yoo öyle külfetli bir iş değildi, oyun gibi gelirdi bize. Kendimizi küçük hanım zannederdik, bir de başımıza tülbent bağlardık saçlarımız tozlanmasın diye. Anneler de öyle yapardı ya hani.

Eskiden herkes kapısının önünü süpürürdü sabah kalkar kalkmaz. Hele yaz günlerinde, önü süpürülmüş, hafif ıslatılmış, çiçekleri sulanmış yollardan geçip bakkala ekmek almaya gitmek ne keyifti.

Sokaktan geçen satıcıdan yeni süpürge alacağımız zaman ben de koşa koşa giderdim yanına annemin. Onca süpürgeyi görmek hoşuma gidiyordu herhalde. Annem eliyle tek tek tartar, hafif olanı seçerdi. Bir de telleri fazla kalın olmamalıymış ki çabuk kırılmasın. İlk alınan süpürge biraz katır kutur olurdu süpürüken. Bir süre sonra ise yolunu bulmuş, hafif meyilleşmiş olur kıvama gelirdi. O zaman çok çabuk ve etkili süpürülürdü onla.

Annemlerin balkondan baktık kızımla bu gidişimde. Her sabah aynı çöpçü aynı noktaları süpürüyordu. Malesef mahallenin ergen delikanlıları her akşam oturup çekirdek çitleyip kabuklarını da yere atmayı adet edinmiş. O adamcağıza çok üzüldüm ama belki herkes titiz olsa ona da iş olmazdı kimbilir.

Burda senin aynından bulamadım, belki vardır da ben bilmiyorum. Markete gittim, bildiğin fırça gibi olan plastik süpürgelerden aldım. Senin yerini tutmuyor elbet ama şimdi her sabah şööyle bir süpürüyorum, saçları topluyorum ve ardından siliyorum. Evde fazla halı olmadığı için çok kolay oluyor. Belki elektrikli süpürge kadar etkin temizlik değil ama her gün olunca fazla batmıyor zaten. Üstelik tüm bunlar elektrikli süpürgeyi açma süpürme ve toplama zamanı kadar bile tutmuyor.

10 yorum:

  1. o süpürgeden benm de annemin balkonunda hala var. Ona gittiğimde balkonunu o süpürgeyle yıkamak, işim bitince süpürgenin suyunu silkelemek hala hoşuma gidiyor..:) gülümseten bir yazı olmuş, harika!

    YanıtlaSil
  2. bizde balkonda hala kullanıyoruz.Sessiz ve herşeyi toplayıcı özelliği ile yeri doldurulmaz çok haklısın GeCecim.

    YanıtlaSil
  3. ge-ce, blog template'in harika olmuş. bu yenilik çok iyi gelmiş. baya bir zaman önce bir blogda robot elektrik süpürgeleriyle ilgili yazı okumuştum. kedi tüyü, saç gibi şeyleri dönerli kırçıllarının çok güzel aldığını yazıyodu. aklımın köşesine yazmıştım, senin le de paylaşayım, belki faydası olur;)

    YanıtlaSil
  4. Merhabaa;
    Ben de çalı süpürgesi ile ilgili bir şeyler yazmalıyım diye düşünmüştüm bir zaman evvel ama atlamışım şimdi okuyunca çok sevdim yazını. Aynı ben!Burada da yok o süpürgelerden her seferinde ahhh ahhh edip duruyorum yaşlı teyzeler gibi. Meğer ne kadar da güzel, kullanışlı bir şeymiş bu süpürge hayatımızda. Türkiye tatilinde onunla balkonu yıkadım çocuk gibi oynaya oynaya. Hasret giderdik aslında bir nevi. Elime hala kocaman geldi ben en çok orta boylarını seviyorum bunu anladım bir de mini minilerini. Bu kadar mı güzel süpürür bir süpürge. Biz de burada o senin plastik dediklerinden kullanıyoruz ayy berbat. Ben artık kullanmıyorum böğğ geldi çek pas keşfimiz var yeni şimdi onla foşur foşur yıkıyoruz her yeri:):)Ooo ben daha uzun uzun yazarım bu hususta en iyisi noktayı koyayım. İyi ki yazdın pek hoşuma gitti:)Sevgiler ve pamuk şekere öpücükler:)

    YanıtlaSil
  5. ne güzel bende hatırladım o günleri:)geçen bende andım dı o süpürgeyi almalı mı ne diye:)bugun yeni süpürgem geldi(senin aldığın bozuldu) çok güzel çekiyor hatta zorla ayırıyorum yapıştığı yerden:) neyseki düşürülüyor çekim kuvveti o zaman biraz daha rahat süpürülüyor.(of sesi olmasa..)

    YanıtlaSil
  6. bizde balkon süpürüyoruz hala onunla.. çocuk olunca olmadık eşyalar devreye giriyor değil mi.

    YanıtlaSil
  7. iyi güzelde o etrafa saçtığı toz beni mahvederdi ,hapşırık,alerji...zira bebeklerde olabilir , iyiki elektrikli süpürgeler var , ben şimdihepa filtreli almayı düşünüyorum.
    ayrıca ,
    yeni yüzünü çok beğendim.içim açıldı.
    Dila iyidir inşallah ?

    YanıtlaSil
  8. @çiler, iyiyiz çok şükür. annem kızardı eskiden toz kaldırmadan süpürün diye, hafif şekilde ve biraz da ıslatınca toz kalkmıyor. Ben de şimdi her gün süpürdüğüm için (tabi fırça ile) pek toz olmuyor. Elektrikli süpürgeyi de tamamen boşvermedim o da haftada bir oluyor

    YanıtlaSil
  9. aaa benim evde de var ondaaan :)) ama ben balkona kullaniyoru, cunku cok sukur oglusum supurge sesine uyanmiyor hic, ta ki uykusunun sonuna geldiginde tabiki uyaniyor ama zaten o zaman calistirmiyorum bende. Dedigin gibi o saclar yokmu :( hergun supuruyorum evi hergun. Oyle bir sacim dokuluyor ki napacagimi sasirdim :(

    Oyle kapinin onunu hafiften islatip supurme falan dedin ya abla, köy geldi aklima, anneannem falan ..

    YanıtlaSil
  10. Gece, rahmetli annem geldi aklıma.Köydeki evimzde kullanırdık çalı süpürgesini:( ve evet ıslatırdık bahçeyi süpürürdük kapı önlerini,...hey gidi günler..

    YanıtlaSil