24 Haziran 2011 Cuma

# wordpress notları

Wordpress Üzerine Notlar

Biliyorsunuz Bir Yastıkta sebebiyle wordpresse el attık, öğrenmeye ve geliştirmeye çalışıyorum her daim. Biraz önce birkaç problemimi çözdüm, biraz da güzelleştirdim. Bir Yastıkta için daha yapacak çok şeyim var ama bir ona sıra gelse..

İlki aşağıdaki resimdeki gibi önceki sonraki yazıları gösteren linklerin resimli ve özelleştirilmiş olması. Bloggerda bunu yapamıyor, bazı yabancı sitelere gıpta ediyordum, şimdi benim de oldu.


İkincisi ise kullandığım temada malesef olmayan, yazıları tekli halde görüntüledğimizde, önceki ve sonraki yazıların görünmeyişi idi, ki bu çok canımı sıkıyordu. Bu uygulama wordpressin bazı temalarında yok, bazılarında ise içerisine katılmış. Farklı temaları inceleyerek anladım ki bir kod eklemek gerekiyor, ekledim ve oldu, buyrun bakınız,  yaznın hemen altında önceki ve sonraki yazı başlıkları ve linkleri bulunuyor. Bloggerda çok normal bir şeydi bu ama wordpress de çoğu temada yok.

Bir diğer düzelttiğim şey ise, wordpressde arşive, kategorilere tıkladığınızda yada arama yaptığınızda yazıların kısaltılmış halde görünmesi, tamamının görüntülenmemesi. Bu uygulama seo açısından önemli olsa da, ben ziyaretçi memnuniyetini seodan önce tutuyorum. Sıkılıp kaçan çok ziyaretçi olmasından ise, keyifle gezen ziyaretçiler daha önemli benim için. Bu yüzden, işte bu kısaltma uygulamasını kaldırarak, yazının tamamının göründüğü hale getirdim. Mesela bakınız kendin yap kategori araması

Henüz çözemediğim ve çok sinir olduğum bir diğer şey ise, herbir yazının permalink atanması. Bloggerda yazı yazdığımızda blog başlığı yeni bir htm sayfası idi. Sayfa permalinki diyebileceğimiz bu durum, wordpress de çok daha gelişmiş ve bize çokça seçenek sunuyor, ayarlar bölümünde. Ancak herkes gibi ben de permalink ayarına bakmadım. Wordpressin default ayarı sayfaların numaralandırılması şeklinde, ancak bloggerda olduğu gibi yazı başlığı şeklinde olması daha çok Google sever bir uygulama. Bu durumda yazı başlığı şekline getirmek   için, ben de ayarlarımdan değişiklik yaptım.

Aradan günler geçti, ben bu şekilde yazılarımı yazıyorum, ama hiç kontrol etmek aklıma gelmedi. Bir baktım ki, daha önce numaralandırılmış tüm yazılar (ki bu bloggerdan aktardıklarım da dahil) tıklandığında bulunamıyor. Çünkü permalink ayarını değiştirdiğim için onlar yok gözüküyor. Üç bin küsür yazım ve hatta sayfalarım bu şekilde olunca tekrar eski hale getirdim. Şimdi de yazı başlığı permalinki ile yayınladıklarım çıkmıyor. Permalink dönüştürücüsü birşeyler aradım ama tam istediğim soruna çözüm bulamadım henüz, ya var ya yok bilmiyorum.

Bu yüzden UYARIYORUM, wordpresse geçtiğinizde yazı yazmadan ve aktarım yapmadan önce permalinkinizi ayarlayın. Ben ettim siz etmeyin :(

3 yorum:

  1. Çok güzel emekler bunlar.. Kolay gelsin canım.

    YanıtlaSil
  2. Ben de Wordpress'e geçenlerden biri olarak benzer sorunları yaşadım, hala da yaşıyorum, çözüyorum, bozuyorum, çözüyorum derken emekleyerek birşeyler öğreniyorum kendimce. Biraz yorucu :)

    YanıtlaSil
  3. Bigilerinizi paylaşmanız harika,ellerinize sağlık.
    Bildiklerini bu şekilde teknik anlamları ve adlarıyla açıklayanlara hayranımdır.Ben birşeyleri bilsemde ne yazık ki bu kadar güzel anlatamıyorum:) Aşırı bir unutkanlık mevcut ne yazık ki:))
    Blogger temalarınız süper,yeni gördüm,harika şeyler yapmışsınız.
    Bende kendi forumumda default temaları(genelde subsilver oluyor bu) editleyerek yeni temalar oluşturuyorum.Çok zevkli bir uğraş,ama siz sıfırdan yapıyorsunuz bu daha zevklidir :)Onu da denedim,o da zaman istiyor ve en önemlisi sabır istiyor.Emeklerinize sağlık,çok beğendim:)

    YanıtlaSil