18 Nisan 2011 Pazartesi

# kitap

Şah ve Sultan

Son yazımda kitap okumalarımın tavan yaptığından bahsetmiştim. Şu an elimde bitmesine kıyamadığım, okurken tüylerimin kabardığı, edebi dilinin içinde eski hatıralarımı canlandırarak, büyük bir keyifle okuduğum bir kitap oldu bu. Bitmesini istemiyorum ama merak da ediyorum. Tüm kitaplarımı birilerine verir dağıtırım ama bunu paylaşmak istemiyorum, beni o kadar etkiledi ki son zamanlarda okuduğum kitaplar içinde "işte bir kitap böyle yazılır" diyebileceğim kadar güzel kaleme alınmış.

Elbetteki bu düşünce kişiye göre değişir. Çok okuduğumdan en ağır kavramsal kitapları, en edebi betimlemelerle dolu kitapları dahi sıkılmadan okuyabiliyorum. Hepsinden zevk almayı, neyi nasıl okuyacağımı öğrendim. Son zamanlarda ablamlarla tartışmalarımız da bu yönde. Okuduğum bazı kitapları sıkıcı, ağır, gereğinden fazla uzatılmış bulabiliyorlar. Ama bana hiç öyle gelmiyor ki bu dünya klasiklerini okumuş olmamdan sanıyorum.

Şah ve Sultan da divan edebiyatından manzumeler içeren, sıcacık bir anlatım diline sahip, ama edebi yönden nesir kısımları da oldukça kuvvetli. Divan şiirlerini ne kadar da özlemişim, Yavuz Sultan Selim'in şiirlerini ne kadar az biliyormuşum diye düşünüyorum okurken. Lise yıllarımda çokça haşır neşir olduğum edebiyatla, bilimsel kimlik kazanmamla birlikte uzaklaşmışım ama anladım ki yok ben hala aynı derecede edebiyatı seviyor, iyi yazılmış şeyleri farkedebiliyorum.

Okul yıllarımda her ama her dersi ilgi ve sevgiyle öğrendim. Şimdi binbir zorla ders çalışmak isteyen yeğenlerimi anlamakta güçlük çekiyorum. Benim için resim de matematik de aynı öneme sahip oldu her zaman. Resim benim için kolay bir ders değil, kendine has tekniklerinin olduğu, sürekli öğrendiğim bir dersti. Matematik zevkliydi, fen merak uyandırıcı, beden bedenimin sınırlarını keşfettiren, coğrafya hayaller kurduran... Benim için hepsi çok güzeldi. Şimdi düşünüyorum da, şu anki mesleğim biraz kader ama buna tamamen zıt bir meslek de olsa yine aynı şevkle yapardım.

Ve İskender Pala, öncelikle itiraf etmeliyim ki, yazarını tanımadığım için ve hatta Muhteşem Yüzyıl dizisinin çıkmasıyla rafta çoğalan Osmanlı tarihiyle alakalı kitaplardan biri sanıp çekimser davrandığım için özür dilemeliyim. Ardından Moonish'te tavsiyesini görüp, hiç düşünmeden aldım ama Moonish başlarda pek keyifli bulmamıştı. Bense daha ilk bölümün manzumesinde tav oldum. Okunacak ve kütüphanede yer alması gereken kitaplardan. Ve Çaldıran Savaşı'nın tarih derslerinde verilen yeri ve zamanı bilgisiden çok daha fazlası olduğunu öğreten kitap. Elimdeki üçüncü baskı belki ben çok geç kaldım ama okumayanlara şiddetle tavsiye olunur.

9 yorum:

  1. Gececim ne guzel anlatmissin sen kitabi... Basta belki de kendimi veremedim kitaba, o yuzden cok fazla adapte olamamistim... ama tabii hem tarihi gerceklere taniklik edisi hem de zekice kurgulanisi sayesinde hayran oldugum ender kitaplardan biri :)) Aman kimselere varme, tekrar okunasi bir kitap cunki :)) Kocaman sariliyorum sana :)

    YanıtlaSil
  2. çok güzel paylaşımların var hepsi birbirinden güzel bu bloga baktıkça içim açıldı herşey birbirinden güzel :) ♥

    YanıtlaSil
  3. Aldım fakat henüz okumadım. Sizin bu yorumlarınızdan sonra biran önce ve ilgiyle okumaya başlıyacağım bahsettiğiniz üzere sıkılma ihtimallerine karşı tüm kalkanlarımı kaldırarak:) teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. kitap nerede annemde mi???bu arada bloga girebildim açılmış...

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle çok güzel bir kitap bende çok beğendim. Aslında daha önce hiç İskender Pala okumadığım için tereddütte kaldım ama sonra o kadar beğendim ki diğer kitaplarınıda aldım :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Benimde listemde okunacaklar arasında bu kitap.Bu arada İskender Pala nın edebiyatı ve şiiri sevenler için enfes bir yazımı var bana göre.Babilde ölüm İstanbul da aşk kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap.divan dönemini leyla ve mecnunla yaşıyorsunuz adeta.Bir de katre i matem var.O da benim için kimselere veremeyeceğim ,dönüp dönüp okuyabileceğim bir kitap.
    Bu arada Okay tiryakioğlu nun Kanuni kitabını da önerebilirim :) sevgiler

    YanıtlaSil
  7. gönülden ele; katre i matem, vurguların nedeniyle özellikle dikkatimi çekti ve bir an önce okuma hissi uyandırdı. kitap tavsiyelerin için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. bende yazarın tüm kitaplarını toplamaya başladım okudukça paylaşırım

    YanıtlaSil
  9. Sevgili duruhayat , okuyunca çok beğeneceğinize eminim. sevgiler

    YanıtlaSil